Dodaj do ulubionych

Tarczyca, objawy a wyniki?

22.01.14, 20:02
Od jakiegoś czasu u mojej 14-letniej córki występują objawy niedoczynności tarczycy. Kiedy udałyśmy się do pediatry i opowiedziałyśmy o nich pani doktor, od razu wysłała ją na badania TSH (osobiście nawet powiedziała, że tarczyca jest powiększona). Wyniki TSH były jak najbardziej w normie-1,480. Sama nie wiem co robić, może objawy są tylko urojeniami, ale czytałam, że nie zawsze TSH jest prawdomówne i potrzeba do nich zrobić USG, badania F3 i F4 i jeszcze tam jakieś. Zastanawiam się czy udać się do lekarza jeszcze raz, i zrobić te badania dla pewności, ale nie wiem czy jest konieczność przy tak dobrym wyniku TSH uncertain . Proszę o odpowiedź z góry dziękuję smile
Obserwuj wątek
    • procesor Re: Tarczyca, objawy a wyniki? 22.01.14, 20:41
      pediatra nie może dać nic poza TSH i być może USG tarczycy

tsh faktycznie to za mało - jeśli są objawy to trzeba zrobić nie T4 i T3 tylko ft4 i ft3 i warto przeciwciała aTG i aTPO no i to USG

ale podobne objawy daje np. anemia z braku żelaza (ale badać lepiej ferrytynę!) czy B12, inne niedobory np. witaminy D
      przydałby sie dobry i dociekliwy pediatra ale takich nieczęsto się spotyka smile
      • michaoey Re: Tarczyca, objawy a wyniki? 22.01.14, 22:59
        Bardzo dziękuję smile . Ja taka w sumie zielona jestem z tymi tematami, pomimo iż starsza córka była chora na nadczynność. Czyli najlepiej poprosić o skierowanie do endokrynologa?
    • pies_z_laki_2 Re: Tarczyca, objawy a wyniki? 24.01.14, 00:37
      Jeśli macie obciążenie rodzinne, to drąż temat, bo coś może być na rzeczy...
      Nadczynność? Czyli co dokładnie jej dolegało? Jakie mała wyniki (wpisz z normami proszę). Może to "wybuchowy" początek Hashimoto, bo u młodych dziewczyn Hashi zaczyna się często nie tyciem, a chudnięciem, nie niedoczynnością, a nadczynnością...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka