Dodaj do ulubionych

to-ja-007- poradz mi.

02.09.06, 15:07
witam. Wiem że masz duże doświadczenie w kierunku tarczycy. Moje pytanie dotyczy anty- TPO. Ostatnio wróciłam z nad morza i się dowiedziałam że niedoczynność + anty- TPO to trzeba uważać na jod i pewnie przebywanie nad morzem też nie jest do końca wskazane ale o tym nie wiedziałam. Ostatni mój wynik w czerwcu to ok 300 a teraz podniosło się do 600 prawie. Biorę selen 2 razy dziennie i zaczęłam łykać padme28. Co sądzisz o tym leku? Pomaga? Czy są jakieś wady oprócz ceny? Poradz mi proszę!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • maja744 re 02.09.06, 18:47
      Hej, wtrace sie odnosnie selenu:
      tu jest obszerny watek
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=22511326&v=2&s=0
      Jak wiekszosc mialam problem z wyborem preparatu w aptece,
      kupilam ten, przeliczajac cene na ilosc tabletek smile)
      wprawdzie jest tam vitE i zastanawiam sie czy aby nie za duzo jej bedzie biorac po 4 tabl dziennie
      www.naturell.pl/index.php?level=produkty&level2=19
      temat morza tez byl poruszany, wrzuc w wyszukiwarke,
      ja sie tym raczej nie przejmuje, uwielbiam słońce, piasek pod stopami i ten hipnotyczny szum morskich
      fal...
      • maja744 Re: re 02.09.06, 18:51
        tu o wyjazdach nad morze i hashi
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=39247561&v=2&s=0
        • aniaresz Re: re 02.09.06, 22:59
          Dzięki maja744. Z tym morzem to widzę że zdania sę podzielone. A masz może coś na temat padmy28. Łykam to na swoją odpowiedzialność a wizytę u lekarza mam za tydzień. Nie chcę sobie zrobić krzywdy taką samowolką. pozdrawiam!!!!!!!!!!
          • maja744 Re: re 03.09.06, 16:37
            tu jest kilka artykulow nt padmy28
            www.tymofarm.pl/index_pl.php?id=1
            Zglebialam temat padmy 2 lata temu, jak okazalo sie ze mam hashi i niedoczynnosc.
            Nie bardzo mnie przekonal, bo nie zakupilam smile
            jest chyba z grupy homeopatycznych, a ja jakos sceptyczna jestem...

Moze, Ktos ma wiecej info i sie wypowie.
            Pozdrawiam
            • aniaresz Re: re 03.09.06, 19:59
              nikt się nie zgłasza to chyba ten lek nie jest strasznie poularny? Ja kiedyś o nim czytałam ale niepamiętam już nic. Dzięki za stronkę poczytałam.
              • isztar.6 Re: re 04.09.06, 18:31
                Ja biore Padmę od kilku lat z przerwami tylko że na duszności na tle
                alergicznym, bardzo mi pomaga
                • aniaresz Re: re 04.09.06, 21:56
                  Polecają ją właśnie w zaburzeniach immunologicznych. Może ma rozszerzone działanie? Isztar. A masz problemy z tarczycą?
                  • isztar.6 Re: re 05.09.06, 00:00
                    Mam wysokie TSH, czekam na wizytę u endokrynologa, ale przeciwciała tarczycowe
                    mam w normie. A Padmę 28 ktoś mi kiedyś polecił tak ogólnie, od kiedy okresowo
                    ją biorę nie brałam sterydów wziewnych.
                    • aniaresz Re: Isztar6 05.09.06, 20:56
                      ja mam odwrotnie TSH zbijam z 4.02 a teraz około 1.5-2 mnie się waha. Za to te nieszczęsne przeciwciała mnie przerażają. Wszystko zniosę tylko w przypadku zajścia w ciąże żeby dziecko było zdrowe.padme biorę a w czwartek do lekarza to się popytam o ten lek.
    • obalek Re: to-ja-007- poradz mi. 06.09.06, 21:26
      Leczę sie już 9 miesiąc na Hashi i nadal wszystko mi skacze. TSH raz jest dobre
      a raz nie ( tylko częściej to NIE...).Wczoraj mój wynik TSH to 12,7 !(norma0,4-
      4,0) A przeciwciała jak zaczarowane : powyżej 1000 (norma do 35)Gdy lekarz
      zobaczył kolejny wynik anty TPO powyżej 1000 powiedział, że niepotrzebnie robię
      bo on już zawsze taki będzie. Nie wiem więc czy rzeczywiście walczyć z tymi
      przeciwciałami? Nie wiem... Czy one naprawde zawsze będą takie wysokie?
      Biore "Selen" w dawce 150 mg na dobę, "koenzym Q10" 30 mg, Cynk i piję herbatę
      Pu-erh czerwoną ( do 5 herbat dziennie, dużo, bo mam jeszcze cholesterol 240
      przy normie do 200) Zwiększyłam od paru dni Euthyrox N z dawki 75 mg na 100 mg
      i ...czuję jeden wielki zamęt odnośnie leczenia HASHIMOTO... Mam dość, powiem
      szczerze... Czuję się okropnie! Jak "staruszka". Nie mam sił, chęci do życia,
      ciągle jestem zmęczona, a musze być na dużych obrotach w szpitalu, gdyż jestem
      pielęgniarką. Nie jestem sobą... Słyszałam kiedyś o Padmie 28 ale ktoś
      powiedział, że to lek homeopatyczny. Czy rzeczywiście? Nie wierzę w działanie
      leków homeopatycznych, których odkrycie ma źródło w okultyźmie. Pozdrawiam
      wszystkich. Dziekuję za tą stronę, za wasze opinie i rady.
      • hashi-tess Re: to-ja-007- poradz mi. 06.09.06, 21:52
        obalek napisała:

> Leczę sie już 9 miesiąc na Hashi

Nie chcę Cię straszyć tylko pomóc.
        Ten Twój okres leczenia to dopiero początek.
        Ilość hormonów w tkankach nie uzupełnisz w ciągu kilku miesięcy. Potrzeba na to sporo czasu. Im dłużej byłaś w niedoczynności, to okres wychodzenia z niej jest dłuższy.
        Nasza choroba jest przewlekła.
        Sama nazwa już wskazuje, że to nie jest angina, która trwa kilkanaście dni.

i nadal wszystko mi skacze. TSH raz jest dobre
        >
        > a raz nie ( tylko częściej to NIE...).Wczoraj mój wynik TSH to 12,7 !(norma0,4-
        > 4,0)

To skaczące TSH jest bardzo charakterystyczne dla Hashi.

A przeciwciała jak zaczarowane : powyżej 1000 (norma do 35)Gdy lekarz
        > zobaczył kolejny wynik anty TPO powyżej 1000 powiedział, że niepotrzebnie robię
        >
        > bo on już zawsze taki będzie.

To jest nie prawda.
        Moje przeciwciała z poziomu 130 000 czy 150 000 w ciągu 5 lat leczenia spadły do normy.
        Niemniej badanie poziomu przeciwciał rzeczywiście jest zbędne.
        Poziom ich waha się jak poziom TSH. /Tak było w moim przypadku/.

> Biore "Selen" w dawce 150 mg na dobę, "koenzym Q10" 30 mg,

I tak trzymać, z mojej praktyki wynika, że pomagają.

Cynk i piję herbatę
        > Pu-erh czerwoną ( do 5 herbat dziennie,

Czerwona i zielona herbata bardzo wysusza, myślę, że należy być z nią ostrożną.

dużo, bo mam jeszcze cholesterol 240

to też jeden z objawów niedoczynności.
        Ja nie zażywam na to żadnych specyfików.
        Raczej uważam na to co jem - dieta.

Zwiększyłam od paru dni Euthyrox N z dawki 75 mg na 100 mg

Ja w najgorszym okresie brałam dawkę 150.
        Musisz być cierpliwa, abyś doczekała się efektów zażywania hormonu.

Czuję się okropnie! Jak "staruszka". Nie mam sił, chęci do życia,
        > ciągle jestem zmęczona,

To napewno minie po uregulowaniu poziomu hormonów w organizmie.
        Życzę Ci dużo wytrwałości.

• misia_as Re: to-ja-007- poradz mi. 07.09.06, 10:44
          hashi-tess, trochę się przeraziłam jak napisałaś, że czerwona i zielona herbata
          bardzo wysusza. Ja piję obie nałogowo... Czym owe "wysuszanie" się obiawia?
          • hashi-tess Re: to-ja-007- poradz mi. 07.09.06, 21:51
            Ja mam zespół suchego oka i po większych ilościach takich herbat
            suchość wyrażnie się pogłębia. Jest to b. dokuczliwe szczególnie rano.
            Niemniej ja te herbaty też b. lubię.
            Ostatnio dostałam zieloną rosyjską herbatę - wspaniała smakowo.
            Traktuję ją jak delicje.
            • misia_as Re: to-ja-007- poradz mi. 08.09.06, 11:12
              Tess, skoro tak namawiasz to też ją wypróbuję smile)
              Rozumiem, że czarna herbata nie wysusza tak bardzo?
              Czytałam trochę na temat w/w zespołu. Czym się on u Ciebie objawia?
              Badałaś to jakoś u okulisty?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka