Dodaj do ulubionych

niedokrwistość

18.01.06, 23:53
Wiem, że na forum był wielkorotnie poruszany ten temat, ale dzisiaj trochę się załamałam.

Od pewnego czasu nie mam na nic siły.
Zwiększony wysiłek powoduje szybkie zmęczenie, a przy b. dużym wysiłku odczuwałam nudności.
Zaczynam drążyć temat.
Rano zrobiłam badania poziomu TSH, morfologii, cholesterolu i trójglicerydów i podrałowałam do kardiologa /miałam też duszności/.
Pan dr zrobił wywiad, podumał, powiedział, że nie bardzo wie co mi dolega, wypisał receptę, prosił o codzienne mierzenie ciśnienia i finisz.
Następna wizyta za 2 tygodnie. Mam się zgłosić z "pamiętnikiem ciśnieniowym".
Wróciłam do domu i zaczęłam "czytać" moje badania.
Okazało się, że poziom krwinek białych, czerwonych, hemoglobiny, hematokrytu jest w dolnej granicy normy.

Mój plan na jutrzejszy ranek to zrobienie dodatkowych badań i udanie się na następną wizytę, tylko już do Pani dr rodzinnej.
Planuje badania:
- poziom żelaza
- poziom ferrytyny
- poziom B12
- poziom homocysteiny
- próby wątrobowe.

Pytanie do Was:
czy te badania są wystarczające, aby stwierdzić złe wchłanianie żelaza i jednocześnie stwierdzić niedokrwistość, a co za tym idzie niedotlenienie,
/które tak mnie długo już męczy??/

Napiszcie czy w/g Was mój tok rozumowania jest prawidłowy, a co za tym idzie kpl badań też.
Będę wdzięczna za pomoc.
Tess
Obserwuj wątek
    • anoda34 Re: niedokrwistość 19.01.06, 00:49
      tess...a może Ty się sama nakręcasz?? Może zrób najpierw te ciśnieniowe pomiary
      a potem podumasz.
      Ja np. przyjmuję wszystkie objawy i byłam już chora "nawszystko". Wyobraźnia
      nasza i psychiczne właściwości kobitek to bardzo podatny grunt (i obym się nie
      myliła)
    • katerina24 Re: niedokrwistość 19.01.06, 01:16
      Witaj wystarczy jak zrobisz poziom żelaza ogólny we krwi oraz TIBC---jesli po
      wynikach już Ci morfologii leci niedokrwistośc to te 2 badania sa niedrogie i
      na mur beton zdiagnozuja co trzeba.Brak żelaza daje te wszystkie rzeczy o
      których piszesz.b12 jeśli tylko chcesz pozostałe uważam za zbędne .Chyba że np
      próby wątrobowe robiłaś więcej niż 7miesięcy temu.Dobrze zeby Ci zrobili /spr
      sluzówke żołądka np IgA immunoglobulina wydzielnicza .Po tych badaniach będzie
      widać co i jak ale najważniejsze to spr żelazo.pozdrawiam spokojnie bez
      załamywania spr to jutro,bierzesz ecomer/iskial regularnie?
      • majajab Re: niedokrwistość 19.01.06, 12:26
        KATERINA!
        Dobrze zeby Ci zrobili /spr
        > sluzówke żołądka np IgA immunoglobulina wydzielnicza .

Jestem zupełnie zielona. po co te badanie (jak wyżej)? Będę wdzięczna za
        oświecenie mnie w tej kwestii.
    • aada1 Re: niedokrwistość 19.01.06, 09:51
      A moze to szybkie meczenie sie zwiazane jest z niskim TSH u Ciebie?
      Ada
      • hashi-tess Re: niedokrwistość 23.01.06, 13:15
        aada1 napisała:

> A moze to szybkie meczenie sie zwiazane jest z niskim TSH u Ciebie?
        > Ada

Cześć Aada!
        Zmniejszyłam dawkę euthyroxu, wyrzuciłam wszystkie leki nasercowe /może nie umrę/.
        badania żelaza extra:
        Fe 129 norma 37-145
        TICB 297 norma 228-428
        Ferrytyna 154,3 norma 13-150.

Szukam dalej przyczyn moje osłabienia.
        Wiem, że po zmianie dawki euthyroxu trzeba odczekać na efekty.
        • hashi-tess Re: niedokrwistość 30.10.06, 23:32
          Nareszcie wiem co było przyczyną moich zawrotów głowy - przedawkowanie selenu.
          Odstawiłam i po kilku dniach karuzela ustąpiła.
    • hashi-tess Re: niedokrwistość 31.01.06, 09:06
      Moje dalsze badania są super:
      B12 816,7 norma 197 - 866
      OB 8 norma do 12.
      Za to karuzelę mam za darmo, szczególnie przy zmianie pozycji ciała.
      Oczywiście męczliwość i osłabienie b.z.

Szukam przyczyny dalej, jestem na starcie.
    • aada1 Re: niedokrwistość 31.01.06, 12:26
      Tess...
      No ja mialam podobnie, znam to uczucie. Badania u mnie tez dobrze wychodzily.
      Neurolog i laryngolog rozkladali rece. Ten drugi probowal przeleczyc mi
      blednik...no to sie dopiero zaczely u mnie "jaja".Leki bralam cale dwa dni, nie
      dalam rady dluzej.
      Masz bardzo niskie TSH moze tu lezy przyczyna?
      No nie wiem ale wiem jedno, ze po wprowadzeniu T3 skonczyla sie u mnie
      karuzela...Oznaczalas samo FT3 ?
      Moze jest nadmiar FT4 a za malo FT3 i juz rownowaga hormonalna poszla w "las"
      Zastanawia mnie fakt, ze dobrze tolerowalas tyroksyne ..i nagle taka
      nadczynnosci u Ciebie?
      Tess wydaje mi sie, ze to jest przyczyna zlego samopoczucia u Ciebie.
      Prosze napisz jak tylko bedziesz miala kolejne badania.
      Trzymaj sie cieplutko i staraj sie nie denerwowac.
      Pozdrawiam
      Ada
      • hashi-tess Re: niedokrwistość 31.01.06, 22:11
        Witaj Aada!
        Zmniejszyłam już dawkę euthyroxu, jak pisałam odstawiłam wszystko.
        Karuzela trwa dalej.
        Poczekam jeszcze z 10 dni. Zobaczę jak będę się czuła.

Martwi mnie jeszcze jedna sprawa, mam taki suchy napadowy kaszel.
        W listopadzie byłam w poradni pulmonologicznej - miałam robione zdjęcie i ogólne badania, które też nic nie wykazały.
        Może rzeczywiście ta lekka nadczynność daje mi popalić.
        Niestety nie ma mojego endo, pojechał na urlop i nie mam z kim tego wszystkiego skonsultować.
        Nie mam wyjścia - muszę poczekać.
        • iwotlen Re: niedokrwistość 01.02.06, 08:15
          Czesc Teresko, Moja gin-endo zawsze podkreslala, ze przy jakis nietypowych
          samopoczuciach, np. zawroty glowy, omdlenia, ciagle zmeczenie, "brak sil" itp
          osoby z Hashi powinny badac nadnercza, dostalam nawet takie skierowanie (na
          wszelki wypadek) zebym pamietala o tym - to jest dobowa zbiorka moczu. Moze
          zapytaj swojego endo czy to moze miec zwiazek. A czy ten napadowy suchy kaszel
          nie ma zwiazku z alergia np. na kurz i roztocze? Pozdr. Iwona
          • marzma2 Re: niedokrwistość 01.02.06, 13:03
            Witam Cię, jeśli chcesz zdabać nadnercza to zamiast dobowej zbiórki moczu która
            jest trochę upierdliwa radzę zdabać kortyzol z krwi (ranny - najlepiej do 8.
            rano). Jest to badanie tak samo miarodajne a o wiele mniej kłopotliwe.
            • wiolczers Re: niedokrwistość 01.02.06, 14:30
              Potwierdzam. Też miałam w taki sposób badany kortyzol: rano o 8.00 pobranie
              krwi i z głowy.
              • nitca Re: niedokrwistość 01.02.06, 14:56
                Badanie kortyzolu tylko rano nie daje pelnego obrazu, wlasciwie niczego nie
                wyjasnia.
                Nalezy wykonac pelny profil kortyzolu, czyli badanie rano i wieczorem tego
                samego dnia.
                Pozdrawiam
                Nitca
                • wiolczers Re: niedokrwistość 01.02.06, 15:56
                  No nie wiem, wydaje mi się, że lekarz wie lepiej. Gdyby był taka potrzeba,
                  zarządziłby dwukrotne badanie kortyzolu, ale co tam... Póki co, moja endo mnie
                  nie zawiodła, więc nie będę się domagac więcej kłucia.
                  • nitca Re: niedokrwistość 01.02.06, 17:34
                    Oczywiscie ze lekarz wie lepiej smile i nie mam zamiaru licytowac sie czy Twoj czy
                    dwoch moich. Wazne zebys sie dobrze czula i ufala swojej lekarce.
                    Informacje na temat badania kortyzolu pochodza od dwoch lekarzy, nie wymyslilam
                    ich sobie sama.
                    • iwotlen Re: niedokrwistość 01.02.06, 18:06
                      No wiec jesli chodzi o to badanie nadnerczy to moja gin-endo podkreslila zeby to
                      bylo wlasnie z dobowej zbiorki moczu, a na skierowaniu jest napisane do badania:
                      17KS ; 17OHC wiec nie jestem pewna czy to kortyzol. Pozdr. IWO
                      • nitca Re: niedokrwistość 01.02.06, 23:17
                        Kortyzol bada sie we krwi i w moczu.

krew
                        www.diag.pl/examination_show.php?id_cat=69&id=100&PHPSESSID=057cd526258fe0f51ebc1b2439bea8bc
                        mocz
                        www.diag.pl/examination_show.php?id_cat=69&id=367&PHPSESSID=0723dd8456060a1bd1919e6c58643305
                        Pozdrawiam smile
                        Nitca

tu tez jest troche o krtyzolu:
                        www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=26723&spec=35&_tc=D423D1DFB59748ECAAD3D601BA02B4A9
          • hashi-tess Re: niedokrwistość 01.02.06, 16:17
            Witajcie!
            Jesteście jak zwykle niezastąpione, dzięki za podpowiedzi.
            Tak, ta alergia to może być dobry trop. Kortyzol też.
            Już zaczynam działać, nie będę czekała na endo.
            Badania i tak musiałabym zrobić na własną rękę.
            Na konsultację pójdę z większą ilością papierów.
            Jeszcze raz dzięki.
            Tess
            • aada1 Re: niedokrwistość- Kortyzol 02.02.06, 11:36
              Hej hej kolezankismile
              Nitca ma racje kortyzol bada sie dobowo czyli jesli z krwi to dwa razy. Inaczej
              nic to nie daje, wychodzi tylko takie polowiczne badanie. A nie pelny obraz.
              Rano kolo 8h i drugi pomiar jest kolo 18h. Ja tak mialam zlecone przez endo
              badanie kortyzolu. Dobrze jest do tego dolaczyc sod i potas.
              Z samego porannego badania robi sie tylko ACTH.
              Ada

• hashi-tess Re: niedokrwistość 08.02.06, 16:28
          hashi-tess napisała:

> Zmniejszyłam już dawkę euthyroxu, jak pisałam odstawiłam wszystko.

chyba wszystko wraca do normy.
          Jestem jeszcze trochę małosilna, ale zawroty głowy są już sporadyczne.
          Za to od 3 dni staję się coraz bardziej sztywna, zaczynają boleć mnie mięśnie i stawy.
          Od jutra zaczynam łykać selen z cynkiem.
          • aada1 Re: niedokrwistość 09.02.06, 09:57
            Hejka
            Ciesze sie, ze juz dochodzisz do siebie. Czyli dobrze stawialysmy - oslabienie,
            zawroty glowy szly z nadczynnosci u Ciebie.
            Ja wiem, ze za niskie TSH tez powoduje fatalne samopoczuciesad
            Hmm Moj endo zalecil mi badanie samego TSH co miesiac. Na 75 mg Letroxu TSH
            zaczelo u mnie opadac jak szalone, ostatnio bylo 0,922( opadlo w trzy tygodnie
            z 3,96) i ja juz sie zle czulam, puls troche wysoki. Odjelismy 1/4 tabl z 25
            Letroxu i za trzy tyg znow mam zrobic badanie.
            Mam juz sprawdzone 50 mg jest za malo ale 75 mg jest za duzo. No i tak jak
            widzisz dziubie sobie tym Letroxem jak "kura"smile)
            Oczywiscie caly czas leci T3 ale z tym nie mam wogole problemow. Na mnie dziala
            fatalnie tyroksyna. Ciut za duzo hormonu a ja juz mam jazdy.
            TESS duzo zdrowka zyczesmile)
            Pozdrawiam serdecznie zimnego Krakowa
            Ada
          • hashi-tess Re: niedokrwistość 08.03.06, 21:38
            hashi-tess napisała:

> hashi-tess napisała:
            >
            >
            > > Zmniejszyłam już dawkę euthyroxu, jak pisałam odstawiłam wszystko.
            >
            > chyba wszystko wraca do normy.
            > Jestem jeszcze trochę małosilna, ale zawroty głowy są już sporadyczne.
            > Za to od 3 dni staję się coraz bardziej sztywna, zaczynają boleć mnie mięśnie i
            > stawy.
            > Od jutra zaczynam łykać selen z cynkiem.

Dzisiaj oprócz 3/4 tab z 75mg euthyroxu wzięłam 10mg biosteronu, falvit, koenzym Q10.

Niby wszystko w porządku od wielu dni.
            Zawrotów głowy - zero.

Tylko od godz. 11 nasila się ból lewego węzła chłonnego pod żuchwą. Zwiększył widocznie objętość. Mam problemy z kręceniem głowy w prawą stronę i schylaniem się. Ból jest dość duży.
            Jutro idę do rodzinnej. Ciekawa jestem czy mi powie, że ten ból to tylko z powodu zmiany pogody.
    • hashi-tess Re: niedokrwistość 15.02.06, 13:24
      Dzisiaj moje samopoczucie jest do przyjęcia.
      Euthyroxik 50/75 po przebudzeniu,
      falvit po śniadanku,
      Koenzym Q10 na przemian z selen 100 po obiedzie.
    • hashi-tess Re: niedokrwistość 18.02.06, 20:47
      Dziasiaj powróciłam do biosteronu.
      Na początek - 5mg.
      • duzooka Re: niedokrwistość 19.02.06, 16:51
        Hej Tess, napisz koniecznie czy zmienia sie u Ciebie samopoczucie po biosteronie
        moja sasiadka zaczeła go brać od paru dni, i źle sie czuje, boli ją głowa
        Ona tez ma niedoczynność i bierze tyroksyne
        może ten ból głowy jest przejściowy?
        napisz jak Ty to znosiłas, bądź znosisz
        pozdrawiam
        • hashi-tess Re: niedokrwistość 19.02.06, 23:05
          Ja w tej chwili po powrocie do biosteronu nie odczuwam żadnych sensacji.
          Łyknęłam 10 mg i nic.
          Może Pani sąsiadka łyknęła za dużą dawkę i stąd Jej problemy.
          Będę na bieżąco opisywać moje odczucia.
          Pozdrawiam
          • duzooka Re: niedokrwistość 20.02.06, 00:23
            Dziękuje, bardzo bym była wdzięczna
            Sąsiadka ma 42 lata i zaczeła też łykać 10mg
            jak wspomniałam ma niedoczynnośc tarczycy, berze tyroksyne ale mówi że wciąz
            kiepsko się czuje, nie wiem co jej doradzić,może powinna poczekać z tym
            biosteronem az lepiej sie poczuje ogólnie, byc może biosteron wprowadza jeszcze
            wieksze zamieszanie do jej organizmu, ale ona się uparła żeby go jednak brać
            ja tez chciałabym zacząc brać ale w mniejszej dawce, narazie jeszcze zaczekam
            jakie wyjdą mi wyniki, bo w sumie tez nie czuje sie najlepiej, pomimo że przez
            ostatnie 3 miesiące miałam dobre TSH 0,5
            zamierzam zrobic FT3 i FT4, ale jeśli wyjdą złe, a TSH będzie nadal w normie,
            to wtedy nie wiem co zrobie, moj lekarz endo nigdy nie kierował mnie na takie
            badania,pomimo że lecze się już tyle lat, i dlatego zamierzam je zrobic na
            własną reke, gdy ft3 i ft4 wyjda złe, to bedzie uzasadnione moje złe
            samopoczucie,, tylko co dalej, może wiesz cos na ten temat, pozdrawiam ,Renata
            • katerina24 Re: niedokrwistość 20.02.06, 00:36
              Zaczyna sie od małych dawek ,zwlaszcza u kobiet po miesiącu robi się badanie
              DHEA albo DHEASO4/W tym art co podałam kiedyś o DHEA i sylimarynie jest
              napisane że zaczyna sie od niewlekich porcji czyli po 5 mg
              • duzooka Re: niedokrwistość 20.02.06, 00:43
                tak tylko że sasiadka nie da sobie tego wytłumaczyćsmile, ona się sugeruje moja
                mamą która zaczynała branie DHEA od 25mg i nic jej nie było, badań oczywiście
                tez nie zrobiła, bo uważa że nie ma potrzeby skoro dobrze się czuje(moja mama)
                a moja sąsiadka to kawał upartej osoby i zawsze robi po swojemu suspicious
                pozdrawiam
                • katerina24 Re: niedokrwistość 20.02.06, 01:01
                  no to niech się za przeproszeniem nie dziwi że ma takie a nie inne objawy.Jak
                  z całym szacunkiem Twoja Mama bedzie biegała nago po domu w różowym boa to
                  tamta to zdubluje boże co za ...............ech pozdrawiam
                  PS Nie obraź się za mamę.
                  Kobiety wogóle DHEA nie powinny brać dużo,podkreslają to wszystki zagraniczne
                  serwisy,pozatym ten hormon ma wpływ na serce etc więc nie mozna sobie
                  bezkarnie go dawkować,też pzdrawiam
                  • duzooka Re: niedokrwistość 20.02.06, 01:30
                    no co Ty nie obrażam sie tak łatwo wink
                    a skoro sasiadka woli żeby pekała jej dynia to jej kłopot
                    dobranoc smile)
                  • hashi-tess Re: niedokrwistość 20.02.06, 08:33
                    katerina24 napisała:

> Kobiety wogóle DHEA nie powinny brać dużo,podkreslają to wszystki zagraniczne
                    > serwisy,pozatym ten hormon ma wpływ na serce

Cześć Kasiu!
                    I to jest to co mnie trochę przeraziło i dlatego odstawiłam biosteron.
                    Mogę Cię prosić o przybliżenie tej info?
                    Pzdr
                    Tess

etc więc nie mozna sobie
                    > bezkarnie go dawkować,też pzdrawiam
                    • katerina24 Re: niedokrwistość 20.02.06, 13:55
                      Witam
                      To były zbitki art i nie jestem w stanie konkretnego wyłowić,jak coś znajdę dam
                      znać,pozdrawiam serdecznie ,każdorazowo było tam opisane że trzeba spr stan
                      wyjściowy i po pewnym okresie suplementacji--np po 1,5 miesiaca,
                      • duzooka Re: niedokrwistość 20.02.06, 16:12
                        katerina24 napisała:

> Kobiety wogóle DHEA nie powinny brać dużo,podkreslają to wszystki
                        zagraniczne
                        > serwisy,pozatym ten hormon ma wpływ na serce

Jasne że ten hormon ma wpływ na serce tyle że bardzo pozytywny
                        jest w stanie zachamować a nawet cofnąć chorobe wieńcową
                        a o sprawdzaniu jego poziomu czy nie bierze sie czasem za duzo też słyszałam,
                        to dość drogie badanie
                        • katerina24 Re: niedokrwistość 20.02.06, 16:15
                          W nadmiarze większośc rzeczy szkodzi pozatym DHEA jest prekursorem innych
                          hormonów w związku z czym trzeba uważać ,badanie nie jest drogie zalezy jakie
                          lab mozna robić metabolit DHEA czyli DHEA-S[lub w niektórych lab .DHEASO4],jak
                          się poszuka mozna w Wawie wycyganić za badanie około26,27 złotych
    • katerina24 Re: niedokrwistość 30.10.06, 23:20
      up
    • ajka66 Re: niedokrwistość 31.10.06, 15:52
      hashi-tess
      a może po prostu bierzesz za dużo leków naraz ( z tego co widzę jest Euthyrox,
      selen, cynk, biosteron, falvit, koenzym Q10 ...). Być może niektóre z nich nie
      tolerują się wzajemnie , wywołując niepożądane reakcje - takie małe "podtrucie".
      Proponuję odstawić wszystko co możliwe, zregenerować organizm może jakimiś
      ziółkami. A po ustąpieniu objawów rozpocząć przyjmowanie preparatów pojedyńczo.
      • hashi-tess Re: niedokrwistość 15.12.06, 21:29
        Nie odpowiedziałam, umknęło mi?! ups.

Te wszystkie suplementy zaordynował mi immunolog.

Poza tym selen z cynkiem zażywałam naprzemiennie z koenzymem Q10.

Pzdr
        Tess
        • makaka74 Re: niedokrwistość 18.12.06, 11:51
          a może zrób badanie okreslające zawartość biopierwiastków w organizmie? czasami
          ich proporcje są zachwiane i to ejst przyczyną 'wariowania' zdrowia. tak było w
          moim przypadku - nie dośc że olbrzymie niedobory mimo suplementów to jeszcze
          wszystkie proporcje zachwiane. dopiero jak zrobiłam badanie włosów z którego
          wyszło czarno na białym czego jest za dużo a czego brakuje, pomogło mi w
          ustaleniu co i w jakich ilościach 'łykać'. tylko ze to badanie jest drogie
          niestety i trzeba uwazac gdzie się je robi. pozdrawiam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka