Dodaj do ulubionych

oczy-wada-okulary

26.02.14, 13:58
mam pytanie do znających się- od jakiego stopnia wady powinno sie juz nosic okulary?
mam dwie wersje od 2 lekarzy.
moja dr stwierdzila u mnie w jednym oku 0,25 czyli prawie nic, w drugim 0,5. zapewnila,ze nie jest to jeszcze koniecznosc by nosic szkła.
kolezanka z kolei u innego lekarza byla, ma dokladnie takie same dane jak ja- i usłyszala,ze w te pędy ma zalatwiac i nosi obowiazkowo nie tylko do czytania.
i teraz nie wiem. czy ona ma racje czy ja?
Obserwuj wątek
    • valla-maldoran Re: oczy-wada-okulary 26.02.14, 14:10
      plusy czy minusy?
      przy takiej wadzie, bez względu na to, czy jest to na plus czy na minus, noszenie okularów zależy od tego, jak bardzo ich brak komuś przeszkadza. jeśli lepiej się czujesz z korekcją, to noś, jeśli nie, to można sobie darować.
      nosze okulary od 30 lat, ale ja jestem krótkowidz z astygmatyzmem.
      moja koleżanka ma plusy 3 i częściej nosi je w torebce niż na nosie
      • olinka20 Re: oczy-wada-okulary 26.02.14, 14:21
        Podpisz sie po Valla.
        Ja mam niecałe minus 1 i 0,75, okulary nosze w domu wieczorami no i prowadze auto w okularach.
        Moja znajoma ma minus0,5. Wg mnie to zadna wada wink ( zadna w sensie, ze ja bym w zyciu okularów nie nosiła przy niej) a bez okularów czuje sie jak bez ręki.
        Ale ja mam troche inne podejscie, bo jestem po laserowej korekcie z minus 6 wink wiec mniej niz -6 to dla mnie pikus.
        • moonshana Re: oczy-wada-okulary 26.02.14, 14:23
          Olinka, gdzie robiłaś korektę i za ile, jeśli wolno wiedzieć? mam minusy +astygmatyzm, soczewki nie zawsze leżą ( czasem przeszkadzają), okulary zsuwają sie z nosa pomimo pińćsetnych poprawek. myślę o korekcie i myślę i nei mogę sie namyśleć.
          • olinka20 Re: oczy-wada-okulary 26.02.14, 14:36
            Moon, ja robiłam ( zeby nie skłamac to chyba) 10 lat temu, albo i 11.
            U Gierkowej w klinice na Ceglanej w Katowicach. Chyba wtedy to był 750 zł za oko.
            Ja jestem zadowolona, bo wada zaczeła wracac dopiero ze 2 lata temu.
            No, ale powoli leci niestety sad
      • jk3377 Re: oczy-wada-okulary 26.02.14, 16:02
        a wiesz,ze ja nie wiemuncertain normalnie mi nie powiedziala, jedynie tu ma pani 0,25 a tu 0,5. chyba,ze ja z tego wszystkiego nie doslyszalam. podejrzewam z poczytania w necie ze chyba +.
        na razie maly dyskomfort czuje pod wieczor w tym oku slabszym, jakbym lekka mgle miala. boje sie jedynie,ze szybko moze mi sie zwiekszyc,gdy tak zostane bez szkieł.
        • kk345 Re: oczy-wada-okulary 27.02.14, 00:51
          To ja podpowiem- jesli gazetę musisz do oczu przysunąć, zeby widzieć wyraźnie, to masz minusy, a jeśli ręcę masz za krotkie od odsuwania tejze gazety, to plusy. Plusy są podobno wadą fizjologiczną, związaną ze starzeniem sie oka tongue_out
          Dobra wiadomość jest taka, ze przy tak malych plusach okulary przydają sie tylko do czytania, do patrzenia na ulicę są zbędne i nie robią żadnej różnicy. Druga dobra wiadomość to to, ze okulary nabędziesz tanio, bo masz szansę na promocje róznych filmanów czy wiżynekspresów typu oprawki i szkła za mniej niż stówka.
          Kup sobie bajeranckie oprawki i szpanuj nowym lookiemwink
    • malgosiek2 Re: oczy-wada-okulary 26.02.14, 14:48
      Miałam ładnych kilka lat temu -0,75 i +0,75 lekarka zapewniła, że tak mała wada nie wymaga okularów.
      A po 3 latach było już -3 i -1,5.
      Tak więc od lat ok.10 noszę okulary.
      A teraz soczewki.
      Aktualnie wada na poziomie -4 i -2
    • margotka28 Re: oczy-wada-okulary 26.02.14, 15:13
      ja mam o,5 i 0,75 plus astygmatyzm i bardziej mi astygmatyzm doskwiera więc nosze okulary jak kieruję samochodem bądź siedzę przy kompie lub czytam.
    • andziulec Re: oczy-wada-okulary 26.02.14, 15:14
      Dawno, dawno temu jak andzi była piękna, młoda i bezdzietna miała plus 0,5 na każde oko. W chwili obecnej andzi jest stara i ma minus 3 na każde oko a okulary nosiłam przy tamtej małej wadzie.
      Zaczęło się po ciąży od minus dwóch. Trójki wyszły w tym roku.
    • grave_digger Re: oczy-wada-okulary 26.02.14, 16:09
      Ja zaczęłam nosić od -0,25/-0,50, bo już miałam mega dyskomfort. Ale ja cierpię na śnieg optyczny, który dodatkowo mi widzenie pogarsza, więc nie jestem tu autorytetem wink
      • grave_digger Re: oczy-wada-okulary 26.02.14, 16:10
        Acha, obecnie mam -1,5 i gdy nie mam soczewek uważam, że nic nie widzę. Dosłownie.
      • jk3377 Re: oczy-wada-okulary 26.02.14, 17:03
        co to jest ten snieg opt.? czy to to samo na okreslenie mętów? ja mam jak patrze na biale i jasne pow, przy ciemnych nie widze.
        i dlaczego ci sie wada powiekszyla, skoro nosisz szkła?
        • olinka20 Re: oczy-wada-okulary 26.02.14, 18:20
          Wada sie pogłebia niezaleznie od tego czy nosisz szkła czy nie.
          Ja nosiłam od 4 klasy podstawowki i wada z rokiem na rok była coraz wieksza.
          Po korekcie miałam dłuuuugo spokoj, ale powoli znowu wraca.
          Niestety.
          • dlania Re: oczy-wada-okulary 26.02.14, 18:28
            Ja nie wiem, od czego to zalezy, ja od kilku lat (tzn. po raz pierwszy zmierzone 6 lat temu) mam w jednym oku ) zero, w drugim półtora minusa, nie zmienia mi się, mimo (albo dziękismile nienoszenia okularów. Tzn. okulary mam, zakładam jak coś oglądam wieczorem a jestem zmęczona i gorzej widzę, średnio 2-3 razy w miesiącu. Głównie trzymam je na okolicznośc wizyty okresowej u lekarza, żeby na mnie nie krzyczałwink
            A nie noszę, bo źle się czuję, pewnie także dlatego, że kupiłam na odczepnego najtańsze szkła.
        • grave_digger Re: oczy-wada-okulary 26.02.14, 18:37
          jk, gdy tylko zaczęłam nosić okulary - w wieku 21 l. - zaczął mi od razu się sypać wzrok. Ale sypnął się nie za dużo jak widać i stanął wink

Męty to coś innego.
          A to jest śniego optyczny. Czyli śnieg jak na ekranie tv. U mnie jest to powiązane z aurą migrenową (porażenie wzroku podczas migreny), no i przez to też mam nasilone powidoki.
          • jk3377 Re: oczy-wada-okulary 26.02.14, 18:54
            rozumiem. nieciekawy ten snieg,ale męty tez mnie wkurzają a najbardziej jak czytam, bo niestety zawsze litery sa na białym wink czy w kompie, czy czytniku czy tradycyjnej ksiazce. i mi to strasznie przeszkadza.
            a z tymi wadami to ja juz nie rozumiem-czy okulary nie powinny pomagac jak sie je nosi, w sensie nie leczyc, wiadomo,ale przynajmniej nie powodowac pogorszenia?
            ktos mi ostatnio powiedzial,ze jak sie zacznie nosic szkla, to oko sie 'rozleniwia' przyzwyczaja i juz nie probuje wyostrzyc obrazu. rzecz pewnie przy malych wadach jak u mnie. i gdzie tu prawda?
            • kk345 Re: oczy-wada-okulary 27.02.14, 00:54
              jk3377 napisała:

> rozumiem. nieciekawy ten snieg,ale męty tez mnie wkurzają a najbardziej jak czy
              > tam, bo niestety zawsze litery sa na białym wink czy w kompie, czy czytniku czy
              > tradycyjnej ksiazce. i mi to strasznie przeszkadza.
              > a z tymi wadami to ja juz nie rozumiem-czy okulary nie powinny pomagac jak sie
              > je nosi, w sensie nie leczyc, wiadomo,ale przynajmniej nie powodowac pogorszeni
              > a?
              > ktos mi ostatnio powiedzial,ze jak sie zacznie nosic szkla, to oko sie 'rozleni
              > wia' przyzwyczaja i juz nie probuje wyostrzyc obrazu. rzecz pewnie przy malych
              > wadach jak u mnie. i gdzie tu prawda?

Okulary nie leczą, moga tylko hamować pogłębianie się wady, ale nie zawsze. Oko od okularów się nie rozleniwi, ale jak najbardziej BEZ okularów wada może się zwiększyć, a dodatkowo zmarchy się robią od mrużenia oczu. Kupuj te okulary i nie wydziwiajbig_grin
          • dlania Re: oczy-wada-okulary 26.02.14, 19:07
            Ty, grave, to Ty ćpać nie musisz!wink
            • moonshana Re: oczy-wada-okulary 26.02.14, 19:15
              łatwiej ma, nie?
              • jk3377 Re: oczy-wada-okulary 26.02.14, 19:23
                hahahha sie smiejemy,a ona ma chyba gorzej, bo nie wie gdy sie budzi, czy to wada czy jeszcze na hajubig_grin
                • grave_digger Re: oczy-wada-okulary 27.02.14, 08:44
                  wariatki tongue_out
    • wysylamw24h Re: oczy-wada-okulary 27.02.14, 12:20
      Dorzucę swoje doświadczenia.
      Kiedy byłam dzieckiem, trafiłam do okulisty i rozpoczęłam moja przygodę ze szkłami. Co wizytę miałam więcej na minusie, i rodzice też wink, co pół roku nowe okulary. Doszliśmy tak do - 5,75. Moja rodzina nie wytrzymała nerwowo i też trafiłam na Ceglaną. Miałam skorygowaną wadę pięknie, już spokojnie około 20 lat temu ( bo nie pamiętam dokładnie). Jak urodziłam pierwsze dziecko nabyłam -0,5. Teraz mam okulary, noszę te moje połówki w torbie i jak mam słabszy dzień to zakładam, ale ćwiczę oczy. Co więcej. Mam skierowanie do lekarza z córką, ale nie zrobię jej okularów. ograniczy komputer, bezie robić ćwiczenia- są do znalezienia nawet w necie- i jeśli za pół roku wada będzie się pogłębiać to się zastanowię.

W każdym razie zrobię wszystko, żeby nie doszła do dużej wady.

Na miejscu autorki wątku, zrobiłabym okulary i miała w pogotowiu, ale nie pozwoliłabym się oku rozleniwić.
      • malgosiek2 Re: oczy-wada-okulary 27.02.14, 12:50
        A co oznacza, że wzrok się rozleniwi?
        Bo ja tez miałam małą wadę wzroku i okulistka tez nie dała okularów, bo wzrok sie rozleniwi.
        A po 3 latach miałam -3 i -1.
        Myślę, że jak jest juz wada wzroku to oko bez korekty tym bardziej sie męczy i musi nadrabiać w inny sposób.
        Twój sposób myślenia o rozleniwieniu jest jak dla mnie błędny.
        Krótkowzroczność (miopia) jest wadą, przy której dobrze widzimy przedmioty znajdujące się blisko, a widzenie przedmiotów odległych jest zawsze niewyraźne. Krótkowzroczność jest jedną z najczęściej spotykanych wad wzroku i ma miejsce, gdy gałka oczna jest zbyt długa. Krótkowzroczność sprawia, że obraz ogniskuje się przed siatkówką. Krótkowzroczność jest często dziedziczna
        Osoby obarczone krótkowzrocznością wymagają zwykle stałej korekcji okularami
        Poddajemy się też nieprawdziwej teorii, że ciągłe noszenie szkieł „rozleniwia” narząd wzroku, który nie mobilizuje się do samodzielnej pracy.
        www.okulistyka.cmp.med.pl/pl/twoj-wzrok/wady-wzroku
        • dlania Re: oczy-wada-okulary 27.02.14, 12:58
          MIałam kiedyś ksiązkę o naturalnych metodach leczenia wad wzroku metodą Batesa bodajże. Długo w kiblu leżała (dobry czas na ćwiczenie oczuwink), ale jakoś cierpliwości brakowało, żeby sie przekonac, na ile skutecznawink
        • wysylamw24h Re: oczy-wada-okulary 27.02.14, 13:12
          Własnie o zmęczeniu pisałam i że oko nie będzie musiało pracować.
          Osobiście jestem wrażliwa na zmiany ciśnienia. Jak jest wysokie ciśnienie widzę świetnie, oczy się nie męczą, głowa nie boli.
          Dzięki za link, poczytam.
          A córkę "oprotezuję" najpóźniej jak się da. Po moim doświadczeniu nie ufam lekarzom, nie ufam w ich wiedzę, dobre chęci i umiejętności. A nawet jak się lekarz nie pomyli to optyk może źle ustawić szkła. Bo u na bylejakość króluje.
          niestety...
          • olinka20 Re: oczy-wada-okulary 27.02.14, 15:07
            Oooo to ja mam tak, ze po duzym wysiłku fizycznym wzrok mi momentalnie siada.
            Widze duzo gorzej niz normalnie.
            Moze to tez zwiazane z cisnieniem, hmmm.
    • robbea1 Re: oczy-wada-okulary 27.02.14, 14:10
      Ja ze swoimi problemami z oczami bujałam się ponad 2 lata po różnych okulistach, aż caąłkiem przypadkiem trafiłam na "świeżynkę", która nie tak dawno skończyła studia.
      Lekarz ten na jednej wizycie znalazł powód moich nawracających bólów głowy i oczu - astygmatyzm bez żadnej innej wady wzroku.
      Okulary pomogły a z astygmatyzmu wyleczyła mnie ciąża.

Teraz niestety z racji upływającego wieku pojawiła się wada -0,5 na każdym oku i mam zalecenie noszenia okularów przede wszystkim do pracy (pracuje w większości przy komputerze).
      Zdecydowanie widzę różnice kiedy cały dzień przepracuje w okularach - nie mam na wieczór bolącej głowy i dosłownie "zmęczonych" oczów.

Dlatego ja decyzję o zrobieniu okularów podjęłabym po konsultacji, w czym mogłyby mi one pomóc.
    • mamalgosia Re: oczy-wada-okulary 27.02.14, 14:16
      Noszenie / nie noszenie to tylko kwestia wygody, a od pewnego momentu bezpieczeństwa. Wada nie postępuje ani wolniej ani szybciej od noszenia szkieł
    • guderianka Re: oczy-wada-okulary 27.02.14, 15:11
      10 lat temu lekarz stwierdził u mnie 0,5, spytal czy dużo siedzę przy kompie i czytam i zalecil okulary do tychże. przejęłam się bardzo, okulary kupiłam i..nie używałam. W tym roku-inny lekarz-po dokładnych badaniach i tych samych pytaniach i takiej samej 'wadzie"-zlecił to samo- żeby odciążyć oczy. Ale nie robię okularów-bo nie widzę (big_grin)potrzeby

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka