Dodaj do ulubionych

normalne otręby na zaparcia?szkodzą?

26.03.07, 01:14
Witam,

chcialam sie zapytac czy srosowanie normalnych otrebow owsianych ( ok. 1
lyzeczki do kazdej saszetki ) hamuje ketoze?

przeczytalam na forum o otrebach i niezuwazylam ze chodzilo o otreby DC i od 2
dni dodawalam po lyzeczce do swoich zupek ( moj 7 dzien diety)

zaczelam jednak panikowac czy niepopelnilam bledu, gdzyz zaczynam czuc sie
ociezala, nie wiem czy to powod. bycmoze chodzi o to ze w 5 dniu dodalam do
zupki obiadowej warzywa, gdyz zle reagowalam na scisla (bole glowy, zawroty,
problemy z koncentracja i niemoznosc wykonywania pracy)

generalnie uczucie ciezkosci i pelnosci bylo moim probleme przy
konwencjonalnych posilkach, wiec przez pierwsze dni scislej czulam sie pod tym
wzgledem doskonale, a teraz czuje jakbym znow puchla - czy to przez te 2 dni z
normalnymi otrebami czy na mieszanej (nie jem miesa jedynie nieco warzyw-ale
bardzo malo) chudnie sie duuuuzzzzo wolniej?

czy myslislicie ze otreby mogly spowolnic chudniecie i zahamowac ketoze?

pozdrawiam :-)
Obserwuj wątek
    • cat.mad Re: normalne otręby na zaparcia?szkodzą? 26.03.07, 09:21
      tak przemyslalam problem przez noc - pozostalo mi 13 dni - moze jednak warto po
      2 dniach mieszanej (1 dzien jakis 3/4 malego kalafiora, 2 dzien - 3 rozyczki
      kalafiora, ok 2 gotowane marchewki i pol pora) wrocic spowrotem na scisla. czuje
      sie ociezala a na scislej wrecz fantastycznie brzuch 'prawie ' plaski :P skora
      naprezona, a teraz znow flak ogolny....moze jakos przetrzymam skutki
      uboczne....sama nie wiem co robic. rada voluptas to przystosowac diete do siebie
      w przypadku zlej tolerancji i dac rade na mieszanej, ale ja byl tez chciala cos
      schudnac przy okazji, a i tak moja przemiana materii niejest najlepsza, a raczej
      beznadziejna....pozdrawiam serdecznie :)
      • voluptas Re: normalne otręby na zaparcia?szkodzą? 26.03.07, 10:00
        Cat.med w kwestii otrębowej Ci nie odpisywałam, bo, cholera, nie wiem. Jak tylko
        pojawi się na gg moja konsultantka, to ją zapytam.

Natomiast co do mieszanej - kto powiedział, że na niej nie schudniesz????
        Będziesz chudła jak na ścisłej z tą różnica, że będziesz miała lepiej wypełnione
        jelita, rzeczywiście nie tak płaski brzuch (no niestety, całe życie z brzuchem a
        la głodówka się nie da), ale chudła będziesz. Przecież nawet licząc, że na
        mieszanej dostarczysz sobie ~600 kcal - to jest 3x mniej, niż powinnaś sobie
        dostarczać w ciągu doby, nawet przy obniżonej przemianie materii. A z ciekawości
        - mozesz napisać, dlaczego uważasz, że Twoja przemiana materii jest do kitu?
        • cat.mad Re: normalne otręby na zaparcia?szkodzą? 26.03.07, 10:28
          Droga Voluptas - przemiana materii słaba - bo goenelanie pomimo milości do
          węglowodanów - kocham kasze gryczana, makarony itp. nie jestm tłusto ani
          zatrważająco dużo. Ponieważ jak wczesniej pisałam jestem od 9 lat wegetarianka (
          bezmiesnie, bezrybowo itp.) nie jadam tłusto - głuwnie warzywa plus węglowodan,
          owoce itp. nie mam obsesji zasmażek i tym podonych negatywnych wspomagaczy
          warzywnych więc moje posiłki nie są sztucznie 'nakręcane kalorycznie' przez
          jakieś niecne dodtaki - czyli ze niby jem warzywa ale sa one tak przyzadzone ze
          i tak kaloryczne. wiadomo od czas od czasu zjem cos slodkiego albo chipsa ale
          nie zapycham sie codziennie swinstwami. a przy wzroscie 171 waze srednio 72kg
          (zimna wiadomo bywa wiecej, albo w jakms dolku dochodze do 75kg). pomimo mlodego
          wieku moje spalanie w poroniu nie z wiekszoscia a ze wszytkimi kolezankami
          wypada marnie. zeby schudznasc choc kg ograniczajac normalnie jedzenie to
          musialbym jesc sama salate i kefir.

do tego dochodzi nadwrazliwosc jelita - czyli baaaardzo uciazliwe klopoty z
          niemoznoscia wyprozniania, wieczne bole brzucha, wzdecia, uczucie sytosci po
          najlzejszym posilku.

teraz mam panike bo znow czuje ze przybieram na wadze i puchne na miesznaej - w
          poprzednim poscie podalam swoj jadlospis - nie byl zbyt imponujacy :P bo
          normalny czlowiek zje pora i nic nie czuej a ja sie czuje jakbym frytki zjadla
          :P po warzywnym objedzie......

aha co do przemiany to przy 2 miesiecznym tenigu - aerobil, pilates silowania -
          5 razy w tyg ok 2h - schudalam 2 kg, ale tak jakos dziwnie bo ani brzuch mi
          niespadl ani nogi nie byly jakos jedrniejsze - wiec to nie bylo 2 kg tluszczu.

tak jakos niewyglada mi to oszalamiajaco :P

aha jaies 6 lat temu bylam tez na DC chyba 2 tyg i wtedy inaczej znosilam - od
          razu czulam sie lzejsza a teraz na mieszanej warzynej czuje depreche ze na nie
          niedziala

aha jest 8 dzien a ja schudalam 1,5 kg - to chyba malo ?
          • cat.mad Re: normalne otręby na zaparcia?szkodzą? 26.03.07, 10:33
            przepraszam za bledy i skladnie ale mam 15 min. do wyjscia z domu i pisalam
            szybciutko zeby sie niespoznic :) i niestety niesprawdzilam

pozdrawiam serdecznie :) !
        • taka.sobie.ona Re: normalne otręby na zaparcia?szkodzą? 26.03.07, 15:50
          Witajcie dziewczyny!

Voluptas, pozwalam sobie odpisać na problem otrębów, bo tak się składa, że mamy
          tę samą konsultantkę (dowiedziałam się o tym przypadkiem ;-) ) i ja ten problem
          z nią już obgadałam.
          Można dodać otręby owsiane do posiłków, ale w ilości nie większej niż 3 łyżeczki
          dziennie, czyli jeśli dzielisz zupki na 5 posiłków, to dodajesz tylko do 3 po
          jednej do każdego.

Pozdrawiam!
          • cat.mad Re: normalne otręby na zaparcia?szkodzą? 26.03.07, 16:43
            dzięki pięknie za rozwiązanie problemu otrębowego ;-)
            • taka.sobie.ona Re: normalne otręby na zaparcia?szkodzą? 26.03.07, 17:30
              Nie ma za co :-)
              Cała przyjemność po mojej stronie.
              Tutaj wszystkie wspieramy się wiedzą nabytą, zwłaszcza nabytą drogą pytań do
              naszej Voluptas :-). To kooooopalnia wiedzy!!! I nie ma w tym żadnej przesady.
          • voluptas Re: normalne otręby na zaparcia?szkodzą? 30.05.07, 12:32
            Taka.sobie.ona - tak Małgosia powiedziała? I powiedziała, że moga być zwykłe?
            Kurcze, znowu mamy rozdźwięk w doktrynie.
            Ponieważ Małgosia się urlopuje, musiałam tym razem kupić saszetki u innej
            konsultantki. Zapytałam ją i o błonnik i o otręby właśnie. I jeśli chodzi o
            otręby usłyszałam rzecz następującą: jeśli stosujemy, to w ilości owszem 3
            łyżeczek, ale powinnyśmy na ścisłej stosować otręby DC a nie zwykłe.
            Dlatego, że otręby DC mają zmodyfikowaną zawartość węglowodanów - a właśnie
            ograniczenie wegli jest na ścisłej najistotniejsze.
            Mnie to wytłumaczenie przekonuje.
    • zielonakoniczynka mam podobny problem cat 26.03.07, 18:07
      też jestem wege od wielu lat, ale wciąż mam problemy z załatwianiem się,
      wzdęciami i nadwrażliwym jelitem. Prawda jest taka, że taka dieta jelitom takim
      jak nasze nie służy:( warzywa długo się trawi, fermentują dłużej, często też
      podrażniają. Zastanawiam się coraz mocniej nad zerwaniem z wegetarianizmem. To
      był mój sposób na życie, ale, co ciekawe, podczas diety obudził mi się apetyt na
      mięso:| po raz pierwszy od wielu, wielu lat
      • cat.mad Re: mam podobny problem cat 26.03.07, 19:11
        witam serdecznie :-)

a wiec nie tylko ja mam takie problemy.....kurka wlasnie mialam nadzieje ze DC
        pomoze mi w w/w negatywnych skutkach wegetarianizmu, ułatwi orgaizmowi powrót
        na prawidlowy tor.....jak ty znosisz scisla - ja kilka lat temu ok 5-6 dawalam
        rade swietnie-doskonale sie czulam, dobrze spalalam tluszcz. teraz mam zupelnie
        inny tryb zycia i ciagly stres, a bole glowy, zawroty, niemoznosci pracy
        umyslowej, skierowaly mnie 6 dnia scislej na dodanie warzyw do obiadowej zupki -
        i co sie stalo - klops - bo od soboty czuje sie nie jak na diecie - fakt
        uciazliwe skutki ubozne minely, ale mam wrazenie ze nie chudne i znow czuje taka
        'rozlazlosc' jesli chodzi o cialo i zupelnie nie czuje zebym cos spalala. i
        ogolnie dopadl mnie chyba dolek, bo zazwyczaj na 8 dni diety wygladalam i czulam
        sie swietnie i po zainkorporowaniu warzyw znow powrocilo to przeklete poczucie
        sytosci (1 por i 1 marchewka dzis do obiadu ! ). matko moje kolezanki
        nietraktuja takich ilosci jedzenia jak posilek a ja czuje sie jak po frytach :)

ciekawa jestem jakie ty masz spostrzezenia, jak ty znosisz DC - scisla lub
        mieszana. mowiac ze ta dieta nie jest dla nas, mowisz DC scisla, mieszana z
        warzywami czy wogole. s

powaznie zastanaiwma sie nad powrotem na scisla. mam jeszcze 2 tyg. wiec moze
        jest sens...bo jak czytam o ubytkach w kiogramach u innych to troche martwie sie
        o siebie i ze cos ze mna nie tak.

pozdrawiam serdecznie kolezanke wege :) ! i czekam z niecierpliwoscia na
        spostrzezenia i uwagi, bo malo osob rozumie takie problemy.
        • zielonakoniczynka Re: mam podobny problem cat 26.03.07, 20:08
          ja jestem na dc pierwszy raz, więc nie mam porównania. Jestem osłabiona, dość
          głodna;) ale wytrzymuję to wszystko całkiem nieźle i nie pozwoliłam sobie do tej
          pory na żadną zachciankę.
          Piszesz, że masz teraz inny tryb życia, stres itp. Może to nie był najlepszy
          czas na zdecydowanie się na dietę. Teraz jesteś na mieszanej, ketozy
          najprawdopodobniej nie masz, więc ja bym na Twoim miejscu przeszła na 1000
          kalorii i dała organizmowi odpocząć. Jeżeli jednak Twoje życie po prostu tak
          teraz wygląda, że jest dużo stresu, biegania i już w najbliższym czasie tak
          będzie, możesz spróbować ścisłej znowu za jakiś czas.
          Co do bólów brzucha i uczucia pełności-ja Cię bardzo dobrze rozumiem. Mówiąc że
          ta dieta nie jest dla nas myślałam o wegetarianizmie. Osoby z wrażliwymi
          jelitami powinny jeść galarety mięsne (błeee) gotowanego kurczaczka itp. Obawiam
          się jednak, że u Ciebie to nie tylko jelito drażliwe, ale też nerwica żołądka,
          bo niedobre objawy masz nawet po marchewce. Gdy ja miałam mocne ataki nerwicy i
          jelita (często lubią pojawiać się razem) nie mogłam jeść, mdliło mnie gdy
          cokolwiek zjadłam, brzuch był jak piłka. Piszesz że masz stresujące sytuacje,
          więc niestety może z tego wynikać. Doraźnie pij ziółka (rumianek, koper włoski,
          uspokajające z melisą, ogrzewaj brzuszek termoforem), ale sądzę że musisz iść do
          lekarza, bo mnie bolał brzuch tylko po niektórych potrawach, po marchewce na
          pewno nie. uważaj na pora, jak dla mnie jest b. ciężkostrawny. Ja byłam u
          lekarza gastrologa z moimi dolegliwościami, dostałam różne leki i powoli mi się
          to uspokoiło. ale chyba przede wszystkim dlatego że zmieniłam także tryb życia.
          Zdrowie jest najważniejsze. pozdrawiam ciepło
    • kkkaro Re: normalne otręby na zaparcia?szkodzą? 09.04.07, 10:59
      Cześć!
      Strasznie żałuję, że dopiero dziś w 5.dniu przeczytałam, że nadmiar otrębów może
      przeszkodzić ketozie;((
      Bo do wczoraj zjadłam aż 350 gram otrębów owsianych, chroniąc się przed głodem.
      Czy mam szansę wywołać u sie bie ketozę za 3 dni, jeśli od dziś (5dzień)
      ograniczę otręby do 3 łyżeczek?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka