Dodaj do ulubionych

novothyral, czy euthyrox

14.01.14, 22:57
moze mi powiecie w skrocie, co jest powodem przejscia na pierwsza lub druga opcje?...
i jakie niesie to za soba plusy/minusy?..
Ciagle przewija sie to w roznych watkach, ale moze bylby sens zebrania tych informacji w jednym watku?..
kto jest za i moze sluzyc/chce podzielic sie informacjami doswiadczeniem zapraszam
pozdrawiam
mgg
P.S.
zastanawiam sie nad opcja "przejscia" dla proby - moze poczuje sie lepiej?...waga stanie w miejscu?...wlosy przestana wypadac?...kolana bolec... itepe....
Obserwuj wątek
    • procesor Re: novothyral, czy euthyrox 15.01.14, 00:01
      jakie próby???
      to są leki o różnym składzie i nie każdemu jest potrzebny dwuskładnikowy Novothyral!
      Euth to samo T4
      Novo - T4 i T3

u jednych organizm radzi sobie i przetwarza z dostarczonego T4 - produkuje T3
      u innych nie - i najpierw sprawdzamy niedobory B12 ferrytyna, dokładamy selen
      jeśli mimo wszystko organizm nie daje rady i mimo wysokiego ft4 w wynikach ft3 jest kiepsko to dokładamy albo Novo albo Thybon
      skrót wystarczy???

i nie łykamy sobie żeby zobaczyć tylko na podstawie wyników i samopoczucia wybieramy lepsza opcję...
      • mgg1 Re: novothyral, czy euthyrox 15.01.14, 00:29
        badania sa zdaniem lekarza ok, zdaniem lekarza mam tez depresje, a moje wszelkie inne objawy - somatyczne i tak jest juz od 10 lat z tyroksyna lub bez.Rece opadaja, depresje moze i mialam krotkotrwala, ale poporodowa.
        Ostatnio po badaniach zasugerowano mi, ze FT3 jest za niskie, wiec moze mialoby to sens.
        Sama sobie nie zaaplikuje, ale moze powinnam porozmawiac o tym z lekarzem?..tylko jak rozmawiac z lekarzem, ktory za kazdym razem mowi, ze jestem swietnie ustawiona?...
        • procesor Re: novothyral, czy euthyrox 15.01.14, 07:52
          masz swój wątek?
          takie ogólne informacje są na nic
          i jak z niedoborami?
          • mgg1 Re: novothyral, czy euthyrox 15.01.14, 16:49
            dziekuje, wole pozostac w tym watkuwink
            patrzac na tytu mojego moge dlugo czekac na komentarz dotyczacy novothyralu:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,148097707,148097707,Test_tolerancji_glukozy.html
            Myslalam bardziej w sensie ogolnym, aby wpisaly sie osoby, ktore przeszly z tyro na novo
            i ich stan sie poprawil. Moj watek jak najbardziej mozna odwiedzic - zapraszam
            • procesor Re: novothyral, czy euthyrox 16.01.14, 00:33
              ja przeszłam na Novo
              a raczej Novo + Euthyrox
              jest lepiej ale ja mam ciągłą huśtawkę sezonową więc idealnie nie jest
              ale jest dobrze
              akurat u mnie mimo ładnych B12 i ferrytyny ft3 było o połowę niższe od ft4 i to w paru badaniach więc na moją sugestię i nalegania dostałam na próbę ale mój endo zawsze się krzywi na mój wynik TSH 0,005 smile

Novo to nie panacuem i nie każdemu się z nim dobrze żyje
              • mgg1 Re: novothyral, czy euthyrox 16.01.14, 12:23
                ja mam dokladnie to samo tsh i podobne ft3/4
                wiec moze tez zaczne nalegacwink))
                • mgg1 Re: novothyral, czy euthyrox 16.01.14, 12:26
                  ja mam dokladnie to samo tsh od 10 lat z nieznacznym wzrostem jak ostatnie badaniewink
              • mgg1 Re: novothyral, czy euthyrox 16.01.14, 12:29
                a ile powinno byc ft3/ft4 czy tez jaki ich wzajemny stosunek, aby bylo dobrze?
              • mgg1 Re: novothyral, czy euthyrox 16.01.14, 12:33
                procesor napisała:

> akurat u mnie mimo ładnych B12 i ferrytyny ft3 było o połowę niższe od ft4 i to
                > w paru badaniach więc na moją sugestię i nalegania dostałam na próbę ale

moje wyniki
                FT3 2,74 2,02 - 4,72
                FT4 12,5 9,33 - 17,10ng/L

TSH wyjatkowo 0,8
                • procesor Re: novothyral, czy euthyrox 16.01.14, 21:17
                  przeliczaj na % będzie lepiej widac

FT4 40.80% [ wynik 12.5, norma (9.33 - 17.1)]

FT3 26.67% [ wynik 2.74, norma (2.02 - 4.72)]

masz ogólnie niskie wyniki
                  nie ma odgórnych wytycznych ile musiszmieć %
                  masz mieć takie wyniki przy których czujesz się najlepiej
                  jedni przy 90% ft4 będą mieć objawy nadczynności a inni dopiero się poczują dobrze

zwykle piszemy na forum że dobre samopoczucie u większości zaczyna się od 60% ft4 i ft3 w górę
                  na razie to ty zwiększ dawkę T4 i dbaj o żelazo B12 D3 i selen
                  • mgg1 Re: novothyral, czy euthyrox 17.01.14, 01:04
                    dzieki, wlasnie zabieram sie do zwiekszenia D3, ale nie wiem o ile?....tak,zeby bylo bezpiecznie,
                    to wg muktpregi (jej terapia), to powinnam rabnac 50000 j., ale troche sie boje takiego szoku...musza sie jeszcze doszkolic.
                    B12 tez niby mam w normie...hmmm tez moze roznie z ta dawka byc...
                    a jaka dawke Ty bys na moim miejscu brala?..Moja lekarka nie widzi podstaw do zwiekszania.
    • pies_z_laki_2 Re: novothyral, czy euthyrox 15.01.14, 17:59
      Może warto zmienić lekarza, skoro od lat nie jesteś zadowolona z tego, jak cię prowadzi?
      • mgg1 Re: novothyral, czy euthyrox 15.01.14, 23:07
        piesku, czy myslisz, ze szukalabym pomocy u Was jesli lekarz rozwiazalby moje problemy zdrowotne?..lekarza tez zmienilam, problem w tym, ze nie ma ich w mojej okolicy na peczki
        pozdrawiam
    • klementynka55 Re: novothyral, czy euthyrox 16.01.14, 23:43
      Przeszlam na Novothyral, bo mimo ciaglego zwiekszania dawki Euthyroxu wciaz mialam objawy niedoczynnosci (tak mi sie zdawalo). Wrocilam do Euthyroxu, bo nie poczulam roznicy, a co po brac cos, co nic nie zmienia, a jeszcze kosztuje znacznie wiecej (Novothyral nie jest refundowany), poza tym znaczacym problemem byl dla mnie fakt, ze dawkowanie Novothyralu dla wiekszosci lekarzy to czarna magia, a nie zawsze moge dostac sie na czas do swojego.
      • mgg1 Re: novothyral, czy euthyrox 17.01.14, 01:05
        klementynka55 napisała:

> Przeszlam na Novothyral, bo mimo ciaglego zwiekszania dawki Euthyroxu wciaz mia
        > lam objawy niedoczynnosci (tak mi sie zdawalo). Wrocilam do Euthyroxu, bo nie p
        > oczulam roznicy, a co po brac cos, co nic nie zmienia, a jeszcze kosztuje znacz
        > nie wiecej (Novothyral nie jest refundowany), poza tym znaczacym problemem byl
        > dla mnie fakt, ze dawkowanie Novothyralu dla wiekszosci lekarzy to czarna magi
        > a, a nie zawsze moge dostac sie na czas do swojego.

no to faktycznie kichasad, a dlaczego czarna magia?...bo nie jest zbyt dlugo na rynku, czy co????
        • klementynka55 Re: novothyral, czy euthyrox 17.01.14, 11:46
          mgg1 napisała:

> no to faktycznie kichasad, a dlaczego czarna magia?...bo nie jest zbyt dlugo na
          > rynku, czy co????

nie wiem... pewnie dlatego, że mało popularny i większościom pacjentów wystarcza sam Euthyrox... praktyki nie mają...
    • mgg1 Re: novothyral, czy euthyrox 17.01.14, 01:39
      wlasnie poczytalam troche opinii osob, ktore biora kombi novo z euthy i ktore przeszly calkiem
      sa takie i takie, euthy czesto powoduje bezsennosc, tycie i rozdraznienie, w efekcie objawy depresyjne
      • mgg1 Re: novothyral, czy euthyrox 17.01.14, 01:40
        no i ta opuchlizna, ze nie wspomne obolach stawow i miesni.
        • procesor Re: novothyral, czy euthyrox 17.01.14, 12:21
          od leków?
          czy raczej od źle dobranej dawki leków?

i pacjenci i lekarze czasem tak miotają sie z dawkami albo kompletnie ignorują wyniki badań i objawy że nie wszystko można zwalić na skutki uboczne leków
          • madzialala19 Re: novothyral, czy euthyrox 17.01.14, 13:22
            Ja biorę aktualnie tylko novothyral, a jeszcze niedawno łączyłam euthyrox z novo. Do decyzji o wprowadzeniu novo dojrzewałam rok. Jeszcze w marcu 2010 wyniki były ok, ale już od listopada'10 do listopada '11 różnice między ft3 i 4 wahały się 30-60%. Potem jeszcze poronienie po drodze.
            Jeśli Ci się chce czytać wink to to jest mój pierwszy wątek forum.gazeta.pl/forum/w,24776,104901325,,planowanie_ciazy.html?v=2 tutaj też suplementowałam wit D3.
            Tu wątek po przejściu na novo forum.gazeta.pl/forum/w,24776,131063062,,Novothyral.html?v=2 Wyniki zaczęły się ładnie zbliżać do siebie po kilku miesiącach.
            Mój endo wydał mi zaświadczenie, że novothyral tak obniża wynik tsh. Chyba sobie je zafoliuję, bo oststnio kłóciłam się nawet z diabetolog o to. Ale widząc, że wiem więcej-odpuściła wink
            • milaemalka Re: novothyral, czy euthyrox 18.01.14, 22:33
              Mgg1 podaj datę i ostatnie wyniki ale napisz w tytule wyniki,zeby nie trzeba było szukac.Przejście na novo to konieczność nie wybór.
              • mgg1 wyniki czerwiec /listopad 2013 19.01.14, 00:17
                Hashimoto od 2 lat Euthyrox 0,75 mg
                2013 Listopad Norma

cholesterol 300 + 278 + <200 mg/dl
                HDL 105 99 > 40 mg/dl
                LDL 174+ <130 mg/dl
                trojglicerydy 83 64 <150 mg/dl
                Bilirubina 0,2 < 1,2 mg/dl
                ASPAT 34 < 35 mg/dl
                ALAT 41 + < 35 mg/dl
                zelazo 136 33 - 193 ng/dl
                ferytyna 103 53 20 - 167 ng/dl
                Wapn 2,34 2,05 - 2,55mmol/l
                TSH 0,83 0,55 0,20 - 4,20mIU/l
                Witamina B12 409 211 - 911 pg/ml
                Witamina D(25H.) 22 20 - 70 ng/ml
                glukoza 91 74-106mg/dl
                Kortyzol 119 23 - 194ug/L
                TPO 48,9 + 0,0 - 34,0IU/ml
                FT3 2,74 2,02 - 4,72
                FT4 12,5 9,33 - 17,10ng/L
                • mgg1 wyliczenia procesora 19.01.14, 00:25

FT4 40.80% [ wynik 12.5, norma (9.33 - 17.1)]

FT3 26.67% [ wynik 2.74, norma (2.02 - 4.72)]

wartosci przy ktorych stoi + sa nieprawidlowe

moje problemy:
                  sennosc, bezsennosc na zmiane (tycie od czasu jak biore euthyrox czyli od 29 mies. 8 kg.,
                  bole stawow, koszmarne kolan, bole glowy, wczesniej nie pamietam ladnych kilkanascie lat
                  nie bolala mnie glowa- przewaznie rano, wysoki cholesterol pomimo bardzo swiadomego odzywiania, ostatnio niedocukrzenie
                  patrz:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,148097707,148097707,Test_tolerancji_glukozy.html

z zaleceniem 5 posilkow dziennie i zmiany diety: na jaka niestety sie nie dowiedzialam platne
                  ale oczywiscie sama potrafie sobie taka diete zaplanowac, co tez uczynilam, cukier przestal spadac, ale pomimo wysokiej aktywnosci plywanie 3 x na tydzien, chodzenie po gorach codziennie wycieczki (bylam na urlopie), tance na sylwestra, gonitwa swiateczna - przytylam 1,8 kg.
                  • mgg1 biore 19.01.14, 00:28
                    poczatkowo 50 mg euthyrox, 200mg selen, Wit.D3 1000 mg

podnioslam na 0,75 euthyrox reszta od dwoch lat niezmieniona
            • mgg1 Re: novothyral, czy euthyrox 19.01.14, 00:11
              bardzo mnie twoj watek interesuje, jak i Twoje zmagania z choroba, jutro z checia poczytam.
              pozdrawiam
              • milaemalka Re: novothyral, czy euthyrox 19.01.14, 20:56
                Widziałam te wyniki ale nie wiem kiedy były zrobione Ft3 i Ft4.Nawet jeśli w listopadzie to są nieaktualne.Wierzę,ze czujesz sie żle .Poczułam sie dobrze,gdy miałam hormony powyżej 60% tak bliżej 70%.Od kiedy bierzesz 75 euyhyroxu ?.Jeżeli koło 6 tygodni to zrób badanie hormonów ,najwazniejsze jest Ft3 i Ft4

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka