Dodaj do ulubionych

Nowa, Hashimoto

02.08.11, 15:26
Witam wszystkich,
Na początku mojego wątku przytoczę moje wyniki badań i opowiem jak to wszystko się zaczęło, otóż moja przygoda z hashimoto trwa od maja 2011, kiedy to udałam się na usg szyi, ponieważ planowaliśmy z mężem dziecko, więc postanowiłam się do tego dobrze przygotować.
Opis ten brzmiał tak:
Tarczyca nie powiększona, o wymiarach :
płat prawy: 19*25*42mm
płat lewy: 15*22*36mm
cieśń: 4mm
W miąższu obu płatów objawy degeneracji w postaci zmian torbielkowatych i zwłóknień. W obrębie cieśni torbielka zwyrodnieniowa o średnicy 7mm. W miąższu obu płatów niewielkie obszary miąższu o niskich echu, większe w płacie prawym. W okolicy dolnych biegunów płatów powiększone węzły chłonne, większe po stronie lewej, największy o wymiarach 11x4mm. Obraz USG należy różnicować pomiędzy podostrym zapaleniem tarczycy a wolem hashimoto
Po odczytaniu opisu usg zamarłam, bo nie wiedziałam co to jest, więc nieświadoma niczego nie zrobiłam żadnych badań i udałam się do endo, zapłaciłam i musiałam wrócić z badaniami:
18.05.2011
TSH 0,058 <0,25-4,0>
FT4 30,8 <11,5-22,7>
anty TG <20 <0-40>
anty TPO >1000 <0-35>
Nie dostałam leków kazano mi zrobić TRAB, stwierdził,że albo hashimoto albo G-B

01.06.2011
TSH 0,04 <0,4-4,9>
FT3 7,5 <3-7> 106%
FT4 22,6 <12-22> 112,5%
TRAB <0,3 negatywne
anty TPO >3000 <0-60>
Potwierdził wstępną fazę hashimoto, miałam pojawić się za miesiąc z wynikami TSH i FT4, dodam,że moje samopoczucie cały czas dobre. Postanowiłam zmienić lekarza, ponieważ nie byłam zadowolona z jego podejścia, o nic mnie nie spytał, jak się czuję , na czym polega choroba itp.
Zrobiłam kolejne badania:
01.07.2011
TSH 47,64 <0,27-4,2>
FT3 4,1 <3,1-6,8> 27,03%
FT4 11,5 <12-22> -5%
anty TPO 527 <0-34>

Na wizycie byłam dwa dni później pani doktor potwierdziła hashimoto, obejrzała szyję, zmierzyła ciśnienie( od roku leczę się na nadciśnienie), zważyła, zrobiła wywiad, siedziałam chyba ze 40 minut. Przepisała Euthyrox 50. 1/2 tabletki przez tydzień następnie całą do kontrolnej wizyty za 2 miesiące. Mam na niej pojawić się z samym wynikiem TSH i tu się zdziwiłam, bo z tego co czytam to samo TSH nie jest wymiernikiem. Po przejściu na większą dawkę zaczęła boleć mnie szyja, czuję się gorzej, często drętwieją mi kończyny, ale chyba najgorszy jest ten ucisk w sercu. Czy te objawy są normalne? Dodam,że mam już 5-letnie dziecko i podczas ciąży nie leczyłam się na tarczycę, bo jeszcze nie byłam chora (albo o tym nie wiedziałam). Po jakim czasie te hormony się unormują?
Z góry dziękuję za porady. Mam nadzieję,że nikogo nie zanudziłam.
Obserwuj wątek
    • milaemalka Re: Nowa, Hashimoto 03.08.11, 00:25
      Witaj.Pierwszy lekarz nie przepisał Ci tabletek poniewaz wyniki wskazywały na nadczynność ,tak sie zdaza na początku hashimoto.Sama widzisz,że miesiac pózniej wyniki wskazywały już niedoczynność. Trudno mi powiedzieć,ćzy sa to objawy spowodowane za wysoką dawką.U mnie wystepowało drzenie rąk i niepokój,takie rozdrganie organizmu. Drętwienie kończyn i zaburzona praca serca występowały przy niskiej wit B12 i brakach magnezu i potasu.Ból szyi występuje w niedoczynności. Może to wszystko zbiegło sie ze zwiększeniem dawki. Samo Tsh to za mało zbadaj FT3 i FT4 również.
      • kasik-7 Re: Nowa, Hashimoto 03.08.11, 09:15
        Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź, 16.08. zrobię badania, w tym też Ft3 i Ft4. Wkleję wyniki i się odezwę.
        • kasik-7 Re: Nowa, Hashimoto 10.08.11, 12:15
          Witam ponownie, nareszcie minęły mi te boleści serca, pewnie spowodowane to było tą zwiększoną dawką, za tydzień robię badania, więc zobaczymy jak tam się mają moje hormony.
          Odkąd zachorowałam na tą chorobę zachęcam wszystkie bliskie mi osoby do zrobienia kompletu badań tarczycowych i tak też wykonała je moja psiapsiuła. Oto wyniki, byłabym wdzięczna gdybyście zerknęły:
          FT3 4,81 (2,76-8) 39,12%
          FT4 11,75 (11,5-22,7) 2,23%
          Anty TG <20 (0-40)
          Anty TPO <10 (0-35)
          Z tego co zdążyłam doczytać na tym forum to wydaję mi się,że jest to niedoczynność tarczycy, mizerne na niskim poziomie hormony (FT3>FT4), ale chciałabym się upewnić albo poprosić jeśli źle rozumuję o jakąś opinię. Ja jestem bardzo krótko na forum i mogę się mylić. TSH miała badane 2 miesiące temu i było w normie. Nie wiem co dla niej jest "w normie", bo osobiście nie widziałam wyniku. Myślę też,że powinna zrobić USG. Z góry dziękuję za porady.
          Będę wdzięczna za każdą opinię.
          Pozdrawiam.
          • kasik-7 Re: Nowa, Hashimoto 10.08.11, 13:10
            Zapomniałam dodać, że miesiąc temu odstawiła tabletki antykoncepcyjne, nie wiem czy to miało wpływ na taką wartość hormonów( na tabletkach była ok. 10 lat)
            • jasia87 Re: Nowa, Hashimoto 11.08.11, 19:55
              z jednej strony lekarz dobry bo zrobil wywiad itd, ale samo TSH do diagnostyki niestety nie wystarczy.. bywa przeciez ze TSH ma sie niskie,a hormony ponizej normy.

radzilabym zbadac dziecko, profilaktycznie TSH ft3 ft4
              • kasik-7 Re: Nowa, Hashimoto 12.08.11, 11:29
                No właśnie tak myślałam,że samo TSH to lipa. DZiecku na pewno zrobię badania tylko jeszcze nie teraz,(jak będę robiła jej kontrolną morfologię to na pewno dołącze te 3 badania) nie ma żadnych objawów niedoczynności, jest wysokim, średniej wagi dzieckiem, z tego co patrzę to w porównaniu z równolatkami nie odbiega od nich inteligencją, sprawnością fiz. a z opinii pani z przedszkola wynika,że wyprzedza dzieci w rozwiązywaniu różnych zadań,że jest bardzo mądrym dzieckiem, ( nie to, żebym się chwaliła, ale wiem,że jest to ważne w ocenie, a nie są to tylko moje słowa, więc nie chce aby ktoś uznał za zuchwalstwo)
                Chciałabym prosić jeszcze o o komentarz na temat wyników mojej przyjaciółki.
                Z góry bardzo, bardzo dziękuję. Ja swoje będę robić w środę więc od razu je zamieszcze.
                Pozdrawiam wszystkich.
                • kasik-7 Nowe wyniki 16.08.11, 15:04
                  Witam, właśnie odebrałam wyniki na dawce Euthyrox 50mg od 4 lipca( z tym,że pierwszy tydzień 0,25mg)
                  TSH 6,48 <0,27-4,2>
                  FT3 4,7 <3,1-6,8> 43,24%
                  FT4 17,3 <12-22> 53%
                  Co sądzicie? Pozostać jeszcze na tej dawce?
                  Wizytę mam 20 września.
                  Pozdrawiam.
                  • hashi-tess Re: Nowe wyniki 16.08.11, 16:19
                    ja dołożyłabym ćwiarteczkę z 25mg.
                    Jest to nieduża dawka, ale z racji Twoich problemów
                    sercowych - dobra.
                    Bierzesz selen, cynk, wit. a+e?
                    Ja osobiście polecam falvit i selenit sodu.
                    • kasik-7 Re: Nowe wyniki 16.08.11, 17:18
                      Spróbuję z tą ćwiarteczką, może dam radę. Witamin nie biorę, łykam tylko aspargin, przepisany wcześniej od rodzinnego, ponieważ biorę leki od ciśnienia i przy tych lekach podobno jest wskazany, biorę 2x 1 tabletkę i staram się łykać co najmniej 2 godziny po euthyroxie. A tak na marginesie sprawdzam sobie ciśnienie od jakiś dwóch tygodni i jest w normie, nie wiem czy to zasługa euthyroxu, ale zeszłam już do połówki co drugi dzień i nie narzekam. Kupię falvit i zacznę go stosować.
                      Dziękuję za szybką odpowiedź.
                      Pozdrawiam, a czy mogłabyś mi poradzić co z wynikami mojej przyjaciółki o których pisałam wcześniej:
                      FT3 4,81 (2,76-8) 39,12%
                      FT4 11,75 (11,5-22,7) 2,23%
                      Anty TG <20 (0-40)
                      Anty TPO <10 (0-35) dodam,że miesiąc temu odstawiła tabletki anty.
                      Z góry dziękuję.
                      • hashi-tess Re: Nowe wyniki 16.08.11, 18:08
                        kasik-7 napisała:

> Spróbuję z tą ćwiarteczką, może dam radę. Witamin nie biorę, łykam tylko asparg
                        > in, przepisany wcześniej od rodzinnego, ponieważ biorę leki od ciśnienia i przy
                        > tych lekach podobno jest wskazany, biorę 2x 1 tabletkę i staram się łykać co n
                        > ajmniej 2 godziny po euthyroxie.

ja się nie znam, ale nadmiar potasu jest szkodliwy,
                        może warto sprawdzić jego poziom?

A tak na marginesie sprawdzam sobie ciśnienie
                        > od jakiś dwóch tygodni i jest w normie, nie wiem czy to zasługa euthyroxu, ale
                        > zeszłam już do połówki co drugi dzień i nie narzekam.

hormon tarczycy do tego się przysłużył,

Kupię falvit i zacznę go
                        > stosować.
                        > Dziękuję za szybką odpowiedź.
                        > Pozdrawiam, a czy mogłabyś mi poradzić co z wynikami mojej przyjaciółki o który
                        > ch pisałam wcześniej:
                        > FT3 4,81 (2,76-8) 39,12%
                        > FT4 11,75 (11,5-22,7) 2,23%

tarczyca Twoje przyjaciółki nie pracuje.
                        Poziom FT4 /główny produkt pracy tarczycy/ jest właściwie
                        na wyczerpaniu.

> Anty TG <20 (0-40)
                        > Anty TPO <10 (0-35) dodam,że miesiąc temu odstawiła tabletki anty.

można domniemywać, że przyjaciółka ma zanikowe zapalenie tarczycy.
                        Do potw. tego potrzebne jest usg.
                        Z tymi wynikami koniecznie powinna udać się do endo
                        po diagnozę i rec eptę na l-tyroksynę pod postacią euthyroxu
                        czy innego specyfiku zawierającego T4.

> Z góry dziękuję.

Również pozdrawiam.

Tess
                        • kasik-7 Re: Nowe wyniki 16.08.11, 19:28
                          Dziękuję za opinię o wynikach przyjaciółki, potwierdziłaś mnie w tym,że musi się wybrać do endokrynologa, wcześniej jej to wspominałam, ale szukałam potwierdzenia u was forumowiczek, naprawdę wielkie dzięki hashi-tess, bardzo mi pomogłaś.
                          Korzystając z Twojej podpowiedzi postaram się sprawdzić poziom potasu w jak najszybszym czasie.
                          Pozdrawiam.
                          • kasik-7 Wyniki wrzesień 15.09.11, 14:19
                            Witam wszystkich, dzisiaj zrobiłam badania i oto wyniki:
                            TSH 3,9 <0,27-4,2>
                            FT3 5,5 <3,1-6,8> 65%
                            FT4 19,9 <12-22> 79%
                            Jeśli chodzi o moją dawkę to jestem na euthyroxie 50 od początku lipca, po zrobieniu badań kontrolnych w sierpniu za Waszą namową podniosłam ostrożnie do 62,5 byłam na tej dawce około 10 dni, ponieważ strasznie podniosło mi się ciśnienie i prawie nie puszczało przez 3 dni i wróciłam do dawki 50, nie wiem czy słusznie, ale się przestraszyłam, bo zeszłam już z tabletek na ciśnienie a tu taki skok. Nie wiem czy te zmiany dawki nie miały wpływu na wyniki, ale musiałam zrobić badania, bo mam wizytę we wtorek.
                            Bardzo proszę o opinię na temat wyników.
                            Pozdrawiam.
                            • kasik-7 Re: Wyniki wrzesień 19.09.11, 10:19
                              Jeszcze się chciałam spytać , czy różnica 14% między Ft4 a Ft3 jest duża, czy mogłoby tak zostać, wiem,że najlepiej jak są na zbliżonym poziomie, więc te 14% to chyba nie dużo?
                              Co do mojego samopoczucia, to czuję się dobrze, pomijając te kilka wcześniejszych dni na wysokim ciśnieniu, teraz się trochę unormowało, ale znowu wróciłam do tabletek i pewnie będę musiała już je brać na zawsze. Jeszcze raz proszę o opinię.
                              Z góry dziękuję......
                            • hashi-tess Re: Wyniki wrzesień 19.09.11, 10:58
                              kasik-7 napisała:

> Witam wszystkich, dzisiaj zrobiłam badania i oto wyniki:
                              > TSH 3,9 <0,27-4,2>
                              > FT3 5,5 <3,1-6,8> 65%
                              > FT4 19,9 <12-22> 79%

czy te wyniki były wykonane bez wzięcia tabletki
                              czy po jej zażyciu?
                              • kasik-7 Re: Wyniki wrzesień 19.09.11, 12:06
                                Witaj, oczywiście bez tabletki. Zawsze biorę ją bezpośrednio po badaniu. Tak na marginesie to zapisałam się na jutro do kardiologa, szukam przyczyn mojego ciśnienia, a w mojej rodzinie problemy z sercem zdarzają się dość często.
                                • kasik-7 Re: Wyniki wrzesień 21.09.11, 09:52
                                  No i niestety z wizyty u kardiologa nici, pani doktor na urlopie.... Wizyta za tydzień.
                                  • 78hkm Re: Wyniki wrzesień 06.10.11, 09:02
                                    Witam Was wszystkich,od niedawna wiem ,że mam nowego kolegę o imieniu Hashimoto smile.Czytam Wasze komentarze na forum i o jakże dobrze ja Was rozumiem,dlatego gorąco polecam zamówcie sobie książkę "Jak żyć z Hashimoto"-poradnik dla pacjenta,wiele tłumaczy i zawiera dużo więcej informacji niż te ,które udało mi się znaleźć w internecie.Niestety jak na razie jest dostępna tylko w Księgarni Warszawa.Nie wiem dlaczego. Ja zamówiłam na allegro z przesyłką ekonomiczną wyniosło mnie to 42 zł.próbowałam znaleźć ja w Krakowie(bo tu mieszkam) ale nie udało mi się.Pozdrawiam Was serdecznie.
                                    • kasik-7 Wyniki październik 12.10.11, 09:50
                                      Witajcie, moje nowe wyniki na dawce 50:
                                      TSH 4,59 (0,4-4,9)
                                      FT4 18,7 (12-22) 67%
                                      FT3 5,7 (3-7) 67,5%
                                      Dawka została zwiększona do E75, aby zejść do TSH ok.1(plany macierzyńskie), i Pani Doktor pochwaliła mnie,że mam bardzo ładny poziom hormonów. Dziś zwiększyłam o 12,5, bo nie za dobrze znoszę podwyższanie dawki, więc tak myślę tydzień na tej dawce a potem hop na 75, czy dobrze myślę i czy ta dawka nie jest dla mnie za wysoka?. Moje TSH stoi od trzech tygodni, z tym że wcześniejsze wyniki zrobiła w innym laboratorium i mieli inne normy, ale z przeliczeń wynika mniej więcej ten sam poziom. Te wyniki musiałam zrobić, żeby mieć świeże do lekarza, bo mi się wizyta przesunęła. Kontrola za 6 tygodni, co do samopoczucia czuję się dobrze, nie narzekam, byłam u kardiologa i zrobiłam EKG i ECHO wszystko o.k., więc pewnie problemy z serduchem były przez tą niedoczynność.
                                      • hashi-tess Re: Wyniki październik 12.10.11, 10:03
                                        kasik-7 napisała:

> Witajcie, moje nowe wyniki na dawce 50:
                                        > TSH 4,59 (0,4-4,9)
                                        > FT4 18,7 (12-22) 67%
                                        > FT3 5,7 (3-7) 67,5%
                                        > Dawka została zwiększona do E75, aby zejść do TSH ok.1(plany macierzyńskie),

ja oznaczyłabym p/ciała TPO i TG bo wyniki /wysokie TSH i FT4 i 3/ z dużym prawdopodobieństwem świadczą o rzucie choroby.
                                        Bez tych badań podniesienie dawki może doprowadzić do objawów
                                        przedawkowania tyroksyny.
                                        • kasik-7 Re: Wyniki październik 12.10.11, 10:41
                                          O kurcze, o tym nie pomyślałam, myślałam,że rzut choroby będzie odczuwalny dla mojego organizmu w samopoczuciu, a jednak może być inaczej, W tym tygodniu już nie dam rady zrobić przeciwciał, myślę,że na początku przyszłego się uda.
                                          Dzięki za szybką odpowiedź....
                                          • kasik-7 Wyniki listopad 25.11.11, 14:31
                                            Mam nowe wyniki:
                                            FT3 5,2 {3,1-6,8} 56,76%
                                            Ft4 23,1 {12-22}, 111% co to oznacza?
                                            • kasik-7 Re: Wyniki listopad 30.11.11, 11:42
                                              I TSH 1,84 {0,4-4,9}
                                              Poczekam jeszcze 2 tygodnie na tej dawce i zrobię badania, co myślicie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka