Dodaj do ulubionych

Przyjęcie w stylu rustykalnym

18.07.18, 16:53
Czy organizowałyście przyjęcie na łonie natury, hen daleko od cywilizacji, dla więcej niż dwóch osób?
Przyszło mi do głowy nasze swojskie grzybobranie, ale tylko czytałam o nim w książkach. Mam w pamięci kilka spotkań na łonie natury, ale to jeszcze z czasów, kiedy byłam podlotkiem, więc i możliwości techniczne są teraz inne, i świadomość społeczna tego, co wypada się zmieniła.
Macie jakieś podpowiedzi, jak to wszystko zorganizować, żeby było miło, kulturalnie, ale i klimatycznie?

Luźno zainspirowała nie rozmowa o ognisku na granicy, z wątku o paznokciach (jak to brzmi!). wink
Obserwuj wątek
    • kora3 Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 18.07.18, 17:03
      No chyba bardzo luźno, bo to nie było przyjęcie Posit smile Na przyjęcie teraz da się wszystko sobie przywieźć i zorganizować, ze i na rodowej porcelanie mozna podejmować smile A powaznie - wszystko zależy od oczekiwań i profilu gosci na takim wypadzie
    • aqua48 Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 18.07.18, 17:09
      Tak, organizowałam takie wypady i spotkania. Warto mieć wcześniej plan co chce się gościom zaproponować, i przełożyć to na liczbę osób które zapraszamy oraz skonfrontować z własnymi możliwościami. A także zastanowić się czy będzie się całość organizowało samemu czy z jakimiś pomocnikami. Czy impreza ma być składkowa choćby częściowo - np jedni goście zajmą się napojami, inni deserem, a jeszcze inni zgromadzeniem drewna na ognisko i przycięciem patyków na kiełbaski. Czy za wszystko odpowiada gospodarz. Czy prócz biesiady ma być jeszcze jakaś atrakcja w postaci zwiedzania, spaceru, zbierania leśnego runa i ile ona ma trwać, czy wobec tego będzie gdzie się potem umyć i przygotować do biesiadowania itp.
      U mnie najlepiej się sprawdzają takie imprezy dla ok 6 osób.
      • positronium Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 18.07.18, 18:20
        Przyjmijmy roboczo:
        Organizacja w całości przez gospodarza (mnie).
        Ognisko.
        Z atrakcji - ładny widok. Ewentualnie badminton, czy boule. Może karty. wink
        Całość łącznie może z 6 godzin?
        • aqua48 Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 19.07.18, 09:31
          positronium napisała:

> Przyjmijmy roboczo:
          > Organizacja w całości przez gospodarza (mnie).
          > Ognisko.

Wobec tego warto dzień wcześniej pojechać i na spokojnie zorganizować miejsce na ognisko - wykopać dołek odgrodzić kamieniami, przygotować drewno do palenia i zaostrzyć kije na kiełbaski i miejsca do siedzenia (kamienie, ewentualnie pieńki). Po powrocie do domu upiec ciasto łatwe do jedzenia bez widelczyka.
          W dniu wyjazdu rano zrobić dwie łatwe surówki, kilka przekąsek, umyć i pokroić owoce, przygotować kawę/herbatę do termosów, spakować potrzebne naczynia, jedzenie, zimne napoje i koce, leżaki oraz sprzęty do gier. Zaopatrzyć się w repelenty, środki czystości, ręczniki jednorazowe, worki na śmieci, zapałki, podpałkę, uprzedzić uczestników by wzięli do ubrania coś ciepłego i przeciwdeszczowego na wypadek zmiany pogody, zapakować apteczkę i w drogę!
          • positronium Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 19.07.18, 12:30
            Mam miejsce, w którym jest stanowisko do rozpalenia ogniska i chyba dwa stoły. Na uboczu, więc nigdy nie zdarzyło się, że spotkałam tam kogoś, kto zamierzał się rozsiąść na dłużej, bo tam nie po drodze. Ale faktycznie, punkt ze sprawdzeniem jak to wszystko wygląd na dzień przed - oczywisty, ale łatwo o nim zapomnieć w ferworze przygotowań.
    • basia_styk Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 18.07.18, 17:15
      Wręczyć każdemu z uczestników sprej na kleszcze na miły początek smile (uśmiecham się, ale bynajmniej nie żartuję!)
      • positronium Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 18.07.18, 18:21
        O!
        Moskitiera wielkości namiotu byłaby w sam raz, prawda?
        • bene_gesserit Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 18.07.18, 22:06
          Chciałam napisać to samo, co basia - repelenty i parę alternatywnych przyrządów do wyciągania kleszczy.
          Moskitiera się nie sprawdzi, bo nie da sie pod nią rozniecić ognia. Chyba, że byłaby bardzo wysoka (maszty i objętość materiału to byłby spory problem logistyczny). Raczej jakieś klimatyczne pochodnie odstraszające owady albo takież specjalne kadzidła.

W sieci i w sieciówkach są niedrogie koce piknikowe - o tyle lepsze od normalnych, że podszyte nieprzemakalną folią.

Oprócz jedzenia, naczyń, picia, dużo serwetek i żel antybakteryjny (parę opakowań) - sprawdza się bez pudła w polowych warunkach, kiedy nie można umyć rąk. Worki na śmieci, żeby nie zostawić po sobie chlewu. Żeby nic nie przeciekło w samochodzie, najlepiej włóż jeden w drugi.

Jeśli 6 godzin to miej pomysł na rozwiązanie kwestii wygódki - minimum to saperka (składana), papier toaletowy i wspomniany żel antybakteryjny.
          • aqua48 Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 19.07.18, 09:18
            bene_gesserit napisała:

> Jeśli 6 godzin to miej pomysł na rozwiązanie kwestii wygódki - minimum to saper
            > ka (składana), papier toaletowy i wspomniany żel antybakteryjny.
            >
            Są też w Polsce miejsca piknikowe z toaletą na zapleczu. Plusem jest też to że nie trzeba pytać o pozwolenie na rozpalenie ogniska w takim miejscu i jest gdzie bezpiecznie zaparkować auta. Można spokojnie umyć tam ręce i pozbyć się śmieci, w okolicach zazwyczaj bywają też piękne trasy spacerowe, minusem, że można napotkać innych ludzi i dzicz nie będzie już tak dzika smile
          • positronium Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 19.07.18, 12:32
            Miałam na myśli moskitierę wokół leżaków, nie ogniska. smile Przy obecnych upałach pewnie mało komu by się chciało stać przy ogniu.
    • kora3 Mam pytanie czysto techniczne Posit 18.07.18, 17:25
      Jak sobie wyobrażasz zorganizowanie takiego przyjęcia z dala od cywilizacji (czyli rozumiem, ze nie np. u siebie na działce z pewną ze tak rzekne infrastrukturą) w kwestii załatwiania potrzeb fizjologicznych własnych i gości.
      Mam nadzieję, ze nikt nie padnie trupem czytając to pytanie - a nadzeję mam, bo sa tu tak wrazliwe osoby, które przeczytawszy je mogą dzonać długotrwałego szoku - wiem z dościadczenia. Myslę jednak, ze dadzą radę i bez terapii się obejdziesmile

Co z tą sprawą na takiej leśnej polanie: wynając toikę, kupić, krzaki? No i co z myciem, jesli krzaki?
      • basia_styk Re: Mam pytanie czysto techniczne Posit 18.07.18, 17:33
        Wynająć toi-toia i spory zbiornik z wodą do mycia? Przenośne umywalki? (coś mi się kołacze, że armia brytyjska używała w tropikach - oficerowie rzecz jasna). To wszystko kwestia wyobraźni i kosztów smile
      • aqua48 Re: Mam pytanie czysto techniczne Posit 18.07.18, 17:37
        kora3 napisała:

> Jak sobie wyobrażasz zorganizowanie takiego przyjęcia z dala od cywilizacji (cz
        > yli rozumiem, ze nie np. u siebie na działce z pewną ze tak rzekne infrastruktu
        > rą) w kwestii załatwiania potrzeb fizjologicznych własnych i gości.

A co się robi w potrzebie na górskich szlakach Koro? Korzysta z krzaczków i strumyka.
        • kora3 Re: Mam pytanie czysto techniczne Posit 18.07.18, 17:53
          No tak, wiesz, tylko zaraz potem się niekoniecznie je na przykład. A w schronisku już można umyć normalnie ręce
      • positronium Re: Mam pytanie czysto techniczne Posit 18.07.18, 18:22
        Na razie przecież pytam o pomysły.
        A jak to było zorganizowane na wyjazdach w dzicz, na których byłaś obecna?
        • kora3 Re: Mam pytanie czysto techniczne Posit 18.07.18, 18:31
          Wiesz, generalnie to ja nie bywam na PRZYJECIACH w dziczy ...Jesli pytasz o te sprawę na granicy, to tam poza wiatą na stałe jest też toika tudzież na stałe, ale chyba otwierana tylko w razie potrzeby, nie wiem, bo nikt nie korzystał z WC o ile pamiętam.

Zaliczyłam jednak w młodości szkołę przetrwania w dość niełatwych górach i tam sobie radziłam tak, że zaliczałam krzaki w razie potrzeby smile i opłukiwałam ręce w potoku - jak pisała Aqua, tylko, ze na takiej szkole prztrwania nie jesteś na przyjęciu, gdzie no całkiem normalnie jesz i serwujesz jedzenie (jako gospodarz), tylko sobie je przygotowujesz i zjadasz. Na tę okoliczność zwyczajnie gotowałam wodę na ognisku i potem ciepłą myłam ręce nim zaczęłam przygotowywać sobie posiłek.
    • znana.jako.ggigus Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 18.07.18, 19:17
      Piknik latem, zawsze można iść na grzybobranie. Wieczorem rozpalić ognisko.
      A zimą? To raczej ognisko tylko. Może jeszcze oglądanie gwiazd, także latem.
      I chyba masz na myśli zorganizowanie wypadu na łono natury, bo przyjęcie w stylu rustykalnym to wg mnie co innego.
    • nchyb Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 18.07.18, 21:31
      Przyjecie w stylu rystykalnym i przyjecie na łonie natury to dla mnie (specjalnie dla Ggigus podkreslam ze to moja osobista opinia, a nie prawda gloszona przeze mnie jako objawiona i jedynie sluszna 😂) dwie całkiem rożne sprawy.
      Rystykalne może, ale nie musi byc na lonie natury.
      Z dala od cywilizacji moze, ale nie musi być rystykalne 😊

Czy Tobie moze chodzi o połączenie jednego z drugim?
      Jak rozwiazać technicznie? W dziczy wymaga to po prostu wiecej wztepnej pracy i przygotowan. Trzeba wybrac dobrze miejsce imprezy. Wątpię by dla kilku osob oplacalo sie zamawiać wynajem i przewóz toitoiki gdzies w głąb lasu.
      Lepiej przygotowac niewielka przenosna toalete z odpowiednim wkładem lub wybrać miejsce z dostepną glusza gdzie saperką w odosobnieniu kazdy sobie dołek wykopie. Wersja z toaleta to raczej dla zmotoryzowanych. PKSem czy innym transporyem publicznym moze byc mniej poręcznie niż z łopatka.

Jako konieczne jawia mi sie chustwczki odkazajace badż takie srodki w plynie. Po saperkowaniu bedą jak znalazł.
      Podobnie trzeba potrawy przygotowac, by uniknać koniecznosci dotykania ich gołą, potoaletowa czy posaperkowa reką.
      Czyli kazda kanapka lub udko lub małe petko kielkasy, babeczka zawiniete czesciowo w papierek, serwetke, papilotkę. A drobiazgi typu korniszonek, koreczek itp z gotowa wykalaczką. I sprawy sanitarne zalatwione 😊
      • nchyb Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 18.07.18, 21:34
        Wstepnej, bez Z 🤣😂
      • ola5488 Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 18.07.18, 23:36
        A ja po przeczytaniu pierwszej wiadomości w wątku miałam przed oczami obraz grzybobrania z ,,Pana Tadeusza" wink Po przeczytaniu Twojej odpowiedzi usmiechnęłam się, bo faktycznie rustykalny można różnie zinterpretować. Nie wiem jaki obraz autorka miała na myśli.
        • nchyb Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 19.07.18, 05:20
          Rustykalny to po prostu w stylu wiejskim.
          Po obejrzeniu filmu Kogel mogel - ktoś móglby pomysleć, że chodzi po prostu o wersję - na bogato 😁
          • alexxa6 Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 19.07.18, 05:55
            Sama nigdy nie organizowałam takich spotkań, ale brałam udział gdy inni to robili. Może nie była to aż "dzika dzicz" ale mimo wszystko łono natury. Dzika plaża nad morzem, polany leśne itp.Jak chodzi o zaplecze "sanitarne" wink to przyjeżdżaliśmy Camperami, więc i kibelek i woda zapewnione. Zaproś więc może kogoś kto taki pojazd posiada.Ewentualnie można wypożyczyć. Polecam zaopatrzenie się w smarowidła przeciw komarom i jakieś klosze-przykrywki dla ochrony jedzenia i napitków przed osami.
        • znana.jako.ggigus Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 19.07.18, 07:43
          A ja z Lalki.
      • znana.jako.ggigus Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 19.07.18, 07:44
        ?? Dlaczego specjalnie dla mnie? Przeciez ja tak samo mysle.

nchyb napisała:

> Przyjecie w stylu rystykalnym i przyjecie na łonie natury to dla mnie (specjaln
        > ie dla Ggigus podkreslam ze to moja osobista opinia, a nie prawda gloszona prze
        > ze mnie jako objawiona i jedynie sluszna 😂) dwie całkiem rożne sprawy.
        • nchyb [...] 19.07.18, 09:20
          Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
          • znana.jako.ggigus [...] 19.07.18, 11:07
            • nchyb [...] 19.07.18, 12:07
              • znana.jako.ggigus [...] 19.07.18, 12:29
                • znana.jako.ggigus [...] 19.07.18, 12:30
                  • znana.jako.ggigus [...] 19.07.18, 12:37
                    • nchyb [...] 19.07.18, 13:13
                      • znana.jako.ggigus [...] 19.07.18, 13:54
                        • positronium Wątek wygaszony na życzenie uczestnika dyskusji 23.07.18, 11:20
                          No i dlatego, że z tematem nie ma nic wspólnego. smile
      • positronium Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 19.07.18, 12:44
        nchyb napisała:
        > Przyjecie w stylu rystykalnym i przyjecie na łonie natury to dla mnie [...] dwie całkiem rożne sprawy.
        > Rystykalne może, ale nie musi byc na lonie natury.
        > Z dala od cywilizacji moze, ale nie musi być rystykalne 😊

W rzeczy samej. Tym razem mam na myśli właśnie połączenie jednego z drugim, bo nie mam ochoty planować logistyki przewozu szklanek i porcelany. wink Chciałam skorzystać z naczyń z otrąb. To determinuje styl przyjęcia, bo jednak nie dam rady przerobić ich na nic bardzo eleganckiego. Stąd - rustykalnie.

> Wątpię by dla kilku osob op
        > lacalo sie zamawiać wynajem i przewóz toitoiki gdzies w głąb lasu.
        > Lepiej przygotowac niewielka przenosna toalete z odpowiednim wkładem lub wybrać
        > miejsce z dostepną glusza gdzie saperką w odosobnieniu kazdy sobie dołek wykopie.

Właśnie sprawdziłam sobie takie przenośne toalety - bardzo fajny wynalazek. Czy miałaś kiedyś możliwość zobaczyć to-to na żywo?
        • nchyb Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 19.07.18, 12:57
          Podobają mi się naczynia z otrąb smile
          NA pewno lepsze od wszechobecnego plastyku.
          Co do toalet, spotykałam się z takimi, często w przyczepach campingowych i altankach działkowych, gdzie nie ma kanalizacji. Pojemność średnio kilkanaście do ok. dwudziestu litrów, koszt ok. 200-300zł, wpisz w wyszukiwarkę hasło typu turystyczna toaleta przenośna. Korzystałam, dla małej ilości osób komfort nie najgorszy, trzeba tylko zadbać o ustawienie, na uboczu, osłonięte smile
          • positronium Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 19.07.18, 13:05
            No to osłonięcie to mi będzie teraz zjadało nerwy.
            Może na bogato - parawan, stolik na przybory typu chusteczki, papier, żel antybakteryjny do dezynfekcji deski, i żel do rąk?
            Tylko to w sumie zabawnie będzie wyglądało - naczynia super bio eko, a toaleta wprost przeciwnie... XD
            • nchyb Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 19.07.18, 13:09
              Positronium - tak jak pisałam, jeszcze wersja z saperką smile
              Daj znać, jak poszło to przyjęcie, może jakieś fotki?
              • positronium Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 19.07.18, 13:15
                Na razie przyjęcie jest w fazie prenatalnej, więc do realizacji jeszcze sporo czasu. smile
                • nchyb Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 19.07.18, 13:49
                  Jeszcze trochę i pogoda uniemożliwi takie sielskie letnie przyjęcia. Ale zawsze można pod daszkiem smile
                  • basia_styk Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 19.07.18, 16:29
                    Mi jeszcze przyszła do głowy pewna alternatywa, a mianowicie wynajęcie na czas przyjęcia jakiejś "agroturystyki". Wiele z tych domów oferuje zarówno piękne widoki, jak miejsca pod ognisko, ławy, stoliczki, cała infrastruktura sanitarno-kulinarna na miejscu. A na "łono natury" można spacerek uskutecznić do lasu czy na łąkę.
                    • znana.jako.ggigus Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 20.07.18, 08:10
                      B fajny pomysl, bez nakladu, bez kupowania anczyn i wynajmowania przenosnej tolaety!
                    • bene_gesserit Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 22.07.18, 16:11
                      Też bym była za tym.
                      Albo dobrze znane miejsce nad rzeką/w pobliżu strumyka, które jednak wiele rozwiązują, jeśli chodzi o higienę (jak sięgnę pamięcią, nie byłam na przyjęciu w dziczy bez naturalnie bieżącej wody), albo coś takiego - z jednak cywilizowanym zapleczem, z życzliwymi gospodarzami, którzy np zorganizują pieczonkę albo coś w stylu.

Niestety - w typowo turystycznych miejscach można się natknąć na papierzaki, które leśnym ścieżkom odbierają cały możliwy urok.
                      • nchyb Re: Przyjęcie w stylu rustykalnym 23.07.18, 12:32
                        Dla mnie ideałem byłaby tu prywatna spora/duża posiadłość, jakiś sad, ogród z dostępem do udogodnień współczesnej cywilizacji. Albo bardzo zalesiona, zadrzewiona działka gdzieś nad jeziorem, ale z tzw. wygodami smile

Ale da się to rozwiązać bez wc i bieżącej wody, tylko właśnie trzeba się wcześniej przygotować smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka