cobrra 31.08.08, 00:37 Witam, czy człowiek z haschimoto, z wynikami w normie może być dawcą krwii? jeśli nie to dlaczego? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matka.adama Re: krwiodawstwo 31.08.08, 09:08 Według książki "Leben mit Hashimoto" Leveke Brakebusch nie powinniśmy oddawać krwi. CYTUJĘ: "Chorzy na Hashimoto nie powinni oddawać krwi w celach transfuzji. W krwi znajdują się antyciała, które mogą zostać przekazane innym osobom i, co za tym idzie, wpłynąć na działanie ich tarczycy. Takie przypadki zdarzają się niezbyt często, ale mimo to chorzy na Hashimoto nie powinni oddawać krwi. Oddawanie krwi jest dozwolone tylko w przypadkach, gdy mamy pewność, że nasza krew nie zostanie dana innemu człowiekowi, lecz wykorzystana w celach naukowych". Pozdrawiam Mama Adama. Odpowiedz Link
cobrra Re: krwiodawstwo 31.08.08, 18:19 w takim razie jeszcze jedno pytanie, czy leben mit haschimoto wyszła w polsce, jeśli tak to pod jaki tytułem? pozdrawiam Odpowiedz Link
matka.adama Re: krwiodawstwo 31.08.08, 19:18 Z tego, co wiem, to nie. Ale musisz pytać dziewczyny mieszkajace w Polsce. Ja obecnie mieszkam w Niemczech, a o książce dowiedziałam się z tego forum . Poszukaj postów na temat książek. Dziewczyny polecały ciekawe tytuły po polsku, ale ich niestety nie pamiętam. Pozdrowionka mama Adama Odpowiedz Link
milocardin Re: krwiodawstwo 31.08.08, 21:04 W bibliotece był „Przegląd Lekarski” i jeżeli dobrze pamiętam, bardzo przystępna recenzja w j.polskim, w bibliotece muszę być to odszukam czy było coś o przekładzie; przesyłam pozdrowienia Odpowiedz Link
cobrra Re: krwiodawstwo 31.08.08, 22:19 teoretycznie dałbym radę po niemiecku, zale zajęłoby to znacznie więcej czasu nix po polsku Dobra poszukam w necie, dzięki Odpowiedz Link
matka.adama Re: krwiodawstwo 01.09.08, 09:34 Ja mam podobny problem językowy, ale książka napisana jest prostym językiem. Zajrzyj na stronę i sprawdź, czy dasz radę: www.hashimotothyreoiditis.de/Pozdrawiam. mama Adama Odpowiedz Link
errato1 Re: krwiodawstwo 02.09.08, 10:11 pytałam bezpośrednio w wydawnictwie: nikt jeszcze nie przetłumaczył tej książki na język polski. Odpowiedz Link
sliwka30 Re: krwiodawstwo 01.09.08, 09:35 ja pytałam kiedyś lekarza w ambulansie, gdzie pobierają krew, usłyszałam że nie wolno bo mogę przekazać przeciwciała i biorę stale leki Odpowiedz Link
hanna-lucja Re: krwiodawstwo 27.07.13, 08:55 Ja tylko raz oddawałam krew. Zaraz po oddaniu krwi zaczęła mnie boleć potylica i byłam słaba (chyba normalne), ale to nie przeszło, było coraz gorzej, zaczęłam chudnąć, moja cera była prawie zielona, zaczął się wytrzeszcz oczu i po kilku miesiącach dowiedziałam się, że mam dużą nadczynność tarczycy. Niedawno wyszło, że mam chorobę hashimoto. Może oddanie krwi wpłynęło na to, że mi się hormony rozchwiały? Odpowiedz Link
zielona-mg Re: krwiodawstwo 28.07.13, 12:46 Nie można oddawać krwi, organów, itp. Masz przeciwciała i mogą wywołać chorobę u innych. Książka wyszła w Polsce - szukaj na forum, ja ja kupiłam i jestem zadowolona, dużo wiedzy. Od oddania krwi nie można nabyć Hashimoto!!!!! to choroba o podłożu autoagresywnym więc czynniki są genetyczne i środowiskowe. Odpowiedz Link
j-ela Re: krwiodawstwo 19.08.13, 14:00 Też o tym słyszałam. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi nie mogą być dawcami krwi, narządów, szpiku. A taką właśnie chorobą jest Hashimoto. Szkoda, bo sama zawsze chciałam móc zostać dawcą. Co do książki, sądzę, że chodzi właśnie o tę: lubimyczytac.pl/ksiazka/150169/jak-zyc-z-hashimoto Odpowiedz Link