Dodaj do ulubionych

Do Pani radnej Anny Łukaszczyk

02.02.11, 17:47
Dowiedziałem się, że na terenie kop. Halemba ma być uruchomiony kocioł wodny, który dostarczy ciepła mieszkańcom Halemby. Instalacja jest stara i nie ociera się nawet o normy BAT.
Jak to możliwe że RM wyraża zgodę na trucie gazami, pyłami, furanami, WWA i innymi truciznami mieszkańców Halemby i okolic?
Tak skuteczne zablokowała Pani budowę spalarni śmieci w Rudzie i to nowoczesnej, a obecnie milczy Pani gdy trucie rudzian staje się oczywiste?
Czy punkt widzenia spraw środowiskowych zależ, od tego czy jest się kandydatką na radną czy radną?
Cieszy się Pani pewnym autorytetem wśród tych, którym środowisko naturalne jest nie obojętne, proszę go nie zmarnować i nie dać się zmanipulować (ten kocioł to ekologiczna ściema).
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • hynio59 Re: Do Pani radnej Anny Łukaszczyk 03.02.11, 16:41
      Ciebie trucie chyba nie dotyczy, bo gadasz jak zaczadzony!?
    • bad_and_ugly Re: Do Pani radnej Anny Łukaszczyk 03.02.11, 16:55
      Cała ta Carbo-Energia (z tym jej kotłem na Halembie) to jedna wielka energetyczno-ekologiczna ściema! Drożyzna, zero wizji na przyszłość i żałosna elektrociepłownia Mikołaj, która latem stoi. Którą elektrociepłownię stać na to żeby latem nie produkować energii elektrycznej? Ostatnio jadąc ul. 1-go Maja w rejonie budowy trasy N-S zauważyłem, że zlikwidowano ciepłociąg wzdłuż niej (od Zametu aż po cmentarz na Czarnym Lesie). Te rury zasilały kiedyś z elektrociepłowni Zabrze aż Bykowinę, którą teraz grzeje Carbo-Energia. Czyżby zlikwidowano rezerwową nitkę zasilania większości miasta na wypadek wykopyrtnięcia się Mikołaja i podano całe miasto Carbo-Energii jak na tacy? Chciałbym się mylić.
      Carbo-Energia rulez!!!
      • zoro333 Re: Do Pani radnej Anny Łukaszczyk 03.02.11, 17:46

Co do Carbo-Energi masz rację. Jest to spółka, której właścicielem jest górnictwo, i dlatego inne spółki górnicze i kopalnie muszą z niej korzystać. Carbo nie zależy na obniżaniu kosztów czy też modernizacji. Mają zapewnione zbycie ciepła a pracownicy przywileje górnicze.
        • bad_and_ugly Re: Do Pani radnej Anny Łukaszczyk 03.02.11, 22:12
          zoro333 napisał:

>
          > Co do Carbo-Energi masz rację. Jest to spółka, której właścicielem jest górnict
          > wo, i dlatego inne spółki górnicze i kopalnie muszą z niej korzystać. Carbo nie
          > zależy na obniżaniu kosztów czy też modernizacji. Mają zapewnione zbycie ciepł
          > a a pracownicy przywileje górnicze.

Jeżeli mam rację co do likwidowanego ciepłociągu wzdłuż ul. 1-go Maja (którego technicznie na pewno nie trzeba było likwidować z powodu budowy trasy N-S, na pewno dało się go przenieść) to teraz już nie tylko, jak piszesz, "kopalnie muszą z niej korzystać" ale i całe miasto, poza chyba Ruda i Godulą. To jest granda! Wystarczy w necie poszukać taryf obecnie pracującej jeszcze Elektrowni Halemba, Elektrociepłowni Zabrze i Carbo-Energii, i porównać. Zważywszy, w kontekście likwidacji ciepłociągu wzdłuż 1-go Maja - jeżeli jest faktycznie tak jak mi się wydaje, że Elektrociepłownię Zabrze kupiło Fortum i deklaruje tam budowę nowego źródła, a Carbo-Energia - na swojej stronie internetowej deklaruje "przetarg na przetarg na zakup używanego turbozespołu przeciwprężnego", to żal mi tych których z Elektrociepłowni Mikołaj zasila Carbo-Energia, a mogłaby, gdyby nie zlikwidowano ciepłociągu wzdłuż 1-go Maja, Elektrociepłownia Zabrze. Żal mi mieszkańców Halemby - za ciepło bulną więcej niż płacili gdy mieli ciepło z elektrowni.
          Wie ktoś może na pewno jak to jest z tym likwidowanym ciepłociągiem? Napiszcie jak wiecie.
          Dla mniej wtajemniczonych - jeżeli Carbo-Energia chce kupić kolejny turbozespół przeciwprężny, to na pewno nie ma zamiaru stać się "rasową" zawodową elektrociepłownią - w takiej pracują też takie ale bez upustowo-kondensacyjnych się nie obejdzie. Prawdopodobnie chodzi o PR w postaci "rozwój i innowacje w EC Mikołaj", przecięcie wstęgi, Wiadomości Rudzkie, TV Sfera, nowoczesne źródło ciepła dla Rudy Śl. itp., itd.
      • g-48 Re:Dla bardziej dociekliwych. 03.02.11, 18:52
        Zostawiam tylko linki do przemyslenia.Kotlownia halembska moze dobre rozwiazanie ale krotkoterminowe.
        www.europages.co.uk/
        I pod tym linkiem mozna znalezc polskojezyczna pupilke:
        carboenergia.pl/index.php/publisher/articleview/frmArticleID/9/
    • bytom333 Re: Do Pani radnej Anny Łukaszczyk 04.02.11, 08:20
      Czy ktoś wie ile PEC płaci obecnie z jednostkę ciepła z CARBO, a ile za jednostkę ciepła PKE El. Halemba ?
      • bad_and_ugly Re: Do Pani radnej Anny Łukaszczyk 04.02.11, 09:52
        bytom333 napisał:

> Czy ktoś wie ile PEC płaci obecnie z jednostkę ciepła z CARBO, a ile za jednost
        > kę ciepła PKE El. Halemba ?

Wg strony PECu:
        ceny w zależności od producentów ciepła
      • bad_and_ugly Re: Do Pani radnej Anny Łukaszczyk 04.02.11, 10:33
        bytom333 napisał:

> Czy ktoś wie ile PEC płaci obecnie z jednostkę ciepła z CARBO, a ile za jednost
        > kę ciepła PKE El. Halemba ?

Niestety w moim poprzednim poście ceny Carbo-Energii są już nieaktualne (wszystkich pozostałych źródeł tak).
        Nowa Carbo-Energia: Carbo-Energia 2011
        Dla wyjaśnienia: CNW-ciepłownia Nowy Wirek, ECM-elektociepłownia Mikołaj, CH-ciepłownia Halemba, CB-ciepłownia Bielszowice.
        Reasumując:
        - na Halembie obecnie płacą 17,02 zł/GJ z elektrowni, z ciepłowni Carbo-Energii prawdopodobnie będą płacić 23,30 zł/GJ;
        - z informacji na stronie PECu wynika, że ci którzy korzystają z ciepła prod. w elektrociepłowni Zabrze płacą również pośrednikowi - czyli PECowi z Zabrza i płacą w sumie 18,93+2,66=21,59 zł/GJ - czyli i tak mniej niż ktokolwiek i gdziekolwiek w Rudzie Śląskiej korzystający z ciepła produkowanego przez jakąkolwiek ciepłownię/elektrociepłownię Carbo-Energii (bezpośrednio - bez pośrednika!!!).
        Niech żyje Carbo-Energia i jej promotorzy! Żegnaj na Halembie stare dobre PKE!
    • bytom333 Re: Do Pani radnej Anny Łukaszczyk 04.02.11, 08:24
      Czy aktywność Pani Anny pobudzi termin następnych wyborów?
      • janek23nadaje Re: Do Pani radnej Anny Łukaszczyk 04.02.11, 14:32
        Pewnie nie bo nie jest z Halemby i się na tym nie zna. Choc na śmieciach tez się nie znała i nie zna a była najmądrzejsza ...
      • g-48 Re: Do Pani radnej Anny Łukaszczyk 04.02.11, 19:25
        Czy aktywność Pani Anny pobudzi termin następnych wyborów?
        No w koncu jestes na wlasciwym torze!Bravo!
        • hrabina_0 Re: Do Pani radnej Anny Łukaszczyk 06.02.11, 02:56
          Andrzejku ujawnij sie wreszcie taka była umowa co ?? g = 48 ??? Czy nigdy umów nie nie dotrzymuje ??
          • g-48 Re: Przepraszam cie zerowa hrabino... 06.02.11, 08:59
            Andrzejku ujawnij sie wreszcie taka była umowa co ?? g = 48 ??? Czy nigdy umów
            > nie nie dotrzymuje ??
            Czy mozesz mi przypomniec o jaka umowe chodzi ?Tyle umow zawieralem ze mi sie gdzies ta twoja zawieruszyla. Dlatego dobrodziejko racz mi przypomniec.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka