Dodaj do ulubionych

Premier: pomostówki tylko dla naprawdę potrzebu...

08.11.08, 13:02
Generalnie jestem za PiS-em, ale w tej kwestii popieram PO i mam nadzieję, że
prezydent poprze tą ustawę. Jeśli nie będzie miał u mnie dużego minusa.
Obserwuj wątek
    • Gość: SNIPES złodzieje do roboty IP: *.chello.pl 08.11.08, 13:15
      nie mam nic przeciwko temu, żeby dziennikarze, nauczyciele czy kolejarze
      przechodzili na emerytury nawet w wieku 35 lat. ale pod warunkiem, ze sobie na
      nie (na te emerytury) sami zarobią.

z jakiej paki ja mam zapieprzać walcem do 65 roku (drogownictwo) a nauczyciel
      czy kolejarz nie. to złodziejstwo w biały dzień te wczesne emerytury - albo
      wszyscy albo nikt
      • sleeper_in_the_grass Re: złodzieje do roboty 08.11.08, 13:42
        Bo, jak to stwierdził jeden ze strajkujących kolejarzy, oni pracują na torach w
        zimę, śnieg i deszcz, więc im się należy. A że budowlańcy, ochroniarze, drogowcy
        i kto tam jeszcze również, to już nie jest problem kolejarzy, nie? Trzeba
        założyć związek zawodowy, wziąć łom lub płytę chodnikową i hajda na ministerstwo.
        • manhu Re: złodzieje do roboty 08.11.08, 14:59
          Po prostu dać im tyle na ile zarobili składkami i tyle.
          Dostaną po 200zł emerytury i po problemie. Podobnie KRUS-owcy.
      • dobiczek dla tego ze chlopcy z drogowki maja emeryture po 08.11.08, 14:23
        15 latach ci co bawia sie w wojne w iraku tez,a bedzie ich wiecej bo
        armia zawodowa bedzie.i tacy jak ty beda za....lac do 70 roku zycia,
        bo niejaki pan gora tak sobie upier..l w glowie.koniec z emeryturami
        dla mundurowych!!!
        • Gość: gnago Re: dla tego ze chlopcy z drogowki maja emeryture IP: *.cust.tele2.pl 08.11.08, 19:36
          A widziałeś emeryta policyjnego po 15 latach pracy?
          Nie opłaca się bo byłaby głodowa dla szeregowego. Inna sprawa szarże ale oni takiego prawa mieć nie powinni. Chyba że przepracowali te 15 lat na ulicy.
      • mike-great Tusk i PO dla wszystkich albo wcale? WCALE !!! 08.11.08, 15:31
        Tusk i PO dla wszystkich albo wcale? WCALE !!!
      • Gość: xxx Re: złodzieje do roboty IP: *.toya.net.pl 08.11.08, 16:40
        Gość portalu: SNIPES napisał(a):

> nie mam nic przeciwko temu, żeby dziennikarze, nauczyciele czy kolejarze
        > przechodzili na emerytury nawet w wieku 35 lat. ale pod warunkiem, ze sobie na
        > nie (na te emerytury) sami zarobią.

czy ty wiesz co piszesz, kto ci takie bzdury do głowy włożył, nauczyciel może
        przejść na wcześniejszą emeryturę w wieku 60lat, w wieku 35 lat to tylko
        policjanci i żołnierze
    • Gość: Ja Re: Premier: pomostówki tylko dla naprawdę potrze IP: *.szczecin.mm.pl 08.11.08, 13:17
      Popieram premiera, mimo iż jestem jedną z osób tracących prawo do
      emerytury pomostowej w związku z wejściem tej ustawy. Niestety moje
      pokolenie musi zrozumieć że potrzebne są teraz wyrzeczenia na żecz
      dobra ogólnego i przyszłości naszych dzieci...
      • Gość: vcx Re: Premier: pomostówki tylko dla naprawdę potrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 15:00
        od '89 tylko naród musi godzić sie na wyrzeczenia a nie dotyczy to
        byłej nomenklatury, sb-kow, wojska, policji i sejmowych nierobów.
        jestem jak najbardziej za likwidacją pomostówek ale dla wszystkich
        także dla górników, żołnieży policji i kolejarzy. Zawsze moga
        wykonywać pracę nie narażajaca innych na niebezpieczenstwo jak np.
        parkingowy czy cieć
    • rojberek Żadnych pomostówek! Do roboty lenie! 08.11.08, 13:32
      W szczególności nauczyciele! G***o robią i jeszcze chcą iść wcześniej na
      emeryturę.
      • megasceptyk Jaką masz propozycję? 08.11.08, 16:00
        Ja miałem dobrych nauczycieli a ty złych.
        Skutkiem tego ja jestem zadowolony z życia a ty jak widać nie.
        Dlaczego nie jestes zadowolony z życia?

Skoro uważasz, że nauczyciele nic nie robią
        to co zrobisz, żeby robili.
        Zamieniam się w słuch.
        • Gość: mikroos Re: Jaką masz propozycję? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.08, 17:41
          Pozwolę sobie się wtrącić.

Niezależnie od tego, jakich miałem nauczycieli (a miałem bardzo różnych), uważam, że nie mają tak ciężkiej pracy, jak niektórym z nich się wydaje. Znam wielu spośród nich, którzy oprócz pracy w szkole prowadzą koła naukowe (niektóre z nich prowadzą nie mając z tego ani grosza!) i/lub udzielają korepetycji i/lub prowadzą (znów za darmo) dodatkowe godziny dla olimpijczyków, co świadczy wyłącznie o tym, że jak się chce, to można znaleźć bardzo wiele wolnego czasu, a obładowanie godzinami nie jest aż tak duże. Jak by nie patrzeć, pracują po dwadzieścia kilka godzin w tygodniu i nawet jeśli dochodzą godziny na sprawdzanie prac itp., to i tak należy pamiętać, że mają rekordową liczbę wolnych dni w roku. Choćby z tego powodu nie należy im się (moim zdaniem) pomostówka.

Co robić, żeby byli lepsi? Wprowadzić rotację i system, w którym najgorsi będą wylatywali z pracy, jeżeli na ich miejsce będą mogli przyjść lepsi. Czyli, mówiąc najkrócej, system "kadencyjny" albo kontraktowy. Od razu sami zaczną kombinować, co robić, żeby zmieniać się na lepsze, zapewniam ;)
          • megasceptyk Re: Jaką masz propozycję? 08.11.08, 20:56
            O obładowaniu godzinami może mówic pracownik lini produkcyjnej lub człowiek układający płyty chodnikowe na akord. Ja rózniez znam nauczycieli, bardzo dobrze znam realia ich pracy. Tylko człowiek używający książek do palenia w piecu może wygłaszać takie tezy jak ty na temat pracy nauczyciela. Powinni być na rękach noszeni (oczywiście ci dobrzy) bo zajmują się naszą przyszłością. Wykonuja najważniejsze zadanie na świecie, ważniejsze niż ochrona życia i zdrowia. Powinniśmy zrobić wszystko żeby w tej dziedzinie selekcja była pozytywna czyli żeby nasze dzieci uczyli najlepsi nauczyciele.

Co do pomostówek, błagam, nie bądź tak osłabiająco powierzchowny. To jest jak z za krotką kołdrą. System został pomyślany w inych realiach. Ja zlikwidowałbym całkowicie ubezpieczenie emerytalne i przerzucił obowiązek na obywateli, niech każdy dba o siebie, to samo ze zdrowiem. Jednakże w takim systemie nie wszystko można zmienić jednocześnie. Oczywiście jestem za całkowitym zlikwidowaniem pomostówek i zastosowaniem innego systemu motywującego.
            Co do nauczycieli to też błagam, jak można tak powierzchownie patrzeć na sprawę. Doprowadziliśmy do tego, aby w systemie pozostali najgorsi, rośnie nam pokolenie degeneratów w nagrodę. Kończymy dzieło radzieckie które wygenerowało takich matołów jak Giertych czy Kaczyski a jest coraz gorzej. Jak chcesz to zmienić, nie uda się to jednym pociągnięciem.
            Podsumowanie :
            Nauczycielom należy stawiać pałace.
            Resztę związków za mordę i pod wodę.
            • megasceptyk Dodam jeszcze że pomysły popieram 08.11.08, 21:00
              ale odpowiedź chciałem usłyszeć od przedmówcy (zakładam, że nim nie jesteś).
    • sleeper_in_the_grass Wielki respekt dla Tuska 08.11.08, 13:40
      Niby ode mnie to niewiele, bo i tak zawsze popierałem PO (w szczególności w
      jego pragmatycznym wydaniu a la Tusk + Schetyna, niż w ideologiczno-bojowym
      wydaniu a la Rokita + Saryusz-Wolski), ale mimo wszystko uważam, że trudno nie
      docenić stanowiska rządu w tej sprawie - pierwszy rząd, który ma odwagę podjąć
      tę niepopularną decyzję i zlikwidować niesprawiedliwy i kuriozalny system. Mam
      mimo wszystko też nadzieję, że zostanie też pary na KRUS ;)
      • hjalmar Re: Wielki respekt dla Tuska 08.11.08, 13:55
        No i jeszcze likwidacja szkodliwej ustawy z 2005 o emeryturach gorniczych.
        Dlaczego cale spoleczenstwo ma placic na emeryture gornicze? Bo moga zrobic
        zadyme? To kiepskie uzasadnienie.
      • Gość: solar Ktos dobrze zauważył, "że to choroba psychiczna IP: *.slp.vectranet.pl 08.11.08, 14:11
        zionie z oczów słońca peru, mistrza bajeru..."
        • Gość: ? Re: Ktos dobrze zauważył, "że to choroba psychicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 14:17
          dlaczego? bo chce w koncu normalnosci?
        • dobiczek uwaga! niejaki marek gora ktory zreformowal 08.11.08, 14:20
          system ubezpieczen spolecznych gwarantowanych przez panstwo na
          prywatne geschefty ktore przepuscily kase emerytow doradza w sprawie
          pomostowek.dla niepoznaki zapuscil brode.jesli jakis emeryt mieszka
          w poblizu tego dobrodzieja niech mu powie-:ze tysiace starych ludzi
          beda zyc w nedzy dzieki jego glupim pomyslom- uczciwy czlowiek
          strzelilby sobie w leb panie gora!
      • Gość: do tuskomatołka Re: Wielki respekt dla Tuska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 15:57
        Jak można być tak naiwnym. Skąd ty człowieku się urwałeś?
        • freeelance Re: Wielki respekt dla Tuska 08.11.08, 16:46
          Na czym niby polega jego naiwność? Bardzo proszę o rzeczowe
          wyjaśnienie.
          • sleeper_in_the_grass Re: Wielki respekt dla Tuska 08.11.08, 16:48
            Bo w Polsce tylko idioci są "za czymś". Normalni, mądrzy, obtrzaskani w świecie
            Polacy są tylko "przeciwko", "za" są tylko frajerzy i naiwniacy.
            • freeelance Re: Wielki respekt dla Tuska 08.11.08, 16:58
              Tak, zapomniałem.
              Pozdrawiam.
    • amirez pomostówki tylko dla naprawdę potrzeboskich 08.11.08, 14:46
      I to była Donek ostatnia kreska, którą Tobie dałem.
      Na więcej nie licz.
      Masz minus u wszystkich, którzy będą musieli zapie...ć do usranej śmierci za
      marne gorsze.
      Mam nadzieję, iż prezydent ma więcej oleju w głowie niż Ty!
      • Gość: west Re: pomostówki tylko dla naprawdę potrzeboskich IP: *.chello.pl 08.11.08, 14:52
        Żadnych emerytur pomostowych. Proste.

Nie chcesz robić w danym zawodzie bo za trudny - nie rób!!!

Jest równouprawnienie - wszyscy polacy powinni przechodzic na emeryture w tym
        samym wieku (podział oczywista moze istniec na kobiety i mężczyzn).
        Nie rozumiem dlaczego taka nauczycielka czy zwykły górnik - np elektryk - maja
        przechodzic na emeryture do kilkudziesieciu lat wczesniej od innych. To jest
        skandal!!!!
        • Gość: xxx Re: pomostówki tylko dla naprawdę potrzeboskich IP: *.toya.net.pl 08.11.08, 16:43
          > Nie rozumiem dlaczego taka nauczycielka czy zwykły górnik - np elektryk - maja

pokaż mi nauczycielkę przechodzącą na emeryturę kilkadziesiąt lat wcześniej,
          poczytaj sobie prawo, mylisz się kolego strasznie

i najwyraźniej pomyliłeś nauczycielkę z policjantem, nauczycielka może przejść
          na emeryturę maksymalnie 5 lat wcześniej

ale pyskować każdy może....
          • freeelance Re: pomostówki tylko dla naprawdę potrzeboskich 08.11.08, 17:10
            A mnie uczył języka pewien Pan, który pracował jeszcze rok przed
            śmiercią, a dożył 72 lat.
        • Gość: klm Re: pomostówki tylko dla naprawdę potrzeboskich IP: *.mysmart.ie 08.11.08, 20:19
          Gość portalu: west napisał(a):

> Jest równouprawnienie - wszyscy polacy powinni przechodzic na emeryture w tym
          > samym wieku (podział oczywista moze istniec na kobiety i mężczyzn).

A dlaczego mialby istniec podzia na kobiety i mezczyzn? Jest rownouprawnienie?
          Kobiety statystycznie zyja dluzej a pracuja krocej. Tojuz bardziej sprawiedliwe
          (i z pewnoscia lepsze dla budzetu) byloby gdyby mezczyzni na emeryture
          przechodzili wczesniej.
      • Gość: Ździchu Re: pomostówki tylko dla naprawdę potrzeboskich IP: *.derby.waw.pl 08.11.08, 14:55
        bo co? bo chciałbyś się byczyć na ciepłej emeryturce za pieniądze, które państwo
        odbiera pozostałym, uczciwie pracującym, ty PiSdzielski darmozjadzie?
      • Gość: Tomo Re: pomostówki tylko dla naprawdę potrzeboskich IP: *.merinet.pl 08.11.08, 15:01
        amirez napisała:

> I to była Donek ostatnia kreska, którą Tobie dałem.
        > Na więcej nie licz.
        > Masz minus u wszystkich, którzy będą musieli zapie...ć do usranej
        śmierci za
        > marne gorsze.
        > Mam nadzieję, iż prezydent ma więcej oleju w głowie niż Ty!

A co ja mam zapie...ć i oddawać państwu połowę swoich poborów żebyś
        ty krowo mogła leżeć na emeryturce w wieku 55 lat?
        A jeżeli już dożyję swojej emerytury to przy obecnych zarobkach
        rzędu 8 000zł netto/miesięcznie dostanę może 1000zł emerytury, bo
        pokurcz z Krakowskiego przedmieścia moją kasę hojnie chce oddać
        tobie???? Weź się krowo za robotę, oszczędzaj pieniądze i leż w domu
        do góry d.pą nawet w wieku 40 lat. Tylko za swoje, a nie za moją
        kasę.
      • Gość: vendettav Re: pomostówki tylko dla naprawdę potrzeboskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 16:06
        A Ty co chciałbyś żyć na mój rachunek przed normalnym wiekiem
        emerytalnym? To się nazywa złodziejstwo.
    • jedynymaria Premier: pomostówki tylko dla naprawdę potrzebu... 08.11.08, 14:53
      brawo panie tusk glosowalem na lewice a teraz bede glosowal i
      namawial przyjaciol na pana.opozycja juz walczy o glosy ale bardzo
      nie fer
      • Gość: vcx Re: Premier: pomostówki tylko dla naprawdę potrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 15:05
        nie zapedzaj się tak bardzo ... slonce peru mistrz bajeru własnie
        wstawia wykształciuszkom bajer by go chwycili jak rekiny ... z
        likwidacji pomostówek wyjdzie tyle co z likwidacji podatku belki i
        innych cudów jakie wstawiał chyży rój
    • ambl Premier: pomostówki tylko dla naprawdę potrzebu... 08.11.08, 15:05
      Prezydent powinien podpisać tą ustawę choćby dlatego że ryży kudła sPOdziewa
      się że będzie odwrotnie i będzie można wszystko zwalić na
      Kaczora(nieprzypadkowo wybrał koniec roku).Tym samym nasze słoneczko wyjdzie
      na czoło największych szkodników RP(wg mnie do tej POry prowadzi duet
      leszekmiller & marekpol)no i jak się POwiedziało A to trzeba POwiedziec B
      tzn.wziąć się za KRUS,ale do tego chyba nie dojdzie bo koalicjent trzyma go
      mocno za jaja i nie da swemu elektoratowi zrobić krzywdy.PO tych "reformach"
      inaczej zwanych kręceniem lodów POzostanie nam zdychać POd PłOtem albo
      POgonić całe to towarzycho palikotoniesiołokomoronowakotuskowe z zakazem POwrotu
    • Gość: bono63 Wizualizacja PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 15:37
      Wizualizacja PO - elegancki , czarujący Pan o nienagannych manierach i
      idealnie skrojonym markowym garniturze, który ...właśnie okradł Ci portfel.
      • Gość: plansześcioletni Re: Wizualizacja PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 16:25
        akurat wcześniejsze emerytury należą się tylko nauczycielom[nie
        wszystkim. takim wuefistom-niby za co] i ludziom narażającym życie
        [np jednostki specjalne policji][a nie wszystkim mundurowym, bo np
        jakimś tam rzecznikom prasowym, którzy sa normalnymi oficerami
        policji, nie powinno przysługiwać, bo ich praca nawet nie może
        zmęczyć :P]

z tymże dla mundurowych powinna być możliwość pracowania np. w
        jednostkach szkolących. a dla nauczycieli np. egzaminy-co im się
        stanie jak w wieku 65 lat pójdą poczytać wypociny maturzystów??? :D
        • Gość: xxx Re: Wizualizacja PO IP: *.toya.net.pl 08.11.08, 16:47
          nauczyciele po osiągnięciu pewnego wieku, za granicę postawiłbym 50, powinni
          przechodzić do pracy w kuratoriach, ministerstwie, WODN, itp., szkolić i
          doradzać młodszym nauczycielom, praca z młodzieżą potrafi zrujnować zdrowie,
          ciągły hałas przekraczający normy i stres z tym związany
      • freeelance Re: Wizualizacja PO 08.11.08, 16:57
        Gość portalu: bono63 napisał(a):

> Wizualizacja PO - elegancki , czarujący Pan o nienagannych
        manierach i
        > idealnie skrojonym markowym garniturze, który ...właśnie okradł Ci
        portfel.

Jest dokładnie odwrotnie. Wizualizacja dotychczasowych rządów to
        policjant, który odwracał głowę bo nie chciał oberwać, kiedy młody
        emeryt wyciągał mi portfel przez ostatnie kilkanaście lat. Ten rząd
        to pierwszy policjant, który reaguje. Jeśli jeszcze zmieni się skład
        KGP i WSZYSCY nowi komendanci nie będą już się bali palących się
        opon pod ich oknami, to może i na rolnika zareaguje.
      • agg Re: Wizualizacja PO 08.11.08, 17:03
        no nie wiem czy okradl. skad innad uwazasz ze zus jest za niski?
    • Gość: jan Bardzo dobrze panie premierze, tak trzymać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 16:23
      Nie może być tak, że społeczeństwo będzie sponsorować wcześniejszą emeryturę
      pani z okienka PKP i innym. Dość już tego.
    • p26 Premier: pomostówki tylko dla naprawdę potrzebu... 08.11.08, 16:33
      Brawo Tusk..w końcu pierwsza męska decyzja. Dość już rozmemłanych negocjacji i rozmów o niczym. Związkom zawodowym trzeba ukrócić to rozpasanie i glupotę. Pieprzą cały czas o solidarności ale co to za solidarność..to jest uprzywilejowanie pewnych grup kosztem innych..to jest draństwo a nie solidarność. Prawdziwa solidarność to sytuacja gdy pomostowki mają faktycznie ci najciężej pracujący i to w najcięższych warunkach..pozostali do roboty..tego wymaga prawdziwa solidarność...solidarność pokoleń i solidarność narodowa..kraj musi się rozwijać a nie brnąć w antyrozwojowy nadmierny socjał.
    • Gość: xxx Policja, wojsko i strażacy też jak wszyscy IP: *.toya.net.pl 08.11.08, 16:39
      "Alternatywa jest prosta: albo pomostówki dla tych, którzy ich naprawdę
      potrzebują albo powszechny system emerytalny bez emerytur pomostowych -
      powiedział premier Donald Tusk w wywiadzie dla sobotniej "Gazety Wyborczej". "

zgoda, ale psy, trepy i firemani też mają iść na emerytury w wieku 65 lat a
      nie 30 lat wcześniej, potem mamy bandy 35-letnich emerytów, którzy z nudów
      zasilają gangi przestępcze, mało takich przypadków było?
      • Gość: delfin ja chce mieć normalną emeryturę IP: *.chello.pl 08.11.08, 17:30
        A nie 300 zł, krasnoludki na to nie zarobią, może pójdźmy wszyscy w
        wieku 55 lat na emeryture, pracujmy po 35 godzin tygodniowo, a
        dobrobyt wywalczą nasi wspaniali związkowcy.
    • pandora-online 10 klamstw donalda 08.11.08, 17:37
      2).Radykalnie podniesiemy place dla budzetowki, zwiekszymy
      emerytury i renty.

Musimy tylko wygrac te wybory
      ten nie-rzad to
      "PARADA OSZUSTOW"
    • Gość: Luke Brawo panie premierze!! - o ile dotrzymasz słowa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 17:47
      nikt nie ma wypisane na czole - nauczyciel czy górnik - pracę można zmienic jak
      nie odpowiada. I niech nie gadają ze maja taka ciezka prace - niech najpierw
      sprobuja inna, nie maja porownania. Wymiencie mi 10 lekkich zawodow!!
      i to dotyczy sie nie tylko tych powyzej, ale kazdej pracy z pomostowka.
    • nessie-jp Czy ktoś mi wytłumaczy... 08.11.08, 18:50
      ...po kiego grzyba w ogóle jest taka forma zapomogi, jak "emerytura pomostowa"?

Dla osób niezdolnych do pracy są renty. Te renty powinny być przyznawane osobom
      chorym, a szczególne renty zawodowe powinny być przyznawane osobom, które
      straciły zdrowie i zdolność do pracy wskutek wykonywania swojego zawodu --
      szczególnie zawodów niebezpiecznych, takich jak praca w policji, straży
      pożarnej, wojsku, szkole, zakładzie karnym, szpitalu.

To powinna być w ogóle podstawa bezpieczeństwa zawodowego dla osób pracujących w
      takich zawodach
    • Gość: gnago Premier: pomostówki tylko dla naprawdę potrzebu.. IP: *.cust.tele2.pl 08.11.08, 19:42
      A mi coś świta że pomostówki wprowadzono przy dużym bezrobociu. Dlaczego je utrzymywać jeśli bezrobocie jest niskie. A pracodawców zmobilizować do zatrudniania ludzi bez względu na wiek.
    • carpaccio4 całe szczęście panie tusk, że nie będzie 08.11.08, 19:46
      pomostówek bo masz pan kupe szmalu do oddania. i nie jakieś tam procenta. o
      procentach to będziemy rozmawiać jak pan oddasz kwoty główne.
    • johansson44 Premier: pomostówki tylko dla naprawdę potrzebu.. 08.11.08, 22:13
      Radość niektórych z likwidacji wcześniejszych emerytur jest
      przedwczesna. Następnym krokiem będzie podnoszenie wieku
      emerytalnego i zrównanie tego czasu dla kobiet i mężczyzn.
      Zakładając, że dla mężczyzn podniosą o 2 lata (do 67) czyli kobietom
      o 7 lat (obecnie mają 60). Nie jestem prorokiem. Takie propozycje są
      zawarte w raporcie FOR (fundacji Balcerowicza) z lutego tego roku
      pod tytułem "Ile nas kosztują wcześniejsze emerytury ?" Pierwszą
      propozycja jest likwidacja wcześniejszych emerytur. Byłbym
      niesprawiedliwy dla autorów gdybym nie wspomniał o tym, że
      wspomnieli o paru rzeczach o których rząd milczy. Np. o komisji
      ekspertów medycyny pracy , o emeryturach mundurowych i górniczych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka