Dodaj do ulubionych

Jakie sa dlugoterminowe skutko hashimoto?

11.04.05, 00:20
Chcialaby dowiedziec sie jakie sa dlugoterminowe skutki hashimoto i czy ta
choroba wplywa na dlugosc zycia? Bardzo bliska mi osoba zostala zdiagnozowana
z hashimoto i jako jej efekt anemia zlosliwa. Jest pod stala kontrola
lekarza, bierze leki na tarczyce plus zastrzyki z B12 na anemie zlosliwa.
Prosze powiedzcie mi, jakie sa w tym przypadku rokowania?
Obserwuj wątek
    • to-ja-007 Re: Jakie sa dlugoterminowe skutko hashimoto? 11.04.05, 11:07
      Anemia zlosliwa to oddzielna jednostka chorobowa. Ale czesto u osob ktore
      dziedzicza Hashi, ta anemia moze wystepowac. Nie spotkalam sie ze stwierdzeniem,
      ze anemia zlosliwa moze byc efektem Hashimoto.
      Z tego co czytalam np. na forum niemieckich Hashimotowcow to te zastrzyki z B12
      + leki na tarczyce trzeba przyjmowac do konca zycia. Jest to standardowe
      leczenie i mie ma jakiegos innego.

Jesli chodzi o Hashimoto ktore jest pod kontrola lekarza to na amerykanskich
      stronach internetowych pisza, ze nie skraca dlugosci zycia. Na temat
      dlugoterminowych skutkow Hashimoto nie znalazlam wiele.

Bardzo, bardzo rzadko wystepuje w podeszlym wieku tzw. Hashimoto encephalitis
      czyli encefalopatia Hashimoto. Jednak jest to niezbyt dobrze zbadana "jednostka
      chorobowa" i naukowcy amerykanscy ostatnio spekuluja na temat czy nie powoduje
      jej specjalny rodzaj przeciwcial, ktory nie wystepuje u wszystkich chorych na
      Hashimoto i dlatego tak rzadko ta choroba wystepuje.

pozdrawiam
      ula
      • lusia212 Re: Jakie sa dlugoterminowe skutko hashimoto? 11.04.05, 12:00
        Dziekuje bardzo za informacje! Bede rowniez systematycznie zagladac na forum!
        Zycze zdorwia!smile
      • janka111 Re: Jakie sa dlugoterminowe skutko hashimoto? 11.04.05, 16:01
        Na temat
        > dlugoterminowych skutkow Hashimoto nie znalazlam wiele.
        witaj to-ja-007
        A co znalazłaś na temat odległych skutków choroby i leczenia ?
        • to-ja-007 Re: Jakie sa dlugoterminowe skutko hashimoto? 11.04.05, 16:40
          Janka
          Na temat odleglych skutkow znalazlam tyle ze tarczyca zanika (prawdopodobnie
          spowodowane jest to obecnoscia specjalnych przeciwcial, ktorych sie nie bada
          standradowo w lab.) oraz to o encefalopatii Hashimoto (leczonej skutecznie
          sterydami).

Leczenie to substytucja hormonow + selen. Reszta to eksperymenty ...

Co mnie osobiscie najbardziej przeraza to znaczaco zwiekszenie ryzyka
          wystapienia chloniaka ...... ale NIE jest to skutek choroby, jesli juz to i
          Hashi i chloniak sa wtedy konsekwencja chorego ukladu immunologicznego.
          • janka111 Re: Jakie sa dlugoterminowe skutko hashimoto? 11.04.05, 17:16
            Jak to jest gdy tarczyca nie pracuje ? Jak my sie zmieniamy ?
            o encefalopatii Hashimoto (leczonej skutecznie
            > sterydami)
            nie słyszałam, muszę gdzieś doczytac. Pozdrawiam
            • to-ja-007 Re: Jakie sa dlugoterminowe skutko hashimoto? 11.04.05, 17:39
              Jak sie zmieniamy?
              Pewnie zachodzi potrzeba coraz wiekszej dawki T4 oraz spada troche T3.
              Na pewno widac zanik tarczycy na USG.

Ta encefalopatia to dosc pozno sie pojawia i raczej u ludzi ktorzy nie leczyli
              Hashi wczesniej. Takie przynajmnien opisane byly przypadki w artykulach, ktore
              czytalam.

pozdrawiam
          • hashi-tess Re: Jakie sa dlugoterminowe skutko hashimoto? 11.04.05, 17:37
            Niestety choroby z autoagresji bardzo lubią chodzić w parze.
            Zwróćcie uwagę, że wiele osób pojawiających się na tym i podobnych forach mają więcej niż jedną chorobę z autoagresji.

Moje pytanie, które pojawiło się po zdiagnozowaniu mnie, co należy zrobić, aby przeciwciała nie rozłaziły się po organizmie, dalej pozostaje bez odpowiedzi.
            Nikt nie potrafi mi w tym pomóc.
            Mówi się, że przeciwciał się nie leczy.
            No to co się z nimi robi? One buszują po naszym ciele, jak chcą i kiedy chcą.
            Tess
          • hashi-tess Re: Jakie sa dlugoterminowe skutko hashimoto? 11.04.05, 17:44
            Jeszcze jedno.
            W wyniku hashi - wiecznego zapalenia - tarczyca zwapnieje, stanie się twarda i nie będzie wytwarzała żadnych hormonów.
            Tak jakby jej nie było.
            To samo dzieje się z grasicą, zostaje kawałek tłuszczyku?! Ale to wymyśliła natura, a nie choroba.

Chłoniak bardzo lubi współistnieć z hashi. Dlatego tak ważna jest profilaktyka w tej naszej wspaniałej pani hashi.
            Tess
          • hela1980 Re: Jakie sa dlugoterminowe skutko hashimoto? 11.04.05, 17:52
            ryzyko zachorowania na chloniaka nie jest wcale az tak duze....
            na tym forum chyba tylko ja mam takie 2 w 1......a swoja droga szukam kogosc
            z "podobna kombinacja" do pogadania....
            a w Polsce to sie lekarze dziwia i traktuja czlowieka jak zagadke medyczna jak
            masz chloniaka i hashi-czuje to przy kazdej okazjiuncertain ale za to jak sluchaja jak
            czlowiek opowiadasmile)))
            w moim wypadku Hashi okazalo sie zbawienne, gdyby nie ono kto wie czy wogole na
            czas wykrytoby u mnie ziarnice.....
            • lusia212 Re: Jakie sa dlugoterminowe skutko hashimoto? 11.04.05, 18:08
              Helu,
              U mojej przyjaciolki przez anemie zlosliwa zdiagnozowali hashi... Te choroby
              chyba lubia chodzic w parach. sad Czy moglabys napisac, jakie objawy mialas
              przy chlonniaku?
              • hela1980 Re: Jakie sa dlugoterminowe skutko hashimoto? 11.04.05, 18:33
                do poczytania moj watekwinkforum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
                f=24776&w=21727467
                • lusia212 Re: Jakie sa dlugoterminowe skutko hashimoto? 11.04.05, 18:54
                  Helu!
                  Bardzo przejmujacy watek! Widac, ze jestes cudowna osoba, pelna sily i
                  optymizmu! Bardzo, ale to bardzo bym chciala, zeby juz bylo po wszystkim i
                  zebys juz doszla do siebie! Mozna zapytac, jak sie czujesz? Czy jest juz jakas
                  poprawa? Buszuje teraz po internecie (przede wszystkim strony anglojezyczne) i
                  szukam jak najwiecej info o hashi. Jezeli znajde cos interesujacego, dam znac
                  na forum! Trzymaj sie i zycze mnostwo zdrowia! smile
                  • hela1980 Re: Jakie sa dlugoterminowe skutko hashimoto? 12.04.05, 13:36
                    helo Lusia, czuje sie jako tako, sa wzloty i upadki czasem bolesne ale co
                    zrobic, najwazniejsze zeby isc do przodu......a najtrudniejsze przede mna wiec
                    po co martwic sie na zapas?smile...zobaczymy jak bede gadac po nastepnej
                    chemioterapiismile
                    pozdrowkasmile
                    • lusia212 Re: Jakie sa dlugoterminowe skutko hashimoto? 13.04.05, 15:06
                      Helu!
                      Cale szczescie, ze wiosna sie zaczyna! Dodaje nam wiele sily i optymizmu! Mi
                      przynajmniej wiosna jest jakos o wiele lepiej na sercu! Mam nadzieje, ze juz
                      niedlugo bedziesz po tej chemii! Czy wiesz jak dluga jest jescze kuracja?
                      Pozniej napewno poczujesz sie szybko lepiej! Trzymaj sie dzielnie i pozdrawiam
                      serdecznie! smile
          • dora_h Ula, Tess 04.06.05, 21:09
            Bardzo proszę o odnośniki do stron i informacje na temat ryzyka wystąpienia
            chłoniaka.
            Czy mogę napisać na priv.?
            Dzięki.
            Dorota.
            • hashi-tess Re: Ula, Tess 04.06.05, 21:19
              W tym akurat najlepsza jest Hela.
              Niestety, biedna w tej chwili jest na intensywnej kuracji.
              Musiałabyś zaczekać około miesiąca, bo nie wiem czy wcześniej Hela pojawi się na forum.

Tess
              • dora_h Re: Ula, Tess 04.06.05, 21:31
                Tak wiem, czytałam jej wcześniejsze wypowiedzi i trzymam bardzo mocno kciuki.
                Nic, postaram się jeszcze raz przekopać internet. Interesuje mnie głównie
                profilaktyka. Dziękuje za szybciutka odpowiedź.
                Dorota.
                • to-ja-007 Re: Ula, Tess 05.06.05, 17:45
                  A sprawdzilas linki ktore podawalam kiedys Heli?
                  Ona ma chloniaka ziarniczego czyli ziarnice ktora nie jest typowa przy Hashimoto.
                  Bardziej typowe przy Hashimoto sa chloniaki nieziarnicze.
                  Na temat prewencji to przychodzi znowu do glowy tylko immunolog (wiem jestem
                  nudna) oraz regularne badania typu rtg klatki piersiowej (chyba ujecie "z boku"
                  jest lepsze pod katem chloniaka) oraz badanie krwi.

No i tak jak pisalas nie wolno ignorowac zadnego powiekszonego wezla chlonnego
                  ... Tak samo trzeba uwazac na swiad skory oraz poty w nocy, bo to bywaja tez
                  czesto pierwsze objawy.

Tu sa linki po angielsku ktore kiedys wyszukalam na temat Hashimoto i chloniakow
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=21727467&a=21859716
                  po polsku:
                  www.pfm.pl/u235/navi/199622
                  www.resmedica.pl/rmart0016.html
                  Z tego co Hela pisala o chorobie to u niej zwrocilo uwage jednego z lekarzy
                  wysokie OB (25-65). Przy Hashi normalnie OB nie jest takie wysokie.

Opis jak to sie zaczelo u Heli:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=23294428&a=23350391
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=21727467&a=21727467
                  pozdrawiam
                  ula
                  • dora_h Re: Ula, Tess 06.06.05, 19:41
                    Cześć Ula!
                    Właśnie chłoniakiem nieziarniczym jestem obciążona genetycznie. Stąd moja
                    schiza. Dzięki za podane linki, przeczytałam i kilka innych z resztą też i
                    nigdzie nie mogę znaleźć konkretów na temat mechanizmów dziedziczenia tego
                    dziadostwa. Niestety mój angielski jest na dość skromnym poziomie, więc nie
                    podejmę tłumaczenia się tekstu medycznego, nawet na własne potrzeby.

A w ogóle to chwilowo nie mam siły na cokolwiek. Czasem mam wrażenie,
                    że "szukam dziury w całym", bo teoretycznie, oprócz hashi oczywiście, wszystko
                    jest ok., a ja po prostu boje się, co bym czegoś nie przeoczyła.

Dosyć marudzenia. Jeszcze raz dziękuję za cierpliwość, czas i pozdrawiam bardzo
                    serdecznie.
                    Dorota.

P.S. Dobra wiadomość jest taka, że jeszcze trochę i będe mieć dłuuggi urlop. I
                    będe spać, spać, czytać ksiązki i tak w kólko, a w końcu ruszę ....i gdzieś
                    pojadę.

• katerina24 Re: Jakie sa dlugoterminowe skutko hashimoto? 06.06.05, 11:38
      Moge WAS pocieszyć ma to mojej koleżanki Babcia w związku z tym że koleżanka
      została niedawno zdiagnozowana na Hashi postanowiła przebadać część żeńskiej
      famili--i co sie okazało ma to jej babcia żeby było smieszniej kobita ma 80lat--
      tarczyca całkiem zwapniala Babcia Ani bierze leki od ....miesiąca asle ma
      osteoporoze problemy z sercem ,pamięcia i tak się zastanawiam co za tłuki z
      tych lekarzy.........a lekarka to się nawet "ucieszyła"że to ona to wykryła,,,w
      sumie żałosne skoro tarczyca kaput
      • janka111 Re: Jakie sa dlugoterminowe skutko hashimoto? 06.06.05, 12:02
        Witaj katerina24 !
        Lekarz sie cieszy że zdiagnozował chorobę, coś jednak umie, jest cały w
        skowronkach. Nas to martwi. Czujemy, że nasza przyszłość jest już znana. czy
        jest na tym forum pacjent z pełną niedoczynnością, Myxodemą (tak to sie chyba
        nazywa?). ???
        • katerina24 Re: Jakie sa dlugoterminowe skutko hashimoto? 06.06.05, 13:49
          Zastanawia mnie jedna rzecz skoro ecomer ,selen etc hamują chorobę to czy na to
          naprawdę nie ma leku ?Większość chorób ,no poza grypa to podtrzymywanie
          pacjenta na jako takim poziomie życia ---naprawdę nie chce mi się wierzyć że to
          nieuleczlne
          • to-ja-007 Re: Jakie sa dlugoterminowe skutko hashimoto? 06.06.05, 21:30
            Jesli to dziedziczne to niestety nie jest wyleczalne. Nie ma terapii
            "genetycznych"...
            Tak samo nie ma terapii zeby wyleczyc tocznia, stwardnienie rozsiane ......

Moze kiedys bedzie mozna sklonowac wlasna tarczyce z jakiegos malego zdrowego
            kawalka ktory sie jeszcze uchowa wink

Tak za 20 lat, kto wie ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka