Dodaj do ulubionych

Dziwne wahania

20.11.06, 21:27
Witam,
chciałabym się dowiedzieć jak to jest?
Strasznie mi wypadają włosy, teoretycznie przy Hashimoto to dość normalna
sprawa, ponieważ jak się ma wysokie ATPO to tak poprostu jest.
Ale jak mam w normie TSH to ATPO mi skacze do ponad 1000. Jak mam TSH za
wysokie to TSH spadło mi do 600, a właśnie te przeciwciała powodują wypadanie
włosów. Sama nie wiem o co chodzi. Oczywiście jestem na etapie sprawdzania,
czy nie jest to zwykłe łysienie. Ale mi raz wypada więcej raz mniej i tak w
kółko - nie mogę znaleźć rozwiązania. Może ktoś mi z Was pomoże.

Pozdrawiam
TimiTimi
Obserwuj wątek
    • halmoc Re: Dziwne wahania 20.11.06, 21:59
      Mam do Ciebie pytanie: skąd wiesz, że a/TPO odpwiadają za wypadanie włosów? Ja
      mam ogromne problemy z włosami (tj. nie ma ich wcale) i zdiagnozowane
      Hashimoto. Jak do tej pory żaden z lekarzy nie łączy mojej utraty włosów z
      podwyższonym poziomem TPO, a mój wynik a/TPO - ok.300. Jeśli możesz, czekam na
      odpowiedź.
      • timitimi Re: Dziwne wahania 20.11.06, 22:59
        Przeczytałam na tym forum (w opcji szukaj wypadanie włosów), oprócz tego
        czytałam w różnych innych internetowych publikacjach, że są różne rodzaje
        przeciwciał (atakują różne funkcje organów).
        Ja nie mam praktycznie żadnych oznak Hashimoto, dosłownie żadnych, oprócz tego
        wypadania włosów. Leczę się już ponad rok, nadal mi się wahają te hormony i
        nadal mi wypadają włosy. Sprawdzam jeszcze czy nie jest to najnormalniejsze
        łysienie i czy nie mam tzw. candidie, szczerze mówiąc nie wiem co lepiej smile.
        • piotrek2810waw Re: Dziwne wahania 20.11.06, 23:39
          Jesli przeciwciała atakuja włosy tzn. że masz łysienie plackowate. Przy hashi
          jesli hormony sa nieustabilizowane włosy sa poprostu słabe i dlateo moga
          wypadać. Trzeba rozróznic te dwie sprawy. Ja mam łysienie typu androgenowego
          tzn. robią mi sie zakola smile ale nie łacze tego z hashi.
          Pzdr
        • hashi-tess Re: Dziwne wahania 20.11.06, 23:44
          timitimi napisała:

> Przeczytałam na tym forum (w opcji szukaj wypadanie włosów), oprócz tego
          > czytałam w różnych innych internetowych publikacjach, że są różne rodzaje
          > przeciwciał (atakują różne funkcje organów).

To prawda.
          Przeciwciała TPO atakują tylko tarczycę, a nie cebulki włosowe.

Nic nie piszesz o poziomach hormonów tarczycy.

> Ja nie mam praktycznie żadnych oznak Hashimoto, dosłownie żadnych, oprócz tego
          > wypadania włosów.

To b. ważny objaw.

Leczę się już ponad rok, nadal mi się wahają te hormony i
          > nadal mi wypadają włosy.

Skoro po roku leczenia hormony dalej są na różnych poziomach, to jest coś nie tak.
          Albo byłaś b. długo w niedoczynności, albo jesteś żle prowadzona przez lekarza, albo sama nie stosujesz się do zaleceń lekarskich.

Może napiszesz ostatnie wyniki badań lekarskich, to może coś wymyślimy.
    • katerina24 Re: Dziwne wahania 20.11.06, 23:44
      Na str tego lekarza w dziale Łysienie plackowate w podtytule Etiopatogeneza
      macie jak byk napisane że Hashi współistnieje z łysieniem plackowatym
      www.wasylyszyn.com na zagr str tezmacie takwoe infa
      • katerina24 Re: Dziwne wahania 20.11.06, 23:48
        Łysienie androgenowe nie jest powiazane z Hashi tylko z nadwrażliwościa mieszków
        włosowych na hormony typu męskiego-testosteron,Dhea etc] i to powoduje
        problemy;kobiety tez chorują na ten typ łysienia da się to stw. przez
        badania[hormony]Trichogram[do poczytania co to w necie www.google.pl ]

Trzeba znaleźć db edno/derm i się dobrze przebadać.
        Zwiększa się prawdopodobieństwo zarówno plackowatego jak i andregenowego jak
        ktoś w rodzinie miał a androgenowego przy PCO u kobiet
        • timitimi Re: Dziwne wahania 21.11.06, 07:32
          Będę na dniach robiła badania na androgenowe.
          Badania z 25.10 Euthyrox 50.
          TSH 5,55 (0,27-4,2)
          FT3 1,23 (0.932-1.71)
          FT4 2,77 (2.02-4.43)
          ATPO 656.2 (0-12)
          Prolaktyna 45.5 (5-35)
          Prolaktyna po MTC 567,35
          Badania wcześniejsze (brałam 25 mg)
          OB 16
          2006-06-26
          TSH 2,610 (0,27 - 4,20)
          Prolaktyna 65 (5-35)
          ATPO >1000 (0-12)

Teraz biore 75 wg zaleceń lekarza.
          Szczerze mówiąc nie czuję różnić czy biore 25,59 czy 75, włosy i tak wypadają,
          chociaż teraz jeszcze więcej niż wcześniej.
          Rzeczywiście w mojej rodzinie zdarzają się przypadki androgenowego. Wszystko
          sprawdzę, ale chciałabym wykluczyć chociaż jedną przypadłość.
          A jeszcze ciekawe moja siostra ma głeboką niedoczynność i Hashi i nie skarży
          się nic.
          Aha i jeszcze apropos włosów wyczytałam tutaj na forum właśnie o połączeniu
          przeciwciał z cebulkami, w wolnej chwili poszukam tego posta.
          Pozdrawiam
          TimiTimi
          • hashi-tess Re: Dziwne wahania 21.11.06, 08:35
            Tak jak pisałam - jesteś w niedoczynności.
            Poza tym Twoja prolaktyna - wysoka.
            Kłania Ci się do stóp gin-endo.
            Unormuj wszystkie hormony, a mam nadzieję, że włosy przestaną Ci wypadać.
            Tak z reguły się dzieje.
            • hashi-tess Re: Dziwne wahania 21.11.06, 08:36
              Dodam jeszcze, że ciągłe badanie poziomu p/ciał mija się z celem.
              Badanie to tylko potwierdza chorobę z autoagresji, w Twoim przypadku Hashimoto.
    • iwotlen Re: Dziwne wahania 21.11.06, 09:50
      Na wypadajace wlosy pomaga selen z cynkiem oraz oczywiscie nalezy wyrownac hormony.
      • halmoc Re: Do katerina24 21.11.06, 11:01
        Z tego co piszesz wnioskuję, Ze także masz jakieś problemy z włosami. Jeśli
        możesz, to opisz swoja historię i jak sobie z tym radziłaś. Ważne jest to dla
        mnie, gdyz do tej pory byłam diagnozowana przez endokrynologów i dermatologów i
        wszyscy rozkładaja ręce. Może w swoich poszukiwaniach dotrę do jakiś efektów.
        Jeśli ta moja prośba będzie zbyt obciażająca, to zrozumię. Pozdrawiam.
        • katerina24 Re: Do halmoc 21.11.06, 15:08
          Witaj!!
          Ja nie mam tego typu problemów tyle tylko że wiem co i jak.Wiec jestem tylko
          znawca tematu w teorii i jak by co wiem co robic .To wszystko.Moje koleżanki
          maja rozmaite problemy wiec mówię im ewentualnie pod jakim kątem moga je miec i
          co powinny zrobić.Potem idą z tym do derm.endo/Napewno trzeba się gruntownie
          przebadac i porozmawiac z lekarzem który się zna na rzeczy ,mozna takowego
          odszukac ,metodą prób i błędów albo z polecenia.Głównie młodsi sa
          zorientowani/lub prywatne placówki der specjalizujące się w diagnostyce i
          leczeniu chorób włosów.

Do koleżanki co pisała o przeciwciałach i ich ataku na cebulki włosów --ja
          pamiętam ten post ,były te3z tam wymienione p/ciałą przeciwko jajnikom etc ale
          POWTARZAM to nie były TG i TPo tylko inne przeciwciała które moga towarzyszyc
          hashi i nie tylko/PZDR
          • halmoc Re: Do katerina24 21.11.06, 15:42
            Byłam już u niejednego dermatologa i endokrynologa. NIe znalazłam do tej pory
            lekarza z tymi dwoma specjalizacjami. Endokrynolodzy mi mówią,że przy Hashimoto
            mogą wypadać włosy, ale nie do tego stopnia (tj. całkowitej utraty włosów).
            Dermatolodzy (nawt ci z tzw. "dobrą marką"),są zdania, że to postać łysienia
            plackowatego(złośliwego), a badania w kier. p/ciał przeciwko cebulkom włosów w
            moim przypadku nie mają sensu. Nie wiem dlaczego takie jest ich zdanie.
            Dlatego, pomimo wielu dla mnie korzystnych opinii szukam dalej... . Moje
            konsultacje odbywały się w Pozananiu. Nie ukrywam, że też trudno byłoby mi
            szukać pomocy w całej Polsce i dalej... Ale gdybyś miała jakieś sprawdzone
            namiary na endo-dermatologa będę Ci wdzięczna. Dziękuję.
            • hashi-tess Re: Do katerina24 21.11.06, 16:19
              Spróbuj może porozmawiać z immunologiem.
              Ta specjalność, to znajomość wszystkich p/ciał.
              • halmoc Re: Do hashi-tess 21.11.06, 16:33
                Czy mogłabyś polecić jakieś uznane nazwisko? Czy oprócz Warszawy może ktoś
                godny polecenia z Poznania i Wrocławia? Rozmawiałam na ten temat z moimi
                lekarzami, ale nie wiem dlaczego odradzają mi konsutlacji z immunologiem. Na
                moje pytania odpowiadają,że w moim przypadku jest to bezsensowne.Wiele też
                czytałam na forum AA. Niestety problemy łysienia plackowatego są bardzo
                skomplikowane, a wręcz nieodgadnione (ale w życiu większość problemów nie
                jest oczywistych). Nie chcę jeszcze dawać za wygraną!
                • hashi-tess Re: Do hashi-tess 21.11.06, 16:49
                  i nie dawaj, nie wierz we wszystko co mówią "białe fartuchy".
                  Zawsze można to skonsultować.
                  Ja byłam tylko w W=wie.
                • timitimi Re: Do hashi-tess 21.11.06, 18:54
                  Wiecie co, byłam u dobrej endokrynolog, ale jak myślałam, że dostanę coś na tą
                  prolaktynę to mi się rozlegulowało tsh i nic nie dostanę dopóki nie wyrównam
                  tsh. Ale włosy i tak wypadają i wypadają, za 3 miesiące to będę mogła sobie o
                  nich pomarzyć suspicious.
                  Ja jestem z Warszawy, jak kogoś znajdę to dam znać (będę szukała dermatologa
                  i "wybadam" tą endokrynolog u której chodzę (ma ciekawą specjalizację, interna
                  i endokrynologia), bo nie wiem czy mogę w 100% polecić ta doktor do której
                  chodzę (byłam dopiero 2 razy).
                  Pozdrawiam
        • iwotlen Re: do halmoc 23.11.06, 08:19
          Witaj, nie mam wielkich problemow z wlosami, ale ostatnio znacznie nasililo sie
          wypadanie wlosow. Jednak okazalo sie ze moje TSH wzroslo powyzej 5, endo
          zalecila selen z cynkiem - stosuje od miesiaca, ale w tym okresie rowniez
          stabilizowalam TSH - w chwili obecnej - 2,44. Cos pomoglo - wlosy przestaly tak
          intensywnie wypadac. Biore nadal selen z cynkiem oraz mam zwiekszana dawke
          Eutyroxu. Pozdr. Iwo
    • katerina24 Re:Deramtolog Wasyłyszyn 21.11.06, 20:41
      Mozna skorzystac z jego porad ,już podawałam w tym wątku na niego namiary ,w
      soboty przyjeżdzają do niego ludzie z całego kraju.Moze tam warto spróbować.
      To jedeyne namiary jakie znam ,pozostaje jeszcze Koszykowa ale tam rozmaite
      problemy z róznymi lekarzami sa.
      Mnie teraz do swiąt nie będzie ,powinnam byc po Nowym Roku.Pzdr Serdecznie.Jest
      tu jeszcze forum łysienie plackowate[na forach prywatnych]może tam dadzą jakies
      namiary.PZDR .Apeluję tez o wpisy na listę miasta etc ,to ułatwia pomoc.pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka