Dodaj do ulubionych

wymioty i biegunka

03.10.16, 11:33
Mam problem z kotką od piątku ma wymioty i biegunkę, ale co dziwne zachowuje się całkiem normalnie, biega, bawi się, ma apetyt, co prawda już dzisiaj mniej zwymiotowała, bo samą wodą, czyli strawiła poranny posiłek, ale jednak. Podkreślam daję jej mało do jedzenia, nie przekarmiam ją, daję jej tylko mokre, bo po suchym bardziej wymiotowała
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: wymioty i biegunka 04.10.16, 06:56
      Od piatku kot ma biegunke, wymioty, co skutkuje niejedzedniem (co jest szkodliwe dla nerek i watroby)i nie poszlas do weta? Wirtualnie kota nie wyleczysz. Owszem, mozna gdybac co koci jest (zaklaczyla sie, cos zjadla i sie strula/jakas roslina w domu) ale na litosc boska czekac trzy dni i patrzec, ze zwierzak cierpi/zle sie czuje???

Koty maja to do siebie, ze dlugo nie pokazuje, ze cos im dolega, a jak juz traca chec do zabawy to zwykle choroba jest dosc zaawansowana.
      • sara.mi144 Re: wymioty i biegunka 04.10.16, 07:45
        nie zauważyłam żeby jakoś cierpiała, tak jak pisałam była bardzo aktywna jak na chorego kota, piła wodę, miała dostęp, nie głodziłam jej, próbowałam dawać niewielkie ilości jedzenia, na szczęście kot już jest zdrowy od wczoraj nie wymiotuje i nie ma biegunki (bez wizyty u weta) i widzę że jest szczęśliwa, biega, miauczy ma apetyt, zresztą wtedy też miała. To była podejrzewam nieodpowiednia karma.
    • amb25 Re: wymioty i biegunka 04.10.16, 07:49
      Idz jak najszybciej do weterynarza, zrobi badania i okaze sie czy to cos powaznego czy moze np. jakas alergia albo moze zjadla cos niejadalnego. Jak sie przestanie bawic to moze byc juz za pozno a jesli da sie ja wtedy wyleczyc to moze kosztowac kilka razy drozej.
      • mitta Re: wymioty i biegunka 04.10.16, 08:32
        Ja, prawdę powiedziawszy, aż tak bardzo nie panikuję. Poważniejsza choroba, wg mnie, objawia się brakiem apetytu, chęci do zabawy oraz osłabieniem, osowiałością, ospałością. Podałabym jednak węgiel lekarski oraz lakcid - koniecznie rozpuszczony w wodzie. I pilnowałabym, żeby kot pił i dostawał tylko mokre jedzenie, by się nie odwodnił. Gdyby objawy nie ustąpiły po trzech dniach lub gdybym widziała, że się nasilają - wtedy wizyta u weta obowiązkowa. Od razu do weta poszłabym wtedy, jeżeli przebieg choroby od samego początku byłby ostry, wymioty lub biegunka z krwią, kot traciłby siły, spałby ponad miarę.
        Koty mają dość wrażliwy układ pokarmowy i takie objawy zdarzają im się dość często.

Oczywiście, nikogo nie namawiam na samodzielne stawianie diagnozy i leczenie. Potrzebne jest trochę doświadczenia, aby ocenić stan kota. Jeśli tego się nie ma - lepiej od razu reagować wizytą u weta.
        • mysiulek08 Re: wymioty i biegunka 04.10.16, 16:55
          Ja tez z gatunku nie panikujacych plus kiepscy weci, z tym ze jesli kot ma biegunke i wymioty dluzej niz dobe, to jednak wet, mimo ze kot wyglada na zdrowego. Odwodnienie u kota, jak wiesz, jest blyskawiczne. A np po dobie nie sikania, to juz moze byc bardzo kiepsko.
      • amb25 Re: wymioty i biegunka 04.10.16, 10:01
        Ja wole dmuchac na zimne, bo to moj pierwszy kotek smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka