Dodaj do ulubionych

hashimoto a inne choroby z autoagresji

21.03.05, 15:54
Witam Was ponownie!
Powiedzcie,czy wiecie moze czy hashi moze byc genetycznie powiazane z innymi
chorobami z autoagresji? Ja jestem hashi, a córka mojej siostry, jak sie
okazuje idzie w kierunku tocznia rumieniowatego układowego. Czy to moze mieć
jakiś związek czy to po prostu jakies piekielne fatum? Jak to jest z
genetycznymi uwarunkowaniami w tego typu chorobach?
Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
Obserwuj wątek
    • to-ja-007 Re: hashimoto a inne choroby z autoagresji 21.03.05, 17:17
      Oprocz tocznia u Hashimotowcow czesciej wystepuja nastepujace choroby
      autoimmunologiczne: reumatyzm, cukrzyca insulinozalezna oraz diabetes mellitus
      (sorry ale nie wiem co to jest), pernicious anemia (anemia z niedoboru B12),
      celiakia,bielactwo, zespol Sjorgena.

Wiecej chorob masz w linku po ang.:

www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=7860
      ...........................................................

I jeszcze fragment dotyczacy obecnosci przeciwcial przeciw leukocytom (tzw. HLA)
      przy Hashimoto:

"..Hashimoto's thyroiditis is reported to occur in two varieties, an atrophic
      variety, perhaps associated with HLA-DR3 gene inheritance, and a goitrous form
      associated with HLA-DR5."

cytat z
      www.thyroidmanager.org/Chapter8/8-text.htm
      Z kolei toczen jest zwiazany m.in. z HLA-DR2 i HLA-DR3.

Ponizej masz link po ang. na temat przeciwcial HLA oraz chorob jakie moga sie
      wiazac z dziedziczeniem HLA-DR3 i HLA-DR5

www.healthatoz.com/healthatoz/Atoz/ency/human_leukocyte_antigen_test.jsp
      www.gpnotebook.co.uk/simplepage.cfm?ID=-2140471254&linkID=18164&cook=yes
      www.gpnotebook.co.uk/cache/-2026569686.htm
      pozdrawiam
      ulka
      • hrabianka_t Re: hashimoto a inne choroby z autoagresji 06.03.06, 19:42
        Ale czy to oznacza, ze NA PEWNO bedziemy miec inne choroby autoimmunologiczne?
        Czy zdarza sie, ze ma sie tylko hashimoto? Mam nadzieje, ze jednak tak, bo to
        jednak katastrofa...

anka
    • hela1980 Re: hashimoto a inne choroby z autoagresji 22.03.05, 11:16
      choroby z autoagresji, ktore wiaza sie z hashi moga miec podloze
      genetyczne..ale i moga pojawiac sie samodzielnie... u mnie w rodzinie nikt nie
      ma/mial problemow z tarczyca typu Hashi lub nawet innych schorzen powiazanych,
      ani nie bylo przypadku nowotworu no a u mnie dwa za jednym zamachem dwa razy
      autoagresja bo i hashi i ziarnica zlosliwa...poza tym nie wmawiac sobie zadnego
      fatum!!!!glowa do gorysmile...tylko fachowy wywiad lekarski moze okreslic podloze
      genetyczne...pozdrawiam
      • ssylvia26 Re: hashimoto a inne choroby z autoagresji 22.03.05, 15:40
        dzieki za wsparciesmile

masz całkowitą rację, trzeba myśleć pozytywnie bo inaczej można zwiariować...

szkoda mi tylko mojej siostrzenicy, bo mimo wszystko toczeń układowy to gorsze
        świństwo niż to moje nieszczęsne hashimoto...

• to-ja-007 Re: hashimoto a inne choroby z autoagresji 22.03.05, 12:12
      Jesli nie genetyka - to nie tyle fatum co Czernobyl (albo i to i to).

Na przyklad: WSZYSTKIE moje znajome ze studiow, czy liceum (wiek 28-35) - lecza
      tarczyce. Czesc z nich nie slyszala o czyms takim jak przeciwciala
      przeciwtarczycowe, wiec nie wiadomo - moze tez ktoras ma Hashimoto albo
      Graves-Basedowa.
      Ciekawa jestem kiedy dziennikarze zaczna trabic o "epidemii"...

pozdrawiam
      ulka
      • tygrysek01 Re: hashimoto a inne choroby z autoagresji 22.03.05, 12:28
        007....ja jestem z nad morza. Kilka lat temu zmienilam miejsce zamieszkanie na
        wawę. No i kilka tygodni dopadło mnie. GB. Wczoraj lekarz powiedział ze
        Hashimoto. Najpierw GB a teraz H. Jaka róznica? Nie wiem. Wiem ze
        nadczynnośc smile. W słupski wsród mych znajomych wiekszosc ma juz dawno kłopoty
        z tarczycą. Chyba Czarnobylek nam gardłem wychodzi.
        • m0003 Re: hashimoto a inne choroby z autoagresji 22.02.06, 09:27
          zaraz, zaraz tygrysku, to w końcu masz G-B czy H??? napisz coś o tym, jak
          stawiali ci diagnozę i na podstawie czego oczywiście
          a swoją drogą, to ja mam zamiar wynieść się z W-wy w okolice, z których
          pochodzisz...

tygrysek01 napisała:

> 007....ja jestem z nad morza. Kilka lat temu zmienilam miejsce zamieszkanie
          na
          > wawę. No i kilka tygodni dopadło mnie. GB. Wczoraj lekarz powiedział ze
          > Hashimoto. Najpierw GB a teraz H. Jaka róznica? Nie wiem. Wiem ze
          > nadczynnośc smile. W słupski wsród mych znajomych wiekszosc ma juz dawno
          kłopoty
          > z tarczycą. Chyba Czarnobylek nam gardłem wychodzi.
          • m0003 do tygrysek01 28.02.06, 15:50
            ponawiam pytanie:

zaraz, zaraz tygrysku, to w końcu masz G-B czy H??? napisz coś o tym, jak
            stawiali ci diagnozę i na podstawie czego oczywiście
            a swoją drogą, to ja mam zamiar wynieść się z W-wy w okolice, z których
            pochodzisz...

tygrysek01 napisała:

> 007....ja jestem z nad morza. Kilka lat temu zmienilam miejsce zamieszkanie
            na
            > wawę. No i kilka tygodni dopadło mnie. GB. Wczoraj lekarz powiedział ze
            > Hashimoto. Najpierw GB a teraz H. Jaka róznica? Nie wiem. Wiem ze
            > nadczynnośc smile. W słupski wsród mych znajomych wiekszosc ma juz dawno
            kłopoty
            > z tarczycą. Chyba Czarnobylek nam gardłem wychodzi.
            • tygrysek01 Re: do tygrysek01 28.02.06, 20:59
              M0003 ja mam hashi. Na podstawie samych wyników tsh,ft4 i ft3 lekarz sie
              zawahał i powiedział ze GB. Ale to było rok temu. Powiedział ze zrobi jeszcze
              przeciwciała i poda leki i bedzie obserwował reakcje tarcyzycy. Po 3 tyg juz
              była poprawa a TPO wyszło 3898. TG tez ciut ponad normę. Ocenił i powiedział ze
              po zachowaniu tarczycy to hashi które na początku nie rózni sie niczym od GB i
              leczy sie tak samo. Ale tylko na poczatku. Zapraszam w moje okolice smile
    • to-ja-007 Re: hashimoto a inne choroby z autoagresji 21.02.06, 12:51
      up
    • ajka66 Re: hashimoto a inne choroby z autoagresji 22.02.06, 19:35
      diabetes mellitus to jest cukrzyca / łac /
    • to-ja-007 Re: hashimoto a inne choroby z autoagresji 22.02.06, 20:02
      Fakt, ze diabetes mellitus to cukrzyca to sie mozna domyslec bo nawet po polsku
      sie mowi "diabetycy" ale najwyrazniej sa rozne rodzaje - stad "mellitus" ...

• ajka66 Re: hashimoto a inne choroby z autoagresji 28.02.06, 16:38
        Nie. to nazwa cukrzycy ogólnie
        Co oznacza nazwa?

Termin "diabetes" oznacza nadmierne wydalanie moczu, a słowo "mellitus" oznacza
        miód. W przeszłości lekarze rozpoznawali cukrzycę, próbując moczu pacjenta,
        który z powodu obecności cukru miał słodki smak.
        • tygrysek01 Re: hashimoto a inne choroby z autoagresji 28.02.06, 21:02
          Mój lekarz mówi ze najpopularniejsza chorobą która towarzyszy hashi wsród jego
          pacjentek jest "policentryczne starzenie sie jajników". Chyba tak to określił.
          Zaraz potem miałam wizyte u ginka i upewniłam sie co do moich jajników ze są
          ok smile
          • m0003 Re: hashimoto a inne choroby z autoagresji 01.03.06, 08:51
            To ciekawe, bo ja mam PCO. Zdiagnozowane w 1996 r, co też trwało, bo większość
            gin. uważało, że przesadzam i bez żadnych badań stwierdzali, że wszystko jest
            OK. A tarczyca dopiero w ub.r. i przy okazji kłopoty z cukrem.

tygrysek01 napisała:

> Mój lekarz mówi ze najpopularniejsza chorobą która towarzyszy hashi wsród
            jego
            > pacjentek jest "policentryczne starzenie sie jajników". Chyba tak to
            określił.
            > Zaraz potem miałam wizyte u ginka i upewniłam sie co do moich jajników ze są
            > ok smile
            • to-ja-007 Re: hashimoto a inne choroby z autoagresji 01.03.06, 11:17
              To prawda ze stwierdzono ze pco (zespol policystycznych jajnikow) wystepuje
              czesciej u Hashimotek niz u reszty populacji .....

• m0003 Re: hashimoto a inne choroby z autoagresji 01.03.06, 15:09
                Ale ja mam G-B, więc może to dotyczy też ogólnie niedomagań tarczycy.
                • tygrysek01 Re: hashimoto a inne choroby z autoagresji 01.03.06, 18:12
                  To dotyczy chorób z autoagresji ogólnie , niekoniecznie hashi. GB tez do nich
                  należy.
                  • begina Re: hashimoto a inne choroby z autoagresji 05.03.06, 22:51
                    Hashimoto mam twierdzone od ok.1 roku. Teraz stwierdzono u mnie przeciwciała
                    ANA miano 1 :3000 . Czekam na wizytę do reumatologa (terminy sa bardzo
                    odległe). Jakie choróbsko z autoagresji mogło mi sie przyplątać? Albo byłam
                    może chora a o tym nie wiedzialam?
                    Moja córka ma toczeń.
    • endohashi Re: hashimoto a inne choroby z autoagresji 20.03.06, 21:46

Witam Cię ostatnio na wizycie u gina dowiedziałam się że hashi oczywiście może
      ale nie musi powodować innych chorób z autoagresji.Ja też jestem z tych które
      dopadły już dwie-hashi i endometrioza.I na pewno nie jest to uwarunkowane
      genetycznie, bo nikt u mnie tego nie ma.Musimy się nauczyć żyć i walczyć z
      nimi.Pozdrawiam i proszę o więcej to forum nam pomaga.
      • marzma2 Re: hashimoto a inne choroby z autoagresji 21.03.06, 14:01
        Witam wszystkich, ja oprócz hashi mam łysienie plackowate i to jest mój
        zasadniczy problem. Z samym hashi da się żyć i nie należy się zbytnio nad sobą
        rozczulać. Pozdrawiam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka