Dodaj do ulubionych

poronienie prośba o interpretację wyników

05.01.13, 00:44
Witajcie,
bardzo proszę o interpretację wyników - mam za sobą prawidłową ciążę parę lat temu, po niej złe wyniki TSH i przeciwciała ATPO ponad 600 i USG tarczycy w normie. TSH, ft3 i ft4 wróciło do normy samoistnie po ok. 1,5 roku.

Teraz po kilku latach poronienie i po nim wyniki:
TSH 2,18 mU/ [0,27-4,2]
FT4 41.80% [wynik 16.18, norma (12 - 22)]
FT3 53.78% [wynik 5.09, norma (3.1 - 6.8)]
ATG 30,6IU/ml [<115]
ATPO 108,6 IU/ml [<34]
Samopoczucie i objawy można by podciągnąć pod niedoczynność, ale wyniki niby w normie?
Czy uważacie, że powinnam brać jakieś leki (nigdy nie brałam np. Euthyroxu itp.) jeśli planuję kolejną ciążę? Jakie? Oczywiście odwiedzę kolejnych lekarzy, ale żaden do tej pory nie zasygnalizował mi że powinnam rozpocząć branie jakiś leków...

W liście polecanych endo w Wawie wypatrzyłam Sylwię Pietrzyk - może do niej się wybiorę? Macie jeszcze jakiś sensownych endo w Wawie?

Z góry bardzo Wam dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
anaferg
Obserwuj wątek
    • alva_alva Re: poronienie prośba o interpretację wyników 05.01.13, 07:49

Jest niedoczynność , powinnaś dostać dawkę tyroksyny, zacząć od 25 mg ,sprawdzić wyniki za 4 do 5 tygodni.
      • aada1 Re: poronienie prośba o interpretację wyników 05.01.13, 09:04
        alva_alva napisała:

>
        >
        > Jest niedoczynność , powinnaś dostać dawkę tyroksyny, zacząć od 25 mg ,sprawdzi
        > ć wyniki za 4 do 5 tygodni.
        >
        >

Alva _Alva... nie pisz głupot. Przy wynikach Ft4 41,80% i ft3 53, 78% nie ma niedoczynności !
        Co Ty wypisujesz. Kobieta pójdzie z taka " diagnoza " do lekarza to ja lekarz wyśmieje przy takich wynikach. I na bank nie dostanie tyroksyny.

• alva_alva Re: poronienie prośba o interpretację wyników 05.01.13, 11:29
          aada1 napisała:

>
          > Alva _Alva... nie pisz głupot. Przy wynikach Ft4 41,80% i ft3 53, 78% nie ma ni
          > edoczynności !
          > Co Ty wypisujesz. Kobieta pójdzie z taka " diagnoza " do lekarza to ja lekarz w
          > yśmieje przy takich wynikach. I na bank nie dostanie tyroksyny.
          >

Ada, może sama się dokształć i nie pisz głupot, ok? Uważasz, że nie ma niedoczynności bo co? Bo się wynik teoretycznie mieści na papierze w normie? Widać, że musisz jeszcze sporo rzeczy doświadczyć w tym temacie.
          TSH powyżej 2 u kobiety w wieku rozrodczym i wyniki Ft4 i Ft3 50 % normy lub poniżej, to jest lekka niedoczynność i dawka 25 mg może tutaj zdziałać cuda jeśli chodzi o zajście w ciąże lub jej utrzymanie. Teraz ma takie wyniki, ale ma przeciwciała wysokie, to oznacza, że Ft4 i TSH zapewne latają od czasu do czas raz w górę, raz w dół. Jeśli pójdą akurat w dół, to dziewczyna nie będzie miała w tym momencie 50 % normy tylko np. 10 % normy albo poniżej normy, a wtedy poronienie gotowe. Mała dawka 25 mg powinna temu zapobiec i wyciszyć działanie przeciwciał, a jednocześnie przy wyniku 50 % normy nie odprowadzi do nadczynności.
          • anaferg Re: poronienie prośba o interpretację wyników 05.01.13, 14:24
            Dzięki, obyś miała rację, że to rozwiąże problem smile
          • aada1 Re: do Alva 05.01.13, 15:01
            alva_alva napisała:

> aada1 napisała:
            >
            > >
            > > Alva _Alva... nie pisz głupot. Przy wynikach Ft4 41,80% i ft3 53, 78% nie
            > ma ni
            > > edoczynności !
            > > Co Ty wypisujesz. Kobieta pójdzie z taka " diagnoza " do lekarza to ja le
            > karz w
            > > yśmieje przy takich wynikach. I na bank nie dostanie tyroksyny.
            > >
            >
            > Ada, może sama się dokształć i nie pisz głupot, ok? Uważasz, że nie ma niedoczy
            > nności bo co? Bo się wynik teoretycznie mieści na papierze w normie? Widać, że
            > musisz jeszcze sporo rzeczy doświadczyć w tym temacie.
            > TSH powyżej 2 u kobiety w wieku rozrodczym i wyniki Ft4 i Ft3 50 % normy lub po
            > niżej, to jest lekka niedoczynność i dawka 25 mg może tutaj zdziałać cuda jeśli
            > chodzi o zajście w ciąże lub jej utrzymanie. Teraz ma takie wyniki, ale ma prz
            > eciwciała wysokie, to oznacza, że Ft4 i TSH zapewne latają od czasu do czas raz
            > w górę, raz w dół. Jeśli pójdą akurat w dół, to dziewczyna nie będzie miała w
            > tym momencie 50 % normy tylko np. 10 % normy albo poniżej normy, a wtedy poron
            > ienie gotowe. Mała dawka 25 mg powinna temu zapobiec i wyciszyć działanie przec
            > iwciał, a jednocześnie przy wyniku 50 % normy nie odprowadzi do nadczynności.
            >
            >

Tak, nie ma niedoczynności bo wyniki są w normie i są całkiem dobre ...dlatego lekarz nie będzie chciał przepisać tyroksyny. Dla naszych lekarzy w PL TSH powyżej 2 jest bardzo dobrym wyniki i co najwyżej zasugerują obserwacje i badanie co pół roku...
            Co to Alva nie znasz naszych realiów ? Oj sama musisz się doszkolić w tym temacie !.
            Co do dawki 25 mg tez cudów nie zdziała jak ft4 poleci w dół.
            Tutaj na forum jest parę dziewczyn które miały gorsze wyniki a lekarze odmawiali przepisywania hormonów bo wyniki mieściły się w normach nawet jak były w wieku rozrodczym i trafiały do lekarza już po traumie poronień.

W tym momencie jedyną nadzieją na podjecie leczenia tyroksyna są skaczące i utrzymujące się ponad normą przeciwciała. Ale i tutaj muszę Cie rozczarować bo dla części lekarzy endokrynologów takie TPO koło 100 nie jest wysokie ...zaczynają leczenie jak wynik sięga powyżej 500.

Zgadzam się z tym co napisałaś o TSH u kobiet w wieku rozrodczym, o ciąży i spadku ft4...ale nie wypisuj takich rzeczy, ze dziewczyna mająca po 50% owy poziomy hormonów we krwi jest w niedoczynności bo każdy lekarz ja wyśmieje. Dzięki takim "diagnozom" z którymi pacjent wchodzi już do gabinetu lekarze szybko przyklejają nam pacjentkom notkę jako "wariatki" diagnozujące się w internecie, które szukają sobie chorób.
            • alva_alva Re: do Alva 06.01.13, 00:47
              aada1 napisała:

>
              . Dla naszych lekarzy w PL TSH powy
              > żej 2 jest bardzo dobrym wyniki i co najwyżej zasugerują obserwacje i badanie c
              > o pół roku...
              >
              > Co do dawki 25 mg tez cudów nie zdziała jak ft4 poleci w dół.

Nie rozmawiamy o realiach w PL i o tym co uważa większość lekarzy, tylko o tym czy wynik na poziomie 50% normy, to dobry wynik przy przebytych dwóch poronieniach.
              Lepsza dawka 25 mg w momencie spadku Ft4 przy ciąży niż nic.

> Tutaj na forum jest parę dziewczyn które miały gorsze wyniki a lekarze odmawial
              > i przepisywania hormonów bo wyniki mieściły się w normach nawet jak były w wiek
              > u rozrodczym i trafiały do lekarza już po traumie poronień.

W takim wypadku należy szukać dobrego lekarza, a nie psudolekarza.
              >
              > W tym momencie jedyną nadzieją na podjecie leczenia tyroksyna są skaczące i utr
              > zymujące się ponad normą przeciwciała. Ale i tutaj muszę Cie rozczarować bo dla
              > części lekarzy endokrynologów takie TPO koło 100 nie jest wysokie ...zaczynają
              > leczenie jak wynik sięga powyżej 500.

Nie leczy się wysokich przeciwciał i żaden endo nie da tyroksyny tylko z tytułu wysokich przeciwciał, jak wyniki Ft4 i Ft3 są ok. To jest akurat na miejscu.
              >
              > Dzięki ta
              > kim "diagnozom" z którymi pacjent wchodzi już do gabinetu lekarze szybko prz
              > yklejają nam pacjentkom notkę jako "wariatki" diagnozujące się w internecie,
              > które szukają sobie chorób.

To nie wchodź na to forum i go nie czytaj, skoro uważasz, że czytanie tego forum i potem dyskusja u lekarza rzuca na Ciebie cień bycia wariatką diagnozującą się w internecie.
              Osobiście bym do dziś umarła gdybym sama się nie zaczęła porządnie dokształcać, nie zrobiła przez miniony rok sama badań za kilka tysięcy i w końcu nie poszła do lekarza z gotowymi wynikami i w sumie diagnozą.Owszem, aby dyskutować z lekarzem, trzeba mieć większą wiedzę niż tylko ta z forum, ale ta na forum jest i tak dużo głębsza niż ta, którą można uzyskać u przeciętnego lekarza.
    • aada1 Re: poronienie prośba o interpretację wyników 05.01.13, 09:38
      anaferg napisała:

> Witajcie,
      > bardzo proszę o interpretację wyników - mam za sobą prawidłową ciążę parę lat t
      > emu, po niej złe wyniki TSH i przeciwciała ATPO ponad 600 i USG tarczycy w norm
      > ie. TSH, ft3 i ft4 wróciło do normy samoistnie po ok. 1,5 roku.
      >
      > Teraz po kilku latach poronienie i po nim wyniki:
      > TSH 2,18 mU/ [0,27-4,2]
      > FT4 41.80% [wynik 16.18, norma (12 - 22)]
      > FT3 53.78% [wynik 5.09, norma (3.1 - 6.8)]
      > ATG 30,6IU/ml [<115]
      > ATPO 108,6 IU/ml [<34]
      > Samopoczucie i objawy można by podciągnąć pod niedoczynność, ale wyniki niby w
      > normie?
      > Czy uważacie, że powinnam brać jakieś leki (nigdy nie brałam np. Euthyroxu itp.
      > ) jeśli planuję kolejną ciążę? Jakie? Oczywiście odwiedzę kolejnych lekarzy, al
      > e żaden do tej pory nie zasygnalizował mi że powinnam rozpocząć branie jakiś le
      > ków...
      >
      > W liście polecanych endo w Wawie wypatrzyłam Sylwię Pietrzyk - może do niej się
      > wybiorę? Macie jeszcze jakiś sensownych endo w Wawie?
      >
      > Z góry bardzo Wam dziękuję za pomoc.
      >
      > Pozdrawiam,
      > anaferg

Witaj
      Są przeciwciała anty TPO podwyższone a to świadczy o chorobie hashimoto. Teraz prawdopodobnie jesteś w remisji choroby dlatego są one niższe od poprzedniego wyniku.
      Jednak pojawienie się tych przeciwciał świadczy o toczącym się stanie zapalnym w tarczycy.
      Przewlekły stan zapalny...który objawia się etapami rzutów choroby i remisji. Jest to proces przewlekły, długotrwały który może toczyć się latami ...skutecznie niszcząc Ci codzienną radość życia.
      Radzę pójść do dobrego endokrynologa który wie co to hashimoto i zacznie leczenie Cie od małej dawki tyroksyny. Szukaj lekarza który nie będzie bagatelizował Twoich słów, że na takich wynikach zle się czujesz i masz objawy niedoczynności. Ten lekarz musisz opierać się na badaniu przeciwciał które są podwyższone.
      Twoje wyniki tarczycy są dobre, o dziwo...na tyle dobre, że na ich podstawie tylko i wyłącznie lekarz nie przepisze Ci hormonu. Będzie czekał aż TSH pójdzie jeszcze w górę
      • beba2 Re: poronienie prośba o interpretację wyników 05.01.13, 11:17
        Jeśli jednak powie, że poroniła i powiedzmy, za jakiś czas znowu będzie chciała ponowić próbę zajścia w ciążę to normalny lekarz wie, ze TSH nie powinno przekraczać 1 i do takiego wyniku powinien dążyć - za pomocą leków czyli euthyroxu na przykład smile. O normalnych lekarzy trudno, ale warto poszukać. Ponadto przeciwciała w hashi, mogą wpływać na poronienie. Nie opiszę dokładnie, ale jest zależność między hormonami wydzielanymi przez łożysko, a TSH. W ciąży ( a i zapewne tuż po poronieniu, kiedy hormony się jeszcze nie ustabilizowały) TSH jest sztucznie zaniżone. A ponieważ ono pokazuje stan sprzed mniej więcej miesiąca, to wartość 2 z kawałkiem mogła być wartością z okresu ciąży - czyli zaniżoną. Powtórz badania za jakieś 6 tygodni, nie wcześniej. Choćby samo TSH, wtedy będzie bardziej miarodajne.
      • anaferg Re: poronienie prośba o interpretację wyników 05.01.13, 11:37
        Dzięki aada1. To moje TSH po tym skoku po ciąży (dochodziło do ponad 5 a i ATPO do ponad 600) spadło samoistnie. Teraz je kontroluje minimum raz do roku i jest zawsze ok.
        Samopoczucie gorsze lub lepsze, skórę jak tarkę mimo stosowania parafiny zamiast mydła, obecnie idącą do góry wagę mogłabym jeszcze przeżyć. Ale mam dziwne przeczucie, że moja strata ciąży była spowodowane tymi przeciwciałami. Oczywiście gin nie chce o tym słyszeć (jeden, drugi...) bo pierwsze, drugie poronienie o niczym nie świadczy. Wolałabym uniknąć powtórki przy kolejnej ciąży.

Czy jest sens brać hormon przy póki co dobrych wynikach? Czy są jakieś leki zabezpieczające niszczenie organizmu (a przynajmniej rozwijającego się w nim płodu) przez te przeciwciała?

Pozdrawiam
        • muktprega1 Re: poronienie prośba o interpretację wyników 05.01.13, 12:19
          Jestem na świeżo po lekturze Dr. Sandry Cabot "Leczenie chorób tarczycy" i :

> To moje TSH po tym skoku po ciąży (dochodziło do ponad 5 a i ATPO
          > do ponad 600) spadło samoistnie. Teraz je kontroluje minimum raz do roku i jes
          > t zawsze ok.

Być może zaliczasz się do kobiet, których dotknęło poporodowe zapalenie tarczycy (mechanizm taki sam niezależnie czy rodzisz przedwcześnie i ciążę tracisz, czy normalnie) trwa ok 6 miesięcy do roku, przebiega w dwóch etapach - nadczynny i niedoczynny i zazwyczaj przechodzi samoistnie, cytuję:

"większość kobiet bierze tyroksynę przez ok 6 m-cy. Po tym czasie trzeba odstawić leki na 4-6 tyg. i ... zrobić badania hormonów tarczycy z TSH. Dzięki temu dowiemy się czy niedoczynność tarczycy jest trwała czy też gruczoł tarczowy się zregenerował i może znowu sam wytwarzać hormony. U ok 25-30% kobiet z poporodowym zapaleniem tarczycy rozwija się postać trwała niedoczynności...
          Przebycie pop. zap. tarcz... występuje prawdopodobieństwo 20 % przy następnych ciążach.... "
          A masz USG tarczycy?

• anaferg Re: poronienie prośba o interpretację wyników 05.01.13, 14:17
            Tak, tylko ja podwyższone przeciwciała mam do dziś dzień (mniejsze niż te parę lat temu ale zawsze). Do polecanej na forum lekarki jestem już umówiona, mam nadzieję, że mi pomoże i kolejna ciąża przebiegnie prawidłowo...
            • aada1 Re: poronienie prośba o interpretację wyników 05.01.13, 15:20
              Jeśli trafisz na dobrego lekarza który wie co to hashimoto i nie będzie patrzył tylko na Twoje wyniki badań tarczycy to bardzo dobrze dla Ciebie. Leczenie musisz dostać to nie ulega wątpliwości, nawet minimalna dawka hormonu na początek to już coś.
              Jeśli idziesz do lekarza polecanego na forum to mam nadzieje, że Ci się uda.
              1 Przeciwciała anty TPO skaczące powinny już dać do myślenia lekarzowi. Tych badań nie wykonuje się często a wykonane u Ciebie zawsze są za wysokie. Wyniki badań anty TPO do pokazania w gabinecie ( wez wszystkie)
              2 Twoje TSH jeśli planujesz ciąże musisz zbić max do 1 i to musisz powiedzieć lekarzowi.
              Tylko hormon tyroksyna zbije TSH podwyższając tym samym poziom Ft4 we krwi.
              3 Powiedz też lekarzowi o tym jak się czujesz czy masz jakieś dolegliwości.

Te 1,2,3 punkty powinny Ci pomóc w dostaniu recepty i rozpoczęci leczenia.
              Powodzenia
              • anaferg Re: poronienie prośba o interpretację wyników 05.01.13, 15:51
                Dzięki, postaram się być jak najbardziej przekonywująca smile
                I dam znać czy udało mi się coś zdziałać.
                P.S. Z załatwieniem leków to nie jest problem - spotkałam się już z lekarzami innych specjalności, którzy uważają, że przy podwyższonym ATPO powinnam brać już jakąś nawet minimalną dawkę hormonu, jednak wolałabym mieć jakiegoś sensownego endo, który by mi tę dawkę odpowiednio regulował w zależności od sytuacji i przede wszystkim później w ciąży.

Pozdrawiam!
                • hashi-tess Re: poronienie prośba o interpretację wyników 06.01.13, 11:03
                  możesz wkleic wcześniejsze wyniki?
                  Z jednego trudno wywnioskować tok rozwoju
                  schorzenia i wyciągnąć wnioski.
    • pies_z_laki_2 Re: poronienie prośba o interpretację wyników 06.01.13, 14:36
      Przy takich wysokich p.ciałach już wtedy powinnaś była dostać leczenie tyroksyną... choćby po to, zeby uspokoić szalejące p.ciała właśnie...

Podaj proszę dokładny opis usg tarczycy - stan i wielkość / objętość.
    • anaferg Re: poronienie prośba o interpretację wyników 06.01.13, 15:57
      11.2009

TSH 5,29 (0,27-4,2)

12.2009

TSH 3,518 (0,35-5,5)
      FT4 11.49% [wynik 0.99, norma (0.89 - 1.76)]
      FT3 27.89% [wynik 2.83, norma (2.3 - 4.2)]
      ATG 188,6 (<60)
      ATPO 690 (<60)
      wit B12 543 {147-1033)

06.2010

TSH 1,42 (0,27-4,2)
      FT4 13,5 (12-22)

06.2011

TSH 1,79 (0,27-4,2)
      FT41,22 (0,93-1,7)

09.2012
      TSH 1,66 µIU/ml (0,27 - 4,2)
      FT4 0,96 ng/dl (0,93 - 1,7)

i ostatnie, po poronieniu z 11.12.
      TSH 2,18 mU/ [0,27-4,2]
      FT4 41.80% [wynik 16.18, norma (12 - 22)]
      FT3 53.78% [wynik 5.09, norma (3.1 - 6.8)]
      ATG 30,6IU/ml [<115]
      ATPO 108,6 IU/ml [<34]

Opis USG z 12.2009
      tarczyca niepowiększona, typowej lokalizacji, ruchoma, elastyczna
      Echogeniczność miąższu niejednorodna, neiznacznie obniżona
      Gózków litych, torbieli i zwapnień nie znaleziono
      Badaniem kolorowym Dopplerem i Dopplerem mocy wykazało wzmożone przepływy naczyniowe
      Prawy płat o wymiarach 17x13x50mm obj. 5,8ml
      Lewy płat o wymiarach 16x12x51mm obj. 5ml
      • hashi-tess Re: poronienie prośba o interpretację wyników 06.01.13, 16:49
        lewo-tyroksynę powinnaś dostać już we wrześniu 2009.

Wydrukuj tabelkę z objawami niedoczynności tarczycy z zaznaczonymi
        w niej swoimi objawami, aby zabrać na wizytę.

Jeśli z tymi wynikami tak jak je wypisałaś i powyższą tabelką pójdziesz do endo
        i nie dostaniesz euthyroxu, to po prostu trafisz do medyka,
        który nie ma zielonego pojęcia o hashimoto.

Ja na Twoim miejscu nie wyszłabym z gab. bez recepty
        lub info na papierze, że niepotrzebna jest Ci suplementacja
        tyroksyny.
        Idziesz chyba prywatnie, prawda?
        • anaferg Re: poronienie prośba o interpretację wyników 06.01.13, 17:46
          Tak, idę 28.01. do lekarza polecanego na tym własnie forum.

Jaką wg Ciebie powinnam dostać dawkę?

W 2009 lekarz nie dał mi leków, spojrzał na mnie (a byłam m.in. u jakiegoś guru ze szpitala na Banacha - kilkukrotnie), zbadał szyję i stwierdził, ze z moją wagą nie potrzebuję leków (fakt - bardzo szubko schudłam po ciąży i ta waga dość długo mi się utrzymywała). Ja się nie upierałam na leki i do dziś bym się nie upierała i nie drążyła tematu gdyby nie poronienie... Dodam, że w ciążę zaszłam od razu.

Czy oprócz hormonu, lekarz powinien mi zlecić branie jakiś innych leków, jeśli planuję ciążę?

• muktprega1 Re: poronienie prośba o interpretację wyników 06.01.13, 19:27
            No właśnie, teraz po wynikach widać, ze już w 2009 zostałaś zlekceważona i gdybyś wtedy była dobrze prowadzona przez lekarza, nie doszłoby być może do Twoich przykrych przeżyć.
            Przeciwciała świadczą o aktywnej chorobie Hashimoto.

> Jaką wg Ciebie powinnam dostać dawkę?

Chyba na początek jak wszyscy zaczynamy od 25 smile

Najważniejsze, żeby wiedzieć, co się z człowiekiem dzieje, wtedy ze wszystkim sobie poradzisz smile

• anaferg Re: poronienie prośba o interpretację wyników 31.01.13, 15:21
      Witajcie,
      jestem po wizycie u endo polecanej na forum. Zaleciła Euthyrox 25 i kontrola za 6tygodni. Mam przyjść z wynikami tylko TSH i USG tarczycy.

Zarówno od niej jak i gina mam zielone światło na ciążę... jednak zastanawiam się, czy mogę zrobić jeszcze coś, żeby zwiększyć prawdopodobieństwo, że kolejnej ciąży nie poronię??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka