Dodaj do ulubionych

duża nadczynność?

31.03.13, 11:28
Niecale 3 miesiace temu urodzilam dziecko, podczas ciazy bylam pod stala opieka endokrynologiczna i stopniowo mialam zwiekszana dawke takze w ciazy czulam sie super. Do lekarza mialam pojsc dopiero po 3 miesiacach od porodu bo wczesniej nie bylo sensu tak mi lekarz powiedzial, ale minelo 1,5 miesiaca i poczulam sie zle. Do konca porodu i jeszcze przez 3 miesiace mialam byc na dawce 100 eythorox ale kiedy poczulam sie zle zmniejszylam sobie dawke do 88. W miedzyczasie bylam u endokrynologa zrobilam badnaia i lekarz kazal mi zostac na tej dawce ale minely 4 tygodnie a ja czulam sie juz totalnie zle uncertain a do mojego lekarza nie jest sie tak latwo dostac a ze mialam z czasow ciazy euthyrox w roznych dawkach takze zmniejszylam sobie dawke do 75. Ale dalej bylo zle, w miedzyczasie pojawily sie napady goraca zwiekszona potliwosc niepokoj przyspieszone bicie serca utrudnione pelne oddychanie zaczerwienione oczu ogromne oslabienie i goraczka, na poczatku myslalam ze to jakies przeziebienie ale nie minelo. Dlatego zrobilam wiele badan i ogolnie wyszlo lekko podwyzszone ob i crp aczkolwiek juz spada z dnia na dzien pelna morfologie to jest wszystko w normie mocz enzymy nerkowe i watrobowe, bardzo spadl mi potaas przez te kolatania ale go uzupelniam. Zrobilam nawet czynnik reumatoidalny ale jest w normie. A to najnowsze badania hormonow tarczycy:

TSH < 0,005 norma 0,270-4,200
FT3 5,68 norma 2,00-4,40
FT4 2,36 norma 0,93-1,70

Nie moge w nocy spac bo ciezko mi oddychac jestem niespokojna ciagle sie poce jest mi strasznie goraco i jestem totalnie oslabiona. Bylam tez pare godzin na SOR w szpitalu i tam zrobili mi ekg , dali kroplowke z potasu, zrobili zdjecie pluc i wiele innych podstawowych badan z krwi ale tylko bylo podwyzszone crp. Takze moje pytanie jest nastepujace czy moje samopoczucie moze wynikac z tych zlych wynikow? czy moge miec przy tym stany pogdoraczkowe? i czy moze to byc rzut choroby po porodzie albo jakies zapalenie tarczycy poporodowe? obecnie jestem na tej dawce 75 ale nie wiem czy dalej to brac czy obnizyc i co w ogole zrobic, dodatkowo bola mnie zebra i plecy i ciezko mi oddychac a pluca sa okey serce tez skad wiec takie objawy? prosze o pomoc bo nie wiem co robic sa swieta a ja sie czuje totalnie zle smile
Obserwuj wątek
    • kasik.85 Re: duża nadczynność? 31.03.13, 11:30
      chcialam jeszcze dodac ze dodatkowo czuje takie duszenie w szyi, czy te wszystkie objawy moga wynikac z tarczycy czy szukac czegos innego mam lekka obawe zeby to nie byla jakas 2 choroba autoimmunologiczna.
      • nebiru Re: duża nadczynność? 31.03.13, 17:22
        Masz tak wysokie fT4 i fT3 ze nie szukaj na razie innych chorób. Prawdopodobnie to te hormony dają Ci tak w kość, ale ja się za bardzo nie znam.
        Może zjawią się tu dzis doświadczone dziewczyny i Ci doradzą. Gdyby to jednak były moje wyniki to na pewno jutro bym wzięła niższa dawkę
        • galazka_2 Re: duża nadczynność? 31.03.13, 19:06
          a jaką dawkę euthyroxu miałaś przed ciążą?
          mnie lekarka do dnia porodu kazała brać 125 (tyle w ciąży potrzebowałam) ale już następnego dnia kazała zmniejszyć dawkę do 50(tyle brałam przed ciążą), bo mówiła, ze po porodzie może dojść do nadczynności...po 3miesiącach robiłam badanie kontrolne i zwiększałam dawkę,bo taka była potrzeba
          jeśli masz tak liczne objawy nadczynności to ja bym się zastanawiała w takiej sytuacji czy na jakiś czas całkowicie nie odstawić hormonów, a potem stopniowo wracać do dawki z przed ciąży
          • kasik.85 Re: duża nadczynność? 31.03.13, 22:22
            Przed ciąża brałam 75 euthyroxu i to juz od dluzszego czasu i czulam sie dobrze a jak zaszlam w ciaze to endokrynolog stopniowo zwiekszal mi dawki i w ciazy czulam sie superwink Do konca ciazy doszlam do dawki 100 euthyroxu i bralam to dawke jeszcze ze 2 tygodnie po porodzie ale potem poczulam sie gorzej i wiedzialam ze powinnam zmienic ta dawke i zmienilam na 88 a potem doszlo do 75 ale w trakcie tego zmieniania czulam juz ze tarczyca jest niezle rozchwiana i w efekcie tego czuje sie teraz tragicznie crying to poradzcie mi bo z tego co czytam rozumiem ze powinnam albo nie brac w ogole tabletek przez pare dni albo miesiecy albo zmniejszyc i zejsc do 50? czy delikatnie zejsc o 12? w ogole bardzo dziekuje ze dostalam odpowiedz smile czy jest szansa ze szybko nastapi poprawa czy w takiej duzej nadczynnosci chwile to potrwa? I czy normalne jest to ze czuje takie przyduszanie w szyi ,klucie i ze mam chrype? dla mnie najgorsze sa noce bo przez ta nadczynnosc mam bezsenne noce i problemy z normalnym oddychaniem uncertain ciekawa jestem tylko skad byla ta goraczka moglo to byc od tarczycy?? z gory bardzo Wam dziekuje za pomoc bo dzieki Wam wiem ze nie jestem z tym sama i od razu lepiej sie czuje smile
    • muktprega1 Re: duża nadczynność? 31.03.13, 19:27
      FT4 185.71% [wynik 2.36, norma (0.93 - 1.7)]

FT3 153.33% [wynik 5.68, norma (2 - 4.4)]

Kochana jesteś w ogromnej nadczynności polekowej, jak żyjesz? Bo ja umierałam na 123 Ft4. Jesteś na 75, zmniejsz o następną 12, czyli 63. po kilku dniach o następną12. Po 3-4 tyg zrób sprawdzajace Ft3 i FT4 tylko, no i wtedy już w zależnosci od samopoczucia i wyników razem wziętych trzeba bedzie zareagować.
      Już dziewczyny pytały - ile brałaś przed ciążą?
    • djpa Re: duża nadczynność? 31.03.13, 19:37
      Kasik, dobrze byłoby, gdybyś dość często robiła teraz badania, co 4-5 tygodni, bo jeśli to poporodowe zapalenie tarczycy (a tak to wygląda), to niebawem może się zrobić spora niedoczynność.
      Dawkę zmniejsz, hmm, może o połowę? Pół tabletki 75. Albo nawet możesz odstawić Euthyrox na 5 dni lub tydzień (choć inni na forum mogą mieć tu inne zdanie).

Osobiście gdy miałam poporodowe zapalenie tarczycy, endo kazała mi E odstawić zupełnie na 2 lub 3 miesiące. Dzięki temu uniknęłam nadczynności takiej dużej jak Twoja (fT4 miałam minimalnie powyżej normy, a objawów nadczynności żadnych), ale potem w ciągu 4 tygodni z tej minimalnej nadczynności około pół roku po porodzie zrobiła się mega niedoczynność - paskudna sprawa, okropnie się czułam, TSH tak duże, że skali zabrakło... Kilka miesięcy trwało, zanim doszłam do siebie.

Pomyśl, co zrobić z dawką, na pewno trzeba obniżyć - Ty siebie w święta znasz najlepiej smile
      • muktprega1 Re: duża nadczynność? 31.03.13, 19:46
        > Dzięki temu uniknęłam nadczynności takiej dużej ja
        > k Twoja (fT4 miałam minimalnie powyżej normy, a objawów nadczynności żadnych),
        > ale potem w ciągu 4 tygodni z tej minimalnej nadczynności około pół roku po por
        > odzie zrobiła się mega niedoczynność - paskudna sprawa, okropnie się czułam

Właśnie dochodzi tak wtedy, gdy całkowicie odrzuca się tyroksynę , trzeba brać tylko dostosować do swoich wyników i samopoczucia.

> Dawkę zmniejsz, hmm, może o połowę?

Może masz rację, tak duża nadczynność, że można o połowę.
        • djpa Re: duża nadczynność? 01.04.13, 13:06
          Mutprega, teraz trudno ocenić co byłoby wtedy najlepsze przy moim poporodowym zapaleniu tarczycy. Myślę, że każda decyzja byłaby zła. Po 2 miesiącach nie brania E wcale, nadal miałam za niskie TSH, a fT4 około 98%. Gdybym nie odstawiła E, miałabym nadczynność w wynikach i w samopoczuciu. Nie wiem więc, czy decyzja endo o odstawieniu E była błędna. Po kolejnych 5 tygodniach, czyli po 3 miesiącach bez E, TSH od niemal nieoznaczalnego urosło do tak dużego, że skala w lab się skończyła. Niedoczynność tak duża, że nawet gdybym cały czas brała małą dawkę E, nic by to nie pomogło, niedoczynność i tak by była ogromna.

Poporodowe zapalenie jest wywołane ciążą, porodem. Nie jest wywołane zmniejszeniem dawki bez powodu.

Na miejscu autorki wątku odstawiłabym Euthyrox do czasu kontaktu z endo - objawy nadczynności są u niej silne - a z drugiej strony bardzo uważała na niedoczynność.
          • muktprega1 Re: duża nadczynność? 01.04.13, 18:44
            Być może, że właśnie z powodu odstawienia całkowicie tyroksyny, miałaś rzut choroby (o którym wspomina Nebiru) z wysokim TSH
            • djpa Re: duża nadczynność? 02.04.13, 10:43
              Nie, to na pewno nie był rzut choroby od odstawienia tyroksyny. To było poporodowe zapalenie tarczycy. Najpierw miałam za wysokie fT4, dlatego stopniowo zmniejszałam tyroksynę aż do jej odstawienia około 2.5 miesiąca po porodzie (bo fT4 ciągle było ciut ponad normę), a potem mimo nie brania wcale tyroksyny przez kolejne 3 miesiące i tak miałam fT4 na górnej granicy normy, ale już w normie.
              Nie miałam odstawionej tyroksyny tak dla kaprysu i od razu z marszu. Miałam fT4 lekko powyżej normy, a zmniejszanie aż do odstawienia było stopniowe, co miesiąc robiłam badania i szłam do endo.
              Nie ma pojęcia, czy można było jakkolwiek temu zaradzić.
              Dzięki Bogu to całe poporodowe zapalenie tarczycy tak mi zniszczyło tarczycę (zmiany na usg ogromne), że po drugiej ciąży żadnego zapalenia już nie było smile
    • nebiru Re: duża nadczynność? 31.03.13, 20:29
      Ja powtarzam że nie jestem tu żadnym fachowcem, ale ja bym euthyroxu nie odstawiała. Kiedyś zmniejszyłam o 25 i miałam wredny rzut choroby (ale mnie te ft spadły tylko z 70% do 50%). U Ciebie chyba będzie dobrze zmniejszyć teraz o 25 by serca nie obciążać tak wysoka dawka a jeśli nie będzie pozytywnego skutku to potem co najwyżej zmniejszac o 6 co kilka tygodni.
      • kasik.85 Re: duża nadczynność? 01.04.13, 10:59
        Przed ciąża brałam 75 euthyroxu i to juz od dluzszego czasu i czulam sie dobrze a jak zaszlam w ciaze to endokrynolog stopniowo zwiekszal mi dawki i w ciazy czulam sie superwink Do konca ciazy doszlam do dawki 100 euthyroxu i bralam to dawke jeszcze ze 2 tygodnie po porodzie ale potem poczulam sie gorzej i wiedzialam ze powinnam zmienic ta dawke i zmienilam na 88 a potem doszlo do 75 ale w trakcie tego zmieniania czulam juz ze tarczyca jest niezle rozchwiana i w efekcie tego czuje sie teraz tragicznie crying to poradzcie mi bo z tego co czytam rozumiem ze powinnam albo nie brac w ogole tabletek przez pare dni albo miesiecy albo zmniejszyc i zejsc do 50? czy delikatnie zejsc o 12? w ogole bardzo dziekuje ze dostalam odpowiedz smile czy jest szansa ze szybko nastapi poprawa czy w takiej duzej nadczynnosci chwile to potrwa? I czy normalne jest to ze czuje takie przyduszanie w szyi ,klucie i ze mam chrype? dla mnie najgorsze sa noce bo przez ta nadczynnosc mam bezsenne noce i problemy z normalnym oddychaniem uncertain ciekawa jestem tylko skad byla ta goraczka moglo to byc od tarczycy?? z gory bardzo Wam dziekuje za pomoc bo dzieki Wam wiem ze nie jestem z tym sama i od razu lepiej sie czuje smile
        • muktprega1 Re: duża nadczynność? 01.04.13, 11:27
          Dopiero jesteś niecałe 3 miesiące po porodzie i hormony szaleją jeszcze. Kasiu musisz sama podjąć decyzję, bo każdy za siebie jest odpowiedzialny ale, co już sama wiesz, musisz zmniejszyć dawkę, bo nadczynność polekowa jest ewidentna u Ciebie.
        • nebiru Re: duża nadczynność? 01.04.13, 22:14
          Tak jak pisze kolezanka powyżej , musisz sama podjąc decyzję. Ja jestem początkująca ale bym doradzała nie rezygnowac z euthyroxu, bo możesz sobie niexła jazde zaserować. (Ja na 3 tygosnie obnizyłam tylko ze 125 na 100 i miałam taki ból stawów i wszelkie mozliwe objawy rzutu choroby przez 3 miesiące że hej).
          Masz za dużo hormonu i musisz obniżyc. Możesz o 12 na kilka dni a potem o dalsze 6 czy 12 przez nastepne kilka dni, no chyba że sie zdecydujesz o 25 skoro tak xole się czujesz. Ale to Ty musisz zdecydować, bo Ty wiesz jak się czujesz.
          Jeśli chodzi o "duszenie" to mnie to nawraca w czasie rzutu choroby. Gorączke 39 stopni tez rok temu zaliczyłam, chyba tez od tarczycy (ale nie mam 100% pewności bo lekarz tez nie był pewien).
          A ile wzięłas dzis tego euthyroxu? Obnizyłas przyunajmniej o 6 czy nie?
    • ania.rene Re: duża nadczynność? 01.04.13, 22:35
      ja jestem 4 miesiace po porodzie. moje wyniki tez poszly w gore ponad 100%

nie odstawilam leku ale zmiejszylam. teraz nawet biore polowe 75.
      mialam teraz robic badania ale jeszcze chwilke poczekam - zrobie w polowie miesiaca. sama jestem ciekawa jak wyjdzie.

mozesz poszukac moj watek i zobaczyc jak to u mnie bylo....
    • pies_z_laki_2 Re: duża nadczynność? 02.04.13, 16:13
      Kasiu, a jaką masz diagnozę? Dlaczego przed ciążą łykałaś tyroksynę?

Czy wiesz cokolwiek o swoim schorzeniu? Nie widzisz, że masz wyniki wolnych hormonów baaaardzo ponad normę? Naprawdę nic ci to nie mówi? Nie powiązałaś wysoko przekroczonych wyników z objawami klasycznej nadczynności? Żaden z lekarzy, których odwiedziłaś też nie widział nic niezwykłego w wynikach przekraczających normę o blisko 100%? Nie wierzę, że takie wyniki nikogo nie zaniepokoiły. I jeszcze że miotałaś się od jednego do drugiego lekarza, robiłaś całe mnóstwo różnych badań... nie, to chyba niemożliwe... ale czy na pewno niemożliwe?

Nie sądzę, żeby to było poporodowe zapalenie tarczycy, bo tyroksyna łykana PRZED porodem się z taką koncepcją nie zgadza.

Kasiu, sugerowałabym zapoznać się ze swoją chorobą, monitorowaniem jej, regulowaniem dawki hormonów, bo jeśli się dobrze domyślam, to będziecie sobie towarzyszyć jeszcze dłuższy czas...

O obniżeniu dawki dziewczyny już napisały, więc nie będę powtarzała, trzymaj się ciepło smile
      • kasik.85 Re: duża nadczynność? 02.04.13, 16:39
        od wczoraj zmniejszylam juz dawke i biore 50 euthoroxu a dzisiejsza noc byla koszmarna kolatanie serca napady goraca po prostu masakrasad no moj lekarz rodzinny widzial te wyniki i koniecznie kazal szybko udac sie do endokrynologa i wlasnie ide do niego ale dopiero w czwartek bedzie wiec jakos musze te 2 dni przezyc. Mam pytanie czy przed sama wizyta powtorzyc badania hormonow czy to nie ma sensu? no u tego endokrynologa lecze sie juz od jakiegos czasu i nie narzekam i to on stwierdzil mi hashimoto na podstawie wysokich przeciwcial i usg tarczycy. Bo rozumiem ze teraz mam nadczynnosc polekowa tak? Az sie boje pomyslec co by bylo jakbym pozostala na dawce 100 euthyrox...do czasu wizyty u endokrynologa.
        pies_z_laki_2 czyli mam zla diagnoze?? bo juz sie teraz sama pogubilam, czy to jest nadczynnosc polekowa a tak to hashimoto??
        • djpa Re: duża nadczynność? 02.04.13, 19:07
          Kasik, zachęcam: z powodu objawów jutro i w czwartek po prostu nie bierz Euthyroxu wcale, a potem zobaczysz, co endo powie.
          Wyniki wynikami, ale objawy masz przecież bardzo nieciekawe - piszesz, że masakra. Nadczynność może być groźna dla życia.
          Bardzo dobrze, że nie pozostałaś na dawce 100 i bardzo dobrze, że idziesz do endo. Trzymaj się, dasz sobie radę, będzie dobrze smile
          • galazka_2 Re: duża nadczynność? 03.04.13, 17:55
            ale dlaczego to nie może być poporodowe zapalenie tarczycy? mnie przed nim bardzo ostrzegała moja endo
            dziwi mnie tylko, że twój lekarz kazał ci kontynuować tak długo tak wysoką dawkę jak w ciąży, z pewnością to jeszcze bardziej podkręciło nadczynność wywołaną przez zapalenie poporodowe...ja po czymś takim straciłabym zaufanie do tego lekarzauncertain
        • pies_z_laki_2 Re: duża nadczynność? 04.04.13, 18:55
          > czyli mam zla diagnoze?? bo juz sie teraz sama pogubilam, czy to
          > jest nadczynnosc polekowa a tak to hashimoto??

Dlaczego uważasz, że masz złą diagnozę? Skoro masz podniesione p.ciała tarczycowe i adekwatny obraz gruczołu, to zapewne diagnoza (choroba Hashimoto) jest prawidłowa.
          A po porodzie hormony zawsze szaleją, więc i u ciebie to możliwe, ale niekoniecznie jest to zapalenie poporodowe, bo przed porodem już byłaś zdiagnozowana, prawda?
          Dodaj do tego za wysoką dawkę tyroksyny, jak na potrzeby znowu pojedynczej osoby (bo w ciąży potrzeby miałaś za siebie i za dziecko), czyli przekroczenie poziomu dostarczanej T4, co daje w badaniach podniesiony wynik fT4, czyli nadczynność polekową.
          I masz pełny obraz. Czy się mylę?
          • kasik.85 Re: duża nadczynność? 06.04.13, 19:55
            od paru dni biore 50 euthyroxu i troche powoli jest jakby troszke jest lepiej tak przynajmniej odczuwam ale nadal mi chwilami goraco i ogolnie czuje sie taka zesztywniala i troche bola mnie stawy moze tak byc teraz w tej nadczynnosci ?? czy to wplyw hashimoto ze mi sie stawy odzywaja? czy ogolnie chodzi o to ze moj orgaznim po porodzie szaleje a glownie hormony i dlatego tak sie czuje?? juz prawie zapomnialam jak to jest jak bola stawy a glownie to kregoslup mam taki sztywny sad czy w chorobach tarczycy mial ktos bole kregoslupa? ja bym to okreslila jako bole kosci miesni cos takiego...moze mi ktos cos doradzic czy jest cos co moze pomoc z lekow? biore czasem apap ale to niewiele pomaga sad
            • nebiru Re: duża nadczynność? 07.04.13, 15:56
              Mnie zawsze bola i stawy i kości i kręgosłup oraz kolano jak mi spada poziom hornonów czyli Ft3 i fT4. ostatnio miałasm taka masakrę po obniżeniu dawki ze 125 na 100. Trwała nawet 3 miesiące po tym jak powróciłam znów do dawki 125. Może to byc reakcja na gwałtowne obniżenie dawki? No ale ja się za bardzo nie znam pisze tylko jak bywa u mnie.
              Jak poziom hormonów rosnie to bóle kregosłupa i kolana oraz stawów cudownie znikają
            • pies_z_laki_2 Re: duża nadczynność? 08.04.13, 18:20
              Działanie kalcemiczne i plejotropowe witaminy D. Niedobory tej witaminy u dzieci polskich w wieku 9–13 lat (badania wieloośrodkowe)
              D. Chlebna-Sokół, Klinika Propedeutyki Pediatrii i Chorób Metabolicznych Kości, Uniwersytet Medyczny w Łodzi
              Znaczenie witaminy D w metabolizmie kostnym i gospodarce wapniowo-fosforanowej (kalcemiczne, klasyczne) jest od dawna powszechnie znane. Dokładnie też poznane są objawy kliniczne i biochemiczne jej niedoborów, rozpoznawane jako krzywica, osteopenia, osteoporoza. Jednak w ostatnich latach coraz częściej podkreślane jest w piśmiennictwie plejotropowe działanie witaminy D, czyli jej wpływ na funkcjonowanie różnych narządów (poza kośćcem, nerkami, przytarczycami, jelitem) i układów, co wiąże się z obecnością w komórkach receptora dla aktywnego metabolitu witaminy D (VDR). Aktywny metabolit witaminy D wpływa korzystnie na komórki układu hematopoetycznego i immunologicznego, mięśnia sercowego, mięśni szkieletowych i gładkich, skóry, gruczołów dokrewnych (trzustki, jajników, jąder nadnerczy, tarczycy...). (...)
              - - www.endokrynologiapediatryczna.pl/userfiles/pdfs/a_1394.pdf
              • kasik.85 Re: duża nadczynność? 17.04.13, 12:28
                Niecały tydzień temu byłam u swojego lekarza i od 6 dni nie biore w ogole euthyroxu tak mi kazal lekarz i jak minie 2 tydzien mam zrobic wtedy badania hormonow i przeciwciala i zobaczymy jak to wyglada. Lekarz podejrzewa u mnie ze jest to poporodowe zapalenie tarczycy ale nie wyklucza tez zwyklej nadczynnosci polekowej... za ponad tydzien mam zrobic badania i sie okaze wtedy co dalej, a tak poza tym to z moim samopoczuciem jest roznie serducho sie juz w sumie uspokoilo ale jestem oslabiona mam bole chwilami miesni i stawow a najgorsze jest uczucie goraca i czasem takiego jakby ja wiem pieczenia skory ?? czytalam ze przy hashimoto moga wystepowac jakies takie parestezje ktos z WAs w ogole sie ztym osobiscie spotkal? przechodzi to ? to od rozchwianych hormonow jest? zbadam sobie jeszcze poziom wit B12 ale tak to nie mam pomyslow co to jest a wkurza mnie to uczucie. Znalazlam tylko cos takiego w necie ze przy dluzej trwajacej chorobie moga sie pojawic : polineuropatia obwodowa (zaburzenia czucia, parestezje) i inne zaburzenia neurolo-giczne (osłabienie odruchów, ataksja), czy ktos moze mi cokolwiek na ten temat powiedziec?? I mam jeszcze obawe czy dobrze robie ze w ogole odstawilam euthyrox? nie wpadne przez to w niedoczynnosc? bardzo prosze o jakos odpowiedz.
                • dorci-a177 Re: duża nadczynność? 17.04.13, 17:57
                  Też mam ten sam problem tzn tsh spadło poniżej normy i mimo,że ft3 i ft4 po 60% to miałam objawy nadczynności polekowej(chociaż kolezanki z forum sugerowały,że to rzut).
                  Objawy to szybki puls,rozdygotanie wewnętrze,nogi mi się trzęsły jak po jakimś nieludzkim wysiłku,robiło mi się słabo a najgorsze te uderzenia gorąca najbardziej do twarzy i uszu jakby mi ktoś włał coś gorącego do głowy.A no i rano po wstaniu z łózka ciśnienie 170/98 np.
                  Potem trochę przechodziło ale puls cały czas powyżej 100.Byłam na dawce 175 E a przez tydzień 194(bo wczesniej tsh 5 z kawałkiem to chciałam,żeby szybciej spadło)
                  Lekarz kazał mi odstawić E całkowicie na tydzień a potem brać 150.Odstawiłam tylko na 3 dni bo nie chciałam robić rewolucji a 4 dnia wziełam 88 i co 2 dni zwiekszałam a dziś już 150 i teraz co dzień będę tak brała.
                  Jak odstawiłam to już tego samego dnia było lepiej,wszystko zaczęło ustepować chociaż po 3 dniach nie brania strasznie bolała mnie szyja z tyłu i głowa i mięśnie ale po 2 dniach przeszło.
                  zobaczymy co będzie dalej ale grunt że uderzenia gorąca sobie odeszły.
                  Napisz jakie miałaś wyniki
    • kasik.85 Re: duża nadczynność? 18.04.13, 19:53
      czy wit D jest tak samo wazna jak wit B12 i ferrytyna ? czy chorzy na hashimoto czesto maja niedobor tej witaminy i jakie sa objawy? mam pytanie jeszcze czy ja w mojej obecnej sytuacji moge zaczac brac selen i jaki jest najlepszy ? czy komus towarzyszy bezsennosc w hashimoto ?
      • agcerz Re: duża nadczynność? 18.04.13, 22:40
        Miałam te 3 niedobory i niedobór wit. D okazał się najgorszy. Przede wszystkim wpływa na psychikę (depresyjność). Poza tym wit. D jest w rzeczywistości hormonem, wpływa wiązanie wapnia, stan skóry, starzenie się, stan naczyń krwionośnych... Nie ignorowałabym niedoboru wit. D, zwłaszcza że widzę u siebie teraz znaczną poprawę.

Co do selenu się nie wypowiem.
      • pies_z_laki_2 Re: duża nadczynność? 18.04.13, 23:18
        Kasik, pytasz krótko, ale nie da się tak krótko odpowiedzieć, sama zerknij, całe forum mówi właśnie o tym, o co pytasz.... a więc czytaj forum, na pewno znajdziesz wątki o konkretnych problemach, sama zakładałam ze trzy na te właśnie tematy smile
        W skrócie:
        - tak
        - tak, objawy w wątku o objawach niedoboru (w materiałach źródłowych)
        - nie, teraz jedz orzechy brazylijskie, cztery dziennie = 200jednistek selenu.
        - tak, znajdź odpowiedni wątek o bezsenności...
        Nie myśl, że cię zbywam, ale tam naprawdę jest mnóstwo ciekawych rzeczy, nie ma sensu kopiować.

Trzymaj się smile
        • kasik.85 Re: duża nadczynność? 18.04.13, 23:23
          dzieki wielkie za odpowiedz poszukam w takim razie wiecej na forum smile mam jeszcze tylko jedno pytanko swedzenie skory wystepuje w niedoczynnosci tak ? bo od paru dni normalnie strasznie swedzi mnie skora jest cokolwiek co mozna zrobic zeby to przeszlo zanim hormony sie unormuja ? bo czy tak szybko moglabym wpasc w niedoczynnosc? chwilami po prostu boje sie ze to odstawienie calkiem euthyroxu zle sie dla mnie skonczy tzn wielka niedoczynnoscia...a jeszcze musze poczekac tydzien sad zanim zrobie ponowne badania.
          • pies_z_laki_2 Re: duża nadczynność? 20.04.13, 11:35
            Swędzenie skóry:
            - powodów może być mnóstwo,
            - czy swędzi cię cały dzień, czy tylko o określonej porze czy w określonej sytuacji?
            - czy cała skóra, czy jakieś fragmenty?
            - czy coś na niej widać, czy jest czysto?
            - czy masz wątrobę i drogi żółciowe w porządku, czy miałaś z nimi jakieś kłopoty?
            - czy bardzo spuchłaś ostatnio, albo przytyłaś, albo zmniejszyłaś wagę czy obwody?
            - czy jadasz jakieś produkty, które często uczulają np. gluten, truskawki, orzeszki ziemne?
            - czy masz psa?
            • kasik.85 Re: duża nadczynność? 20.04.13, 20:14
              swedzi mnie skora w wielu miejscach ale nie mam na niej zadnych zmian, czasem wiadomo podrapie sie lekko , watrobe itd mam w porzadku smile nie mam psa i nie jestem alergiczna a wage mam stala. wiec czy to nie od tarczycy ?
              • dorci-a177 Re: duża nadczynność? 20.04.13, 21:00
                ja myślę,że swędzenie jest od tarczycy bo mnie też swędzi,szczególnie plecy i ramiona a jak wyniki gorsze to swędzi bardziej
              • pies_z_laki_2 Re: duża nadczynność? 22.04.13, 00:58
                Znalazłam ciekawy materiał o skórze jako organie neuroendokrynologicznym, dopiero się przez niego przebijam, a nie jest to łatwe... Chyba się minęłam z powołaniem, trza było na medycynę iść...
              • pies_z_laki_2 Re: duża nadczynność? 22.04.13, 00:58
                - www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3422784/
                • kasik.85 Re: duża nadczynność? 25.04.13, 17:23
                  no i jest gorzej podejrzewam ze wpadam w niedoczynnosc sad zaczely sie napady lekkiej paniki jak kiedys w poczatkach choroby ucisk w gardle szumy w uszach lekko opuchniete powieki chrypka i w ogole mam takie poczucie odrealnienia spuchly mi lekko dlonie i stopy i buzia tez mi lekko spuchla sad oczy mnie najpierw piekly i bolaly a teraz swedza zwariowac mozna a myslalam ze juz tak zle nie bedzie no i lekko bola stawy ale bardziej czuje sztywnosc taka plecow sad najchetniej to bym spala lezala i nic nie robila bo nie mam sily i moj poziom intelektualny tez spada kiedy hashi bierze gore w sensie ze myslalam o czyms a nagle zapominam o co mi chodzilo albo brakuje mi slow a przeciez musze jakos funkcjonowac mam 2 dzieci w tym 1 malutkie 4 miesieczne hashi po prostu czasem zabiera radosc zycia ...
                  • djpa Re: duża nadczynność? 25.04.13, 20:55
                    Ej, nie poddawaj się! Na badania więc czas smile TSH zapewne jeszcze za wcześnie badać, ale na Twoim miejscu pokusiłabym się o zbadanie fT4 i fT3. O, a teraz doczytałam, że endo po 2 tygodniach bez E kazał Ci się zbadać. Czyli wczoraj powinnaś była pójść na badania.
                    • kasik.85 Re: duża nadczynność? 25.04.13, 22:29
                      ide w sobote a w poniedzialek sie bede widziec z moim lekarzem... chcialabym juz zeby byla szyba poprawa ... sad
                      • kasik.85 wyniki nowe 28.04.13, 21:30
                        a oto moje wyniki

tsh 0,010 norma od 0,270 do 4,200

ft3 3,92 norma od 2,00 do 4,40

ft4 1,20 norma od 0,93 do 1,70

czy ktos moglby rzucic na to okiem ? czy teraz jest niedoczynnosc czy dalej nadczynnosc ? w dodatku buzia mi spuchla i powieki tez sad
                        • kasik.85 Re: wyniki nowe 28.04.13, 22:36
                          FT4 35.06% [wynik 1.2, norma (0.93 - 1.7)]

FT3 80.00% [wynik 3.92, norma (2 - 4.4)]

prosze niech mi ktos napisze co to oznacza
                          • kasik.85 Re: wyniki nowe 29.04.13, 18:59
                            moze mi ktos cokolwiek doradzic ?
                        • hashi-tess Re: wyniki nowe 29.04.13, 22:57
                          W/g hormonów tarczycy jesteś już w niedoczynności
                          bo FT3 jest wyższe od FT4.
                          Jednak zastanawia mnie dlaczego TSH w dalszym ciągu jest tak niskie.
                          Kasiu, a możesz zmierzyć przez kilka dni temp. spoczynkową?

Napisz czy oznaczałaś kiedykolwiek
                          wit. B12
                          ferrytynę
                          wit. D3 25(OH).

Twoje objawy wskazują na rzut choroby, który w tej chwili
                          już ustąpił/ustępuje. Ja na Twoim miejscu zaczęłabym powoli
                          wprowadzać euthyrox.

Napisz czy bierzesz jakieś tabletki i jeśli tak, to jakie.
                          • kasik.85 Re: wyniki nowe 29.04.13, 23:05
                            Kiedys robilam wit B12 to wyszlo mi ze mam jej bardzo malo i bralam zastrzyki ale potem okazalo sie ze jestem w ciazy i musialam przestac je brac a ostatnio wlasnie myslalam o tym zeby znow to powtorzyc co do ferrytyny to tez kiedys robilam i wyszlo ze jest w porzadku ale powtorze to po dlugim weekendzie razem z wit B12 a wit D 3 nigdy nie robilam. Tez wlasnie jestem zdziwiona czemu to TSH jest takie niskie moj lekarz twierdzi ze im nizsze tym lepiej... a o co chodzi z ta temperatura ? ja mniej wiecej czesto mierze to mam roznie raz mam 35,6 a jak jest w normie to 36,2. To juz powinnam zaczac wprowadzac euthyrox? i zaczac od najnizszej dawki tak? JEszcze mam pytanie czy powinnam zrobic tez badania przeciwcial i usg tarczycy ? Czy po ciazy a minelo od porodu 4 miesiace to jeszcze powinnam poczekac z tym usg?? Nawet nie wiem Hashi Tess jak jestem Ci wdzieczna za odpowiedz smile
                            • hashi-tess Re: wyniki nowe 29.04.13, 23:28
                              temp. spoczynkowa jest miernikiem niedoczynności.
                              Jeśli metabolizm zwalnia, to i temp. spoczynkowa zmniejsza się.
                              W/g mnie koniecznie powinnaś zlecić wsponiane badania.
                              Niższe TSH przy suplementacji lewo-tyroksyny jest prawidłowe.
                              Ale Twoje przy tak małej ilości FT4 jest dziwne.

Moje TSH jest bardzo niskie, ale ja jestem w eutyreozie /mam
                              nadzieję/. Jutro odbieram najnowsze wyniki FT4 i FT3.

Powtórzenie usg tarczycy to dobry pomysł.
                              Radiologa wykonującego to badanie poinformuj, że przeszłaś
                              dużą nadczynność i poproś o dokładne wymiary i strukturę miąższu.

Tak, ja już wprowadziłabym euthyrox od jutra i oczywiście od 25 mg.
                              Po kilku dniach, ok. 10 dodałabym dalsze 25mg.
                              Oczywiście gdybyś nie miała żadnych objawów sercowych czy innych.
                              Oznaczenie p/ciał TPO i TG to dobry pomysł.
                              Osobiście dodałabym jeszcze p/ciała TRAB ze względu na to niskie TSH.

Cieszę się, że mogłam Ci pomóc.

Serdecznie pozdrawiam

Tess
                              • kasik.85 Re: wyniki nowe 29.04.13, 23:36
                                Czyli jednym slowem te wszystkie objawy ktore mam teraz i to ze zle sie czuje to wynika z niedoczynnosci? Chodzi o to czy moge sie tak czuc? bo od lekarza zrozumialam jedno ze nie mam teraz ani nadczynnosci ani niedoczynnosci a to niskie TSH moze oznaczac ze mam Gravesa? chodzi mi o te przeciwciala. Bo chyba nie musze miec obaw ze zostalam przez lekarzy zle zdiagnozowana chodzi mi o hashimoto ? Dziekuje Ci bardzo za pomoc smile
                                • hashi-tess Re: wyniki nowe 29.04.13, 23:50
                                  kasik.85 napisała:

> Czyli jednym slowem te wszystkie objawy ktore mam teraz i to ze zle sie czuje t
                                  > o wynika z niedoczynnosci?

tak.

Chodzi o to czy moge sie tak czuc? bo od lekarza zro
                                  > zumialam jedno ze nie mam teraz ani nadczynnosci ani niedoczynnosci

niestety lekarz nie ma racji.

a to niskie
                                  > TSH moze oznaczac ze mam Gravesa? chodzi mi o te przeciwciala.

Niekoniecznie.
                                  Jest wiele osób, które chorując na hashimoto ma niewielkie
                                  ilości TRAB. Może to one w Twoim przypadku powodują,
                                  że TSH masz niskie.

Bo chyba nie mu
                                  > sze miec obaw ze zostalam przez lekarzy zle zdiagnozowana chodzi mi o hashimoto

często jest tak, że p/ciał w dniu badania nie ma,
                                  a innego dnia będą obecne.
                                  Jeśli do tej pory suplementacja lewo-tyroksyny przynosiła pozytywne
                                  efekty, to trudno domniemywać, że diagnoza była źle postawiona.
                                  Optuję, że była dobra.

> ? Dziekuje Ci bardzo za pomoc smile

smile
                                  • kasik.85 Re: wyniki nowe 04.05.13, 06:30
                                    Hashi Tess czy przy hashimoto moge miec dretwienia ciala ? albo takie oslabienia miesni i bole i w ogole mam wrzazenie jakbym byla cala zesztywniala od kregoslupa ,bole kregoslupa calego od gory do dolu i ta sztywnosc, wczoraj w ogole zdretwial mi kark i glowa sad takie uczucie jakby mi mogz zamarzl... nie wiem juz co sie dzieje ... czy sie tak rozpadam bo nie biore euthyroxu? zalatwilam sobie wizyte u rodzinnej i dopiero od poniedzialu bede miec najnizsza dawke euthyroxu a tak to mam wrazenie ze z dnia na dzien jest gorzej coraz to ciekawsze rzeczy sie dzieja teraz jak czuje to moj uklad nerwowy zostal zaatakowany mam nadzieje ze to wynika z Hashi bo zawsze sie boje ze cos jeszzce sie przypaleta sad a w ogole to ostatnio mam bardzo niska temperature 35,4... i jestem oslabiona a w sumie to chcialabym byc spokojna ze to wszystko od hashi bo wtedy latwiej mi przezyc ciezszy dzien kiedy zle sie czuje , ja to jestem taka ze od razu bym gnala do szpitala a juz jakies tam pare lat temu podobne objawy mialam i zrobione szereg badan i wyszlo tylko a moze az hashimoto wiec zastanawiam sie czy mam sie tym przejmowac czy nie bo to tylko hashi? przepraszam ze tak zanudzam ale normalnie ostatnio mam strasznie bezsenne i nerwowe noce przez to jak sie czuje sad
                                    • hashi-tess Re: wyniki nowe 04.05.13, 08:58
                                      Twoje samopoczucie potwierdza niedoczynność.
                                      Nic innego się nie dzieje.
                                      Ustawisz hormony i wszystko wróci do normy
                                      choć to wymaga czasu.
                                      Oczywiście coś tam Ci będzie dolegało, ale zdrowy
                                      człowiek też ma gorsze dni w samopoczuciu.
                                      • kasik.85 Re: wyniki nowe 17.05.13, 01:29
                                        od paru dobrych dni biore euthyrox 25 lecz nadal czuje sie bardzo slabo , jestem oslabiona temp 35,7 w nocy nie moge spac i dokucza mi ciagle ten koszmarny kregoslup caly jak na zlosc raz jest taki sztywny i oczywiscie od tego bola mnie rece i nogi jestem taka napieta a potem to na chwile mija i czuje sie slabo jakbym miala oslabione miesnie, dokucza mi kregoslup szyjny i piersiowy chwilami czuje jakbym nie mogla calkiem wziasc pelnego oddechu no i oczywiscie ledzwiowy nogi mam oslabione chyba wiem ze to od kregoslupa bo on mi najbardziej dokucza i mozna by powiedziec ze na calej dlugosci i troche sie martwie bo nie wiem czy to z niedoboru jakis witamin czy od hashimoto ? czy moze tez powinnam zwiekszyc dawke? czy jeszcze szukac gdzie indziej przyczyny. Wolalaby, zeby to bylo tylko od hashimoto wtedy mialabym nadzieje na poprawe samopoczucia...jestem troche zalamana sad
                                        • muktprega1 Re: wyniki nowe 17.05.13, 09:03
                                          Kasik, przeczytałam te Twoje objawy i stanowią one połowę mojego zeszłorocznego koszmaru rzutu choroby wraz z obniżoną temperaturą ciała do kompletu. U mnie jeszcze nasilone objawy ogólnego rozbicia, gonitwa myśli, lęki itp
                                          Nie wiadomo z jakiego powodu wzrasta liczba przeciwciał i atakuję organizm. Akurat u siebie miałam potwierdzenia rzutu z powodu kilkuset przekroczonych norm (nowy endo) a zaatakowały mały kikucik zaledwie 2 z kawałkiem objętości!
                                          Tak wygląda jakby objawy niedoczynne nałożyły sie na objawy rzutu, współczuję samopoczucia. Niestety trzeba to przejść, trzymaj się
                                          • kasik.85 Re: wyniki nowe 17.05.13, 12:43
                                            czyli to wina hormonon tylko ? i mam nadzieje ze w koncu to minie tylko nie wiem jak dlugo mam byc tylko na dawce 25 ? to troche malo mi sie wydaje...mysle czy jeszcze nie porobic badan z wit b12 wit d niech ktos mi jeszcze cos doradzi czy robic juz nowe badania hormonow? czy jeszcze poczekac i byc natej dawce? chcialabym sie juz lepiej poczuc a to oslabienie jest okropne plus kregoslup i miesnie slabsze sad czuje sie tak totalnie nieobecna i leki tez sie pojawiaja sad i marzne siedzac w domu przy takiej pogodzie. Najgorsze te bole czlowiek sie czuje takie spiety/napiety sad dzieki wielki za pomoc muktprega1 smile
                                            • kasik.85 Re: wyniki nowe 17.05.13, 12:46
                                              i czy to normalne ze nawet reke ciezko podniesc? bo stawy jako tako nawet nie bola bardziej jakby to kregoslup i te przyczepy miesniowe itd ...
    • kasik.85 Re: duża nadczynność? 17.05.13, 15:32
      hashi tess czy moglabys mi cos doradzic?
      • kasik.85 prosze o pilna rade 18.05.13, 05:49
        Dzis za jakies 3 godziny jade na badania zrobie hormony tarczycy i oprocz tego wit b12 i te anty ccp bo nie mam wiecej pomyslu bo bym mogla zrobic ale od paru tygodni ja ledwo zyje a od ostatniego tygodnia to juz w ogole jest bardzo ciezko...w dzien jestem slaba kreci mi sie w glowie jest mi zimno mam leki ale noce sa najgorsze bo w ogole nie moge spac czuje sie takas sztywna ze w zadnej pozycji nie moge lezec bo ten kregoslup mi nie da zadna pozycja do spania nie jest dobra bo jak sie tylko poloze to mnie ciagnie az czuje to w nogach nawet teraz siedzac jestem strasznie sztywna i nie wiem no ale zaczynam sie obawiac ze hashimoto to samo tylko nie jest ...bo czy mogloby dac tak porzadnie w kosc? jeszcze az tak zle nie bylo sad druga rzecza jest to od jakiegos tygodnia pewnie teraz jestem na dawce 25 euthyrox nie wiem mi sie wydaje ze to stanowczo za malo i tu moje pytanie czy moge wskoczyc na 50 od dzis? najpierw oczywiscie zrobie badania i wpisze tutaj i mam nadzieje ze ktos mi doradzi bo na lekarzy juz nie licze a kolejna taka bezsenna noc i nie wiem jak bede funkcjonowac bo bardzo juz jestem zmeczona a w dodatku mam malutkie dziecko i jakos musze sie trzymac i czy to jest mozliwe ze to tylko hashimoto tak mnie meczy?
        • muktprega1 Re: prosze o pilna rade 18.05.13, 09:15
          Kasiu 28 kwietnia:

ewidentnie brakuje Ci hormonu (niskie Ft4 wysokie Ft3) ja na Twoim miejscu oczywiście dołożyłabym tę 25, tylko nie od razu, po 12, a za kilka dni znowu, gdybyś źle znosiła tę dawkę, wtedy do 6. Na 50 - 4 tygodnie i badania Ft3 i Ft4 i TSH też zrób, bo u Ciebie niskie było
          • kasik.85 Re: prosze o pilna rade 18.05.13, 09:28
            to naprawde przy braku hormonu moga byc az takie objawy ?
            • kasik.85 świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 18.05.13, 14:19
              TSH 4,100 0,270 4,200
              FT3 2,40 pg/ml 2,00 4,40
              FT4 0,68 ng/dl 0,93 1,70
              no i procenty :

FT4 -32.47% [wynik 0.68, norma (0.93 - 1.7)]

FT3 16.67% [wynik 2.4, norma (2 - 4.4)]

Witamina B12 179,70 pg/ml 191,00 663,00
              CRP 0,05 mg/dl 0,00 0,50

Morfologia krwi

Leukocyty 6,9 tys/µl 3,8 10,0
              Erytrocyty 4,9 mln/µl 3,7 5,1
              Hemoglobina 14,5 g/dl 12,0 16,0
              Hematokryt 41 % 37 47
              MCV 83 fl 80 99
              MCH 29 pg 27 35
              MCHC 35,6 g/dl 32,0 37,0
              Płytki krwi 351 tys/µl 140 440

i jestem na dawce 25 eythoroxu i o ile powinnam podwyzszyc? i czy to przez te hormony tak sie czuje i wit b 12? zastanawiam sie czy jak podjade do szpitala tam gdzie jest opieka swiateczna itd to ktorys lekarz przepisalby mi te zastrzyki bo do poniedzialku to ja nie wytrzymam z takim samopoczucie sad prosze Was bardzo o rade co dokladnie znacza teraz te hormony i co robic bo tak jak mowilam moj lekarz mnie zostawil z niczym. A co do wit b12 to nawet sie nie spodziewalam ze moge miec az taki niedobor i to nic ze hemoglobine mam super?
              • muktprega1 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 18.05.13, 22:12
                Czemu nie zwiększasz dawki tyroksyny, coraz bardziej brniesz w meganiedoczynność, Ft4 na minusie, Ft3 niskie, bo nawet nie ma zapasu dla niego do czerpania.
                B12 na minusie
                nie widzę ferrytyny i D3, oznaczałaś?
                • kasik.85 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 18.05.13, 22:17
                  Ferrytyne i wit D3 zrobie dopiero po weekendzie bo w tym laboratorium co dzis robilam ceny sa straszne uncertain muktprega1 to o ile mam zwiekszyc dawke o 12 tak jak pisalas czy od razu o 25? bo od jutra juz bym zaczela bo czuje sie fatalnie wiec zrobie wszystko zeby to zmienic.
                  • muktprega1 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 18.05.13, 23:07
                    Kasiu nie obraź się, ale pozbierałam ważne rzeczy w całość:

1 kwietnia koleżanka Nebiru:
                    ale bym doradzała nie rezygnowac z euthyroxu, bo możesz sobie niexła jazde zaserować.

I tu już widzisz, ze było błędem całkowicie zrezygnować z tyroksyny sad

pies_z_laki_2 ☺ 02.04
                    Kasiu, sugerowałabym zapoznać się ze swoją chorobą, monitorowaniem jej, regulowaniem dawki hormonów
                    O obniżeniu dawki dziewczyny już napisały

kasik.85 02.04.13, 16:39
                    od wczoraj zmniejszylam juz dawke i biore 50 euthoroxu

kasik.85 17.04.13
                    Niecały tydzień temu byłam u swojego lekarza i od 6 dni (czyli od 11 kwietnia) nie biore w ogole euthyroxu tak mi kazal lekarz i jak minie 2 tydzien mam zrobic wtedy badania hormonow

kasik.85 28.04.13 (2 tygodniei 3 dni bez tyroksyny)

hashi-tess ☺ 29.04.13
                    Tak, ja już wprowadziłabym euthyrox od jutra i oczywiście od 25 mg.
                    Po kilku dniach, ok. 10 dodałabym dalsze 25mg.

kasik.85 17.05.13
                    od paru dobrych dni biore euthyrox 25

kasik.85 18.05.13 (parędni na 25 tyroksyny)
                    FT4 -32.47% [wynik 0.68, norma (0.93 - 1.7)]
                    FT3 16.67% [wynik 2.4, norma (2 - 4.4)]

Kasiu przeanalizuj to wszystko, widać jak na dłoni gdzie popełniłaś błędy, ponadto badasz hormony
                    np. ostatnie po paru dniach, one jeszcze ulegną zmianie, co masz robić to już wiesz, musisz sama nauczyć się swojej choroby. Organizm z dnia na dzień nie reaguje na tyroksynę, dlatego jest się na dawce ok 4 tygodni i to jest adekwatny czas, zeby zobaczyć reakcję na hormon.
                    • kasik.85 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 18.05.13, 23:28
                      muktprega1 dziekuje Ci bardzo za to wszystko mam nadzieje ze w koncu sie naucze jak sobie z tym radzic, od jutra zwiekszam dawke o 12. Naprawde bardzo zle sie czuje licze ze z kazdym dniem bedzie krok do poprawy samopoczucia. Nigdy nie myslalam ze hashimoto da mi tak popalic. Muktprega1 to nie ma po co robic innych badan oprocz wit d i ferrytyny? Bo to okropne samopoczucie wynika z hashi i niedoborow tak? dziekuje Ci bardzo za pomoc.
                      • muktprega1 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 19.05.13, 00:27
                        >Bo to okropne samopoczucie wynika z hashi i ni
                        > edoborow tak?

Moim zdaniem - tak (oczywiście trudno przez internet wykluczyć jakieś inne...) ale na pewno dopóki nie wyregulujesz hormonów, to z dobrego samopoczucia nici. Dążymy do obydwu na poziomie od 50-80 % bardzo indywidualnie.
                        Już nie mam siły czytać - czy robiłaś test, chodzi o to, żebyś zobaczyła te wszystkie objawy, które są w nim zawarte
                        www.chorobytarczycy.eu/test#0
                        • kasik.85 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 19.05.13, 00:35
                          robilam test i wyszedl mi wynik 41... najbardziej dokucza mi brak energii ospalosc zmeczenie totalny brak sil nieuzasadnionym zadnym wysilkiem wiekszym no i oslabione miesnie oslabiona koncentracja zawroty glowy...wczesniej sie czulam duzo lepiej wiec mysle ze to tez hashimoto tymbardziej ze inne badania sa w normie. Martwi mnie jeszcze ta wit b12, bo ona chyba tez znaczaco wplywa na samopoczucie a jak sie dzisiaj przekonalam to niewielu lekarzy nawet zdaje sobie z tego sprawe... Dziekuje Ci bardzo za Twoj czas.
                  • pies_z_laki_2 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 19.05.13, 14:44
                    > Ferrytyne i wit D3 zrobie dopiero po weekendzie bo w tym laboratorium co dzis r
                    > obilam ceny sa straszne

Nie rób badania teraz, odczekaj miesiąc na jednej podwyższonej dawce i dopiero wtedy oddaj krew do badania.

Twoje żyły mają ci starczyć do końca życia, nie wolno ich tak dziurawić co kilka dni, bo zrosty blizny będą ci coraz bardziej utrudniały późniejsze badania. Szanuj swoje żyły!

Przy obecnych wynikach i dotychczasowej historii można z dużym prawdopodobieństwem założyć, ze masz za niską ferrytynę i za niskie D3. Ale zacznij już teraz od picia pokrzywy, jedzenia produktów bogatych w żelazo, no i kup żelazo bez recepty, bo trzeba niewielkie dawki i długo uzupełniać, więc krzywdy sobie tym nie zrobisz, a opalaj się po 15 minut dziennie bez filtra, latem jest szansa, że gorzej nie będzie, dzięki temu doczekasz aż na wizycie poprosisz o skierowanie na badanie D3 (internista albo endo) i o receptę na krople Devikap. Jak pokażesz świeże wyniki, to pewnie nie będą oponować i dadzą skierowanie...
                    • milaemalka Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 20.05.13, 00:56
                      Kasiu ,gdybyś posłuchała Hashi-tess to juz od 9 maja brałabyś 50 tyroksyny.A wtedy nie doprowadziłabys sie do takiego stanu.Teraz posłuchaj Pieska. Masz MCV w normie a tak sie dzieje,gdy jednocześnie za niska jest wit B12 i ferrytyna.
                      • kasik.85 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 20.05.13, 13:16
                        ok wiec od dzisiaj biore dawke 37,5 i moje pytanie jest po jakim czasie mam znow zwiekszyc o te 12,5 za tydzien czy pozniej ? i tak pokrzywe bardzo chetnie bede pic bo lubie a z zelaza to mam w domu jeszcze z czasow ciazy cos takiego jak Tardyferon to moze to byc czy za mocno? i wlasnie w tym temacie tez chcialabym sie dowiedziec czy majac obnizona ferrytyne a hemoglobine 14,5 i pijac pokrzywe i biorac to zelazo nie wplynie to na poziom hemoglobiny? chodzi mi o to ze poziom pewnie bylby juz za wysoki ale ja sie nie znam dlatego prosze zeby ktos mi odpowiedzial. Mam jeszcze pytanie odnosnie niedoboru wit b12 szukalam troche na forum ale jakos sie nie dogrzebalam do konca chodzi mi miedzy innymi czy ktos przez ten niedobor mial jakies problemy z kregoslupem oslabienie bole sztywnosc itd? czy samo hashimoto moze juz tak wplywac na kregoslup ? bo na razie wzielam 2 zastrzyki ale noce sa straszne nie moge spac bo mam totalnie sztywne plecy w dole albo oslabione sad nie wiem czy juz doszukiwac sie czegos dalej ... czy to przejdzie po unormowaniu hormonow ? z gory dziekuje wszystkim za wszelkie odpowiedzi naprawde bardzo mi pomagacie.
                        • milaemalka Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 20.05.13, 14:34
                          Na Twoim miejscu wziełabym jutro 50 chyba ,ze miałaś jakieś kłopoty przy wprowadzaniu tyroxyny.To wtedy 37,5 i za 4 dni 50. Masz prawo żle sie czuć z powodu niskich hormonów(kolana mogą bolec ,ze trudno chodzić) a jeszcze do tego niska witamina.Wpisz hasło niedobory wit b12 to zobaczysz co grozi przy niedoborze.Moze zaczac sie od kołatania serca a pózniej dretwienie mięśni,przewracanie na prostej drodze
                        • pies_z_laki_2 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 21.05.13, 02:41
                          Poczytaj tu:
                          - www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23292189

Bóle są związane z Hashi, nie tylko z niedoborem B12....
                          • kasik.85 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 22.05.13, 15:55
                            : pies_z_laki_2 dzieki za ciekawy artykul czyli mamy takie objawy spowodowane hashimoto uncertain z 1 strony moze to i dobrze ze to hashi a nie nic innego ale i tak uciazliwe i czlowiek czeka kiedy sie poprawi, ja mam pytanko odnosnie wit b 12 wzielam juz 3 zastrzyki i odczulam bardzo lekka poprawe ale na 2 dzien ze tak powiem dalej to samo jak dlugo trzeba czekac na znaczna poprawe po zastrzykach przy niedoborze? u mnie objawy nie trwaly jakos dlugo wiec mam nadzieje ze to sie wszystko cofnie, nie bola mnie stawy tylko mowie jestem po prostu zesztywniala kregoslup i nogi to jest okropne uczucie sad czy ktos w ogole mial podobnie ?
                            • kasik.85 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 22.05.13, 16:10
                              i czy ktos mial lydki takie zesztywniale jakby nie swoje ? czy moge pic pokrzywe i przyjmowac to zelazo pomimo wysokiej hemoglobiny 14, 5 a jednoczesnie niskiej wit b12 ? bardzo chce wierzyc w to ze pewnego dnia powiem ze czuje sie duzo lepiej i ciesze sie bardzo ze jest to forum i tacy ludzie ktorzy potrafia pomoc i doradzic bo nie wiem co by ze mna bylo dziekuje bardzo kazdemu za pomoc smile mam nadzieje ze kiedys napisze ze jest lepiej .
                              • milaemalka Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 24.05.13, 00:00
                                Kasiu masz sie denerwowac to nie bierz tego żelaza.Przede wszystkim musisz podnieśc hormony.Radziłabym zwiekszyć do 50 euthyrox. Pytasz o wit B12.Odpowiem jeszcze raz :wpisz hasło skutki niedoboru wit B12.U mnie poprawa nastąpiła po 5 zastrzyku (dzień po dniu a pózniej co 2 co 3 dzień.Kilka miesiecy trwało zanim poczułam sie dobrze.Zaczęłam od 10 zastrzyków a póżniej brałam 1000 co tydzien co 2 tygodnie a jeszcze pózniej co 3 tygodnie.Raz w miesiącu brałam dopiero po kilku miesiacach.Zapisane miałam co miesiac ale już po dwóch tygodniach poziom spadał do około 20% i serce zaczynało łomotać.A że miał mi kto robić zastrzyki to brałam wczesniej
                              • pies_z_laki_2 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 26.05.13, 10:51
                                Kasik, widziałaś co Natder napisała ostatnio o bolących kościach?
                                - forum.gazeta.pl/forum/w,24776,136874472,144679635,Re_Obrzek_sluzowaty.html

Teraz łyka magnez i objawy mijają jeden po drugim... Może tobie brakuje czegoś, po prostu?
                            • pies_z_laki_2 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 24.05.13, 02:30
                              Pewnie, że będzie lepiej smile Musi być!

Na razie skup się na B12, za chwilę będzie lepiej, zobaczysz, ale czy jutro, czy za tydzień? Nie wiem, czy ktokolwiek jest w staniie przewidzieć...

Czy możesz żelazo? Zapytaj lekarza, ja nie wiem,,,

Sztywność stawów? Znamy, znamy, czasem trudno wstać z fotela (jak własna babcia...), a z drugiej strony mogę dotknąć ziemi dłońmi... dziwna choroba...
                              • kasik.85 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 25.05.13, 00:38
                                pies_z_laki_2, milaemalka, muktprega1 i hashi-tess dziękuje Wam bardzo za wszystko za wszelkie wsparcie i porady gdyby nie Wy to nie wiem co by ze mna bylo dziękuje ślicznie za to że tutaje jesteście smilesmile od 2 dni jestem juz na dawce 50 smile po jakim czasie robic dopiero badania? po zastrzykach z wit b12 juz czuje lekka poprawe aczkolwiek dalej jeszcze czuje sztywnosc tego kregoslupa i boje sie troche ze to nie minie chwilami nawet biore pod uwage zzsk...ale licze po ciuchu ze to jednak nie to mam taka nadziejeuncertain ze to tylko hashimoto...choc nie powiem dokucza mi ta sztywnosc bardzo i chce bardzo myslec ze to tylko hormony, moj lekarz rodzinny jak zobaczyl wyniki z wit b12 to sie troche przerazil i mam skierowanie do gastrologa na gastroskopie i do hematologa mial ktos tak z Was?? i jak jest z ta pokrzywa moge to pic spokojnie ? w koncu to ziola sasmile jestem jeszcze ciekawa jednej rzeczy mam prawie 5-miesieczna corke i 4 letniego syna i wiem ze faceci tez na to choruja ale jednak w mniejszosci bardziej kobiety ja mam hashimoto moja babcia ma hashimoto moja mama idzie niedlugo na usg bo hormony ma w porzadku ale jak wiemy to nic nie znaczy i zastanawia mnie czy juz mojej corce powinnam zrobic jakies dodatkowe badania zeby byc spokojna? oczywiscie wiadomo ze wolalabym zeby tego nie miala ale nie wierze w cuda skoro to takei dziedziczne a chce zeby rozwijala sie prawidlowo jakies rady?? i czy bedac chora na hashimoto moge brac te kwasy omega3 ? i witaminy takie typy bodymax plus z zen szeniem ??
                                • hashi-tess Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 25.05.13, 06:26
                                  Kasiu,
                                  myślę, że się nakręcasz z tym myśleniem o zzsk, czy jak mu tam.
                                  Wyjdż najpierw z niedoczynności.
                                  Ustaw hormony FT4 i FT3 na odpowiednim dla siebie poziomie.
                                  W/g mojej wiedzy i dośw. wszystkie niedomogi pójdą w kąt.
                                  Z bodymaxem uważaj bo on ma w swoim składzie jod.
                                  Witaminy polecam falvit bez jodu, selen z cynkiem i wit. A+E.
                                  Na bóle mięśniowe zażywaj magnez razem z wit. B6.
                                  Wybieraj specyfik medyczny, a nie suplement diety.

Jeśli chodzi o córeczkę, to po prostu ją obserwuj.
                                  Widzisz jakieś niepokojące objawy?
                                  • kasik.85 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 25.05.13, 12:17
                                    To ten bodymax sobie odpuszcze a mozecie mi cos konkretnie polecic z magnezu i selenu? i mam pytanie jeszcze o te orzechy brazylijskie brac je ? co jest lepsze selen w tabletkach czy orzechy ? zielona i czerwona herbate lubie wiec nie bedzie z tym problemow smile wzielam juz 6 zastrzykow z wit b12 i czuje poprawe ale dokucza mi suchy piekacy jezyk czy to jest objaw niedoboru? i po jakim czasie zrobic badania hormonow na tej dawce co obecnie jestem ? co do malej to nie zauwazylam u niej niczego szczegolnego co mogloby wzbudzic moj niepokoj rozwija sie dobrze,lekarka w szpitalu mnie nastraszyla tylko ze mam z nia jak najszybciej pojsc do kontroli...i moze to wynika tez z tego ze moja babcia choruje na hashimoto ja mam hashimoto i moja mama niedlugo idzie na usg tarczycy wiec sie przekonam czy faktycznie to takie dziedziczne choc sadze ze lepiej takie hashimoto niz inne gorsze choroby ktore sa i tez wole myslec ze to tylko hashimoto i ze to wszystko przejdzie mam taka nadzieje chociaz kiedy czlowiek czuje sie gorzej to ciezko tak myslec...dziekuje Wam bardzo za wszelka pomoc i wsparcie bo dzieku temu sama sie ucze jak zyc z ta choroba i co robic zeby bylo lepiej choc czasami czlowiek czyuje sie naprawde zle.
                                • pies_z_laki_2 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 25.05.13, 10:08
                                  > i czy bedac chora na hashimoto moge brac te kwasy omega3 ?

Nawet powinnaś smile Oliwa, olej z pestek winogron, olej rzepakowy, olej lniany, siemię lniane, tran, a nawet pestki i orzechy różne smile I do tego antyoksydanty, poczytaj gdzie w jedzeniu jest ich najwięcej, ja tylko podpowiem, że w zielonej / czerwonej herbacie, w ciemnych owocach i ciemnozielonych warzywach, ale nie tylko.
                                  Poczytaj tu:
                                  - www.czytelniamedyczna.pl/2402,antyoksydanty-i-srodki-obnizajace-poziom-cholesterolu-zawarte-w-surowcach-roslin.html
                                  - mkrukowska.blog.iwoman.pl/tag,antyoksydanty,19486.html
                                  - dietetycy.org.pl/przeciwutleniacze-zywnosci-antyoksydanty/

Tak sobie myslę, że na początku chorowania też wymyślałam różne choroby dodatkowe, bo przecie tyo niemożliwe, żeby jeden Japończyk dawał tyle róznych objawów. Ale... ale zerknij na co ma wpływ tarczyca, jak działają hormony tarczycy, a przekonasz się, że dokładnie na wszystko, na cały organizm. I stąd objawy sdą wszechogarniające... Zupełnie odwrotnie do tego, co uspokajająco mawiają endo, że Hashomoto to taka prosta choroba, wystarczy jedna tabletka rano... Nie wystarczy tongue_out

Ale z Hashi da się żyć smile Trzymaj się, będzie dobrze smile
                                  • kasik.85 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 01.06.13, 16:23
                                    Czy slow mag b6 jest dobry ? jaki jest najlepszy zeby dzialal ?
                                    • kasik.85 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 04.06.13, 15:51
                                      i nadal moje samopoczucie jest fatalne sad czuje sie strasznie slabo, w nocy nie moge spac...bola mnie dlonie i stopy raz sie czuje zesztywniala a potem jak to puszcza to jestem strasznie slaba sad raz nie moge sie zagrzac bo tak mi zimno albo goraco niewiadomo czemu...ciagle jestem na 50 euthyroxu , niedlugo jakos chce zrobic ferrytyne i wit d no i tsh ft3 ft4 czy te stawy obolale i czy czlowiek tak strasznie slaby moze byc przez hashimoto? no i jeszcze ta nocna bezsennosc...kurcze no nie chce sobie szukac innej choroby sad
                                      • kasik.85 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 04.06.13, 15:55
                                        a i jeszcze bym zapomniala jak juz zasne to nagle sie wybudzam ze strasznym uczuciem niepokoju i walenia serca pamietam ze w poczatkach choroby zanim mi zdiagnozowano hashi to czesto sie tak zdarzalo tak samo z bezsennoscia...
                                        • kasik.85 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 14.06.13, 12:15
                                          OD 3 tygodni biore 50 euthyroxu i zastrzyki z wit b 12 przez chwile poczulam sie lepiej ale ...nie na dlugo niestety sad ogolnie ciagle jestem bardzo oslabiona a szczegolnie miesni tak jakby mi odmowily posluszenstwa raz czuje sie sztywna ale to juz w sumie minelo i teraz sa takie momenty oslabienia ze nie moge sad tak jakbym cos miala z miesniami slabe rece nogi plecy i w ogole zaczely sie ataki paniki uncertain jestem juz bardzo zmeczona tym co sie dzieje i sama nie wiem co robic dalej i czy to ciagle jest od hashimoto czy szukac dalej...boje sie szczerze mowiac tego co mi jest i czy to przejdzie wiem ze moze panikuje ale boje sie ze to moze byc cos gorszego niz hashimoto sad najbardziej wkurza mnie fakt tak brakuje sil a ja nie jestem slaba osoba ale kiedy nie rozumiem co sie ze mna dzieiej to wtedy sie boje chyba jak wiekszosc z nas , powinnam miec wiecej sily, energii czasem wolalabym miec codziennie taki bol jak przy porodzie niz to co mam teraz serio bo nie wiem juz co robic a lekarze jakos nie pomagaja sad w dodatku mam problemy prawdopodobnie z zoladkiem bo boli mnie i az sie chwilami dusze od tego tez i czeka mnie gastroskopia bo podejrzewaja jakies zapalenie ale nawet gdyby to wyszlo czy ta niedokrwistosc addisona...to czy od tego mozna sie tak zle czuc?? prosze niech mi ktos doradzic cos wiecej jesli moze co robic? zwiekszyc dawke? zrobic teraz badania hormonow po 3 tygodniach? czy szukac innej przyczyny mojego samopoczucia? mowie Wam chwilami jak mam dola to juz mam takie mysli ze dorwalo mnie jakies cholerstwo po ktorym sie juz nie podniose. Najgorsze jest ze odkad urodzilam dziecko a bylo to prawie pol roku temu to od tego czasu moj organizm nie moze do siebie dojsc...i martwia mnie te miesnie czemu sa takie slabe? a magnez biore...heh no potrzebuje wsparcia chocby mentalnego smile
                                          • kasik.85 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 14.06.13, 15:08
                                            albo czy takie objawy moga dawac jakies niedobory czegos ? ferrytyny lub wit d ?? albo czegos innego ? moze ktos tu zagladnie i cos mi doradzi bylabym wdzieczna .
                                            • muktprega1 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 14.06.13, 23:21
                                              Kasik a przejrzyj sobie te wątki podane przez Pieska, moze tu leży problem? Niedobory magnezu D3 itd

forum.gazeta.pl/forum/w,24712,129786622,144566584,Re_Interpretacja_wynikow.html
                                              i wątek pt. Uwaga tężyczka
                                              • kasik.85 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 14.06.13, 23:48
                                                a moze byc tak ze mam za mala dawke i takie objawy od tego? podejrzewam tez ze mam niska ferrytyne i czy od tego by moglo tak byc? bo sama juz nie wiem. mam szukac innych chorob??
                                                • kasik.85 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 14.06.13, 23:55
                                                  szczerze to teraz sie juz zaczelam bac co mi jest...i ze w ogole bedzie jakas poprawa nie mam juz pomyslow...moge sprawdzic

wit D
                                                  ferrytyne
                                                  wapn
                                                  magnez
                                                  i nie wiem co jeszcze sad
                                                  moze zrobic hormony bo moze dawka za mala ??
                                                  • kasik.85 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 15.06.13, 01:18
                                                    a czy jest mozliwosc ze to rzut choroby i tak trwa? bo jestem po ciazy?? nie wiem sama juz co robic...
                                                  • kasik.85 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 15.06.13, 16:43

Elektrolity (Na, K)
                                                    Sód 135,00 mmol/l 136 145 L

Potas 4,30 mmol/l 3,50 5,10 N

Wapń całkowity 2,33 mmol/l 2,15 2,55 N

Magnez Magnez 1,90 mg/dl 1,50 2,60 N

CRP, ilościowo CRP 0,08 mg/dl 0,00 0,50 N

CK Kinaza fosfokreatynowa 63,00 U/l 26 140 N
                                                • muktprega1 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 16.06.13, 21:01
                                                  Kasiu jesteś cały czas na 50 tyroksyny?
                                                  • kasik.85 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 17.06.13, 00:42
                                                    tak...
                                                  • muktprega1 Re: świeżutkie wyniki i bardzo prosze zerknac ... 17.06.13, 11:14
                                                    Może zrób Ft4 i Ft3 na tej 50?
                                                  • kasik.85 wyniki z dzisiaj 17.06.13, 17:13
                                                    FT4 21.79% [wynik 1.1, norma (0.93 - 1.71)]

FT3 43.64% [wynik 3.07, norma (2.04 - 4.4)]

TSH 2,370 norma 0,27-4,2

przeciwciala anty-TG > 1000,00 norma 0-4,11

przeciwciala anty-TPO >1000,00 norma 0-5,61

witamina D 25 OH 6,3 norma dorosli 30-80 !!!!!!

Ferrytyna 32,18 orma 4,63- 204
                                                    OB 5

takze teraz bardzo proszę kogos kto lepiej wie co teraz zrobic?
                                                    Czy zwiekszac dawke do 75? dalej jestem w niedoczynnosci?? Wit D mnie mocno zdziwila szczerze nie spodziewalam sie tego? jakie sa objawy w niedoborach? co teraz powinnam brac? a ferrytyna jest dobra?? mam zelazo w domu nazywa sie tardyferon 80 mg brac to?
                                                    wszystkie Wasze rady jak dotad do ktorych sie stosowalam przy robieniu badan sprawdzily sie bo zaden lekarz nigdy nie zaproponowal mi zrobienia ferrytyny wit b12 czy wit d .
                                                  • kasik.85 Re: wyniki z dzisiaj 17.06.13, 17:23
                                                    czy z powodu niedoboru wit d moge sie czuc slabo jesli chodzi o caly organizm miesnie i czasami ta sztywnosc?? mam nadzieje ze to sie cofnie sad
                                                  • muktprega1 Re: wyniki z dzisiaj 18.06.13, 23:42
                                                    > FT4 21.79%
                                                    > FT3 43.64%
                                                    > Czy zwiekszac dawke do 75? dalej jestem w niedoczynnosci??

Tak, jesteś nadal w niedoczynności, niski poziom Ft4 o tym świadczy, wyniki podnosimy do ok 60 % lub więcej. Możesz śmiało zwiększać dawkę, ale nie od razu, jak znosisz podnoszenie o 12? Jeśli dobrze, to bądź na niej kilka dni i potem powtórka. Jeśli wolisz od 6 to też co kilka dni zwiększaj.
                                                    Obydwa przeciwciała masz na poziomie 1000??

> witamina D 25 OH 6,3 norma dorosli 30-80 !!!!!!

A już myślałam, ze moja 9 jest nie do pobicia, a tu masz! Powiem wprost co myślę - jak pokarzesz lekarzowi ten wynik przepisze Ci receptę na drogi Vigantoletten 1000 ewentualnie 2000 jednostek na dobę, a to nawet Cię nie popieści z takimi niedoborami, ja kupuję na znany portalu All...o firmy Puritans Pride kapsułki 5000 ale są i w kropelkach pod język. Musisz przyjmować 7000 jednostek przez 3 miesiące potem zrób wyniki, ja miałam przyjmować również te 7 tys, ale wydawało mi się, że za duża dawka, tymczasem po 1/2 roku suplementacji wzrosło zaledwie do najniższej normy - ok 30
                                                    Ostatni miesiąc brałam naprzemiennie 10.000 oraz 5.000 i dzisiaj odebrałam wynik, wreszcie jest 40 !! Widzisz, że przyrasta wolno i trzeba sie cierpliwie nastawić na dłuższy czas smile

Ferrytyna również na niziutkim poziomie:
                                                    13.82% [ wynik 32.18, norma (4.63 - 204)] i także do suplementowania. Myślę, że jak weźmiesz się za uzupełnianie niedoborów, będzie lepiej, tylko daj sobie czas, bo poprawa nie przychodzi z dnia na dzień.
                                                  • milaemalka Re: wyniki z dzisiaj 20.06.13, 11:07
                                                    Kasiu za 2 dni będą 4 tygodnie jak zaczełaś stosować 50 euthyroxu .Wyniki ładnie poszły w górę Ft4=-32% a teraz 21,79%, Ft=16% a teraz 43,64% .Nie spieszyłabym sie z 75. Potrzeba troche czasu ,żeby uzupełnić braki.Najwazniejsze jak sie czujesz ? Jeśli podnosić to podniosłabym o 12,5 i po 6 tygodniach badanie Ft4 i Ft3 .
                                                  • kasik.85 Re: wyniki z dzisiaj 21.06.13, 13:10
                                                    Czuje sie troszke lepiej ale jeszcze nie jest tak jakbym chciala wiadomo te cale niedobory nawet sie tego nie spodziewalam. Mam pytanie czy suplementacja z magnezu to juz do konca zycia? tak samo z innymi witaminami? czy po pewnym czasie suplementacji zrobic badania i jak bedzie w normie to juz nie trzeba brac? Choc w moim przypadku podejrzewam ze tak sie nie stanie bo mi bardzo czesto spada magnez potas oraz wit b12 jak widac i witd d z powodu hashimoto. Na razie zwiekszylam dawke o 12,5 i zobaczymy jak bedzie potem ...obecnie dokuczaja mi problemy zoladkowe i czekam na gastroskopie bo lekarze podejrzewaja ze to z powodu niedoboru wit b12 mam jakies zapalenie zoladka na tle autoimmunologicznym ale to jeszcez nie jest potwierdzone...no ale boli mnie brzuch mam go wzdety i w ogole jakos mi takciezko no i teraz kiedy sa te upaly to gorzej sie czuje sad
                                                  • pies_z_laki_2 Re: wyniki z dzisiaj 21.06.13, 22:49
                                                    Jak wyrównasz hormony tarczycowe to wzdęcia pewnie miną, a niedobory nie będą się tak łatwo pojawiały, bo ogólnie cały organizm będzie lepiej funkcjonował. Czego ci serdecznie życzę smile
                                                  • kasik.85 Re: wyniki z dzisiaj 24.06.13, 15:56
                                                    Dziewczyny mam problem i szczerze sie zastanawiam od czego to moze byc ? czy tarczyca ma na to jakis wplyw albo witaminy? od 2 dni sikam jak glupia malo w ogole pijac...ide sikac po czym juz za chwile czuje ze znow bym mogla...troche mnie to martwi bo zastanawiam sie od czego to moze byc...czy wit b12 ktora biore w zastrzykach moze tak dzialac? albo wit D ktora biore codziennie ? oprocz tego wiadomo biore euthyrox i magnez codziennie...dziwne to jest tymbardziej dlatego ze jestem pare dni przed okresem i raczej powinnam byc lekko opuchnieta jak to zwykle bywa przy zatrzymaniu wody w organizmie a tu sikam i sikam moze to smieszny temat ale troche mnie to martwi bo nigdy wczesniej tak nie mialam a nerki mnie nie bola i duzo nie pije tylko normalnie...moze ktos ma jakis pomysl ?? co z tym zrobic??
                                                  • kasik.85 Re: wyniki z dzisiaj 24.06.13, 20:55
                                                    i dzis mam zdecydowanie gorszy dzien sad slabo sie czuje totalnie moglabym spac caly dzien w nocy tez spie budze sie z rana i dalej moglabym spac w dodatku jestem slaba i nie mam totalnie sily no i miesnie mi drgaja i sa slabe a od wczoraj wieczorem zapalenie spojowek wyczytalam ze to moze byc przy niedoborze witd w ogole musze to witamine zalatwic sobie na recepte zeby w ogole cos poszlo do przodu. Czy moje zle slabe i senne samopoczucie wynika z tych niedoborow ? wit b12 przyjmuje regularnie wiec to by odpadalo a stawiam na ferrytyne i wit d plus jeszcze niedoczynnosc...czy to samo wystarczy zeby tak slabo sie czuc sad troche mam tego dosyc bo jestem cierpliwa ale mam nadzieje ze po suplementacji tych wszystkich witamin i podwyzszeniu dawki euthyroxu to wszystko minie bo innych dolegliwosci brak na szczescie a robilam ostatnio przeciwciala przeciwjadrowe ANA tak dla spokoju i wyszly ujemne tak samo jak anty CCP tez wiec wyklucza mi to przynajmniej inne zle chorobska. Mam jeszcze prosbe czy ktos moglby mi napisac jak to wszystko brac te witaminy zeby bylo okey? w jakiej kolejnosci? Wiadomo ze najpierw euthyrox a potem kiedy magnez potas zelazo i wit d ?? w jakich przerwach? dziekuje bardzo za wszelka pomoc.
                                                  • kasik.85 mam problem :( 28.06.13, 21:42
                                                    Mam taki problem i juz sama nie wiem do kogo sie zwrocic i co o tym myslec od paru dni mam znow sztywnosci w krzyzach i jakos tez tak jakby sztywne miesnie brzucha podbrzusza?? nie zeby mi to jakos utrudnialo oddychanie ale jak chce wciagnac brzuch to wciagne ale czuje takie drzenie i sztywnosc...dziwne to ...czy to tez moze wynikac z hashimoto? z braku witamin itd?? czy mam sie tym martwic? bo juz sama nie wiem ogolnie oprocz tego to jestem oslabiona sad dopiero dzisiaj zalatwilam sobie leki bo mojego lekarza obecnie nie ma i od jutra ruszam z dawka 62,5 mam takze witd D na recepte i zaczynam od jutra. Robilam ostatnio tez badania anty CCP-ujemne wyszlo i przeciwciala przeciwjadrowe ANA tez ujemne. Wiem ze byc moze panikuje ale kurcze mija prawie 6 miesiecy od porodu a ja dalej nie doszlam do siebie pod katem samopoczucia sad martwi mnie to dosyc tymbardziej ze chce byc aktywna mama ktora cieszy sie zyciem i szaleje ze swoimi pociechami a nie zamartwia sie tym czy nie choruje jeszcze na cos gorszego niz hashi...moze ktos mi cos doradzi lub pomoze...
                                                  • tuasiczek Re: mam problem :( 28.06.13, 22:56
                                                    jaka dawke hormonu bralas przed ciaza? pewnie trzeba do niej wrocic...
                                                    uzupelniaj wit D3 bierz spore dawki- 5000 - 10000, masz ogromny niedobor...

www.dobrametoda.com/ARTYKULY/D_noweinfo.htm
                                                  • kasik.85 Re: mam problem :( 28.06.13, 23:07
                                                    przed ciąża byłam na 75 w porywach czasem do 88. Myślisz tuasiczek że to wszystko z powodu tej tarczycy? Ile ja bym dała żeby to w końcu przeszło sad
                                                  • muktprega1 Re: mam problem :( 28.06.13, 23:10
                                                    No właśnie 1 tabletka Vigantoletten nic nie da.
                                                    Współczuję Ci Kasiu samopoczucia, zastanawia to drżenie mięśni....Przeczytaj bardzo uważnie i przeanalizuj pod swoim kątem cały wątek wraz z dopisanymi linkami pt "UWAGA TĘŻYCZKA" tym bardziej przy Twojej niskiej D3.
                                                  • kasik.85 Re: mam problem :( 28.06.13, 23:14
                                                    powiem Wam że już powoli tracę nadzieję że będzie lepiej... taki ostatnio jeszcze mam nastrój depresyjny jak nigdy bo to do mnie niepodobne.
                                                  • kasik.85 Re: mam problem :( 28.06.13, 23:19
                                                    a jeśli tężyczka to jak się ją leczy?? i w ogóle jest szansa że to się wszystko w końcu uspokoi???? ja już powoli zaczynam myśleć że mój organizm tak jest wybrakowany jeśli chodzi o witaminy że ciało w taki sposób reaguje bo już nie ma z czego czerpać sama nie wiem...boję się że będzie gorzej i że to coś złego.
                                                  • kasik.85 prosze o pomoc bo nie daje rady... 30.06.13, 04:15
                                                    bo nagle zaczelam sie zle czuc tzn zaczely mi dretwiec obie rece nogi mi totalnie oslably oczywiscie puls sie zwiekszyl czyli nasza tachykardia i w ogole jakies takie wewnetrzne drzenie czulam calego ciala i pulsowania w miesniach plus dziwne uczucie w brzuchu jakby sciskanie i to samo w szyi jakby mrowienie zdretwienie krtani... takze zabrali mnie na sor i tam porobili badania. Mieli niby podejrzenie tezyczki ale to wykluczyli bo wapn jest w normie wszystkie inne badania krwi tez w normie jeszcze mnie osluchali zrobili ekg i tyle i cos tam na uspokojenie co niebardzo zadzialalo i teraz juz od godziny 22 jestem w domu a jest juz po 4 rano a ja nie moge spac bo kiedy spie to czuje jakbym sie dusila w dodatku czuje ciagle to drzenie takie wewnetrzne i pulsowanie miesni co chwile ale najgorsze ze miesnie sa takie totalnie slabe jakby z waty i rece i nogi jeszcze tak nigdy nie mialam i nie wiem juz co robic to juz ktoras z kolei noc kiedy nie spie jestem juz zmeczona i rozdrazniona wyniki pokazuja ze niby jest wszystko okey ale ja mam obawy czy czegos tym razem nie mam powaznego z miesniami...czuje jakby moje miesnie nie mialy w ogole sily tlenu w sobie...nie wiem juz co moze sie z tym wiazac czy ta niska witamina D moze tak wplywac na miesnie?? Boje sie naprawde zaczelam sie juz powaznie bac ze jednak tym razem to cos co mnie wykonczy...mam oczywiscie w glowie czarny scenariusz ze to choroba miesni na ktora sie umiera. Panika panika ale ja naprawde mam slabe miesnie i problemy z oddychaniem kiedy leze choc juz czuje sie bardzo spiaca to potrafie sie wybudzac. Prosze niech ktos mi pomzoe ze to sie w koncu skonczy? ze bedzie okey? nie mam juz sily na te coraz to nowsze dolegliwosci i boje sie ze to faktycznie w koncu mnie wykonczy ...a ja naprawde pragne tylko totalnie normalnego zycia byle w jakims tam znosnym zdrowiu . Czy w ogole moze to byc tezyczka? czy dlugotrwaly niedobor wit D moze tak dzialac na miesnie?? W ogole ostatnio przez to ze nie sypiam jestem zmeczona rozdrazniona i w ogole nic mnie nie cieszy i boje sie tutaj sie smiejscie tak jak moj maz sie smieje kiedy mowie ze boje sie ze tym razem to mnie do konca wykonczy...w szpitalu zrobili mi wyjatkowo TSH i FT 4 jak cos moge podac wyniki, blagam niech ktos na to zerknie i mi powie co robic dalej... wiem ze zaden szpital mnie nie przyjmie bo niby wszystko jest w porzadku...to czemu sie tak czuje?? a ja chce tylko zyc przepraszam za ten pesymizm ale ostatnio czuje ze jestem z tym wszystkim sama i ciezko mi tak kiedy nie mam nawet z kim o tym pogadac mam tylko to forum czyli Was.
                                                  • muktprega1 Re: prosze o pomoc bo nie daje rady... 30.06.13, 09:08
                                                    Kasiu, aktywuj swój profil, nie można do ciebie napisać na priva smile
                                                    Dla mnie to Ty masz bardzo typowe objawy tężyczki utajonej, która (cytuję): " występuje dość powszechnie, rzadko jest rozpoznawana".
                                                    Czy zdołałaś w Twoim zdaniem poczytać posty o tężyczce i sprawdzić pod swoim katem?
                                                    Oczywiście wrzuć te wyniki tarczycowe ze szpitala, chociaż niekompletne i zobacz jak bardzo pasuje do Ciebie, to, co napisała Natderka (szkoda, że Jej teraz nie ma):

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,145069541,145072330,Re_UWAGA_TEZYCZKA_.html
                                                    Czy zrobili Ci próbę tężyczkową i na tej podstawie wykluczyli ją? Masz wynik? Napisz

Cytaty od Natderka:
                                                    "poziom parathormonu, wapnia, magnezu i D3.
                                                    Jeśli poziom wit d 3 jest niski, wapń jest poniżej lub w dolnej granicy normy, parathormon zaś jest w normie lub wysoko - mamy kłopot z poziomem magnezu nawet jeśli w badaniu jest on prawidłowy."
                                                  • kasik.85 Re: prosze o pomoc bo nie daje rady... 30.06.13, 12:33
                                                    no wlasnie nie zrobili mi proby tezyczkowej tylko zbadali poziom wapnia i wg nich nic nie wskazuje na tezyczke

wapn -9,5 norma 8,6-10,3
                                                    potas- 4,0 norma 3,5-5,3
                                                    glukoza- 97 norma 65-99
                                                    fosfataza zasadowa-99 norma 36-110
                                                    fosforany nieorganiczne-3,6 norma 2,5-4,8
                                                    ft4 - 1,21 norma 0,93-1,71
                                                    tsh-2,73 norma 0,27-4,2
                                                    kreatynina-0,7 norma 0,6-1,1
                                                    mocznik-24 norma 13-43
                                                    chlorki-99 norma 95-107
                                                    sod-141 norma 135-148
                                                    oprocz tego mialam jeszcze morfologie i cholesterol ale to wszystko jest w normie. Magnezu mi tylko nie zrobili.
                                                    Nie wiem juz co robic dzisiaj zasnelam dopiero kolo 6 rano a przez cala noc nie zmruzylam oka, zasnelam gdzies po 6 i cos tam pospalam ale to juz nie to samo i od razu czuje niepokoj...myslalam ze juz tych atakaow nie bede miec paniki niepokoju itd. I juz sie boje co zrobic kiedy sie to znow stanie... a najgorsze sa mysli ze to jakas powazna choroba miesni i ze juz po mnie. Myslalam ze to juz za mna a wydaje mi sie ze jest teraz znacznie gorzej niz bylo na poczatku mojego chorowania na hashimoto.
                                                  • muktprega1 Re: prosze o pomoc bo nie daje rady... 02.07.13, 12:46
                                                    CD
                                                    > Mieli niby podejrzenie tezyczki ale to wykluczyli bo wapn jest w normie

Ale nie zrobili Ci w warunkach szpitalnych z podejrzeniem tężyczki:
                                                    D3
                                                    parathormon
                                                    magnez
                                                    próby tężyczkowej

oraz nie sprawdzili stosunkowo prostych objawów neurologicznych jak objaw Chwostka, objaw Trousseau
                                                    W art poniżej :

www.emg-neurolog.pl/tezyczka.pdf
                                                    specjalista neurolog Katarzyna Toruńska pisze:

„...Badaniem diagnostycznym, które zawsze należy wykonać jest badanie elektromiograficzne.... tężyczka utajona występująca znacznie częściej w wyniku niedoboru magnezu komórkowego...”

No i magnez badany z krwi może być w normie lub wysoki, tyle, że brakuje go w tkankach. Podobnie jak z żelazem, krąży we krwi w dużych ilościach, a delikwent ma anemię, bo dopiero ferrytyna pokazuje faktyczny stan żelaza w tkankach, szkoda, że nie ma badania magnezu w tkankach smile

> witamina D 25 OH 6,3 norma dorosli 30-80 !!!!!!
                                                    wapn -9,5 norma 8,6-10,3, więc wychodzi w połowie norm

• kasik.85 Re: prosze o pomoc bo nie daje rady... 30.06.13, 13:57
      dzieki smile przeczytalam wszystko co mialam wklejone i zgadzam sie z tym tyle tylko czy poziom wapnia moze byc w normie i moze wystepowac tezyczka?? to mnie tylko troche martwi bo chyba jasne jest to ze wole to bo wiem ze wtedy to wylecze a tak to mam czarny scenariusz...oby sie to dobrze skonczylo.
      • kasik.85 Re: prosze o pomoc bo nie daje rady... 30.06.13, 14:01
        kasik.85 napisała:

> dzieki smile przeczytalam wszystko co mialam wklejone i zgadzam sie z tym tyle tyl
        > ko czy poziom wapnia moze byc w normie i moze wystepowac tezyczka?? to mnie tyl
        > ko troche martwi bo chyba jasne jest to ze wole to bo wiem ze wtedy to wylecze
        > a tak to mam czarny scenariusz...oby sie to dobrze skonczylo.
        zaczne juz od dzisiaj ta suplementacje mam nadzieje ze bedzie lepiej bo naprawde nie chce mi sie lazic po lekarzach i szukac innych chorob ktorych mam nadzieje ze nie ma choc wiadomo martwie sie bo chcialabym zeby moj organizm juz do siebie doszedl calkiem bo potrzebuje sil i zdrowia dla moich maluszkowsmile
        • kasik.85 Re: prosze o pomoc bo nie daje rady... 30.06.13, 22:30
          jak szybko nastepuje poprawa chocby minimalna? bo serio tak zle to sie jeszcze nie czulam...
          • kasik.85 alfadiol 30.06.13, 23:08
            dostałam od mojego lekarza alfadiol na niedobor wit D czy to dobry lek czy lepsze sa te kropelki ktore tutaj bierzecie bo nigdzie w necie nie znalazlam zeby alfadiol byl bezposrednio wit D wiec czy w ogole mam go kupic?
            • rosteda Re: alfadiol 01.07.13, 00:28
              Kasik.85
              Zlikwidowalam post od tusiaczka bo jej rady moglyby zrobic wiecej zlego niz dobrego.
              Wapnia nie wolno brac w tak duzych dawkach co ona radzila bo mozna nabawic sie kamieni nerkowych.
              Tak samo magnezu bierze sie maksymalnie na dobe do 1000mg ale rozlozone dawki na caly dzien a nie w jednej dawce.
              Sa osoby co juz przy duzo mniejszej dawce dostaja biegunki i wtedy tak duzej dawki nie da rady wzisc.
              Wapn najlepiej uzupelniaj mlekiem i innymi produktami mlecznymi.
              Wapnia i magnezu nie wolno brac wczesniej niz 4 godz po tyroksynie bo wpadniesz w niedoczynnosc.
              Najpierw zanim zacznesz uzupelniac niedobory to musisz wyjasc z niedoczynnosci a ja przeczytalam ze ostatnie twoje wyniki byly robione po 2 tyg od zmiany dawki wiec sa niewazne.
              Jak za kilka tygodni bedziesz w eutyreozie to wtedy pytaj o inne rzeczy.
              • natder Re: alfadiol 12.07.13, 14:38
                Rosteda, ja Cię proszę - 1000 mg magnezu to jest 16 tabletek slow-magu.
                My w zaleceniach piszemy o 6 (słownie: sześciu) tabletkach na dobę.
                1 TABLETKA TO 64 MG MAGNEZU.
                Zacznij kobieto czytać ze zrozumieniem.

A do Kasik:
                - czy można mieć tężyczkę pomimo wapnia w normie? -TAK bo w jonogramie jest wapń krążący w Twojej krwi, może to być wapń który Twój organizm przy pomocy PTH wyciąga z kości. A Tobie brakuje wapnia w tkankach.
                Na początku suplementacji objawy niedoboru mogą się nasilać. To wołanie organizmu o więcej!
          • muktprega1 Re: prosze o pomoc bo nie daje rady... 10.07.13, 21:48
            Kasik w tym wątku zapisałam swoją "przygodę" smile

forum.gazeta.pl/forum/w,24712,144724172,145586735,Moja_terapia_.html
            A jak Ty się czujesz? Czy choć troszkę zelżało ?
            • kasik.85 obrzęki ... 03.08.13, 20:34
              Chwilkę mnie nie było a to wszystko z braku czasu przy 2 dzieci ciężko mieć czas dla siebie smile chociaż czytałam forum regularnie to nie pisałam no ale teraz nadrabiam. Mam pytanko do Was. Wiadomo ze w hashi sa obrzeki ale ja sie wlasnie zastanawiam czy nie mam rzutu znow choroby bo mam obrzeki pod kolanami nad udami i w przedramionach i do tego doszly jeszcze bole rak a raczej dloni i stop tak jakby byly wlasnie lekko obrzekniete nie jakies rzucajace sie w oczy tyle ze je czuje bo sa bardziej tkliwe, do tego jestem oslabiona i w rekach i w nogach czuje chwilami takie ciagniecie jakby bol zyl?? rece mi tez dretwieja jak sie opre w nocy na rece ostatnio wlasnie mnie to wybudzilo okropny nocny bol rak bo na nich spalam. Te obrzeki jakby troszke bolaly i chwilami mi sie wydaje ze to tez takie jakby stwardnienie w ścięgnach nie wiem juz sama. Zaczelam sie troszke martwic czy to nie wezly chlonne i cos gorszego ale nie czuje nigdzie zadnych guzkow. Jedynie jak nacisne sobie po lewej stronie szyi to mnie troszke przydusza wiec moze to jakis guzek tarczycy? Musze po weekendzie zrobic usg bo sama jestem ciekawa co sie tam dzieje. Czy moze mi ktos na to cos doradzic? Czy cos takiego moze byc od tarczycy? Dodatkowo czuje sie taka troche rozbita jak czasem przy rzutach. Nie mam goraczki 2 dni temu robilam morfologie ob i crp i wyszlo wszystko w porzadku. Czy to od tarczycy ? Dodatkowo dalej suplementuje 1 w tygodniu wit b12 w zastrzykach i biore wit d devikap.
              • muktprega1 Re: obrzęki ... 05.08.13, 11:21
                Kasiu sprawdź poranną temperaturę, zanim wstaniesz z łóżka. Przy rzucie przeważnie temperatura ciała się obniża, to taki najprostszy wskaźnik.

Jedynie jak nacisne sobie po lewej stronie szyi to mnie troszke przyd
                > usza wiec moze to jakis guzek tarczycy?

Jeżeli Twoje podejrzenia o rzut są prawdziwe, jak przeciwciała atakują tarczycę, to możesz czuć jej lekką bolesność.
                • kasik.85 Re: obrzęki ... 26.08.13, 14:28
                  moje wyniki z 13 sierpnia na dawce 62,5

TSH 2,15 IU/ml 0,270 4,200
                  FT3 3,45 pg/ml 2,00 4,40
                  FT4 1,12 ng/dl 0,93 1,70

a objawy sennosc ale mam okresy ze spie albo pare dni bezsennosci, marzne, drgaja mi miesnie i czuje takie wewnetrzne drzenie, jestem slaba, nie mam energii mam oslabione miesnie i o dziwo schudlam ponad 2kg ale praktycznie nei jadlam nic...bo jakos zestresowana bylam ostatnio. I czy te objawy moga byc od niedoczynnosci?? Mam dosyc tego drgania drzenia pulsowania i oslabienia , w ogole widze u siebie objawy nerwicy i depresji strasznie sie ostatnio stresuje nie wiem juz co z soba zrobic i co sie w ogole dzieje, dodam z wit b12 uzupelniona i jest na poziomi 770 w normie do 960 wiec wysoko. Poradzcie co robic zeby w koncu dojsc do siebie...
                  • muktprega1 Re: obrzęki ... 26.08.13, 22:57
                    To ja przeniosę co napisałam a Koleżanki dodadzą coś od siebie:

FT4 24.68% [wynik 1.12, norma (0.93 - 1.7)]
                    FT3 60.42% [wynik 3.45, norma (2 - 4.4)]

masz za mało Ft4,czyli jesteś w dalszym ciągu w dużej niedoczynności, to prawie 40 % różnicy, ogromna przepaść, bo już 30% to głęboka niedoczynność.
                    Myślę jednak, ze musisz zdecydowanie podnieść dawkę, myślę, że docelowo o 25 oczek w górę, ale rób to stopniowo co parę dni o6, chyba, że dobrze zniesiesz 12. Jak już osiągniesz poziom więcej o 62,5 (bo tyle bierzesz, tak?) + 25 czyli 87,5 przez 4 tygodnie, zrób samo Ft4 i Ft3.
                    • hashi-tess Re: obrzęki ... 29.08.13, 21:06
                      Twoje problemy są spowodowane za niską dawką euthyroxu.
                      Zrób tak jak proponuje moja poprzedniczka Muktprega.
                      Poza tym jestem prawie pewna, że dołożenie 25mikrogr.
                      l-tyroksyny może być jeszcze za mało, ale to potwierdzą
                      badania FT4 i FT3.
                      • kasik.85 Re: obrzęki ... 29.08.13, 21:32
                        Hashi-Tess a takie sztywnosci kregoslupa rak nog i miesni ogolnie to tez od tego? bo nie wiem czy szukac dalej bo juz sie zastanawialam czy nie mam czegos z miesniam sad? w dodatku dosyc mocno mi strzela w kosciach. A ta sztywnosc jest straszna sad
                        • hashi-tess Re: obrzęki ... 29.08.13, 22:37
                          nie szukaj innego schorzenia bo to tylko albo aż
                          niedoczynność w hashimoto.
                          Znam te bóle z autopsji.
                          Niejednokrotnie dają mi popalić tak mocno,
                          że czasami nie mogę klikać, a poranna sztywność
                          zabiera mi radość z nadchodzącego dnia.
                          Uzupełnij hormony to powyższe objawy
                          rzadko będą Cię nawiedzały lub wcale.
                        • muktprega1 Re: obrzęki ... 29.08.13, 22:42
                          "Niewyrównana czynność hormonalna tarczycy jest powodem występowania różnych objawów ze strony układu ruchu, będących często jedynym przejawem chorób tarczycy. Wszystkie struktury układu mięśniowo-szkieletowego, łącznie z kośćmi, chrząstkami, błoną maziową, ścięgnami, więzadłami, mięśniami, mogą być zajęte przez proces chorobowy indukowany chorobami gruczołu tarczowego.
                          Ustąpienie objawów bądź poprawa ze strony układu ruchu następuje po zastosowaniu leczenia i wyrównaniu poziomu hormonów tarczycy."
                          To jest cytat z
                          -Małgorzata Przygodzka
                          Reumatologia 2006; 44, 6: 349–352
                          • kasik.85 Re: obrzęki ... 04.09.13, 22:45
                            od 2 dni jestem na dawce 75 euthyroxu po jakim czasie zrobic badania ? I czy drzenia rak i takie wewnetrzne tez od hashi? bo gdzies sie doczytalam ze takie drzenia to od niedoczynnosci. Po jakim czasi w ogole odczuje poprawe?
                            • muktprega1 Re: obrzęki ... 14.09.13, 09:31
                              Kasiu, jak się czujesz? Napisz coś proszę, jak po zwiększeniu dawki ?
                              • kasik.85 Re: obrzęki ... 18.09.13, 02:13
                                przepraszam ze dopiero teraz odpisuje dzieciaki miałam chore i ja sama sie rozchorowalam...ciagle jestem na dawce 75 i zauwazylam to ze waga mi nie ruszyla ale twarz sie stala nagle szczuplejsza dlonie i stopy tez. Nie wiem jak to tlumaczyc? Chcialam tez zapytac o zespol ciesni nadgarstka czy u nas to wystepuje? Od jakiegos czasu rece mi dretwieja az do lokci w nocy...i czuje mrowienie w kciuku i palcu wskazujacym okresowo. Nie wiem co teraz zrobic czy zrobic hormony i zobaczyc jak jest czy jeszcze poczekac? Ciagle mam w glowie ze cos sie dzieje z moimi miesniami...czuje sztywnosc po lewej stronie kregoslupa i zeber i nie wiem pod co to podpiac...a chwilami po tej stronie jest mi ciezej oddychac jakbym miala cos z zmiesniami...poradzcie bo ja juz nie wiem co robic do tego masakrycznie leca mi wlosy...
                                • kasik.85 Re: obrzęki ... 18.09.13, 14:37
                                  no i sztywnosc miesni i ich bol jak przy zakwasach u mnie wystepuje sad od czego to moze byc?
                                  • muktprega1 Re: obrzęki ... 18.09.13, 17:45
                                    Witaj Kasiu
                                    Dopiero od 2 września napisałaś, ze jesteś na dawce 75 tyroksyny, wyżej napisałam:

"masz za mało Ft4 (...) podnieść dawkę, myślę, że docelowo o 25 oczek w górę, ale rób to stopniowo co parę dni o6, chyba, że dobrze zniesiesz 12. Jak już osiągniesz poziom więcej o 62,5 (bo tyle bierzesz, tak?) + 25 czyli 87,5, przez 4 tygodnie, zrób samo Ft4 i Ft3."

a Hashi-tess dodała:

"Poza tym jestem prawie pewna, że dołożenie 25mikrogr.
                                    l-tyroksyny może być jeszcze za mało, ale to potwierdzą
                                    badania FT4 i FT3."

Czyli na dzień dzisiejszy jesteś 16 dni na tej samej dawce, a objawy niedoczynności masz nadal.........
                                    Prześledź, co masz napisane wyżej w swoim wątku i po prostu sama sobie pomóż.

• kasik.85 Re: obrzęki ... 04.11.13, 19:13
                                      moje najnowsze wyniki

TSH 1,180 norma 0,27-4,2
                                      FT3 2,98 norma 2,04-4,4
                                      FT4 1,25 norma 0,93-1,71

FT4 41.03% [wynik 1.25, norma (0.93 - 1.71)]

FT3 39.83% [wynik 2.98, norma (2.04 - 4.4)]

wit b12 499 norma 187,0-883,0

morfologia

erytrocyty 4,660 norma 4-5,2
                                      hemoglobina 14,1 norma 12-16
                                      hematokryt 39,5 norma 36-46
                                      MCV 85 norma 85-95
                                      MCH 30,3 norma 27-33
                                      MCHC 35,7 norma 32-36
                                      RDW 13,9 norma 11-16
                                      Leukocyty 7,4 norma 4-10
                                      Limfocyty 32,3 norma 25-40
                                      Neutrofile 59,5 norma 40-75
                                      Inne ( Eo, Bazo,Mono) 8,2 norma 3-13
                                      Limfocyty 2,4 norma 0,8-4,5
                                      Inne ( Eo,Bazo,Mono) 0,6 norma 0,1-1
                                      Neutrofile 4,4 norma 1,6-7,5
                                      Płytki krwi 361 norma 140-440
                                      MPV 10,4 norma 8-12
                                      PDW 12,1 norma 9-14
                                      P-LCR 28,5 norma 15-35

Pod koniec tygodnia zrobie tez ferrytyne i wit d 3. Czuje sie zle wrecz bardzo slabo sad miesnie mam oslabione i bola mnie i miesnie i kosci psychicznie czuje sie zmeczona nie potrafie sie skupic i czuje sie rozdrazniona i psychicznie zmeczona a lekarze wmawiaja mi ze to depresja... czy moge juz od jutra zwiekszyc dawke na 88 ?? Prosze o rade.
                                      • hashi-tess Re: obrzęki ... 04.11.13, 21:06
                                        kasik.85 napisała:

> Pod koniec tygodnia zrobie tez ferrytyne i wit d 3. Czuje sie zle wrecz bardzo
                                        > slabo sad miesnie mam oslabione i bola mnie i miesnie i kosci psychicznie czuje
                                        > sie zmeczona nie potrafie sie skupic i czuje sie rozdrazniona i psychicznie zm
                                        > eczona a lekarze wmawiaja mi ze to depresja... czy moge juz od jutra zwiekszyc
                                        > dawke na 88 ?? Prosze o rade.

tak, zwiększaj bo poziomy hormonów masz jeszcze niskie.
                                        nie wierz medykom, że masz depresje.
                                        Czekamy na wyniki zapowiedzianych badań.
                                        • kasik.85 Re: obrzęki ... 07.11.13, 18:03
                                          Tess

a takie ciagnace bole pod pachami przez lokiec az do dloni to od czego moga byc? czy to tez od hashi i niedoborow? bo troche mnie to martwi sad
                                          • hashi-tess Re: obrzęki ... 07.11.13, 18:14
                                            kiedy ja dochodziłam do eutyreozy/zdrowotności i kiedy
                                            moja rodzina pytała co mnie boli - odpowiadałam:
                                            zapytaj co mnie nie boli.
                                            Bolała mnie każda cząsteczka mojego ciała.
                                            Na szczęście ten trudny dla mnie okres minął.
                                            Nie mówią, że czuję się jak młody buk, ale nigdy
                                            przenigdy nie chciałabym wrócić do tamtego okresu.

Dlatego uważam, że wyjście z niedoczynności i uzupełnienie
                                            niedoborów czyni cuda.
                                            Wiem też, że to długotrwały proces, ale kiedyś ten stan osiągniesz,
                                            zaręczam.

Kasiu, pozdrawiam i życzę Ci wytrwałości.
                                            • kasik.85 Re: obrzęki ... 15.11.13, 16:32
                                              Tess

Od 4 listopada jestem juz na dawce 88 euthyroxu wit b12 mam na poziomie 499 ale dostalam od lekarza endokrynologa juz recepte na zastrzyki z tej witaminy. D3 robilam w lipcu to wynik byl 6,3 gdzie norma zaczyna sie od 30 i zaraz po zrobieniu badania mialam buteleczke Devikapu i to bralam az sie skonczylo a potem nastapila przerwa wiec podejrzewam ze raczej duzo mi to chyba nie podnioslo tej witaminy d3...nie robilam wiecej badania na d3 bo stwierdzilam ze troche musze pobrac ta witamine. I mam od lekarza endokrynologa Vigantoletten 1000 j.m. ale tam jest tylko 30 tabletek i biore dziennie 3 i nie wiem czy to nie za malo...bo wg lekarza moj niedobor to juz jest krytyczny. I zastanawiam sie czy te objawy ktore mam a miedzy innymi bole miesni jakbym miala zakwasy i cwiczyla niewiadomo ile normalnie czuje bole miesni przy kazdym ruchu boli i ciagnie mnie szyja pod pachami przy obojczykach i nawet przepone czuje takze zaczelam sie zastanawiac czy to na pewno od niedoboru wit d3 czy szukac gdzies indziej? Ale z tego co sie naczytalam to niedobor wit d3 powoduje oslabienia miesni w dodatku po nocy wstaje a czuje ze nadal jestem senna i strasznie zmeczona sad ze nie mam na nic sil . Czy ta wit d 3 moze dawac nam tak popalic?
                                              • pies_z_laki_2 Re: obrzęki ... 18.11.13, 18:42
                                                Kasiu, nie rozumiem tego ani w ząb!

> I mam od lekarza endokrynologa Vigantoletten 1000 j.m. ale tam jest tylko 30 tabletek i
                                                > biore dziennie 3 i nie wiem czy to nie za malo...bo wg lekarza moj niedobor to juz jest krytyczny.

Jeśli niedobór jest krytyczny ( a jest bez dwóch zdań!!!), to dlaczego endo dał receptę na jeden kartonik Vigantoletten? Przy twoim wyniku łyka się 7 (!!!) tysięcy jednostek dziennie (według zaleceń polskich endokrynologów) i to kilka miesięcy, a nie dwa tygodnie po trzy tysiące. Czy coś źle zrozumiałam, czy nadal masz taki niedobór? I jak się z tym chcesz czuć?

- wiadomoscilekarskie.pl/pl/articles/item/16966/polskie_zalecenia_dotyczace_profilaktyki_niedoborow_witaminy_d_ad_2009
                                                - www.czytelniamedyczna.pl/3287,suplementacja-witaminy-d-u-ludzi-doroslych-wytyczne.html
                                                - www.solgar.pl/wiedza/profilaktyka-i-leczenie/wieksze-dawki-witaminy-d-sa-skuteczniejsze

- www.czytelniamedyczna.pl/3978,rola-witaminy-d-w-chorobach-ukladu-sercowonaczyniowego.html
                                                - www.czytelniamedyczna.pl/3976,witamina-d-a-uklad-oddechowy.html
                                                - www.czytelniamedyczna.pl/3975,witamina-d-a-reumatoidalne-zapalenie-stawow.html
                                                - www.czytelniamedyczna.pl/3977,witamina-d-a-choroby-przewodu-pokarmowego.html
                                                - www.endokrynologiapediatryczna.pl/?v=1&ida=1396
                                                - thyroid.answers.com/thyroid-supplements/the-relationship-between-vitamin-d-deficiency-and-thyroid-disease
                                                • muktprega1 Re: obrzęki ... 21.11.13, 23:11
                                                  Kasiu już w czerwcu Tuasiczek pisała do Ciebie:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,143586915,145431577,Re_mam_problem_.html
                                                  "jaka dawke hormonu bralas przed ciaza? pewnie trzeba do niej wrocic...
                                                  uzupelniaj wit D3 bierz spore dawki- 5000 - 10000, masz ogromny niedobor..."

www.dobrametoda.com/ARTYKULY/D_noweinfo.htm

minęło 5 miesięcy od tamtej pory, co dla siebie Kasiu zrobiłaś w tej sprawie?
                                                  • kasik.85 Re: obrzęki ... 22.11.13, 19:45
                                                    stopniowo zwiekszalam dawke euthyroxu a obecnie od ponad 2 tygodni jestem na dawce 88 wiekszej nigdy nie bralam bo przed ciaza zawsze bylam tak pomiedzy 75 a 88 a po ciazy bedac na dawce 100 mialam juz nadczynnosc. Jedyne co moglam zawalic to wit d3 ale nadrabiam to teraz zamowilam sobie wit d 3 200 tabletek o dawce 5000 i bede je brac czekam tylko na przesylke a powinnam ja dostac w poniedzialek, w aptece sie tego niestety nie kupi. Takze zawalilam z witamina d sad no a od tego moge byc miesnie oslabione prawie wszystkie i czlowiek moze byc taki slaby? Bede teraz brac codziennie ta dawke 5000 i mam nadzieje ze bedzie poprawa bo juz sily nie mam a zaczynam sie martwic ze mam jakies problemy powazne z miesniami. Czy to naprawde jest tak od D3?
                                                  • natder Re: obrzęki ... 22.11.13, 20:03
                                                    Naprawdę od tego.
                                                    Na Twoim miejscu równocześnie d3 zaczęłabym łykać magnez i wapń.
                                                    Masz strasznie niską d3 więc i wapń i magnez w tkankach są pewnie na podobnym poziomie.
                                                    Zobaczysz jak poprawi się jakość snu, wypoczniesz a jak wapń i magnez się podniosą i mięśnie przestaną cię boleć.
                                                  • kasik.85 Re: obrzęki ... 22.11.13, 21:03
                                                    Natder czyli miesnie oslabione tez moga byc od D3 oprocz tego ze bola tak? Ja magnez zaczelam tez brac i biore 3 tabletki dziennie slow mag b6 dobrze czy za malo? A wapn jaki najlepszy jest?
                                                  • natder Re: obrzęki ... 22.11.13, 21:26
                                                    Było już wiele razy:
                                                    - wapń 1000 CALPEROS (zawiera 400 mg jonów wapnia) 1X razem z
                                                    - wit D3 5000 1X
                                                    a po 2h
                                                    magnez SLOW-MAG (bez B6) 2X

i na wieczór:
                                                    - wapń 1X a po 2h tuż przed snem
                                                    - magnez 4X

Z tym, że Ciebie d3 jest tak niska, że ja bym zaryzykowała i do wieczornego calperosu dołożyła jeszcze choć 2000j. d3
                                                  • hashi-tess Re: obrzęki ... 24.11.13, 10:19
                                                    w ten pochmurny listopadowy dzień natknęłam się na ten art.
                                                    fitness.wp.pl/zdrowie/wirtualny-poradnik/go:2/art1204,witamina-d3-i-jej-wplyw-na-obnizenie-nastroju.html
                                                    Poza układem kostnym może spowodować także nieprawidłowym funkcjonowaniem układu mięśniowego i nerwowego, stanami zapalnymi skóry, ogólnym osłabieniem organizmu oraz wypadaniem zębów.

Kasik,
                                                    brak wit. D naprawdę boli.
                                                  • muktprega1 Re: obrzęki ... 24.11.13, 11:30
                                                    Kasiu przeczytaj jeszcze to:

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,147404764,148175998,Re_Bol_stawow.html
                                                  • kasik.85 Re: obrzęki ... 24.11.13, 20:22
                                                    Morfologia krwi Leukocyty 8,3 tys/µl 3,8 10,0 N
                                                    Erytrocyty 4,82 mln/µl 3,7 5,1 N
                                                    Hemoglobina 14,2 g/dl 12,0 16,0 N
                                                    Hematokryt 40,5 % 37 47 N
                                                    MCV 84,00 fl 80 99 N
                                                    MCH 29,5 pg 27 35 N
                                                    MCHC 35,1 g/dl 32,0 37,0 N
                                                    Płytki krwi 344 tys/µl 140 440 N
                                                    RDW-CV 13,4 % 11,6 14,8 N
                                                    PDW 13,3 fl 9,0 17,0 N
                                                    MPV 11,3 fl 9,0 13,0 N
                                                    Neutrofile # 5,68 tys/µl 2,50 5,40 H
                                                    Limfocyty 1,97 tys/µl 1,00 3,50 N
                                                    Monocyty 0,44 tys/µl 0,20 1,00 N
                                                    Eozynofile 0,14 tys/µl 0,10 0,50 N
                                                    Bazofile 0,03 tys/µl 0,0 0,1 N
                                                    Neutrofile % 68,8 % 46,0 75,0 N
                                                    Limfocyty 23,8 % 20,0 45,0 N
                                                    Monocyty 5,3 % 2,0 10,0 N
                                                    Eozynofile 1,7 % 1,0 5,0 N
                                                    Bazofile 0,4 % 0,0 2,0 N
                                                    Potas Wynik w surowicy 4,09 mmol/l 3,50 5,10 N
                                                    Wapń całkowity Wynik w surowicy 2,23 mmol/l 2,15 2,55 N
                                                    Magnez Wynik w surowicy 1,80 mg/dl 1,50 2,60 N
                                                    Wapń zjonizowany met. ISE Wapń zjonizowany 1,25 mmol/l 1,12 1,32 N
                                                    CRP, ilościowo Wynik w surowicy 0,05 mg/dl 0,00 0,50 N
                                                    CK Wynik w surowicy 46,00 U/l 26 140 N

Prosze moze ktos mi cos doradzi...jak z tym wapnem i magnezem jest...?
                                                  • natder Re: obrzęki ... 24.11.13, 21:16
                                                    Z magnezem i wapniem jest tak, że poziom we krwi nie jest taki sam jak poziom w tkankach.
                                                    Badałaś d3? Parathormon?
                                                  • kasik.85 Re: obrzęki ... 30.11.13, 01:00
                                                    Dziewczyny nie wiem juz co sie dzieje sad biore ta witamine D3 od 4 dni w dawce 5000 i wiadomo efektow nie bedzie od razu ale mam takie objawy ze serio zaczynam sie juz martwic bo ile to wszystko moze trwac...pulsuja mi miesnie w roznych miejscach nawet pod okiem i nad gorna warga sad w nodze a po zebrach to caly czas mi pulsuje sad w dodatku mam bole nabrzusza po bokach brzucha i w dole i przy dotyku miesnie mnie bola...oprocz tego piecze mnie jezyk na czubku i po bokach, mam sztywnosc zeber i ten bol z brzucha promieniuje az na zebra z kazdej strony ze jest taki opasajacy. Szczerze zaczynam sie obawiac czy to nie jakies stwardnienie zanikowe boczne...blagam poradzcie cos...co robic bo czuje powoli ze wpadam w czarna rozpacz.
                                                  • kasik.85 Re: obrzęki ... 30.11.13, 01:03
                                                    Dodam jeszcze ze mam sztywnosc i napiecie w obreczy barkowej a biodrowej takze krzyze sa sztywne i ogolnie boli kregoslup i miesnie przykregoslupowe aczkolwiek w barkowej obreczy strasznie czuja ta sztywnosc w ramionach...morfologia jest bardzo dobra ob i crp tez...zwiekszylam dawke euthyroxu na 88 juz od prawie 3 tygodni jestem na niej...co to moze byc? jakas inna choroba? Cos powaznego z miesniami? Nawet juz nie wiem w ktorym kierunku szukac...
                                                  • natder Re: obrzęki ... 30.11.13, 09:14
                                                    T Ę Ż Y C Z K A - pokazuje Ci właśnie swoje paskudne oblicze.
                                                  • kasik.85 Re: obrzęki ... 01.12.13, 00:18
                                                    a skad to pieczenie i bol pod jezykiem i po bokach w dodatku jezyk jest zaczerwieniony ale najgorszy jest ten bol sad
                                                  • pies_z_laki_2 Re: obrzęki ... 01.12.13, 03:03
                                                    Objawy ze strony przewodu pokarmowego
                                                    utrata czucia smaku
                                                    pieczenie języka
                                                    - pl.wikipedia.org/wiki/Niedob%C3%B3r_witaminy_B12

I prawie całość:

Objawy niedokrwistości B12

osłabienie, męczliwość
                                                    upośledzenie koncentracji
                                                    bóle i zawroty głowy
                                                    tachykardia
                                                    bladość skóry i błon śluzowych

Objawy ze strony przewodu pokarmowego

utrata czucia smaku
                                                    pieczenie języka
                                                    utrata łaknienia, chudnięcie

Objawy neurologiczne

Objawy neurologiczne często wyprzedzają pozostałe manifestacje choroby. W kolejności pojawiają się:

parestezje palców dłoni i stóp
                                                    osłabienie
                                                    niepewność chodu
                                                    objawy uszkodzenia tylnosznurowego:
                                                    zaburzenia czucia wibracji
                                                    zaburzenia czucia dotyku
                                                    zaburzenia czucia głębokiego
                                                    upośledzenie czucia temperatury i bólu
                                                    objawy uszkodzenia sznurów bocznych rdzenia:
                                                    osłabienie siły mięśniowej kończyn
                                                    wzrost napięcia mięśniowego o typie spastycznym
                                                    objawy zespołu piramidowego
                                                    zanik nerwu wzrokowego: początkowo mroczek paracentralny w polu widzenia, potem osłabienie ostrości wzroku, nieleczona choroba prowadzi nieodwracalnie do ślepoty.

Objawy psychiatryczne

Zaburzenia poznawcze - od łagodnych (MCI) do otępienia. W patofizjologii odgrywa tutaj rolę sam niedobór witaminy B12, jak również hiperhomocysteinemia (będąca skutkiem jej niedoboru i ewentualnego współistniejącego niedoboru witaminy B6 / kwasu foliowego) zwiększająca ryzyko wystąpienia incydentów naczyniowych, szczególnie o typie lakunarnym.
                                                    zaburzenia zachowania, apatia, drażliwość,
                                                    opisywano zespoły urojeniowe przypominające schizofrenię ("szaleństwo megaloblastyczne"[7])
                                                    zaburzenia świadomości (splątanie),
                                                    stany depresyjne (włącznie z tendencjami samobójczymi).

Pozostałe objawy

W stadiach terminalnych choroby opisywano śpiączkę (coma Biermericum), prawdopodobnie wynikającą z nasilonej niedokrwistości i mocznicy.

Objawem niedoboru witaminy B12 może być przedwczesne siwienie i zażółcenie skóry o charakterystycznym, cytrynowym odcieniu.
                                                    Nieprawidłowości w badaniach dodatkowych
                                                    Morfologia krwi obwodowej

makrocytoza erytrocytów (MCV zazwyczaj ponad 100 fl), normochromia (MCH 27-31 pg/l), potem niedokrwistość makrocytowa normochromiczna. W przypadku złożonego niedoboru żelaza i witaminy B12 lub kwasu foliowego wskaźnik MCV może być prawidłowy
                                                    retikulocytopenia
                                                    leukopenia z neutropenią
                                                    małopłytkowość
                                                    w rozmazie ręcznym stwierdza się często megalocyty i duże płytki oraz granulocyty z nadmiernie segmentowanym jądrem (6 lub więcej segmentów).
                                                  • kasik.85 Re: obrzęki ... 01.12.13, 18:48
                                                    Dzięki wielki natder i piesku mam nadzieje ze to wszystko od tego i ze sie poprawi bo nie wiem jak dlugo to moze trwac...teraz mi z kolei mrowi pulsuje lewy policzek w brodzie pod okiem nad okiem albo w policzku sad
                                                  • rybeczka1 Re: obrzęki ... 01.12.13, 22:07
                                                    Witam, ja przy niedoborze potasu, b12 i d3 miałam właśnie takie pieczenie języka, suchość w gardle i ustach , drętwienie szczęki i policzków, wyginanie paluchów u nóg i rąk. Odkąd sukcesywnie zaczęłam brać suplementy: b12, d3, magnez, potas, wapń, żelazo jazda ze skurczami zdarzyła mi się tylko raz. Pewnie to jeszcze nie koniec przygody z niedoborami i ich efektami specjalnymi, ale odkąd wiem dlaczego tak się dzieje nie wpadam tak szybko w histerię. Wcześniej wydawało mi się, że albo ja świruję, albo zbliża się "mój koniec". Teraz podchodzę do tego spokojniej i oby tak dalej.
                                                  • magdalenkaa35 Re: obrzęki ... 03.12.16, 08:25
                                                    Witaj Kasik.Czy jestes jeszcze na forum.Mam bardzo podobne przejscia.Ciekawa jestem jak sobie poradzias?Jak sie dzis czujesz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka