stefan701 12.06.07, 21:36 Czy mozesz mi powiedziec jak cienkie sa moje dzisiejsze wyniki wedlug waszego wzoru moje Ft 3 3,75 % ( słownie trzy procent ) Ft 71 % Tsh 3,01 Co z tym Ft 3 moge zrobic ????? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zajacowna Re: do hashi-tess 12.06.07, 21:49 moge moge moege odpowiedziec? choc nie jestem hashi tess??? mozesz zrobic tak: zaczac jesc selen i jesc go i jesc i jesc i jesc i jeesc i obserwowac czy ft3 pojdzie w gore, lub.... postarac sie o thybon.... no i jest jeszcze pytanie : jak dlugo chorujesz? Odpowiedz Link
stefan701 Re: do zajacowna 12.06.07, 22:05 okolo 1,5 roku, obudzilem sie jak Tsh bylo 50 , i zaczeli mi dawac letrox 150 teraz jestem okolo 6 miesiecy na 100 ale słabo sie czuje , spac mi ciagle chce i nic po zatym nie mam checi do zycia , chyba lekka depresja, bola mnie miesnie, czasami głowa , nie moge schudnac , poce sie strasznie, ogolnie czuje sie taki przymulony i zwolniony. Wyniki dzisiejsze Tsh 3 Ft3 1,89 ( 1,8-4,2) co daje 3,75 % cienko Ft4 1,59 (0,8-1,9) T3 63,7 norma (70 - 170) cienko T4 59,4 (45-125) TPO POWYZEJ 1000 tak jest w opisie ogolnie kiepsko sie czuje Lekarka dala mi 100 i raz w tygodniu 125 plus zastrzyki B 12 bo moje B12 to tylko 254 tez cienko !! wiec jesli masz jakies uwagi i rady to chetnie poczytam . Odpowiedz Link
zajacowna Re: do zajacowna 12.06.07, 22:19 hmm zawsze miales takie cienkie ft3? jesz selen? definitywnie czujesz sie tak cieniutko dzieki cieniutkiemu ft3. mozesz sprobowac selen ( czysty, np walmarka) 4 tabletki dziennie.Po miesiacu jak sie ft3 ani troche nie podniesie to zacznij szukac lekarz ktory ci thybon przepisze. (thybon= ft3) Odpowiedz Link
stefan701 Re: do zajacowna 12.06.07, 22:25 zalozylem nowy watek do ciebei ale chyba niepotrzebnie co ft3 to nie wiem jak dlugo to ma bo mzogi leakrze to patrza czy tsh dobre daja letrox i do widzenia kontrola z a3 miesiace na razie jem selen z drozdzy, moge brac max 1 dzienie bo po dwoch swedzi mnie skora, ale zamowilem ten miemiecki , pewnie niedlugo przyjdzie lekarz mowi czekac az sie samo ustabilizuje i tyle czekac a ty zdychasz Odpowiedz Link
zajacowna Re: do zajacowna 12.06.07, 22:34 hmmmmm wiesz Adda1 ma problem z ft3 i ona mowi ze skora ja swedzi jak ma bardzo malo ft3. Wiec nie wiem czy to selen... Mnie po selenie bolala glowa. Jadlam 4 tablety, robilam przerwe bo nie dawalam rady jesc.Znowu wracalam itd. Nie wiem czy organizm sie przyzwyczail czy jak... ale jakos lepiej juz znosze. Biore teraz selen na noc.... jak mnie boli glowa to " we snie".. moze to jest jakas metoda? Odpowiedz Link
hashi-tess Re: do zajacowna 12.06.07, 22:27 To ja teraz wyręczę zajacowna. B. Ci współczuję. Z takimi poziomami hormonów ja również czułabym się do kitu. Trochę jeszcze musi potrwać zanim uzupełnisz hormony w tkankach. Zdecydowanie powinieneś podnieść dawkę letroxu. Poza tym Twoja przemiana jest do bani. Jak zajacowna proponowała powinieneś jeść selen - koniecznie. Może wtedy ruszy przemiana T4 w T3, którego masz tak mało. To ten hormon jest odpowiedzialny za Twoje samopoczucie. Moim skromnym zdaniem koniecznie podnieś dawkę letroxu. Dużą dawkę bierzesz B12? W tym zakresie Rosteda jest najlepsza, Ona ma ten sam problem z B12. Napewno się do Ciebie odezwie. Pzdr Tess Odpowiedz Link
stefan701 Re: do zajacowna/hashi-tess/rosteda 12.06.07, 22:42 Lekarz podniosl mi od dzisiaj , bralem 100 codziennie , a teraz 6 x 100 i w niedziele 125 w nagrode B12 10 zastrzykow codziennie 1000 mg potem raz w tygodniu przez 10 tygodni 1000mg Odpowiedz Link
madziulaw Re: do hashi-tess 12.06.07, 22:45 Ależ tego Stefana na forum się narobilo hoho. gdzie nie spojrzę tam stefan. Witaj Stefanie! A że już profesjonalistki powiedzialy wszystko co trzeba, brakuje tylko Rostedy, to ja skromnie od siebie dodam, ze po selenie też cholernie swędzi mnie skóra, a z moim t3 nie jest najgorzej... co to za niemiecki selen? co on ma dać? pozdr zdrówka! Odpowiedz Link
stefan701 Re: do madziula 12.06.07, 22:54 No nie przesadzaj tylko dwa stefany na razie Selen ten ktory teraz biore od tygodnia jest robiony z drozdzy, i chyba dlatego powyzej dwoch tabletek dziennie swedzi mnie skora, niektore kolezanki znalazy selen czysty wytwarzany w inny sposob tzn nie z drozdzy i wtedy mzona brac wiecej np dwa na dobe linki sa na samym poczatki forum STEFAN Odpowiedz Link
hashi-tess Re: do madziula 12.06.07, 22:57 Ja przez chwilę /niecały tydzień/ brałam niemiecki. Jest nieporównywalny z tym produkowanym z drożdzy. Polecam, stawy jakieś były sprawniejsze. Tess Odpowiedz Link
madziulaw Re: do madziula 12.06.07, 23:00 > No nie przesadzaj tylko dwa stefany na razie widzę trzy stefany... ten selen to sprowadzają na zamówienie? Niemcy, znaczy się, lepsi? Odpowiedz Link
stefan701 Re: do madziula 12.06.07, 23:09 dobra 3 stefany , niech Ci bedzie tak pisza kolezanki , cena tez mozliwa 8,5 eur za chyba 180 sztuk jest to strona jakiejs starej firmy zielarskiej powizanej z zakonnikami czy lepszy to ci powiem jak przyjdzie i jak zjem z pół kilo Odpowiedz Link
rosteda Re: do hashi-tess 13.06.07, 01:01 Witaj Stefan701 Szkoda ze o sobie napisales w tylu postach. Ale teraz trzymaj sie raczej jednego i wszystko co piszesz o sobie czy masz jakies pytania to tylko w tym poscie. Bedzie to latwiejsze dla Ciebie i dla nas niz szukanie po calym forum. No Twoj lekarz bardzo oszczednie podniosl Ci ta dawke przy takich wynikach. To wychodzi tylko przez 5 dni w tygodniu o 5µg. Jak malemu dziecku. Niestety, zeby ruszyla przemiana to potrzeba do tego odpowiedniej ilosci fT4. Jak fT4 bedzie za malo to i fT3 nic nie wzrosnie. Widocznie jeszcze masz za malo hormonow w komorkach i wiekszosc tyroksyny ktora lykasz z tabletki wedruje do komorek, na przemiane do fT3 zostaje niewiele. Selen do przemiany tez jest potrzebny i dobrze ze go juz lykasz. Ale poprawe po selenie mozna zobaczyc dopiero po pewnym czasie i jak jest odpowiednio dobrze dobrana dawka. Z powodu niedoboru B12 powinienes tez zrobic jeszcze poziom ferrytyny, bo jak zle wchlaniasz B12 to jest duze prawdopodobienstwo ze i tez zle wchlaniasz zelazo ktore tez nalezaloby uzupelniac. Zelazo jest tak samo potrzebne do przemiany fT4 w fT3 jak i selen, a niedobor jego tez powoduje bole miesni. Powinienes tez pojsc do dobrego gastrologa zeby zrobic badania zoladka w kierunku zapalenia immunologicznego blony sluzowej zoladka co moze byc przyczyna tych zaburzen wchlaniania. Tu by byly potrzebne badanie gastroskopowe zoladka, badanie krwi na przeciwciala przeciwko komorka blony sluzowej zoladka i ewentualnie poziom Instrikt Factor. Jesli to sie potwierdzi to wtedy trzeba brac wit.B12 juz zawsze regularnie co miesiac bo inaczej nawet po najlepszej kuracji znowu zrobia sie jej niedobory. Ale przyznam ze lekarz ktory zaczal Cie leczyc ta witamina wie co robi ze na poczatek kazal ci przez jakis czas brac te zastrzyki co dzien (ja bralam na poczatku 2x wtygodniu, pozniej przez 5 tygodni co tydzien a teraz co miesiac i we krwi mialam po 6 miesiacach leczenia 480). Po kilku zastrzykach powinny sie zmniejszyc bole. Takie niedobory przy hashi nie sa takie rzadkie. Przy tym powinienes jeszcze przez jakis czas (2-3 miesiace) wziasc wit.Bcomp bo tez ich mozesz miec za malo. I oczywiscie z powodu boli miesni magnez ktorego tez moze byc za malo. A na pocieszenie Ciebie, moj syn tez ma Hashi wiec mezczyzni tez choruja. Ale jak na poczatku bedziesz dobrze prowadzony przez lekarza to z ta choroba da sie zyc i funkcjonowac. Co do unormowania sie wagi to tez jest zalezne od dobrze dobranej dawki. Pozdrawiam i zycze szybkiej poprawy. Rosteda Odpowiedz Link
stefan701 Re: do rosteda 13.06.07, 19:31 wnioskuje ze Twoj syn odziedziczyl to tak jak ja po mamusi (hahaha) dzieki za wyczerpujaca podpowiedz biore selen raz dziennie, magnez , B12 w zastrzykach, i letrox oczywiscie z tym zelazem to nie wiem , bo mam za duzo !!! czerwonych krwinek 6,5 mil norma 6 wiec chyba anemia , niedokrwistosc mi nie grozi , co prawda powiedziala lekarka ze sa ciut za male te krwinki , ale te B12 ma to tez poprawic. U gastrologa bylem ,helicopter pylori nie ma , wrzody tez nie , Moj cel na teraz do podniesc te nedzne ft3, bo kiepsko sie czuje Odpowiedz Link
stefan701 Re: do rosteda 13.06.07, 19:58 masz racje nie potrzebnie tyle tych stefanow naprodukowalem teraz musze biegac po watkach ,moja wina, czlowiek uczy sie na bledach wnioskuje ze marzeniem jest " eutyroza" czyli prawidlowe nasycenie organizmu Ft3 innymi hormonami , jest to dla nas nirvana tak ??? odlegla kraina szczescia ktorej wciaz szukamy ?? ciekawe ile mi to zajmie ??? fajk lekarka dolozyla te 25 raz na tydzien , chyba nie mocno , bede sie bujal pare ladnych miesiecy ?? Odpowiedz Link