Dodaj do ulubionych

Rumunia Lato 2012

IP: 193.200.51.* 12.06.12, 12:28
Cześć,
29/30.06.2012 wyjeżdżamy do Rumunii na 3 tygodnie ( 2 osoby dorosłe i dwoje dzieci: 9 i 11 Lat). Będziemy jechać z Gdańska - Węgry- Rumunia górą przez: Satu Mare- Sapanta- wąwóz Bicaz- Gheorgheni- Brasov- Bukareszt- i nad morze. Trasę tę planujemy zrobić w 3 dni. Noclegi na Wegrzech (termy) i w Rumuni w okolicach Gheorgheni. 14 dni nad morzem i powrót przez Bukareszt- szosa trasfogaraska- Sibiu- Clujnapoca- Oradea- znowu Węgry i do domu. Powrót też 3 dni. Nocleg w Rumunii w oklicach Sibiu i na Węgrzech (jakieś termy) Oczywiście jak nam się gdzieś bardzo spodoba to zostajemy dłużej i zwiedzamy nic na siłę, ani w dużym tempie, bo mamy czasu. Podczas trasy planujemy spać w pensjonatach lub kempingach. Docelowo w Rumunii nad morzem śpimy w namiocie. Oczywiście nad morzem nie tylko leżenie, ale też umiarkowane zwiedzanie. Mam pytanka:
1. Czy ktoś robił tę trasę i czy czas przejazdu jest ok?
2. Gdzie najlepiej spać, czy ktoś może coś polecić na tej trasie? nieukrywam, ze dużo czytałam o kempingach prowadzonych przez Holendrów mam namiary, czy rzeczywiście jest na nich czysto i przyjemnie?
3. Gdzie spać nad morzem, czy kemping s, a może zodiac ? zależy nam na dobrym standardzie i drzewach, bo nie chciałabym się ugotować w namiocie.
4. Które żródła termalne wybrać na Węgrzech, zakładam, że będziemy na nich w sobotę (30.06 )po południu?
5. Może, ktoś jedzie w tym terminie, to proszę o kontakt
Obserwuj wątek
    • niusieek Re: Rumunia Lato 2012 13.06.12, 10:54
      Witam
      Wegry polecam Hajduszoboszlo ,mnóstwo basenów wegrzy mówiący po polsku,
      Na wegry z Gdanska przejazd ok 16-17 godzin,tyle mi zajmuje przejazd z Gizycka ,wyjeżdżam o 18 a na wegrzech jestem ok 12 w południe wiec nie mam pojęcia jak chcecie trase nad morze zrobić w trzy dni w Rumunii sa góry i często przejechanie 100 km zajmuje 4 godziny.
      Ale do rzeczy gdy miniecie sapante za przełęczą Prislop jest kawałek zlej drogi ok 30km i trzeba poruszac sie slalomem chyba ze juz polatali bo będąc ostatnio w maju widziałem tamtejszych drogowców
      Za to przełęczą jest miejscowość Ciocanesti tam polecam pensjonat
      carta.ro/cazare-ciocanesti/pensiunea-vladimir/
      tan, możliwość rozbicia namiotów,spróbowania kuchni rumuńskiej i mój przyjaciel Vladimir który kocha turystów i kibicuje naszym piłkarzom na Euro w koszulce z napisem Polska
      a stamtąd do Chiele Bicaz ok 140 km
      O Rumunii moge gadac godzinami
      Jesli ktos chce wiecej porad i info przez Skyp lub tel to piszcie
      niusieek@onet.eu
      • Gość: Aneczka Re: Rumunia Lato 2012 IP: 92.84.144.* 14.06.12, 20:58
        Na pewno trasa Bukareszt-Oradea to caluśki dzień, w wersji przez trasę transfogarską może być ciasno, sprawdż to przed startem. Automapa podaje naprawdę realne czasy przejazdu w Rumunii. Dziś podała nam 300km - 6 godzin i niestety dokładnie tak było :). Jeśli chcecie nocować w Sibiu polecam hotel Roberts (bardziej) i Apollo hermanstadt (mniej) z tych niedrogich. Kemping przy trasie transfogarskiej, na północnym końcu w miejscowości Carta - prowadzony przez Holendrów = przyzwoity. Wogóle tu gdzieś broszura po polsku o kempingach holenderskich w Rumunii www.paspoortroemenie.nl/
        • Gość: JC Rumunia sierpień 2012 namiot IP: *.tktelekom.pl 03.08.12, 15:17
          Witam.
          poszukuję chętnych wybierających się w okresie pomiedzy ok. 10, a 30 sierpnia (termin zgrubny)do Rumunii samochodem.
          Zamierzam się tam wybrać z rodziną (2+2) - dzieci: 10 i 12. Myśleliśmy o przejechaniu przez wysokie Karpaty i wziedzeniu Bukaresztu oraz pobycie nad morzem. Brak sztywnego programu, więc można go ustalać dynamicznie. Pozszukuję chętnych na wspólny wyjazd.
          Pozdrawiam
          jacek@drezyniarze.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka