daro965 16.04.07, 21:20 Że:letrox odwapnia kości,przy tarczycy trzeba być prowadzonym przez kardiologa,bo ;rozwala serce"i że tarczyca nie lubi słońca. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zajacowna Re: Czy to prawda? 16.04.07, 21:23 preparaty z ft3 moga odwapniac kosci... serce jest obciazone przy nadczynnosci i w pewnym sensie przy niedoczynnosci... kardiologa Ci nie bedzie potrzeba jak bedziesz w eutyrozie. Prawda ze hashimoto nie lubi slonca... a szczegolnie przeciwciala... gdzie to wszystko wyczytales__? Odpowiedz Link
daro965 Re: Czy to prawda? 16.04.07, 21:29 Odwiedziła mnie koleżanka ,która 10 lat walczy. Odpowiedz Link
daro965 Re: Czy to prawda? 16.04.07, 21:31 Co można zrobić ,aby uchronić te nieszczęsne kości? Odpowiedz Link
zajacowna Re: Czy to prawda? 16.04.07, 21:39 napisalam ze preparaty z ft3 moga miec wply na kosci... a letrox to nie ft3 tylko ft4... wiec nie masz problemu Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Czy to prawda? 16.04.07, 21:46 Za kości odpowiada kalcytonina, którą wytwarza również tarczyca. Gdy ona żle pracuje, to ........ W tym linku dość przystępnie jest to wytłumaczone www.resmedica.pl/zdart5998.html Mój endo zawsze zaleca mi badanie gęstości kości. Pzdr Tess Odpowiedz Link
kusia4 Re: Czy to prawda? 16.04.07, 22:17 do daro Wiec jak to jest z tym sloncem? Pisales kiedys ze wybierasz sie na urlop w gorace miejsca..czy juz wrociles? Pytam z ciekawosci, bo za tydzien jade na wycieczke w dosyc gorace okolice, i po tym co tu czytalam o szkodliwym dzialaniu slonca na nas- jestem troche spieta..a moze nie powinnam. Mam nadzieje ze bedzie ok. Odpowiedz Link
kusia4 Re: Czy to prawda? 16.04.07, 22:40 W/w zalaczonego artykulu przez Tess wynika, ze oprocz hormonow tarczycowych wlasciwych nasza tarczyca wydziela jeszcze hormon odpowiedzialny za odpowiedni poziom wapnia w naszym oeganizmie...I dlatego powinnysmy lykac wapn, magnez oraz witamine D- dostarczana przez kontakt ze sloncem ( a jednak nie powinnysmy unikac kontaktu ze sloncem, bo to wplynie zdrowotnie na nasze kosci). Odpowiedz Link
zajacowna Re: Czy to prawda? 16.04.07, 22:52 ( a jednak nie powinnysmy > > unikac kontaktu ze sloncem, bo to wplynie zdrowotnie na nasze kosci). unikac nie.... ale intensywne i dlugie oplananie i solarka nie sa wskazane. Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Czy to prawda? 16.04.07, 23:07 Słońce pomaga przeciwciałom, a nie nam. Moja choroba ujawniła się po pobycie na południu Europy. Wróciłam po 3 tygodniach pobytu tamże spalona na "makumbę". To było w sierpniu, a w listopadzie.......... Nawet myślami nie chcę wracać do mojego stanu zdrowia z tego okresu. Teraz, kiedy jestem w eutyorozie, już nie chowam się przed słońcem, ale dawkuję go b. ostrożnie. Tess Odpowiedz Link
moneta21 Re: Czy to prawda? 17.04.07, 08:45 coś z tym opalaniem jest,przez kilka lat w sezonie jesienno-zimowym korzystałam z solarium-miałam lekkie stany depresyjne i to mi pomagało.A rok temu spróbowałam i bardzo żle żle się czułam po takiej wizucie w solarium-swędziały mnie kolana a potem dostałam plamy-wielkie i czerwone.Już nie próbuję-ale słońce na południu Europy nie przeszkadza-oczywiście z umiarem. Odpowiedz Link
kiciucha-hashi Re: Czy to prawda? 17.04.07, 09:29 No to rewelacja. O słońcu to wiedziałam, ale o kościach nie. Jakoś nie zauważyłam u siebie nasilenia się złego samopoczucia podczas przebywania na słońcu. Rok temu przez 3 tygodnie opalałam się nad morzem podczas największych upałów. Aczkolwiek... ostatnio... od samego chodzenia po dworzu dostałam na twarzy czerwonych plam mimo, że nie chodziłam dużo. Skóra jest sucha i zaczerwieniona. Chyba źle znosi słońce, szczególnie na początku sezonu. A poza tym to mam już dosyć łykania prochów, już mi w gardle stają i jeszcze wapń doszedł... Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Czy to prawda? 17.04.07, 09:59 kiciucha-hashi napisała: A poza > tym to mam już dosyć łykania prochów, już mi w gardle stają i jeszcze wapń > doszedł... To nie tak. Wchłanianie suplementów wapna jest marna. To tylko nabijanie kasy firmon farmaceutycznym. Trzeba tylko mieć odpowiednie wartości hormonów i organizm sobie poradzi. Ja suplementowałam wapń tylko w okresie sterydoterapii. W tej chwili mam problemy z kręgosłupem jak każdy inny człek. Słońce jest potrzebne do prod. Wit. D, która jest nieodzowna przy wiązaniu wapnia. Tego słońca wystarczy przez 15 min. dziennie. Odpowiedz Link
daro965 Re: Czy to prawda? 17.04.07, 10:59 Wszystkie DZIEWCZYNKI jesteście kochane,ale mieszacie strasznie. To co w końcu z tym słońcem,wolno się opalać i kąpać czy nie. Do Kusi-20 czerwca,potem napiszę. Odpowiedz Link
kusia4 Re: Czy to prawda? 17.04.07, 14:10 daro przeczytaj uwaznie caly watek, oraz zalaczony przez tess artykul o gospodarce wapnia w naszym organizmie. Odpowiedz Link