Dodaj do ulubionych

Cytomel działa jak burza !!!!

02.09.05, 14:52
Hejka drogie Hashimotki i jedyny Hashimotku smile)
Od dwóch miesięcy jestem na drugim hormonie Cytomelu, wyniki tuż przed
wejściem na Cytomel tragedia ( duza niedoczyność pomimo brania Letroxu- TSH 8)
Dziś odebrałam wyniki i mam nadczynośćsad(
TSH 0,084 norma ( 0,27- 4,2)
FT4 0,179 norma (0,93- 1,70)
Ft3 5,00 norma ( 2,57- 4,43)
Przez okres 6 tyg dawka Cytomelu szła 25 mcg i taki spadek TSH coś
niesamowitego !! szok
Faktycznie trójjodotyronina działa bardzo silnie i bardzo szybkosmile)
Jak narazie zmniejszam dawki smile) w czwartek lekarz i za miesiac powtórne
badanie.
Hmmm tak się zastanawiam co Wam napisać odnośnie połaczenia dwóch hormonów.
Pomimo, że nie czuje się teraz za dobrzesad( to polecam, naprawde polecam tym
wszystkim u których pomimo brania tyroksyny sampoczucie jest dalej kiepski a
wyniki nie za ciekawe. Dawkować Ostrożnie !!
Jest bardzo dużo pozytywnych objawów smile)) ból stawów i mieśni znika
całkowicie, szum i dzwonienie w uszach częste przy niedoczynności tak samo,
zawroty głowy ustepują, plamienia przed miesiączką zanikają, ma sie wiecej
siły... i checi do życia, teperatura poranna sie normuje. Biorąc FT3
zmniejsza sie dawki FT4.
No cóż nie jest zle, naprawde, aczkolwiek przedawkowania nie polecam bo
pózniej człowiek czuje sie fatalniesad((
Pozdrawiam Was serdecznie
Ada
Obserwuj wątek
    • piotrek2810waw Re: Cytomel działa jak burza !!!! 02.09.05, 19:14
      aada1 zanim wiedziałem cos wiecej o niedoczynnosci tarczycy to pierwsze jak
      powiedziałem chłopaka(okoliczny dresom z ktorymi chodziłem jeszcze do
      podstawowki) ze mam takowa to mnie odrazu błagali zebym im to załatwił i czy
      moge złatwic hormon wzrostu ja bym sie tego cytomelu obawiał ale nie wykluczam
      ze jesli nadal bede miał takie wysoki TSH to pomysle nad nim...
    • to-ja-007 Re: Cytomel działa jak burza !!!! 03.09.05, 15:58
      Ada
      To super ze sie lepiej czujesz. Nadczynnosc niestety nie jest latwa do
      zniesienia, ale zdarza nawet przy leczeniu samym T4.

Tak pozytywnie napisalas o tym T3 ze zaczynam miec ochote pogadac z lekarzem czy
      nie ma sensu u mnie dolaczyc choc minimalnej ilosci T3.
      Niestety bole miesni mnie nadal dopadaja mimo dosc wysokiej dawki T4 i wynikow
      hormonow tarczycy w normie. Za kazdym razem jestem zdziwiona bo najpierw probuje
      te bole jakos "racjonalnie" wytlumaczyc np. wysilkiem fizycznym i gdy nie
      znajduje zadnej przyczyny, dopiero po jakims czasie pryzpomina mi sie ze to moze
      byc Hashi.
      Ostatnio przez pare dni mialam takie bole ze nie moglam normalnie chodzic.
      Prawdopodobnie wywolane to wszystko bylo stresem (bylam na konferencji i pewien
      prof. mnie strasznie wkurzyl).

buziaczki
      ula
      • malc14 Re: Cytomel działa jak burza !!!! 03.09.05, 21:35
        Witaj Agnieszko! Tu Gośka.Widziałam Twoje wyniki na GG.mam trochę zawirusowany
        komp. i czasami trudno mnie złapać.Gdy ma się sporą niedoczynność to chce się
        szybko jej pozbyć i często niestety popadamy w nadczynność .Czasami nawet
        trudno uchwycić eutyrozę.Ze mną było podobnie jak zaczełam brać novothyral.Z
        dawki 75 eutyroksu przeszłam na nowothyral 75 i po miesiącu tsh-0.02.Teraz na
        nov.50 jest ok.Czy będzesz brała teraz 1/4 cytomelu?Pozdrawiam trzymaj się
        mocno.

• lu74 Re: Cytomel działa jak burza !!!! 05.09.05, 00:13
          Kochana, ciesze sie, ze cos sie ruszylo. Przykro mi, ze wpadlas w nadczynnosc
          ale przynajmniej jestes na prostej do dobrego samopoczucia. I zaczynasz panowac
          nad sytuacja. Czy jesli novothyral powroci na polki polskich aptek to bedziesz
          przechodzila na ten lek czy bedziesz zostawala na sprowadzanym Cytomelu?
          Duza buzka i trzymam kciuki za Twoj powrot do swietnej formy.
          Lu
          • aada1 Re: Cytomel działa jak burza !!!! 05.09.05, 16:32
            Witaj Lusmile)
            Zostaje na Cytomelu, łatwiejsze dawkowanie i optymalne dobranie dawek hormonów.
            To po pierwsze a po drugie u mnie dawka 25 mg tyroksyny całkowicie wystarcza a
            w takiej dawce novothyralu nie znajdesmile)
            Pozdrawiam Ciebie i dzidzusia bardzo gorącasmile duża buzka dla Was
            Ada
            • anial6 Re: Cytomel działa jak burza !!!! 07.09.05, 17:08
              Witaj Ada!
              Rozumiem, że Cytomel dostałaś dlatego, że sam T4[letrox] nie mógł sobie
              poradzić z Twoim tsh. Wg mnie to nie fair, że lekarz nie daje wyboru, tylko
              przepisuje tak na odwal się Letrox albo Euthyrox. Ja mam problem z wolną
              przemianą materii i muszę bardzo uważać na to, co jem. Uważam nawet za bardzo,
              i tylko dlatego waga jest ok, w dalszym ciągu dokucza mi senność w ciągu dnia.
              Nie uparłam się na zmianę leku... ale wychodzę z założenia, że lepiej
              wypróbować też inny lek, może będzie lepszy, a leczenie w końcu trwa całe
              życie. Niestety, słyszałam o trudnościach ze zdobyciem preparatów złożonych.
              Wyczytałam w necie: (nie wiem na ile temu wierzyć)
              W normalnym przypadku T3 przemienia sie w T4, jednak bywa czesto przy hashi, ze
              ta przemiana nie nastepiuje jak nalezy dlatego lepiej jest brac T3 i T4 np.
              Nowothyral.
              Jednocześnie zgodnie z najnowszymi tendencjami światowymi, należałoby stosować
              leczenie niedoczynności tarczycy przy pomocy obu hormonów tarczycy. Wymaga to
              ponownego wprowadzenia na rynek trijodotyroniny w wersji retard w szerokim
              zakresie dawek (na receptę z niebieskim paskiem). Hormon ten został wycofany ze
              względu na jego silne działanie, gdy podawany był jako jedyny hormon tarczycy.
              Obecnie w Stanach Zjednoczonych podaje się oba hormony, tak aby stężenia obu
              przypadały w górnej połowie przedziałów norm.
              Właściwe dawkowanie jest jednak związane z częstszą kontrolą stężeń hormonów.
              Ideałem byłoby oznaczanie TSH, FT3 i FT4 co 3 miesiące, ze względu na zmienne
              zapotrzebowanie i zmiany w funkcjonowaniu tarczycy w zależności od pory roku
              oraz w niektórych przypadkach dynamiczny charakter choroby.
              Osoby leczone na niedoczynność powinny mieć stężenia obu hormonów tarczycy T3 i
              T4 w górnej połowie przedziałów norm. Jeśli nie jest to możliwe poprzez podanie
              tyroksyny, należy dołączyć trijodotyroninę, w dawce indywidualnie dobranej.
              Preparaty mieszane (np. Novothyral) nie zawierają odpowiednich proporcji tych
              hormonów. Konieczne jest wprowadzenie na rynek trijodotyroniny w wersji
              opóźnionej w szerokim zakresie dawek.
              o letroxie: Levothyroxine jest to syntetyczna forma produkowanego przez
              tarczycę metabolicznego hormonu T4 (analog naturalnej tyroksyny). Jest to
              prekursor silniejszego T3. Podobnie jak on odpowiada za przemianę materii -
              węglowodanów, tłuszczy oraz białek i wyznacza tempo metabolizmu. Nie jest on
              jednak tak silny i aktywnością równy jest T3 w 20% jednak ma mniejsze skutki
              uboczne. Im poziom hormonów tarczycy jest wyższy tym tempo metabolizmu jest
              większe co oznacza szybsze metabolizowanie składników odżywczych. Przeciętna
              osoba produkuje około 75mcg, która następnie jest konwertowana przez wątrobę do
              bardziej aktywnej T3. Średnia ilość przekonwertowanej T4 do T3 wynosi około 30-
              33%. Konwersja T4 do T3 jest zależna odpowiednio od poziomów cynku i selenu.
              Novothyral jest lekiem przez wielu lekarzy niechetnie uzywanym ze wzgledu na
              trudnosc dostosowania dawki dla pacjeta ( bywa czesto, TSH jest zanizone ale to
              nie jest istotne) i malym zasobem wiedzy na ten temat, Jednak nowe badania na
              temat tarczycy potwierdzaja, ze leki wlasnie takie 2-torowe dla wielu pacjentow
              sa niezbedne.
              Co o tym myślicie?
              • katerina24 Re: Cytomel działa jak burza !!!! 15.02.06, 21:55
                up
    • liloo7 Re: Cytomel działa jak burza !!!! 14.09.05, 20:35
      Tylko gdzie ten Cytomel kupić jak ani lekarz ani apteka go nie znają? (A może
      udają że nie znają???)
      • liloo7 Re: Cytomel działa jak burza !!!! 14.09.05, 23:35
        Czyli co? NIKT NIE WIE GDZIE KUPIĆ??? Dziewczyny pomóżcie, bo kości, mięśnie i
        deprecha żyć nie dają!
        • aada1 Re: Cytomel działa jak burza !!!! 15.09.05, 07:27
          Witaj liloosmile)
          Już odpowiadam... Cytomel to inaczej trójjodotyronina drugi hormon który
          produkuje tarczyca. W Polsce go nie ma. Jest do dostania w Niemczech i na
          Ukrainie. Ja go kupowałam od koksownikówsmile)
          Ada
          • rosteda Re: Cytomel działa jak burza !!!! 15.02.06, 23:05
            Aada, brawo ze tak sobie umiesz radzic. Wiecej takich nam potrzeba. To co ja
            wiem to trojjodotyronine mozna dostac tez w czeskich aptekach, z recepta od lekarza.
            Polska weszla do Europy, ale jak dotad jest "krajem trzeciego Swiata" pomiedzy
            europejskimi panstwami.
            To, ze przy braniu Nowotyralu czy Cytomelu TSH jest niskie, to jest to normalna
            reakcja na trojjodotyronine. U niektorych osob spada czasami w granicach 0. Tym
            nie ma sie co przejmowac. Nalezy tylko nie dopuszczac, aby fT3 i fT4 nie
            przekraczalo gornej granicy normy, bo wystapienie objawow nadczynnosci jest
            murowane co jest bardzej nieprzyjemne od niedoczynnosci.

Do Anial6
            To co znalazlas w internecie, to sa najnowsze doniesienia naukowe, ja to
            czytalam po niemiecku. Mozna temu spokojnie wierzyc. A najbardziej wiarygodne
            jest to ze lekarze nie maja doswiadczenia z dawkowaniem i monitorowaniem
            preparatow T3 i boja sie, ze chory wpadnie w nadczynnosc. Jesli ktos ma chorobe
            przewlekla i juz przez pare lat, to on jest dla siebie czesto lepszym lekarzem
            niz najlepszy medyk. A lekarze nie umieja dobrze sluchac pacjetow, moze nawet
            czesto nie chca wszystkiego slyszec i nie biora pod uwage co sie do nich mowi i
            jakie sie ma dolegliwosci. Mnie sie zdarzylo, ze opowiadajac lekarzowi o moich
            dolegliwosciach wykrzyknal do mnie "co tez pani opowiada!". Aby nie byc jak
            wiekszosc nas juz tego doswiadczyla - psychiczna - czesto nie mowilam o
            wszystkim co mi dolega.
            Pozdrawiam was wszystie
            Rosteda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka