13.05.18, 20:42

Zdarza się wyrosnąć z nicka. Stary staje się za ciasny, pora na wylinkę. Albo przestał się podobać czy coś.

Więc: mamy nowego nicka i co - zawiadamiamy o tym powszechnie? Na priwie do znajomych tylko? Mówimy tylko jednej-dwóm najbliższym osobom czy w ogóle nikomu? I która strategia jest zgodna z s-v?
Obserwuj wątek
    • reinadelafiesta Re: Nowy nick 13.05.18, 20:58
      @Bene_gesserit
      Jak to ładnie nazwałaś " wyrosłam" z nicka, czy coś☺ Napisałam o tym oficjalnie na forum, nie robię tajemnicy. Starego nicka używam jedynie do dokończenia starych spraw ( a raz niechcący, bo nie zauważyłam, że na telefonie byłam zalogowana pod starym nickiem). Co do zawiadamiania o zmianie, myślę że to zależy od powodów zmiany: czy chcemy się ukryć, dać o sobie zapomnieć, czy powód jest inny. SV chyba tego niecreguluje?
      • tt-tka Re: Nowy nick 13.05.18, 21:43
        reinadelafiesta napisała:

Co do zawiadamiania o zmianie, myślę że to zależy od po
        > wodów zmiany: czy chcemy się ukryć, dać o sobie zapomnieć, czy powód jest inny.

Jesli nie chcemy sie ukryc ani dac o sobie zapomniec, to spotkalam zabawne rozwiazanie - stary nick w sygnaturce z dodatkiem "dawniej". Spodobalo mi sie smile

> SV chyba tego niecreguluje?

chyba nie
      • bene_gesserit Re: Nowy nick 14.05.18, 17:26
        Na starym forum (RIP) swego czasu ubolewałam, że nie ma podręcznika s-v, poświęconego nowym zagadnieniom - min. social mediom. To właśnie problem z tej serii - żaden autorytet nie regulował tej kwestii (przynajmniej w Polsce). Stąd pytanie.

Mi się wydaje, że o ile pod nowym nickiem wchodzi się w dyskusje z tymi samymi ludźmi, co pod starym, to należy ich o zmianie nicka powiadomić. Inaczej jest niehonorowo. Opuszczona przyłbica, krętactwo, kluczenie i nieszczerość. Chyba, że to sytuacja nowy nick, nowe forum, nowa tożsamość.
        • reinadelafiesta Re: Nowy nick 14.05.18, 17:48
          Bene_gesserit
          Tak było u mnie: nowe forum DO, nowy nick, ale że sporo osób przeszło z sv, gdzie byłam Condesą, to uznałam, że im się informacja należy. Żadna tejemnica.
          • bene_gesserit Re: Nowy nick 14.05.18, 19:25
            Noi brawo - właśnie tak należy postąpić.
            A co w przypadku, kiedy ma się uporczywe wrażenie, że rozmawia się ze znajomą, która się przebrała, ale tego nie ujawnia? Jakoś tam skonfrontowana po prostu nie kontynuuje dyskusji?
            • aqua48 Re: Nowy nick 15.05.18, 08:33
              bene_gesserit napisała:

> A co w przypadku, kiedy ma się uporczywe wrażenie, że rozmawia się ze znajomą,
              > która się przebrała, ale tego nie ujawnia? Jakoś tam skonfrontowana po prostu n
              > ie kontynuuje dyskusji?

Dać spokój. Nie śledzić, nie dopytywać.

• bene_gesserit Re: Nowy nick 15.05.18, 21:48
                Niby tak.
                Ale problem polega na tym, że nie mam pewności. Więc jeśli moja intuicja mi podpowiada źle, będę uprzedzona do ducha bogu winnej. A jeśli dobrze, to ona mnie oszukuje.
                Tak źle i tak niedobrze sad
            • reinadelafiesta Re: Nowy nick 15.05.18, 16:50
              @Bene_gesserit
              Trudno mi się odnieść, bo nigdy takiego wrażenia nie miałam. Ale uważam, że jakieś przyczyny zmiany nicka musiały być, przecież nikt dla kaprysu go nie zmienia. Może ta osoba ma też powody, żeby ani tych przyczyn, ani swojej nowej tożsamości nie ujawniać? Chce coś zacząć na nowo, bez obciążeń, nie chce żeby ją postrzegać przez pryzmat starych spraw, albo chciała się odciąć od starych konfliktów, albo jeszcze coś innego.Ja bym chyba uszanowała, w końcu to nie jest sprawa życia i śmierci.
              • bene_gesserit Re: Nowy nick 15.05.18, 21:47
                Rozumiem, że takie motywacje też mogą być.
                Z tym, że jeśli się pod tym nowym nickiem rozmawia ze starymi znajomymi i nie odpowiada na pytania wprost - nawet na priwie - to imo nadal jest to nie fair.
                • reinadelafiesta Re: Nowy nick 15.05.18, 22:12
                  @Bene_gesserit
                  Widzisz, sama piszesz, że byłabyś do Bogu ducha winnej uprzedzona. Może tych uprzedzeń ktoś próbuje uniknąć właśnie? No i mam wątpliwości, co do oszukiwania. Gdyby ten ktoś mówił: "to nie ja byłem kiedyś X", a był - to to byłoby oszukiwanie. Ale jak rozumiem, tak nie jest, skoro piszesz, że unika deklaracji. Czyli nie oszukuje, tylko zostawia sprawę otwartą. Pewnie jest jakiś powód, najprawdopodobniej nawet nie związany z Twoją osobą, skoro unika deklaracji w stosunku do wszystkich osób. Ja bym nie drążyła. Może ktoś czasu potrzebuje? Dajmy ludziom żyć☺
                  • bene_gesserit Re: Nowy nick 17.05.18, 19:32
                    Konflikt chyba zostanie nierozstrzygnięty.
                    Nadal będę podejrzewać o oszukiwanie osobę, która nie odpowiada na pytania wprost o zmianę nicka. Brak 'nie' brzmi trochę jak 'tak', ale tyko trochę. Kręcicieli trudno darzyć szacunkiem. Ech.
                    • reinadelafiesta Re: Nowy nick 17.05.18, 19:40
                      @Bene_gesserit
                      Cóż, mogę powtórzyć: wydaje mi się, że skoro ta osoba nie zaprzecza i nie potwierdza, to nie oszukuje. Ale to moje zdanie.
                      • bene_gesserit Re: Nowy nick 17.05.18, 20:14
                        -Czy to ty zbiłaś wazon?
                        -.....

Gdyby nie zbiła, to by chyba zaprzeczyła?
                        • reinadelafiesta Re: Nowy nick 17.05.18, 20:40
                          @Bene_gesserit
                          No tak, ale:
                          - Dostałam kwiaty, nie wiem od kogo, coś wiesz o tym?
                          -.... ( a wie, bo sam je przysłał, ale nie chce się jeszcze ujawniać, czeka na lepszy moment, ma swoja strategię).
                          • bene_gesserit Re: Nowy nick 17.05.18, 20:44
                            Ale w przypadku nicka efektu niespodzianki nie ma. Jest ukrywanie się i oszukiwanie.
                            • reinadelafiesta Re: Nowy nick 17.05.18, 20:52
                              @Bene-_gesserit
                              Nie znam sprawy, więc nie będę ciągnąć wątku. W każdym razie, ja bym nie drążyła, niech sobie ktoś zmienia nicka, co mi tam...
        • jolanta4447 Re: Nowy nick 15.05.18, 03:58
          bene_gesserit 14.05.18, 17:26

Podoba mnie się Twoja wypowiedź i podzielam ją.
    • jolanta4447 Re: Nowy nick 13.05.18, 21:00
      Nie zmieniam nicka, ale na różnych forach specjalistycznych (nie gazety.pl) mam różne i trzymam się ich. Biorę udział w dyskusji na 3 forach i zapamiętanie nicka nie jest problemem.
      • aqua48 Re: Nowy nick 14.05.18, 08:52
        Sądzę, że s-v jednak reguluje problem, występowanie i działanie anonimowo nie mieści się w jego w zasadach. Ponieważ w internecie to nick, nie imię i nazwisko, określa tożsamość, zatem dobrze byłoby poinformować o jego zmianie. Informacja w sygnaturce jest moim zdaniem bardzo dobrym rozwiązaniem.
        • nchyb Re: Nowy nick 14.05.18, 08:59
          >>internecie to nick, nie imię i nazwisko, określa tożsamość, zatem dobrze byłoby poinformować o jego zmianie. Informacja >>w sygnaturce jest moim zdaniem bardzo dobrym rozwiązaniem.

Mam podobne odczucia.
          • bene_gesserit Re: Nowy nick 14.05.18, 17:28
            Sygnaturka, ogłoszenie na forum lub rozesłanie meili do znajomych mniej lub bardziej.
        • jolanta4447 Re: Nowy nick 15.05.18, 04:12
          @ aqua48

A w różnych forach tematycznych na różnych portalach - uważasz, że nick powinien być ten sam?
          Wolę - nie chcę. Po co ktoś miałby mnie śledzić?
          Prywatność jest dla mnie ważna i nie potrzebuję, by mnie szukano po nicku na forach np. DO, filmowym czy ogrodniczym albo informatycznym na różnych portalach czy na FB.
          Zmiana nicku - O.K. - można zawiadomić na danym forum, ale trzymać się jednego na różnych - IMO niekoniecznie.
          • aqua48 Re: Nowy nick 15.05.18, 08:34
            jolanta4447 napisała:

> @ aqua48
            >
            > A w różnych forach tematycznych na różnych portalach - uważasz, że nick powinie
            > n być ten sam?

Niekoniecznie.
    • kora3 Re: Nowy nick 14.05.18, 12:48
      Wg mnie używając nowego nicka w gronie ludzi, gdzie przynajmniej część zna nas pod starym - jak np. tu - wypada powiadomić, że jest się nowym - starym" użytkownikiem. Czy koniecznie należy mówić którym - ja bym powiedziala, ale nie wymagalabym tego - i tak się większosc domyśli wczesniej czy później.
      Niepoinformowanie wcale odbieralabym jako próbę kamuflowania się by wprowadzić innych w błąd
      • reinadelafiesta Re: Nowy nick 14.05.18, 17:53
        @Kora
        To żeby nie było niedomówień, choć publicznie się przedstawiłam na samym początku forum - Reina zastąpiła tutaj Condesę.
        Ale ponieważ przybyłaś tu z opóźnieniem, to na wszelki wypadek robię to jeszcze raz, licząc na wiele owocnych dyskusji. Pozdrawiam R/C
        • kora3 Re: Nowy nick 14.05.18, 22:36
          dzięki, ale czytałam Twoją informację o tym - przyjęłam do wiadomoścismile Wg mnie ktoś kto juz pisał pod innym nickiem powinien o tym poinformować raz, czy z podaniem nowego czy bez - jak pisałam - jak woli. Informowanie każdego z osobna nie ma sensu. Jeśli ktoś ma pytanie czy wątpliwość zawsze mozna podesłać mu link do wcześniejszej swej deklaracji. smile
          Ja nie zcuję potrzeby zmieniania nicku, ale potrzebę taką rozumiem i szanują u innych - jedyne co jest dla mnie nie do zaakceptowania to udawanie, że się jest nową osobą bez "przeszłości" na forum po takiej zmianie. Ty tak nie robisz, więc wszystko jest ok
    • puczasec Re: Nowy nick 14.05.18, 18:58
      Po pierwsze, używanie nicków samo w sobie jest niegrzeczne. Dlaczego? Bo zakłada tchórzostwo. Nie masz odwagi wystąpić pod imieniem oraz nazwiskiem? Czegoś się wstydzisz? Nie oszukujmy się - używanie nicków to brak odwagi cywilnej. Tak postępują tchórze. Po drugie, jeśli już ktoś używa nicka, to nie powinien go zmieniać, bo w ten sposób jeszcze bardziej zrzeka się odpowiedzialności za swoje słowa. Po trzecie, jeśli z jakichś tajemniczych powodów musi już tego nicka zmienić, niech założy oficjalny temat na danym forum i wyjaśni przekonująco wszystkim powód owej zmiany, oczywiście informując zarówno o starym, jak i nowym nicku.
      • reinadelafiesta Re: Nowy nick 14.05.18, 19:10
        @Puczasec
        No to wszyscy jesteśmy tchórzami.
        Zmiana nicka nie jest niebraniem odpowiedzialności za słowa, nie zgodzę się z Tobą. Informacja o zmianie - uważam że się należy, szczególnie tym, z którymi pod starą nazwą się rozmawiało. Choć zakładanie osobnego tematu byłoby chyba przejawem megalomanii. Powody zmiany, w dodatku przekonujące - niekoniecznie bym omawiała, bez przesady. Po pierwsze jednych przekonają, innych nie i co? Głosowanie czy wolno zmienić nick? Po drugie, nie wszystkimi przemyśleniami trzeba się dzielić ze wszystkimi. Tak więc zgadzam sie z Tobą połowicznie
      • bene_gesserit Re: Nowy nick 14.05.18, 19:29
        puczasec napisał:

> Po pierwsze, używanie nicków samo w sobie jest niegrzeczne. Dlaczego? Bo zakład
        > a tchórzostwo. Nie masz odwagi wystąpić pod imieniem oraz nazwiskiem? Czegoś si
        > ę wstydzisz? Nie oszukujmy się - używanie nicków to brak odwagi cywilnej.

Bez obrazy, ale to androny.
        Forum to bal maskowy - pewnego rodzaju konwencja. Z tym, że jeśli zmieni się maskę i strój - i np Kopciuszek przebierze się za Freda Flinstona, to powinien powiadomić towarzystwo, imo.

Tak p
        > ostępują tchórze. Po drugie, jeśli już ktoś używa nicka, to nie powinien go zmi
        > eniać, bo w ten sposób jeszcze bardziej zrzeka się odpowiedzialności za swoje s
        > łowa.

Nieprawda, o ile się do tej zmiany przyznaje, w taki czy inny sposób.

Po trzecie, jeśli z jakichś tajemniczych powodów musi już tego nicka zmie
        > nić, niech założy oficjalny temat na danym forum i wyjaśni przekonująco wszystk
        > im powód owej zmiany, oczywiście informując zarówno o starym, jak i nowym nicku

Po czwarte - zwłaszcza jeśli uczestniczy się w kilkunastu forach, zakładanie na każdym autotematycznego wątku świadczyłoby o posiadaniu ego wielkości Pałacu Kultury.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka