gelt 19.06.06, 10:55 gdzie jest najtaniej i jednoczesnie bezpiecznie? to co czytam o cenach noclegow troszke mnie przeraza. i jeszcze jedno pytanie, jak jest z zostawianiem samochodu kiedy np idzie sie zwiedzac, na ile jest to bezpieczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
avroml Re: noclegi 19.06.06, 13:10 a dokladnie, to chodzi ci o najtanszy i najbezpieczniejszy region rumunii? jesli tak, to polecam moldawie z bukowina: okolice suczawy, jass, piatra neamt... samochod najlepiej zostawiac we wsi na czyims podworku. dogadac sie z gospodarzem "rencami i nogima", wreczyc jakis prezencik, slodycze, kawe, cos takiego i bez problemu... ludzie w rumunii sa naprawde bardzo serdeczni. natomiast w miastach znajdziesz strzezone parkingi. malo, ale sa. a generalne pozomo bezpiczenstwa porownywalny do polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
gelt Re: noclegi 19.06.06, 13:38 generalnie to juz w rumunii bylem, co prawda tylko 3 dni ale jednak, mam bardzo pozytywne wrazenia, tylko wtedy bylem pociagiem , autobusem i stopem, a teraz chce sie wybrac samochodem i o ile nie boje sie wcale o bezpieczenstwo osobiste to boje sie kradziezy samochodu lub wlamania i klopotow z tym zwiazanych. jak wasze osobiste doswiadczenia z samochodowymi wyjazdami? no i ponawiam pytanie o noclegi, te ceny o ktorych wyczytalem podobne sa do tych w szwajcarii ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy6 Re: noclegi 19.06.06, 15:18 Byłam samochodem. Jest tak bezpiecznie jak w Polsce - nie zostawiaj samochodu tam gdzie nikt go nie zostawia, tylko na parkingu z innymi to nic sie nie stanie. A poza tym trzeba wszystko pochować by nie lezalo na wierzchu cos interesującego - tak jak w Polsce, czyli normalnie. Zasada -im mniejsza miejscowosc tym bezpieczniejsza. Ceny rowniez - na polnocy taniej, transylwania drożej. Poczytaj sobie na forum bo juz byly takie pytania. Maramures i bukowina bardzo fajne, bezpieczne, ale drogi czasem straaaszne - totalnie dziurawe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pawelboch Re: noclegi 19.06.06, 15:28 gelt napisał: > generalnie to juz w rumunii bylem, co prawda tylko 3 dni ale jednak, mam bardzo > > pozytywne wrazenia, tylko wtedy bylem pociagiem , autobusem i stopem, a teraz > chce sie wybrac samochodem i o ile nie boje sie wcale o bezpieczenstwo osobiste > > to boje sie kradziezy samochodu lub wlamania i klopotow z tym zwiazanych. jak > wasze osobiste doswiadczenia z samochodowymi wyjazdami? Tzn. szukasz kogoś komu ukradli samochód, czy też kogoś komu nie ukradli ? :P Mnie nie ukradli i kilku moim znajomym nie ukradli. Nie znam nikogo komu ukradli więc tu Ci nie pomogę. Pomyśl teraz, jaka z tego płynie nauka, że kilu osobom czytającym to forum nie ukradziono auta? Żadna. Już lepiej porównać statystyki jakieś, ale takich nie mam. W Krakowie podobno codziennie 40 aut "zmienia właściciela", ale nie wiem jaka z tego płynie nauka dla mnie. Samochód zamykam, ale sąsiadka też zamyka a jednak jej ukradli... Tak sobie gdybać można w nieskończoność. > no i ponawiam pytanie o noclegi, te ceny o ktorych wyczytalem > podobne sa do tych w szwajcarii ;) No jak szukasz wśród 4 czy 5 gwiazdek to się nie dziwię, ceny bedą porównywalne na całym świecie. Skonkretyzuj w jakim rejonie szukasz noclegu, to łatwiej będzie Ci pomóc. pzdr., PB Odpowiedz Link Zgłoś
viking2579 Re: noclegi 19.06.06, 21:32 gelt napisał: > generalnie to juz w rumunii bylem, co prawda tylko 3 dni ale jednak, mam bardzo > > pozytywne wrazenia, tylko wtedy bylem pociagiem , autobusem i stopem, a teraz > chce sie wybrac samochodem i o ile nie boje sie wcale o bezpieczenstwo osobiste > > to boje sie kradziezy samochodu lub wlamania i klopotow z tym zwiazanych. jak > wasze osobiste doswiadczenia z samochodowymi wyjazdami? no i ponawiam pytanie o > > noclegi, te ceny o ktorych wyczytalem podobne sa do tych w szwajcarii ;) Polecam Pensiunea Caprioara (tel. 064-259 059) w polowie drogi miedzy Oradea a Cluj. Miejscowosc to Ciucea, zaplacilem (w zeszlym roku) 40 lei za pokoj z lazienka, 15 za mic dejun (sniadanie). Samochod stal na podworku, gospodarze bardzo mili. Polecam! Mam zdjecia! Na wsi, na polnoc od Ploiesti, spalem za 18EUR za noc ze sniadaniem. Warunki prawie luksus, chociaz otoczenie temu przeczylo. Chyba tam wroce... Kontakt przez agencje Oniro w Ploiesti, znalazlem ich na internecie (www.oniro.ro, agroturism). Samochod zostawialem na ulicy w Braszowie, w Ploiesti, w Branie, w Sinai itd. Mam alarm i szyby znakowane, moze pomoglo...:) W Szwajcarii jest chyba troche drozej... Odpowiedz Link Zgłoś
gelt Re: noclegi 20.06.06, 08:03 nie interesuja mnie statystyki tylko wasze subiektywne odczucia i doswiadczenia, to jest wydaje mi sie cenniejsze. po prostu zawsze wyjezdzalem innymi srodkami transportu i jestem ciekaw przed pierwsza wyprawa samochodem czego sie spodziewac Odpowiedz Link Zgłoś
zaffaran Re: noclegi 20.06.06, 11:28 Rok temu jezdzilysmy przez 3 tyg.po Rumunii(2 kobiety i 3 nastoletnich dzieci)i nigdy, ani przez moment nie czulysmy sie zagrozone. Samochod-moze nie jakis specjalny (dwuletnia fabia)z9ostawialam wszedzie, gdzie zaszla taka potrzeba (chyba nigdy na parkingu strzezonym)i nigdy nic sie nie stalo; oczywiscie nigdy nie zostawiajac nic na widoku, no ale w Polsce tez tak robie. Jesli chodzi o noclegi to polecam pensiunea Leu w Sibiu (10 euro od glowy)albo wynajecie kwatery przez stowarzyszenie gospodarstw agroturystycznych(link jest gdzies powyzej)-ja tak zrobilam i bylam zadowolona. Problem byl tylko taki, ze malo kto odpowiadal na maile :-)).Jesli znasz niemiecki to pamietaj, ze w Siedmiogrodzie mozna nocowac u Sasow, daj znac, czy Cie to interesuje, to wtedy poszukam kontaktu. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
laleaua Re: noclegi 20.06.06, 11:39 z @ to prawda - jakas awersje chyba maja... zreszta w pracy mam podobnie: wole wyslac fax niz @. jest bardziej pewne ze przeczytaja... Odpowiedz Link Zgłoś
2misiekrakow Re: noclegi 18.10.06, 18:01 Co do samochodu nawet w duzych miastach nie ma żadnych obaw przy zachowaniu elementarnych zasad ostrożności, tzn. zamykaniu auta i niezostawianiu niczego na wierzchu. Co do noclegów z czystym sumieniem polecam dwa osobiście sprawdzone: - w Vamie (Bukowina) - b. dobry standard (pokoje z łazienką z prysznicem i typowo rumuńskie świetne jedzenie ekologiczne, również wegetariańskie); cena może niezbyt mała, ale warto - 30 EUR/2 osoby/dobę ze śniadaniem w formie bufetu + 7 EUR za olbrzymi obiad z 3 dań za osobę/dzień; adres: www.casa- elvira.ro (tam też opis dojazdu po ang. - b. prosty); - w Sapancie - na przeciwko wejścia na Wesoły Cmentarz(Maramuresz) - też b. dobry standard, ciekawe wyposażenie wnętrz (istne muzeum etnograficzne), dobre jedzenie; cena 36 EUR/2 osoby/za dobę ze śniadaniem i kolacją; adres: www.ruraltourism.ro/ileana Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
pawelboch Re: noclegi 19.10.06, 11:53 gelt napisał: > generalnie to juz w rumunii bylem, co prawda tylko 3 dni ale jednak, mam bardzo > > pozytywne wrazenia, tylko wtedy bylem pociagiem , autobusem i stopem, a teraz > chce sie wybrac samochodem i o ile nie boje sie wcale o bezpieczenstwo osobiste > > to boje sie kradziezy samochodu lub wlamania i klopotow z tym zwiazanych. jak > wasze osobiste doswiadczenia z samochodowymi wyjazdami? no i ponawiam pytanie o > > noclegi, te ceny o ktorych wyczytalem podobne sa do tych w szwajcarii ;) Było ąfnaście wątków na ten temat na forum, czy tak trudno przeczytać to co już ktoś napisać? pzdr., PB Odpowiedz Link Zgłoś