Dodaj do ulubionych

zaparcia:((

15.03.07, 09:17
chciałam zebrać informacje dotyczące zaparć w trakcie DC. Czytałam, że dopada
to sporo osób. Wiem, że używać można otręby owsiane z DC, ale czy jest
możliwość użycia takich zwykłych, ze sklepu?? PO drugie, proszę o informacje
nt ogórka kiszonego--czy nie stopuje on ketozy? Po trzecie, herbatki typu
Figura... które mają najmniejszą ilość składników niedozwolonych (wit. C,
cytrusy itp)??? Bardzo proszę o pomoc i zebranie wiadomości
Obserwuj wątek
    • voluptas ogórek kiszony/kapusta kiszona 15.03.07, 09:32
      No to po kolei:

--> ogórek kiszony: ketozę stopują węlgowodany (cukier). Biorąc pod uwagę, że
      ogórek kiszony ma zaledwie 1,9 gram węglowodanów na 100 gram wspomnianego
      ogórka, to ketoza go nawet nie zauważy.
      --> kapusta kiszona ma takie samo działanie, jak ogórek, jeśli chodzi o wpływ na
      ketozę, jest podobnie: 3,4 gram węgli/100 gram kapusty, więc wartość pomijalna.

Trzeba jednak uważać ze stosowaniem kiszeniny, bo można sobie mocno podrażnić
      żoładek.
    • voluptas herbatki przeczyszczające: Figura etc. 15.03.07, 09:46
      Mam problem z powołaniem się na źródło, bo czytałam tę informację dość dawno, na
      pewno na stronie konsultanta DC. Postaram się to skonsultować z moją dealerką
      ;), więc gdyby informacja się nie potwierdziła posta skasuję. Ale ad rem:

W czasie ścisłej DC można wspomagać się herbatkami typu Figura1 czy Figura dwa.
      Efekt przeczyszczający, jaki dają, właściwie nie pozwala zawartym w nich
      węglowodanom i witaminom się wchłonąć, więc ketoza jest niezagrożona.
    • voluptas kawa / ciepła woda pita na czczo. 15.03.07, 09:53
      Kawa to mój sposób na regulowanie wypróżnień na DC. Dzięki niej nigdy mnie ten
      problem nie dopadł, inaczej nie wiem, czy wytrwałabym tyle razy na ścisłej...

Kawę piję codziennie rano, ja akurat z odrobiną mleka i słodzikiem. Pół godziny
      później - wizyta w WC gwarantowana.
      Czytałam, że niektórzy zamiast kawy polecają wypicie na czczo szklankę ciepłej
      (jak najcieplejszej) wody. Efekt ma być podobny.

I jeszcze jedno. Niedawno w telewizyjnym programie "Jesteś tym, co jesz"
      bohaterką była pani, która poza nadwagą miała właśnie problem z zaparciami.
      Dietetyczka poradziła jej, żeby w porze, o której zwykle odwiedzała WC
      spróbowała przysiąść na chwilę z ugietymi nogami podciągnietymi pod brodę -
      podobno w tej pozycji mózg wysyła do jelit sygnał, że o to nadszedł czas, kiedy
      by wypadało zrzucić zawartość.
      Metody nie testowałam, ale cytuję, bo a nuż komuś pomoże.
      • zielonakoniczynka Re: kawa / ciepła woda pita na czczo. 15.03.07, 12:27
        dziękuję, na pewno to będzie nieoceniona pomoc dla wielu osób
      • agagdansk Re: kawa / ciepła woda pita na czczo. 15.03.07, 13:04
        Ja tez dzięki kawie nie mam problemów, ale polecam ( może dla kogos dość dziwną
        metodę) czopki glicerynowe, po ok 3 minutach działają! Nie tylko dobre na DC.

Pozdrowionka
        Aga
        • voluptas czopki glicerynowe 15.03.07, 13:36
          > polecam ( może dla kogos dość dziwną
          >
          > metodę) czopki glicerynowe, po ok 3 minutach działają! Nie tylko dobre na DC.
          >

Aga, to jest jak najbardziej praktykowana metoda, ale ja radziłabym naprawdę
          zostawić ja na koniec i traktować jako wyjście ostateczne: pozbywanie się
          "kłopotu" w taki sposób przez czas dłuższy już zupełnie zwalnia nasze jelita z
          jakiejkolwiek pracy, dlatego mimo chwilowej ulgi, można się od nich na dłuższą
          metę po prostu uzależnić. To ostatnie wiem akurat od lekarki, która rok temu
          przychodziła do mojej obłożnie chorej babci.
          • agagdansk Re: czopki glicerynowe 15.03.07, 17:00
            Oczywiście, że doraźna, po prostu warto mieć w domu, jak źle się czujemy i już
            nie ma wyjścia.

Pozdr.
            Aga
    • balbina_alexandra Re: zaparcia:(( 15.03.07, 20:53
      Nie miałam nigdy problemów z zaparciami, na ścisłej też nie, ale na ostatniej
      mieszanej mój cykl wypróżnień jakby się lekko rozregulował... dlatego
      postanowiłam własnie spróbować z błonnikiem DC jak już skończę ścisłą. Pożyjemy,
      zobaczymy... pewnie problemy znikną jak już zacznę z powrotem jeść owsiankę
      (drastycznie ograniczyłam węglowodany na mieszanej a nawet po niej, i to chyba
      skutki tegoż).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka