pawelboch 19.10.06, 11:55 Czy ktoś może zna etymologię tego toponimu? Z góry dziękuję za jakieś wskazówki. pzdr., P.B. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
avroml Re: Sygiet M. 19.10.06, 19:48 Sighetu Marmaţiei to po węgiersku Maramarossziget. A "sziget" oznacza po węgiersku wyspę, ostrów. A skąd się wzięła nazwa Maramuresz, tego niestety nie potrafię ci powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
cernestg Re: Sygiet M. 20.10.06, 11:31 Mam wrazenie ze Maramures pochodzi od nazw dwoch rzek: Mara i Mures. Mara plynie dokladnie przez Maramures ale Mures jest na poludniu od Maramures. Avroml jestem pod wrazeniem: ja jestem z Maramures ale nie mialem bladego pojecia co to znaczy Sighet. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelboch Re: Sygiet M. 02.11.06, 19:44 avroml napisał: > Sighetu Marmaţiei to po węgiersku Maramarossziget. A "sziget" oznacza po węgier > sku wyspę, ostrów. A skąd się wzięła nazwa Maramuresz, tego niestety nie potraf > ię ci powiedzieć. Ajajaj, jasne że z węgierskiego! coś mnie zamuliło, może zwiodła rumuńska pisownia. Dzięki. pzdr., PB Odpowiedz Link Zgłoś