Dodaj do ulubionych

Wynik biopsji guza

28.08.13, 21:08
Witajcie,

kilka dni temu miałam robioną biopsję guza tarczycy i oto co mi napisano:

"Pod kontrolą USG nakłuto zmianę płata prawego wym. 23x13mm

MAKROSKOPOWO:
Uzyskany materiał cytologiczny jest obfity, zawiera rozproszone różnej wielkości zespoły normotypowego nabłonka tarczycowego, w części układające się w struktury pęcherzykowe. Pojedyncze strzępki tkanki włóknistej. W tle wyługowane erytrocyty oraz hemosyderofagi. Tyreocyty małe, normobarwliwe, bez niepokojących cech cytologicznych.

WNIOSEK:
Obraz cytologiczny zmiany łagodnej natury hiperplastycznej ze zwyrodnieniem koloidowym i wcześniejszym wynaczynieniem krwi."

Czy ktoś może mi to przetłumaczyć na język polski.....?
Słyszałam opinie, że nawet łagodne zmiany powinno się wycinać, bo mogą mieć zmiany rakowe, w które lekarz się nie wkłuł...
Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • megi_78 Re: Wynik biopsji guza 28.08.13, 21:29
      rada pielegniarki: idz do endo ktory to zlecil, on ci to wytlumaczy. moje pierwsze usg brzmialo zmany o wielkosci.... podejrzenie meta, wskazany Bac.... wiedzac co to oznacza Meta ( nowotwor i przerzucty ) wpadlam w histerie) po biopsji i przetlumaczeniu na polski okazalo sie ze zmiany przewlekle zapalne,. Zmiany nowotworowe z tarczycy bardzo ladnie sie usuwa i leczy. Ale trzeba byc dobrej mysli i isc do lekarza!
    • hashi-tess Re: Wynik biopsji guza 28.08.13, 22:26
      kama1312 napisał(a):

>
      > WNIOSEK:
      > Obraz cytologiczny zmiany łagodnej natury hiperplastycznej ze zwyrodnieniem kol
      > oidowym i wcześniejszym wynaczynieniem krwi."
      >
      > Czy ktoś może mi to przetłumaczyć na język polski.....?

we wniosku jest wszystko napisane.

> Słyszałam opinie, że nawet łagodne zmiany powinno się wycinać, bo mogą mieć zmi
      > any rakowe, w które lekarz się nie wkłuł...
      > Co o tym sądzicie?

zmian łagodnych się nie wycina.
      Poza tym co znaczy "zmiana łagodna"?

W hashimoto występują tzw. guzki i duże i małe.
      Decyzję o wycięciu lub nie musisz podjąć wspólnie
      z lekarzem. Ja podjęłabym decyzję po kilku spotkaniach
      z różnymi endo.
      Może należałoby ponowić w innej pracowni biopsję?
      • kama1312 Re: Wynik biopsji guza 30.08.13, 16:56
        Byłam wczoraj u endokrynologa i nie spodobał jej się ten guz....
        Stwierdziła, że dobrze, że jest to zmiana koloidowa, ale że nie podoba jej się, że w części układa się w struktury pęcherzykowe.... Bardzo jej się to nie spodobało i zleciła mi kolejną biopsję....
        Powiedziała, że najchętniej od razu kazałaby mi to wyciąć, ale że da mi "czas" i żebym powtórzyła biopsję...
        Wcale mi się nie spodobało to co usłyszałam uncertain
        • rosteda Re: Wynik biopsji guza 30.08.13, 22:50
          kama1312 napisał(a):

> Byłam wczoraj u endokrynologa i nie spodobał jej się ten guz....
          > Stwierdziła, że dobrze, że jest to zmiana koloidowa, ale że nie podoba jej się,
          > że w części układa się w struktury pęcherzykowe.... Bardzo jej się to nie spod
          > obało i zleciła mi kolejną biopsję....

pl.wikipedia.org/wiki/Tarczyca
          "Miąższ gruczołu stanowią głównie pęcherzyki, których wielkość waha się od 20 do 900 µm. Są one główną masą tego gruczołu. Ich ściana zbudowana jest z jednowarstwowego nabłonka, najczęściej sześciennego, choć może być on także płaski"
          Dziwne, bo tarczyca to sa same pecherzyki ktore produkuja hormony
          > Powiedziała, że najchętniej od razu kazałaby mi to wyciąć, ale że da mi "czas"
          > i żebym powtórzyła biopsję...

Ja bym jednak ten wynik pokazala innemu ednokrynologowi i dopiero wtedy gdyby zaistniala potrzeba to robila drugi raz biopsje (ale po co?)
          > Wcale mi się nie spodobało to co usłyszałam uncertain

Mnie by sie tez taka odpowiedz nie podobala tym bardziej u specjalisty.
          • rosteda Re: Wynik biopsji guza 30.08.13, 23:06
            Jeszcze mam pytanie.
            Od 4 miesiecy sie leczysz. Czy nadal jstes na dawce 25µg tyroksyny?
            Czy robilas juz kontrolne badania?
            • kama1312 Re: Wynik biopsji guza 31.08.13, 13:41
              Tak, dalej biorę tą sama dawkę letroxu (25) choć pani dr. oglądająca mój wynik biopsji stwierdziła (po obejrzeniu wszystkich moich wyników i badań) że ten letrox jest mi zupełnie nie potrzebny, bo hormony mam w normie, i że dostałam go pewnie tylko profilaktycznie, bo nie mogłam zajść w ciążę, a mam podwyższone tylko troszeczkę przeciwciała. dziwne! Ale stwierdziła, że jak już biorę, to mogę brać dalej, jeśli chcę.... (A mnie się naprawdę wydaje, że czuję się po nim trochę lepiej.... może to placebo, jeśli miałabym nie mieć problemów z tarczycą, ale z pewnością zauważyłam, że w końcu, po bardzo długim czasie przestały mi krwawić dziąsła!)
              Badania kontrolne hormonów robiła miesiąc temu:
              Rano, przed badaniem wzięłam Letrox25 (bo tak mi kazała endokrynolog).
              TSH – 1,04 [0.27-4.2]
              FT4 – 15. 9 [9-19.05]
              FT3 – 5.0 [3.1-6.8]

FT4 68.66% [wynik 15.9, norma (9 - 19.05)]
              FT3 51.35% [wynik 5, norma (3.1 - 6.8)]

Co do biopsji, to planuję zrobić dokładnie tak jak piszesz- zaczerpnąć opinii jeszcze innego lekarza!
              Co prawda cos kiedyś czytałam o raku pęcherzykowym tarczycy i może właśnie dlatego ten fragment opisu się lekarce nie spodobał....?
              Kurcze, czemu tak trudno jest znaleźć dobrego lekarza???!!?
              Jeden mi powiedział, ze mam problem z autoimmunologią bez dwóch zdań, a teraz od innego usłyszałam, że nie mam najmniejszych problemów z tarczycą (poza guzem)!
              Można zgłupiećuncertain
              • muktprega1 Re: Wynik biopsji guza 31.08.13, 22:25
                Znajdź innego endokrynologa, badania zawsze robimy przed wzięciem hormonu, proponuję zrobić Ft4 i Ft3 za własną kasę, a dawka 25 to jest wprowadzająca i dopóki nie masz właściwych badań hormonów - nie da się ustalić, czy dawka tyroksyny jest dla Ciebie nadal zasadna, nie masz wyników Ft4 i Ft3 sprzed leczenia?
                • kama1312 Re: Wynik biopsji guza 31.08.13, 22:48
                  jestem w trakcie szukania innego (kolejnego) endokrynologa.
                  Wyniki sprzed leczenia:
                  TSH - 0,642 w styczniu [norma: 0,27-4,2];

FT4 24.50% [wynik 14.45, norma (12 - 22)]

FT3 74.32% [wynik 5.85, norma (3.1 - 6.8)]

Te badania były z jednego pobrania.
                  Później, w maju wykonałam dodatkowo badanie samego tsh i wyszło 1,24

ATPO 8,53 [norma 0-34] wynik z marca
                  ATG 136,70 [norma 0-115] wynik z marca

W najbliższym czasie, przed wyzytą u kolejnego nowego endo, zrobię tak jak mówisz - na własny koszt badanie hormonów. Czyli tym razem juz bez tyroksyny? Na dłużej mam ją odstawić, czy tylko w dzień badania wziąć tabletkę później, po badaniu?
                  • muktprega1 Re: Wynik biopsji guza 01.09.13, 13:16
                    Tabletkę po wyjściu z laboratorium smile
                    Widzisz jak trudno znależć dobrego endokrynologa, który na człowieka patrzy sad
                    Ja nie znalazłam, mam Hashi i sama dozuję sobie hormony, co jest mozliwe do nauczenia się, zwłaszcza jak się ma Koleżanki z forum z dużą wiedzą praktyczną smile
                    Czyli:
                    - leczysz się krótko, zaledwie 4 m-ce
                    - nadal masz dawkę wprowadzającą, czyli 25 mlg (zobacz, tak dla siebie jak to wygląda u innych:
                    forum.gazeta.pl/forum/w,24776,145360739,145844859,Re_Po_wizycie_u_endo.html
                    - po miesiącu od wprowadzenia powinno sie zrobić Ft4 i Ft3 na czczo, żeby zobaczyć jak Twój organizm reaguje i czy trzeba dawkę podnieść
                    - > FT4 24.50% [wynik 14.45, norma (12 - 22)]
                    > FT3 74.32% [wynik 5.85, norma (3.1 - 6.8)]

wyniki sprzed leczenia wskazują ewidentnie na niedoczynność, wysokie Ft3 i niskie Ft4, moim zdaniem te 25 to zdecydowanie za mało na takie Ft4, no ale jak zrobisz wyniki to wrzuć, zobaczymy.
                    w dawkowaniu tryroksyny dążymy do poziomu mniej wiecej ok 60-80 % zakresu norm dla obydwu, dawki zmieniać lepiej co 6, czyli 1/4 tabletki z 25, bo to bezkolizyjna zmiana. Badanie najlepiej jest wykonać po 4 tygodniach od wprowadzania zmian.
                    Moim zdaniem to Ty masz klasyczne Hashimoto z guzkami, bo jeszcze te przeciwciała świadczą o procesie autoimmunologicznym ATG 136,70 [norma 0-115]

• kama1312 Re: Wynik biopsji guza 02.09.13, 15:46
                      Też mi się wydaje, że jednak z tą tarczycą coś jest nie tak! smile
                      Dlatego w najbliższym czasie zrobię sobie badania na czczo i pognam do kolejnego lekarzasmile

No i oczywiście będę się radzić, tu na forum, czy aby nie zmienić dawki...
                      Ale pierw badania! smile

Dziękuję za pomocsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka