positronium 23.05.18, 22:25 Oglądacie, lubicie, nienawidzicie? Właśnie nadają trzecią już odsłonę tego programu - więc przynajmniej wiemy, że jest widownia dla tego typu zmagań. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
panna.ze.dworku Re: Projekt lady 24.05.18, 01:28 Nie oglądam. Kiedyś przypadkiem trafiłam na (chyba) amerykańską wersję i gdy usłyszałam, że "instruktorka" do jednej z uczestniczek mówi "Zachowałaś się jak tępa suka!" - zwątpiłam... Jeśli tak ma wyglądać nauka "klasy" to jakaś chyba zacofana jestem i wolę pozostać prostaczką... BYĆ MOŻE w Polskiej edycji takich "kwiatków" nie było - nie wiem, nie widziałam. Odpowiedz Link
znana.jako.ggigus Re: Projekt lady 24.05.18, 06:39 Komercyjna produkcja, każda uczestniczka ma przypisaną rolę i ciężko na serio o czymkolwiek dyskutować. Przebieg znam z Plotkapudelka, oglądałam tam kawałek programu i zdębiałam. Ale telewizja (komercyjna, prywatna - mam porównanie z niemiecką telewizją państwową) potwierdza - nie ma dna w ogłupianiu. Co jakiś program to dno osiągnał, to zaraz następny tzw. format przebija dno. I tak bez końca. Nie bez powodu świętowano wprowadzenie telewizji prywatnej przezd 30 laty w Niemczech jako klęskę. positronium napisała: > Oglądacie, lubicie, nienawidzicie? Odpowiedz Link
reinadelafiesta Re: Projekt lady 24.05.18, 12:31 @Positronium Obejrzałam jeden czy dwa odcinki, żeby móc wyrobić sobie własne zdanie. Nie wiem, gdzie robią nabór uczestniczek, w jakich środowiskach, ale jeśli to nie jest wyreżyserowane, to jestem w szoku. Druga sprawa, nie do konća wiem, jakimi kryteriami kierują się mentorki, bo dla mnie nieco zaskakującymi. Trzecia kwestia, to to, że jak się startuje z takiego pułapu, to trudno z tych dziewczyn zrobić ladies, można co najwyżej nauczyć posługiwać się poprawnie widelcem i nożem, więc już sama nazwa projektu myląca. W sumie program nie różni się niczym od innych tego typu. Gdzie robią nabór flejtuchów do Perfekcyjnej Pani Domu, też nie wiem. An i jednych ani drugich w życiu nie miałam okazji spotkać, a obracam się w normalnym, przeciętnym chyba środowisku. Odpowiedz Link
annthonka Re: Projekt lady 24.05.18, 14:22 Pooglądałam sobie kiedyś poglądowo i to musi być wyreżyserowane. Nie uwierzę, że w ciągu trzech miesięcy można dokonać takiej metamorfozy. Do tego jeszcze te pseudo sesje terapeutyczne, gdzie nagle się okazuje, że te uczestniczki są tak naprawdę delikatnymi dziewczątkami skrzywdzonymi przez losa. Jak dla mnie strata czasu, ale najwyraźniej jest popyt na tego rodzaju programy, skoro to już kolejna edycja. Odpowiedz Link
aqua48 Re: Projekt lady 24.05.18, 14:50 annthonka napisała: > Pooglądałam sobie kiedyś poglądowo i to musi być wyreżyserowane. Ja tak samo, plus wersję angielską widziałam - parę odcinków. Wyreżyserowany starannie format i tyle. Odpowiedz Link
positronium Re: Projekt lady 25.05.18, 10:03 Nie jest wyreżyserowany tak bardzo jak mógłby być, szczerze mówiąc. Oczywiście, wg wytycznych formatowych dobiera się uczestniczki - musi być jakaś "krejzolka" do wyrzucenia w pierwszym odcinku, musi być "szara myszka" która pokaże pazurki w odcinku trzecim, "chłopczyca" która odkryje swoją kobiecość... Mnie zawsze niezmiennie fascynuje i bawi, ile ciekawych rzeczy widać właśnie mimo tego upozowania. Głównie w "mentorkach" i ich zachowaniu. Odpowiedz Link
znana.jako.ggigus Re: Projekt lady 25.05.18, 12:07 Jest, uczestniczki dostaja dialogi. To widac, juz jak te dziewczyny wyglaszaja kwestie. positronium napisała: > Nie jest wyreżyserowany tak bardzo jak mógłby być, szczerze mówiąc. Odpowiedz Link
positronium Re: Projekt lady 25.05.18, 12:29 Lepiej spójrz na montaż - im bardziej pocięte wypowiedzi, tym bardziej posklejane pod dyktando producenta. Odpowiedz Link
znana.jako.ggigus Re: Projekt lady 25.05.18, 12:56 to raz, a dwa - kwestia samej wypowiedzi, wyglaszania jej jak w szkolnym teatrze. Ale to typowe dla tzw reality show. positronium napisała: > Lepiej spójrz na montaż > Odpowiedz Link
positronium Re: Projekt lady 25.05.18, 13:23 To bym złożyła raczej na karb tremy przed kamerą. Mnie całkowicie paraliżuje, więc rozumiem jak to może działać na podobnie nieśmiałych ludzi. Odpowiedz Link
znana.jako.ggigus Re: Projekt lady 25.05.18, 13:26 Tez prawda positronium napisała: > To bym złożyła raczej na karb tremy przed kamerą. Odpowiedz Link
bene_gesserit Re: Projekt lady 24.05.18, 19:26 Oglądam z przyjemnością - nową serię też. W ostatniej nawet miałam swoją faworytkę - niestety, nie wygrała. Jednak od kiedy oglądam rosyjski format, nie mam już tego zapału. W rosyjskim (soboty późnym wieczorem na TVN Style) cały program jest idiotyczny i jeszcze bardziej seksistowski niż polski, ale uczestniczki o wiele fajniejsze. Po pierwsze - pełen przekrój społeczny, po drugie - 2/3 dziewczyn ma naprawdę wysokie IQ, po trzecie - wszystkie chyba mają fajne poczucie humoru - po czwarte - reprezentowały różne typy emocjonalne ', a nie, jak w polskiej wersji - jakieś dwa. Odpowiedz Link
jolanta4447 Re: Projekt lady 25.05.18, 00:43 No to ja jestem najbardziej zacofana, bo w ogóle nie oglądam TVP1, TVP2. TVP3. Polsatu, TVN itp. Żadnych seriali, teleturniejów czy rozrywkowych ustawianych 'rywalizacji'. tylko TVN24, Discovery, Domo+, Kuchnia+, BBC - różne kanały, National Discovery. Żadne celebrytki, Tańce z gwiazdami, Voise of Poland czy Mam Talent - mnie nie biorą. Czasem zajrzę na Superstację, ale też rzadko. Polska telewizja zeszła na psy i szkoda mi czasu. Czysta żenada i komercja dla ciężko myślących. Filmy i seriale oglądam z własnych dysków - co chcę, kiedy chcę, bez reklam, a i mogę zatrzymać na posiłek czy sikanie i nie stracić minuty, a nawet odtworzyć drugi raz, jeśli coś mi umknęło. Odpowiedz Link
znana.jako.ggigus Re: Projekt lady 25.05.18, 00:54 Nie jesteś. Ja nie mam telewizora. Kiedy miałam męża i telewizor, oglądałam głównie telewizję państwową niemiecką po 20 - bez reklam. I nagle to jest szok kiedy się ogląda program z reklamami - ile czasu człowiek traci na czekanie na program i co to za bzdury. Podzielam Twoje zdanie dot. polskiej telewizji - poziom straszny. Każdy kanał państwowy czy prywatny to bombardowanie reklamami. No i ta amerykańska moda na podawanie informacji - spiker/ka, a na dole pasek, obok spikera zdjęcia migają. Na dole giełda, waluty, pogoda i horoskop. Smsy od widzów i co jeszcze. Oczopląs. Mam alergię na TVN jolanta4447 napisała: > No to ja jestem najbardziej zacofana, bo w ogóle nie oglądam TVP1, TVP2. TVP3. > Polsatu, TVN itp. Odpowiedz Link
positronium Re: Projekt lady 25.05.18, 10:07 No cóż, na BBC Lifestyle leci program "Come Dine With Me", w polskiej telewizji "Ugotowani." Ten sam format, a wychodzą bardzo ciekawe różnice kulturowe. Są też wersje z Nowej Zelandii, Australii, Kanady i RPA. Odpowiedz Link
jolanta4447 Re: Projekt lady 25.05.18, 20:32 "... na BBC Lifestyle leci program "Come Dine With Me"" Ten oglądam. Odpowiedz Link
positronium Re: Projekt lady 25.05.18, 10:05 Bene, ja niestety też jestem beztelewizorowa, więc mogę obejrzeć tylko to co jest na Player.pl. A szkoda, bo rosyjska wersja zawsze jest ciekawsza niż, powiedzmy, amerykańska. Ale nie rozumiem Twojego komentarza odnośnie typów emocjonalnych - jak to tylko dwa? Odpowiedz Link
bene_gesserit Re: Projekt lady 25.05.18, 17:43 W polskiej wersji są dwie grupy: dziewczęta, skupione na wyglądzie i dobrej zabawie, obficie zakrapianej i dziewczęta, które mają problem ze swoją kobiecością (sportsmenki albo po prostu męskie w typie). Plus jedna zakompleksiona grubaska na serię, ale zazwyczaj też imprezowa. W rosyjskiej - co jedna, to bogatsza osobowość. Nie da się ich zaliczyć do dwóch grup, oni chyba postawili na różnorodność. Mają swoje za uszami, ale strasznie fajne te Rosjanki, Polki z programu natomiast trudno polubić. Odpowiedz Link