Dodaj do ulubionych

wyniki mojej mamy

02.09.13, 18:01
Mam hashimoto, moja 60-letnia mama nie ma, ale namówiłam ją na badania, bo samopoczucie ma bardzo "tarczycowe" - senność, zmęczenie, nadwaga mimo, że niewiele je. Do tego puchnie ostatnio.
Wyniki dostała dzisiaj
tsh ultraczułe3 generacji: 2,74 norma 0,27-4,2
FT4 28.60% [wynik 14.86, norma (12 - 22)]
FT3 44.86% [wynik 4.76, norma (3.1 - 6.8)]
anty TPO 12,5

Co myślicie o takich wynikach?
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: wyniki mojej mamy 02.09.13, 18:41
      Jak sama zapewne widzisz niziutkie Ft4 może dawać objawy niedoczynne
      > anty TPO 12,5
      a jakie normy? Pusty wynik nic nie mówi bez norm, najlepiej zawsze robić dwa przeciwciała z a-TG, niektórzy mają jedne lub drugie, albo wcale smile co Hashi nie wyklucza. Warto mamie zrobić porządne USG tarczycy z opisem i trzema wymiarami (upewnić się przed - czy takie robią).
      Zawsze warto przy pobraniu zrobić ferrytynę, D3, B12, często objawy anemii nakładają się na objawy niedoczynności.
      • bafta1 Re: wyniki mojej mamy 02.09.13, 19:38
        Tak, FT4 zwróciło moją uwagę, ale przy niezłym tsh zwątpiłam i nie potrafię wyciągnąć żadnego sensownego wniosku.
        Norma anty TPO - do 35.

Szkoda mi strasznie mamy, bo źle się czuje od dłuższego czasu. Mieszka na drugim końcu Polski, więc nawet trudno ją poprowadzić trochę za rękę w tej sprawie. I tak dobrze, że dała się namówić na badania inne niż tsh, na które dostała skierowanie od rodzinnej i uznała, że widocznie tylko tyle trzeba zrobić.
        Teraz będę jej telefonicznie marudziła w sprawie usg.
        • hashi-tess Re: wyniki mojej mamy 02.09.13, 21:10
          mama bardzo potrzebuje l-tyroksyny.

Podpowiedz jeszcze o badaniach pod kątem niedokrwistości
          i wit. D3.

Podejrzewam, że wszystkie będą tak marne jak tarczycowe.

Nie odpuszczaj Mamie, wierć dziurę w brzuchu.
          • bafta1 Re: wyniki mojej mamy 03.09.13, 18:05
            Dzięki, będę wiercić!
      • bafta1 Re: wyniki mojej mamy 12.09.13, 19:28
        moja mama dorobiła badania - oto wyniki:
        wapń w surowicy 10,6 (norma 8,6-10,2)
        B12 253,4 (norma 191-663)
        wit D 20,24 (norma powyżej 30)
        Usg tarczycy wg radiologa prawidłowe, niepowiekszone węzły chłonne od 4 do 9 mm. Objętość: plat prawy 4,8, lewego 4,7, cieśń 3 mm

Wg lekarza wszystko poza D (ma suplementować) jest ok
        • rosteda Re: wyniki mojej mamy 12.09.13, 21:18
          "Tak, FT4 zwróciło moją uwagę, ale przy niezłym tsh zwątpiłam i nie potrafię wyciągnąć żadnego sensownego wniosku."

Moj wynik TSH przy rozpoznaniu choroby byl 2,3 - tez w normie jak widzisz.

"Usg tarczycy wg radiologa prawidłowe, niepowiekszone węzły chłonne od 4 do 9 mm
          > . Objętość: plat prawy 4,8, lewego 4,7, cieśń 3 mm"
          No jesli wielkosc tarczycy u doroslej kobiety 9,5 cm3 lub ml jak kto woli jest prawidlowa to bym sie zastanowila.
          Wlasnie zmniejszajaca sie objetosc tarczycy jest charakterystyczna dla choroby Hashimoto.
          U mnie tej wielkosci wezly chlonne (4-9mm) w okolicy tarczycy lekarz zlecil do kontroli po
          3 miesiacach czy sie dalej nie powiekszaja.
          Ja bym nie odpuscila i jednak nawet za jakis czas robiac powtorne badania poszla do endokrynologa.
          Wit.B12 tez jest bardzo niska i nalezaloby ja uzupelniac.
          Jestem ciekawa jaka dawka ma twoja mama suplementowac witD?
          • bafta1 Re: wyniki mojej mamy 14.09.13, 12:48
            Dzięki rosteda.

Szukam endokrynologa w Eblągu, do którego mogłabym wysłać mamę, bo jakoś nie wierzę w wielkie zmiany samopoczucia tylko suplementując wit D.
            Vigantoletten 1000 ma brać 1 x dziennie, poza tym wapno i tyle, bo reszta wg lekarza jest ok. Ani wielkość tarczycy, ani wyniki badań nie budzą niepokoju wg lekarza, bo są przecież "w normie". Mama czeka jeszcze na wyniki badań w kierunku boreliozy, ale ta tarczyca nie daje mi spokoju.
            • muktprega1 Re: wyniki mojej mamy 14.09.13, 17:02
              O! To mama krajanka, otóż w Elblągu dobrego endokrynologa, to Ty nie znajdziesz, "przeleciałam" wszystkich, dlatego sama się prowadzam w dawkowaniu leków. Tylko TSH, no ewentualnie w komplecie z Ft4.
              Natomiast koniecznie trzeba byłoby znaleźć kogoś, kto przepisze tyroksynę, a do ogólnego? Że skończyła się tyroksyna i nie możesz się dostać na nfz?

Może za jakiś czas powtórzcie a-TPO oraz a-TG, tego ostatniego nie zrobiłyście, a niektórzy mają jeden rodzaj przeciwciał, inni wcale, choć mają rozpoznane Hashimoto.
              • bafta1 Re: wyniki mojej mamy 21.09.13, 20:21
                Borelioza negatywna, dalej upieram się, że to tarczyca, co przekazuję telefonicznie mamie przy każdej okazji kiedy mówi o zdrowiu. Dalej źle się czuje, w przeciwieństwie do pani doktor, która zaleca cierpliwość w braniu wit D i twierdzi, że tarczyca pracuje prawidłowo, a jej niewielki rozmiar niczego nie dowodzi, bo przecież mama mogła mieć małą tarczycę od zawsze...

Nie pozostaje nic innego, tylko powtórzenie badań za jakiś czas i ponowne naciskanie na euthytox.
                W teście mamie wyszły 44 punkty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka