Dodaj do ulubionych

Prosze o POMOC!!!!!!

30.06.05, 15:17
Niedługo mam zamiar wyjechac wraz z kumplami do RUMUNI (na ślepo)
Czy majac 1500-1600zł starczy mi na przejazd w 2 strony zakwaterowanie , zjesc cos od czasu do czasu :D , i "przymelanżowac" ??
przewidywany czas pobytu ok 2 tygodni
Prosze o odpowiedzi zorjentowanych osób, ktore w ostatnim czasie były tam
pozdro

P.S
Nie musimy mieszkac w jakis "luksusach" byle było gdzie spac i wykompac (mile widziana ciepla woda :D )
Obserwuj wątek
    • juliam1 Re: Prosze o POMOC!!!!!! 30.06.05, 15:28
      jesli bedziesz oszczedzal to powinno wystarczyc. Ja bylam ponad tydzien w 2
      osoby, jazda samochodem ok 4tys km spanie w hotelu wynioslo nas ok 2000zl.
      • szpulkaa Re: Prosze o POMOC!!!!!! 30.06.05, 15:43
        wszystko jest mozliwe... jesli zabierzecie ze soba namioty i spotkacie
        zyczliwych ludzi ... ;-)
        ale musisz pamietac, ze Rumunia to nie jest ubogi kraj, w ktorym wszystko jest
        za darmo! ;-)
        nie bede kalkulowac, czy podana przez Ciebie kwota jest wystarczajaca, czy nie.
        sam mozesz to zrobic. przykladowe ceny: tani nocleg to ok. 30-40 nowych lei,
        pizza ok. 10, piwo 1,5, chleb 0,5... wiecej mozesz znalezc na forum, bo juz o
        tym, co za ile w Rumunii pisalismy :-)
        • tomrar Re: Prosze o POMOC!!!!!! 30.06.05, 15:54
          nie no nie musze jadac w restouracjach, wystarczy mi jak kupie sobie na 2 dni bochenek chleba , cos zeby na nim połozyc i tyle z jedzenia :D
          Zreszta planujemy wziasc ze soba mała kuchenke elektryczna i jakies makarony i sosy w proszku :D
          Natomiast namiot raczej odpada :/ bedziemy chcieli szukac jakis naprawde tanich kwater ewentualnie campingow.

Jeszcze mam takie pytanie ile mniejwiecej kosztuje podroz pociagiem ?? i jaka najlepiej zabrac tam walute Dolary czy Euro zeby jak najlepiej wyjsc ??
          • juliam1 Re: Prosze o POMOC!!!!!! 30.06.05, 16:08
            wiem tylko, ze nie przejmuja drobne euro tz monety. a jak Ci nie wystrczy kasy
            to wrocisz :-)
          • bolawa Re: Prosze o POMOC!!!!!! 30.06.05, 16:41
            Troche mało tej kasy... Ja bym wzięła 2 tys. na głowę. Noclegi wcale nie są tam
            takie tanie, jak podają przewodniki. Dojazd dosyć drogi, ale jak pokombinujesz
            dojedziesz taniej - autobus Przemysl-Rumunia 140 zł w jedna stronę. Z tego co
            sie zorientowałam, w Rumunii tańsze niż u nas sa pociągi, nieźle też ponoć
            działa auto-stop. Pociągiem przez Słowacje i egry będzie taniej, jak będziecie
            jechać od granicy do granicy i kupowali bilety tylko na tresy w danym kraju (bo
            pociąg miezynarodowy jest dużo droższy - ok. 450 zł w jedna stronę). Żywić
            chyba można sie dość tanio, zwłaszcza warzywami i owocami.
    • julkaa Re: Prosze o POMOC!!!!!! 30.06.05, 23:50
      Ja uważam że starczy spokojnie. Byłam tydzień za 800 zł, jechaliśmy w 4 os
      samochodem, przejeżdzając jeszcze całą Polskę, bo wyruszaliśmy spod zachodniej
      granicy. każdy miał tyle samo. Nie brakowało nam kasy, jedzenie jakie wzieliśmy
      ze sobą wróciło z nami. Starczało na udane wakacje - obiadki w barach, piwko,
      także atrakcje w postaci jazdy na koniach czy jakiś tam zakup ciuszków nawet.
      Spaliśmy na prywatnych kwaterach, zawsze z ciepła wodą:)) Spokojnie Ci starczy.
      Udanych wakacji! Pozdrawiam!
    • agrafek Re: Prosze o POMOC!!!!!! 01.07.05, 09:03
      Przez dwa tygodnie w Rumunii wydałem dwieście dolarów plus jakieś trzysta
      złotych na koszty podróży w Polsce. Ale spałem niemal wyłącznie pod namiotem
      albo w niedrogich schroniskach (100-150 tys lei za noc), podróżowałem koleją i
      korzystałem głównie z własnych zapasów żywnościowych. To raczej bardzo
      oszczędnościowa opcja.
      pozdrawiam
    • yoric Re: Prosze o POMOC!!!!!! 01.07.05, 22:32
      Ieeee tam.

Planuję analogiczną wyprawę i ponieważ wyjaśniło się, że przejazdy tam/powrót
      wyniosą ok 400zł, Twój limit planuję przekroczyć nieznacznie, jeśli w ogóle.
      1600-400=1200, z dwóch tygodni odejmij 2 dni na przejazd i masz po 100zł
      dziennie na miejscu.
      Przewodniki i strony internetowe po angielsku podają zakwaterowanie od ok.
      40zł/dobę, a doświadczenie uczy, że zawsze można znaleźć taniej, więc liczmy ok
      30/dobę. To daje 70zł/dzień na cała resztę.
      Podstawa to uciekać od wszelkich miejsc zrobionych specjalnie pod zagranicznych
      turystów; jedząc, pijąc i bawiąc się tam gdzie miejscowi nie wyobrażam sobie
      wydawania więcej, niż te 7 dych. No chyba, że w Bukareszcie; ale jak wiadomo
      stolica to zawsze inne realia.
      Chyba, że przyjadę i mocno się zdziwię.
      pzdrv

PS: Czy ja się mylę, czy 2 osoby prześpią się tam za niecałe 40zł?
      www.tourismguide.ro/tgr/casa_stoian_brasov_71.php
      • juliam1 Re: Prosze o POMOC!!!!!! 02.07.05, 12:01
        wyglada na to, ze masz racje. tam jest napisane,ze pakoj "dublu" kosztuje 35
        nowych lei czyli ok 40 zl
        • xhost Re: Prosze o POMOC!!!!!! 15.07.05, 12:45
          witam....a ja potrzebuje sie dowiedziec jesli ktos jest taki mily ile kosztuje
          jakis pensjonat, hotel lub cos z kwater prywatnych w okresie sierpnia nad morzem
          w miare spokojnym rejonie, z tego co wyszukalem to jest drogo, chyba drozej
          niz Bulgarii, co Wy na to,...gdzie lepiej jechac by tanszy byl pobyt, z gory
          dzikeuje,

mario
          • armand Re: Prosze o POMOC!!!!!! 18.07.05, 11:01
            noclegi w prywatnych kwaterach na wybrzeżu w miejscowości Costinesti od 25 do 40
            PLN/ doba.
    • gph myślę, ze na luzie starczy. 18.07.05, 11:13
      jadąc autobusem z przemyśla.
    • morimoto34 Re: Prosze o POMOC!!!!!! 22.07.05, 12:03
      Uwazam że nie WYSTARCZY !!!
      • zaffaran Re: Prosze o POMOC!!!!!! 22.07.05, 12:44
        Niestety, noclegi sa dosyc drogie-bo po prostu nie ma ich zbyt wiele(z
        wyjatkiem wybrzeza). To tak jak u nas bylo tak z 10 lat temu nad morzem czy w
        Zakopanem- nie ma konkurencji,sa pensjonaty, a kwater prywatnych nie ma duzo -
        wiec drogo, no na pewno drozej niz pisza w przewodnikach, bardzo czesto jest to
        wlasnie ok.35 nowych lei(czyli ok. 10 euro)-ale nie camera dubla tylko od
        osoby.Jedyne tansze miejsca to byly noclegi w Costinesti(ok.6,5 euro/os)i na
        Bukowinie u pewnej Polki (4 euro/os- ale ze sniadaniem i obfita obiadokolacja).
        Pzdr.
        :-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka