Dodaj do ulubionych

Rumunia samochodem z dziećmi

01.08.10, 09:52
Witam w tym roku wybieramy się z mężem i dziecmi (10 lat i 3 lata) do Rumuni. Jedziemy wlasnym samochodem, na dwa tygodnie w drugiej połowie sierpnia, nie mamy żadnych rezerwacji, chcemy troche pozwiedzac, troche posiedziec na plaży. Może jest na forum ktoś kto był ostatnio w Rumuni i ma najświeższe wiadomości..gdzie, co i jak Za wszelakie wskazówki będę bardzo wdzięczna
Obserwuj wątek
    • maftik Re: Rumunia samochodem z dziećmi 02.08.10, 15:52
      Właśnie wróciliśmy z Rumuni. Nocowaliśmy bez rezerwacji w motelach i
      pensjonatach. Ceny od 50 RON w górę za dwójkę. Najtańsze noclegi natrafiliśmy na
      Bukowinie. Drogi główne , którymi jechaliśmy bardzo dobre, lokalne różnie z tym
      bywało ale daliśmy radę. Ceny w restauracjach trochę niższe niż w Polsce ( tak
      nam się wydawało). W Transylwanii moteli pełno, trzeba tylko rozglądać się za
      noclegiem jak jest jeszcze widno . Rumuni jeżdżą jak Polacy czyli strasznie.
      Ludzie bardzo mili i pomocni. My odpoczywaliśmy nad morzem w Bułgarii bo taniej.
      Pozdrowienia M.
    • draka00 Re: Rumunia samochodem z dziećmi 02.08.10, 21:48
      Niedawno wróciłam z Rumunii(też samochodem) z okolic Sibiu. W
      poprzednich latach byłam kilka razy w innych częściach kraju.
      Niestety znam tam głównie kempingi, nie pensjonaty. Jeśli będę
      potrafiła, odpowiem na wszelkie pytania.
    • brucha Re: Rumunia samochodem z dziećmi 03.08.10, 19:29
      właśnie wróciłam,
      byliśmy 10 dni z dwójką dzieci (7 i 9).
      gdybym miała to powtórzyć, to zrezygnowałabym z Marameszu i Bukowiny, a poświęciłabym cały czas na Transylwanię. niestety nie wszystkie drogi umożliwiają sprawne przemieszczanie się na duże odległosci, a na siedzenie w samochodzie który jedzie 40 km/h szkoda czasu a dzieciaki to źle znoszą. próby zjechania w bok, żeby poczuć trochę lokalnego klimatu kończyły się albo koszmarnymi dziurami, albo urwanym mostem, albo drogą, która na mapie była, ale w rzeczywistości była, ale do przebycia najlepiej na piechotę...
      w końcu sie poddaliśmy i trzymaliśmy dróg najgłówniejszych.

z noclegów polecam kempingi prowadzone przez Holendrów (szczególnie polubiłam w miejscowości Carta, niedaleko odjazdu na drogę transfogaraską), noclegi w Sinai - w kompleksie pałacowym Pelesh/Pelisor - trzeba pytać o noclegi w * lub **, bez śniadań nocleg wyszedł ok 160 RON za trzy noce). obok Sibiu jest wioska Rasinari. tam spalismy w tanim i b. miłym pensjonacie Melania (o szczegóły mozna pytać pani w inf. turystycznej w skansenie w Sibiu - swoją drogą skansen bardzo polecam, spędziliśmy tak kilka godzin).

zobaczyć koniecznie Sighisoarę, Sibiu, Braszow, kościoły obronne obok braszowa (np. w Prejorze), zamek w Branie jak nie będzie tłoku, zamek w Rasznowie (jak byliśmy był remont, który trwa od września), zamek w Poienar (przy zjaździe z drogi trafsfogaraskiej na południe), zamek w Hunedoarze. nie byłam w zamkach w okolicy Medias, ale na zdjęciach wyglądają fajnie.
      jak lubicie spacery po górach, to w Busteni można wjechać kolejką na Babele i zejść spacerkiem w dół.
    • hatsumono Re: Rumunia samochodem z dziećmi 03.08.10, 19:51
      Bardzo dziękuje wszystkim za odpowiedzi:) Draka00 czy możesz podpowiedzieć na jakich campingach można się zatrzymać? Jak wyglądają cenowo? Bierzemy ze sobą namiot więc camping też wchodzi pod uwagę:) Podobałby mi się tez pomysł nocowania w domku campingowym:)Chcemy jechać północną częścią Rumunii aż do morza, zjechać trochę wybrzeża i wracać południem.
      Brucha dziekuje za cenne wskazówki :) Czy 160 ron za trzy noce to za jedną osobę?
      • brucha Re: Rumunia samochodem z dziećmi 04.08.10, 18:41
        60 RON za 3 noce to za pokój 2 osobowy z wielkim łożem.

na północy w Sapancie jest kemping. znajomi spali tam za 15 RON za samocód, namiot, 2 dorosłych + 2 dzieci. podobno 'z klimatem' w pozytywnym znaczeniu.
        poniżej link do listy campingów w rumunii polecanych przez Holendrów (jakaś dobra dusza zrobiła tłumaczenie)
        www.filo.neostrada.pl/RumuniaCampings2009.pdf
    • pawel.sikora Re: Rumunia samochodem z dziećmi 04.08.10, 12:13
      Ostatnio wróciłem z wakacji nad morzem z Rumunii. Nad morzem camping kosztował
      ok. 500 zł za 10 nocy. Ogólnie nie był zły, ale sanitariaty dość kiepskie,
      niemniej jednak da się przeżyć ;) Można też spać w hotelach, a ceny są różne w
      zalezności od standardu. W restauracjach smacznie, a ceny podobne do naszych.
      Morze super, cieplutkie i czyste, plaża piaszczysta. Polecam miasta Mangalię z
      dzielnicami turystycznymi Jupiter, Saturn, Neptun i Olimp oraz Constance z
      dzielnicą Mamaia - na pewno coś tam znajdziecie. I również, jak już ktoś
      przestrzegł, uwaga na kierowców, którzy notorycznie wyprzedzają i jeżdżą bardzo
      szybko. A wyprzedzają wszędzie - na zakrętach, na podjazdach i podówjnych
      liniach. I na pewno jeżdża bardziej niebezpiecznie niż Polacy!
      • Gość: Dokłanie :) Re: Rumunia samochodem z dziećmi IP: 178.219.28.* 26.08.10, 08:37
        Miałem podobne wrażenia - Bułgarzy i Rumuni jeżdżą identycznie, a klakson jest
        ważniejszy od świateł. Wynajmiesz auto a potem boisz się o życie ;)
        Ceny w Rumunii
        • jorn Re: Rumunia samochodem z dziećmi 03.09.10, 23:42
          Bez przesady. W lipcu przejeździłem ok. 800 km prze z 2 dni - pętla Bukareszt - trasa Transfogaraska - Sybin - Sighişoara - Bran - Râşnov - Braszów - Bukareszt. Stan dróg i zwyczaje kierowców +/- takie, jak w Polsce ok. 10-15 lat temu, czyli nie tak bardzo źle, chociaż dla turysty z zachodniej części Europy może to być lekki szok.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka