Dodaj do ulubionych

Sighisoara

15.06.06, 18:08
Mam plan, żebyw wybrac się tam na kilka dni. W związku z tym prośba.
1) Czy wiecie może w jakim terminie odbywa się tam ffestiwal średniowiecza?
(pytam bo podobno wtedy są tam jakies masy turystow"
2)znacie jakieś fajne noclegi(gorna granica około 100-130 zl za pokoj
dwuosobowy).
Bylo by milo gdyby ktoś mi poradzil.
Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • staua Re: Sighisoara 15.06.06, 18:35
      Tylko na pytanie pierwsze znam odpowiedz (google!):
      Festiwal odbywa sie w dn. 28-30 lipca:
      www.welcometoromania.ro/Sighisoara/Sighisoara_Festivalul_Medieval_e.htm
    • avroml Re: Sighisoara 15.06.06, 21:30
      co do noclegow: za podana cene znajdziecie pokoje goscinne u dworcowych
      naganiaczy, albo w hostelach... wyguglalem taki, ze zdjec wyglada na fajny, z
      cennika na tani. naazywa sie burg hostel, a strona z cennikiem
      to:www.ibz.ro/rezerv.htm

radze rezerwowac juz teraz.
    • pawelboch Re: Sighisoara 15.06.06, 22:38
      lebstrefa napisał:

> Mam plan, żebyw wybrac się tam na kilka dni. W związku z tym prośba.
      > 1) Czy wiecie może w jakim terminie odbywa się tam ffestiwal średniowiecza?
      > (pytam bo podobno wtedy są tam jakies masy turystow"
      > 2)znacie jakieś fajne noclegi(gorna granica około 100-130 zl za pokoj
      > dwuosobowy).
      > Bylo by milo gdyby ktoś mi poradzil.
      > Z góry dziękuję

BTW.
      Kilka lat temu poznałem pod Wieżą przesympatyczną Polkę urodzoną w Czerniowcach.
      Zanim ustaliliśmy z kolegą, że ma polskie pochodzenie próbowaliśmy z nią
      konwersować po niemiecku i rumuńsku, zaproponowała też węgierski :)) W końcu
      jakoś przez przypadek wyszło, że jesteśmy z Polski, z czego się strasznie
      ucieszyła, a jej polski był dokonały. I tak usłyszeliśmy kilka ciekawych
      opowieści z Bukowiny, m.in. że ponieważ miała w gimnazjum koleżanki Żydówki w
      zasadzie zna też jidisz, a ten węgierski to dlatego, że odkąd wyjechały sąsiadki
      do Niemiec to już ma tylko Węgierki za sąsiadów i musiała się poduczyć i po
      madziarsku.
      Do Szigiszoary trafiła w czasie wojny uciekając z Czerniowiec przed sowietami,
      jej siostra osiadła natomiast w Radowcach.
      Nocowałem u niej później, a zapodałem też jej adres znajomym (a mieszkała w
      gotyckiej kamienicy na starówce!), no ale to było już dość dawno temu i kontakt
      się urwał z czego wnoszę, że jedyna Polka w Szigiszoarze już niestety nieżyje :(
      pzdr., PB
    • laleaua Re: Sighisoara 16.06.06, 07:14
      w centrum jest calkiem niezly hotel 2* - rok temu byl akurat w takiej cenie (i
      pozwolili nam zanocowac w 3 w dwuosobowym pokoju). z zewnatrz ogromne
      gmaszysko, dawny ustroj czuc na odleglosc ale to akurat najmniej wazne. ja
      znajde chwile w weekend to sprobuje adres znalezc.
      • jutan Re: Sighisoara 17.06.06, 08:18
        Witam
        Piszesz o 2* hotelu, może ten, którego adres podaję poniżej:
        Hotel Rex
        Sighisoara
        Mures
        str. Dumbravei 18
        hotelrex@sighisoara.com

Można też przez kilka dni zatrzymać się na campingu, w domku lub pod własnym
        namiotem. Propozycja warta jest rozważenia, ponieważ podczas festiwalu mogą być
        trudności ze zdobyciem noclegu w hotelu i cenowo najbardziej przystępna.
        Camping Central
        Sighisoara
        Mures
        str. 1 Decembrie 1918 nr 30A
        cristub@club.sigedu.ro
        • laleaua Re: Sighisoara 17.06.06, 10:08
          mozliwe ze to ten hotel. jest przy takiej dosc szerokiej ulicy, wejscie chyba z
          naroznika. kiedys nocowalam tez w takim malutkim motelu kolo dworca ale nie
          polecam - halas przez cala noc.
          jesli chodzi o kamping, to jest jeden niedaleko sighisoary, w domkach sa
          rattanowe meble i zapchane toalety... (tyle pamietam) - w ogole stwierdzam ze
          moje wspomnienia z sighisoary sa dosc mgliste. zastanawiam sie dlaczego...
          • lebstrefa Re: Sighisoara 17.06.06, 17:50
            Dzięki za pożyteczne informacje. A powiedzcie jeszcze czy z Sigishora da sie
            wyjśc na ciekawe piesze wycieczki wracając wieczorem na kwatere. czy raczej to
            jest miasteczko samo w sobie piękne a w bliskiej okolicy nic ciekawego?
            • jutan Re: Sighisoara 18.06.06, 08:54
              Witaj
              Sighisoara nie bez powodu została wpisana na listę światowego dziedzictwa
              UNESCO. Dzięki niezwykłym walorom historycznym i krajobrazowym zasługuje w
              pełni na miano miejsca magicznego i jest to, jak piszesz, piękno samo w sobie.
              Miasto jest położone na wyżynie i w okolicy dominują mniejsze lub większe
              pagórki. Pospacerować zawsze można, ale na ambitniejsze wędrowki nie ma co
              liczyć. Nie lada atrakcją są natomiast liczne kościoły obronne i zamki
              chłopskie. W promieniu 30 km od Sighisoary znajduje się wiele tak
              charakterystycznych dla Rumunii budowli liczących sobie po kilkaset lat.
              Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka