Dodaj do ulubionych

Powitanie majstrów

08.07.18, 11:17
Jak należy to zrobić oficjalnie, grzecznie a zarazem bez zbędnych ceregieli? Innymi słowy jak zachować się z klasą?
Obserwuj wątek
    • droch Re: Powitanie majstrów 08.07.18, 11:55
      Ja mówię „dzień dobry”, chyba nie popełniam dużego faux pas?
      • verdana Re: Powitanie majstrów 08.07.18, 12:04
        No właśnie. Gdzie tu problem - mówię "dzień dobry" , wskazuję miejsce, skąd można sobie wziąć kawę i herbatę, pytam, czy coś jest potrzebne i tyle.
    • annthonka Re: Powitanie majstrów 08.07.18, 13:24
      Dzień dobry zazwyczaj sprawdza się najlepiej.
    • bene_gesserit Re: Powitanie majstrów 08.07.18, 13:53
      Zastanawiam się, skąd wątpliwości przy powitaniu akurat tej grupy zawodowej.
      Skąd?
      • 1jamersca Re: Powitanie majstrów 08.07.18, 22:30
        Zapomniałam dopisać, że chodzi o majstrów szachowych podczas turnieju, tych najbardziej utytułowanych. Jak należy przywitać się z nimi a raczej oficjalnie ich powitać po stronie organizatora?
        • bene_gesserit Re: Powitanie majstrów 08.07.18, 22:32
          Nie ma 'majstrów szachowych'. Są mistrzowie i arcymistrzowie. Problem więc samorozwiązujący się - nie można pozdrowić kogoś, kogo nie ma. W razie wątpliwości, a zwłaszcza jeśli powitanie ma być publiczne - lepiej milczeć.
    • kora3 Re: Powitanie majstrów 08.07.18, 14:01
      smile Ten wątek był dla mnie powodem do śmeichu - bo najpierw przezcytałąm blędnie "powitanie magistrów" - nie wiem dlaczego i zastanowiło mnie to bardzo mocno, o co chodzi. Potem doczytakam poprawnie i sądzilam, że rzecz bedzie o tym, jak się powinni witać majstrowie - między sobą smile

Co do Twego zapytania - no normalnie - "dzień dobry" - optymalnie w języku jaki panowie znają
      • basia_styk Re: Powitanie majstrów 08.07.18, 23:06
        Myślałam, że chodzi o hydraulików albo kafelkarzy...
        • kora3 Re: Powitanie majstrów 09.07.18, 07:40
          Ja także smile
          • baba67 Re: Powitanie majstrów 09.07.18, 11:51
            Bo Watkodawca jaja sobie robi.
            • kora3 Re: Powitanie majstrów 09.07.18, 12:25
              Tak , wiemy Babo, to dośc czytelne smile
              • baba67 Re: Powitanie majstrów 10.07.18, 08:14
                Mam malowanie w domu i poczucie humoru jakos mi siada smile
                • kora3 Re: Powitanie majstrów 10.07.18, 09:04
                  Przyjmij wyrazy współczucia smile - nie znoszę wszelkich remontów...Życze wszelako udanego efektu
                  • baba67 Re: Powitanie majstrów 11.07.18, 08:36
                    Dzięki smileMało kto lubi remonty.
                    • kora3 Re: Powitanie majstrów 11.07.18, 09:40
                      wink będzie dobrze
            • reinadelafiesta Re: Powitanie majstrów 09.07.18, 14:55
              @Baba
              No ale "majster- sztyk" trollowania to to niestety nie jest☹
              • kora3 Re: Powitanie majstrów 09.07.18, 14:56
                hehe - dobre
    • kemstowicz Re: Powitanie majstrów 09.07.18, 14:09
      Nikt Ci nie napisze dokładnie, bo to już jest oficjalny protokół dyplomatyczny, więc zajrzyj do książki. Impreza jest oficjalna, uczestnicy utytułowani również, więc stosuje się taką oficjalną etykietę, jak np. do przedstawicieli państw. Może zresztą federacja szachowa jakoś to reguluje? Ale jeśli to są zawody szczebla krajowego czy międzynarodowego to majstrowie i arcymajstrowie są po prostu zawodnikami i należy im się zwykły szacunek bez uniżenia, co innego gdyby oni byli gośćmi specjalnymi honoru czy sędziami, to już inna sprawa.
      • mim_maior Re: Powitanie majstrów 09.07.18, 16:04
        Mylisz się, niestety. Jeżeli majster nastawiony jest koncyliacyjnie, to witasz go mówiąc "szach" i uśmiechasz się zachęcająco, żeby odebrał to jak zaproszenie do dalszej rozmowy, a może i rozgrywki. Jeśli jednak widzisz, że prezentuje postawę wyraźnie konfrontacyjną, to od razu rzucasz mu "szach mat!" i patrzysz triumfująco w oczy, żeby sobie nie myślał.
        To są podstawy szachowego sv. Niestety, są słabo znane w Tym Kraju.
        • kemstowicz Re: Powitanie majstrów 09.07.18, 16:43
          Ale to właśnie dlatego napisałem, żeby zajrzeć albo do poważnych książek z etykietą albo skontaktować się z federacją szachową czy jakąś tam organizacją szachistyczną, która reguluje jakieś takie sprawy, bo one mogą się odróżniać od innych i co wtedy? Przecież takie oficjalne ciału udzieli informacji w temacie, szczególnie jak zapyta organizator czy jego przedstawiciel. Mnie się wydaje, że majstrowie będą inaczej traktowani i witani niż zwykli gracze, ale to tylko domysły, bo nie znam tego szach środowiska.
          • bene_gesserit Re: Powitanie majstrów 09.07.18, 17:12
            O co zakład, że poważne książki z etykietą, osobliwe te (jakże wszak liczne) poświęcone powitaniom szczególnym dla odrębnych grup zawodowych/zainteresowań, nie wymieniają osoby nazywanej 'majstrem szachowym'. Z drugiej strony jednak - z tego, co mi się obiło na uszy na innych forach, omawiających kwestie s-v, majstra szachowego wita się trywialnym 'dzień dobry', ale _koniecznie_ trzeba mieć przy tym czapkę uczynioną z folii aluminiowej, w kształcie stożka z antenką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka