Dodaj do ulubionych

Nerwowe drapanie podłogi

24.10.12, 09:18
W nocy w przedpokoju drapie panele. Drapaka nie chce. Nic nie daje chowanie butów i mycie prontem na noc podłogi. A robi to z takim zapałem ,że budzi. jak już nie śpie to wstaje i daje mu jeść czasami to pomaga zje i idzie spać dalej. Generalnie dużo już go przestawiłam i w dzień dużo nie śpi. Ma zabawki, drapaki miał różne i taki leżacy ma nadal, gruby pień z parku też nie zachęcił do drapania. Z czego ta nerwica ? na dworzu koty wyczuwa i chce do nich wyjść. Kot u nas jest rok, jak był malutki został odratowany i teraz nie wychodzi mieszkamy w bloku na 2 piętrze. Ostatnie 2 tygodnie problem bardzo się nasilił, czasami zdaża mu się drapać w dzień. Psikanie antyzapachami nic nie daje, ale psikam zwykłym kiblowym. co robić ? W dzień staram aby się wybiegał
Obserwuj wątek
    • 2-aleksandra1981 Re: Nerwowe drapanie podłogi 24.10.12, 09:24
      Zauważyła też, ale nie wiem czy to związek , że lubi lizać swoje przyrodzenie.
      • agamatik Re: Nerwowe drapanie podłogi 24.10.12, 11:41
        witam, ja mam podobny problem, ale mój to drapie moja nowa rogówke, juz niemam do niego siły a ma dopiero 4.5 miesiąca. też go psikałam wodą, kleilam taśmę dwustronna ale musiałabym zakleić całą rogówke, drapaka za bardzo niedrapie, może srrobuj na noc w tym miejscu co drapie przykleić taśmę dwustronna, przyklei sie i wiecej jej nietknie. w jakim wieku jest kot? jest kastrowany?
        • deszcz.ryb Re: Nerwowe drapanie podłogi 24.10.12, 12:49
          No, drapie ci rogówkę [to taka kanapa, prawda?], bo to jest kot. big_grin On musi drapać. Być może nie odpowiada mu drapak, który kupiłaś, spróbuj taki w innym kształcie i inaczej ułożony, np. pochylony albo w ogóle leżący na ziemi. Możesz też pryskać drapak od czasu do czasu walerianą żeby przywabić do niego kota. Co miesiąc możesz też chodzić z kotem do weterynarza na obcięcie pazurów - to kosztuje grosze a po zabiegu pazury robią się gładkie i nie zahaczają o tkaniny. Ale drapania jako takiego nie wyeliminujesz, to po prostu część kociej natury. Widocznie kanapa z jakichś powodów mu bardziej odpowiada niż drapak. Musisz się po prostu z tym pogodzić.
    • deszcz.ryb Re: Nerwowe drapanie podłogi 24.10.12, 12:51
      Może w ten sposób sygnalizuje, że ma pełną kuwetę? Moja kotka tak robi. Albo coś jej tam intensywnie pachnie albo śmierdzi i chce "zakopać" przyczynę zapachu?
      • 2-aleksandra1981 Re: Nerwowe drapanie podłogi 24.10.12, 14:24
        Kot ma około 1,5 roku. Znalazłam go malutkiego zdychającego, więc dokładnie nie wiadomo. Podłogę musiałabym okleić całą, bo jeśli coś położę, to znajdzie miejsce obok, a przedpokój mam duży. No niestety to nie sprawa kuwety. Nic mu nie śmiedzi, bo podłogę myję i jeszcze psikam. Stawiam na odstresowanie i może np nudę, bo wiadomo że nie ma się dużo czasu
        • deszcz.ryb Re: Nerwowe drapanie podłogi 24.10.12, 14:54
          Skoro kot się nudzi, to może adoptujcie dla niego jakiegoś kociaka? Koty najlepiej "chowają się" razem - zajmą się sobą i nie będą tak uciążliwe jak jeden sam. Tylko musicie się przygotować na dzikie pościgi i tupanie. No i na podwójną ilość sierści. wink
          • 2-aleksandra1981 Re: Nerwowe drapanie podłogi 24.10.12, 15:32
            na drugiego mąż się nie zgodzi
            • deszcz.ryb Re: Nerwowe drapanie podłogi 24.10.12, 15:42
              No to nie ma opcji - musicie lepiej zajmować się tym pierwszym i dopilnować, żeby biedak się nie nudził. Masz kota - masz obowiązek. smile
            • k1234561 Re: Nerwowe drapanie podłogi 24.10.12, 15:47
              Dziwne,to jego zachowanie.Tym bardziej,że pisze,że kot wybawiony i poświęca mu się czas.
              Czy on jest wykastrowany?
              A może rozwiązaniem chociaż na trochę byłoby podawanie karmy weterynaryjnej Calm (uspokajająca),widziałam też żel uspokajający dla kotów właśnie bodajże Kalmaid się nazywał,może też kocie feromony do kontaktu można by włączyć.One są niewyczuwalne dla człowieka a kot się po nich uspokaja.
              • 2-aleksandra1981 Re: Nerwowe drapanie podłogi 24.10.12, 20:50
                Kocur wykastrowany w marcu. Zobaczymy jak dziś. Podłoga wypastowana, nic w przedpokoju nie leży, kuweta wymieniona, w pokoju nie używanym powiesiłam drapak skropiony walerianą. Zostaje opcja doklejenia uszczelek na drzwi wejściowe, może coś podwiewa w przedpokoju z pod drzwi ? sąsiadka ma naprzeciwko 2 kotki wysterylizowane, może coś wyczuwa, a może czuje szczury z piwnicy, które czasami bywają, choć my mieszkamy na 2 piętrze.
              • 2-aleksandra1981 Re: Nerwowe drapanie podłogi 24.10.12, 21:33
                a jeszcze chciałam zapytać o takie obroże uspokajające. dają coś ?
                • agamatik Re: Nerwowe drapanie podłogi 24.10.12, 22:37
                  niewiem jak obroże, ale są specialne flakoniki, które się wkłada do kontaktu i kocie feromony sie uwalniaja, działaja uspakajająco na kota.dla człowieka niewyczuwalne. zerknij sobie na zooplus.pl tam powinnaś je znaleśc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka