Dodaj do ulubionych

proźba o interpretację

12.04.11, 11:13
Hej,
hashi stwierdzono 3 lata temu jednak poniewaz miałam dobre hormony nikt nie chciał mnie leczyc, nie chce się denerwować wiec szybko przejdę do sedna sprawy.

Zaczełam leczenie 3 miesiące temu z wynikami
ft3 4,65 (2,76-8,00 norma) FT3 36.07%
tsh 2,95 (0,25-4,0 norma)
ft4 12,7 (11,5- 22,7norma)FT4 10.71%
TPO pow 1000 ( norma do 45)
moja endo przepisała mi euthyrox 25 przez 3 dni pozniej 50. po miesiącu
na wizycie pytała tylko o samopoczucie i faktycznie chwilowo się poprawiło wiec nie zmieniła leków
w kolejnym miesiącu miałam przynieść wyniki niestety nie dopilnowałam i skierowała mnie tylko na
tsh 0,642 (0,25-4,0 norma)
ft4 14,7 (11,5- 22,7norma
mowiłam jej o stanach depresyjnych o smutku i td jednak powiedziała ze sądzi iż nie jest to związane z hashi i powinnam wiecej wychodzic na słońca dodatkowo zwiększyła eutyrox do 62,5
moje objawy to słabe wypadające włosy, bardzo sucha skora, ból gardła, i stany depresyjne i uczucie zmina
Nigdy nie miałam objawów senności.

jestem strasznie rozbita płaczliwa grozi mi utrata pracy bo nie potrafię sie na niej skupić i od 3 miesięcy idzie mi fatalnie.....
moze powinnam pojsc do psychiatry, a moze zmienic leki nie wiem co robic
Obserwuj wątek
    • wierka-5 Re: proźba o interpretację 12.04.11, 14:42
      Przede wszystkim masz zrobić komplet badań FT4 oi FT3 - brakuje ft3
      Zbadać poziom witaminy B12, ferrytyny, magnezu, potasu no i witaminy D3, której często brakuje w hashimoto, a ma wpływ na stany depresyjne.
    • arahne1 Re: proźba o interpretację 12.04.11, 15:40
      dzięki za odpowiedź, oczywiście zrobię badania tylko powiedzcie mi w jaki sposob. Bo juz sama nie wiem moja endo kazała mi robić badania na tsh i ft3 ft4 na czczo po godzinie od przyjęcia leku, tutaj czytam że ft3 i ft4 bada się przed tabletkami, Czy tsh powinnam badac po przyjeciu leku a ft3 i ft4 przed?
      • aleksandra_01 Re: proźba o interpretację 12.04.11, 16:13
        arahne1
        proszę pisz w jednym wątku, a nie w dwóch praktycznie takich samych.

> na czczo po godzinie od przyjęcia leku

a później tak właśnie wychodzi jak piszesz.

po przyjęciu leku wzrasta ilość hormonów tarczycy we krwi, czyli ft3 i ft4
        będą wyższe, a tsh niższe. Ale czy takie będą cały czas? Nie.
        skoro tak słabe wyniki masz godzinę po tabletce, to 12h po tabletce
        już w ogóle ich brakuje.
        gdyby przyjąć, że bada się tylko po tabletce, to żeby wyniki były
        odpowiednie przez cały dzień, to po tabletce ft3 i ft4 powinny być powyżej normy.

> bletkami, Czy tsh powinnam badac po przyjeciu leku a ft3 i ft4 przed?

wszystko przed tabletką.

oprócz tego koniecznie powinnaś zbadać witaminę D, Witaminę B12 i ferrytynę.

a.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka