01.10.18, 11:41
Koleżanka moderatorka zdjęła mi bana chyba w desperacji conie?

Nie zbiednieje jak coś napiszę, bo na savoir vivre nadal nie mogę pisać. Szkoda, bo poziom absurdu wysoki. Tutaj już niedługo będzie podobnie.

Pisze, bo dostałem w podziękowaniu niezły alkohol , a do butelki była dołączona wizytówka. Na wizytówce było 'Iks Iksinski serdecznie dziekuje za nieocenioną pomoc'

Powiało lamusem. I co ja teraz mam zrobić koleżanki, napisać list, wysłać telegram?

Obserwuj wątek
    • znudzona_japonistka Re: Bufonada 01.10.18, 12:01
      Telegramu już nie wyślesz, poczta je niedawno pogrzebała.
      • znana.jako.ggigus Re: Bufonada 01.10.18, 12:30
        Ale telegram już raz poczta pogrzebała, tak koło 200 ktróregoś roku, jak się smsy rozpowszechniły. Tak ja miałam w pamięci
        • znudzona_japonistka Re: Bufonada 01.10.18, 12:37
          Obecnie telegramów nie ma. A co tam historycznie się z nimi działo raczej nie ma znaczenia.
          • znana.jako.ggigus Re: Bufonada 01.10.18, 12:41
            No wiesz dla mnie ma, skoro już raz czytałam że je poczta wycofała. I w kometarzach też ludzie pisali, że już je raz poczta wycofala...
            • duckduckgo1 Re: Bufonada 01.10.18, 12:42
              Koleżanki, ale może na temat - to co, jak się uda to słać telegram dziękczynny?
              • majaa Re: Bufonada 01.10.18, 12:51
                Telegramu raczej już Ci się nie uda wysłać, ale sms-a możesz, jeśli chcesz.
                • duckduckgo1 Re: Bufonada 01.10.18, 15:10
                  Może chce. Jednakowoż koleżanki, pytanie między wierszami brzmi 'czy na pewno wypada'?
                  • majaa Re: Bufonada 02.10.18, 09:35
                    No gdyby nie wypadało, to bym Ci tego nie radziła.
                    wink
                    • duckduckgo1 Re: Bufonada 02.10.18, 10:25
                      To że myślisz że wypada koleżanko, nie znaczy automatycznie że tak jest!
                      • majaa Re: Bufonada 02.10.18, 11:58
                        Skoro wiesz lepiej, to po co pytasz?
                        • duckduckgo1 Re: Bufonada 02.10.18, 12:15
                          Żebyś mogła się popisać wiedzą. Albo czegoś nauczyć. Wybierz co wolisz.
                          • majaa Re: Bufonada 02.10.18, 12:52
                            Dzięki, ale to doprawdy zbędna fatyga z Twojej strony. Nie czuję potrzeby popisywania się czymkolwiek, a uczyć wolę się od specjalistów.
                  • reinadelafiesta Re: Bufonada 02.10.18, 09:41
                    @Duckduckgo
                    Czy możesz wyjaśnić, dlaczego masz wątpliwości, czy wypada podziękować za prezent? Rozumiem, że to prezent za coś, wyraz wdzięczności, ale przecież gdyby ktoś Ci go wręczał osobiście, to nie wzìąłbyś go jak niemowa, tylko pewnie też coś odpowiedział?
                    • duckduckgo1 Re: Bufonada 02.10.18, 10:26
                      Moje wątpliwości budzi forma, a nie fakt obowiązku podziękowania.

Wysyłanie smsów jest żenujące w tej sytuacji.
                      • aqua48 Re: Bufonada 02.10.18, 11:26
                        duckduckgo1 napisał:

> Wysyłanie smsów jest żenujące w tej sytuacji.

Też sądzę, że telefon do darczyńcy byłby grzeczniejszy.
                      • reinadelafiesta Re: Bufonada 02.10.18, 13:20
                        Duckduck
                        Zaszło nieporozumienie. Ponieważ rozważałeś w poście założycielskim list/ telegram, to zrozumiałam że nie ma opcji podziękowań osobistych lub przez telefon. Jeśli jest możliwość zadzwonienia, to wybrałabym telefon do darczyńcy, a jeszcze lepiej jeśli masz kontakt - osobiście.
            • majaa Re: Bufonada 01.10.18, 12:49
              Jest informacja, że telegramów pocztowych nie można nadawać dokładnie od dzisiaj - jeśli chodzi o klientów indywidualnych. Ci biznesowi nadal mogą, jeśli mają taką umowę z Pocztą.
        • profes79 Re: Bufonada 05.10.18, 13:25
          Pogrzebała indywidualne a zostały tylko firmowe; teraz pogrzebała także i te drugie co może co najwyżej dziwić "czemu tak późno".
    • reinadelafiesta Re: Bufonada 01.10.18, 18:51
      @Duckduckgo
      A nie widujesz ofiarodawcy? Mógłbyś podziękować przy okazji.
      Ani list, ani telegram. Fax też bym odradzała. Może być sms, z krótkim podziękowaniem.
      • duckduckgo1 Re: Bufonada 02.10.18, 10:25
        Widuje rzadko. Zadzwoniłem z podziękowaniem a przy okazji zapytałem o rezultaty pomocy.

Koleżanki dają słabe rady...
        • reinadelafiesta Re: Bufonada 02.10.18, 17:08
          Duckduckgo
          No i super. Trudno żebyś peany dziękczynne za flaszkę wygłaszał, szczególnie że to Ty komuś przysługę zrobiłeś i to Tobie dziękują. Do Ciebie należało uprzejmie podziekowac w dwóch słowach i tyle. A przy okazji, kto jest tym bufonem z tej tytułowej bufonady?
          • duckduckgo1 Re: Bufonada 03.10.18, 14:16
            Masz jakiś problem koleżanko?
            Bufonada jest w tytule, nie bufon.
            • reinadelafiesta Re: Bufonada 03.10.18, 14:33
              Duckduckgo
              Ja? W życiu, skąd Ci to przyszło do głowy?
              Według SJP.PWN bufonada to «przechwalanie się, pozowanie na kogoś ważnego». A tak zachowującą się osobę nazywamy bufonem: «o człowieku zarozumiałym, lubiącym się przechwalać»
              Co dziwnego w moim pytaniu, o kogo Ci chodzi? Kto w tej sytuacji przechwala się, czy pozuje na kogoś ważnego?
              • duckduckgo1 Re: Bufonada 03.10.18, 14:34
                Sama oceń.
                • majaa Re: Bufonada 03.10.18, 14:41
                  Wedle mojej oceny, kolego, to po prostu użyłeś niewłaściwego słowa w tej sytuacji.
                  • duckduckgo1 Re: Bufonada 03.10.18, 15:34
                    Każdy się uczy, jak widać.
                    No prawie każdy.
                    • verdana Re: Bufonada 05.10.18, 17:03
                      No, fakt, prawie każdy.Kolega stanowi rzadki wyjątek.
                      • duckduckgo1 Re: Bufonada 06.10.18, 19:26
                        Koleżanki mają się tu za dobrze wychowane, z tego co słyszałem.
                        Nie widać.
                        • verdana Re: Bufonada 06.10.18, 20:38
                          Kolega nie rozumie, ze dobre wychowanie nie oznacza grzecznego przyjmowania zdań obraźliwych. Kolega myli dobre wychowanie, pozwalające od czasu do czasu kogoś obrazić, albo i w twarz dać z potulnością.
                          • duckduckgo1 Re: Bufonada 06.10.18, 23:54
                            Uuu, pazurki.
                            • verdana Re: Bufonada 07.10.18, 13:12
                              Kolego, kolega jest niewychowany. Niech kolega uważnie śledzi forum, może przynajmniej powierzchownej ogłady kolega nabędzie. Bo na razie w temacie sv kolega kiepsciutki jest.
                              • duckduckgo1 Re: Bufonada 08.10.18, 09:32
                                Dzięki, pas.
                                Jeśli koleżanka jest przykładem dobrego wychowania jakiego tu się można nauczyć, to jednak lepiej pójść w inne miejsce.
                                • verdana Re: Bufonada 08.10.18, 14:24
                                  Tak,zdecydowanie kolega powinien iść w inne miejsce. Popieram.
                                  • duckduckgo1 Re: Bufonada 08.10.18, 23:10
                                    Nic dziwnego, że to forum umarło. smile
                                  • ola5488 Re: Bufonada 09.10.18, 10:15
                                    Zdecydowanie popieram smile
    • znudzona_japonistka Re: Bufonada 31.10.18, 11:01
      To ja tak nieśmiało i z ciekawości: a jeśli chcę napisać kartkę z podziękowaniem, to co wypada tam zanotowac? Widziałam w Empiku ładne karty własnie na podziękowania albo do przeprosin. Wystarczy cos takiego? Zastanawia mnie tez gotowy tekst, taki jak czasami sa z życzeniami. Chyba lepiej własnoręcznie go przepisać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka