Dodaj do ulubionych

prawie 100 urzędników zwolnionych!!!

31.03.11, 21:32
Dzisiaj wypowiedzenia otrzymało ponad 90 urzędników.Oprócz najniższych stanowisk wypowiedzenia otrzymali wszyscy gońcy urzędu(ciekawe która firma bedzie roznosiła listy?Jak myślicie?).W większości wypowiedzenia otrzymali ludzie młodzi, wykształceni tuż po studiach, którzy mieli szansę w przyszłości stanowić trzon dobrej rudzkiej administracji.Nie brano także pod uwagę czynnika społecznego pomimo szumnych zapowiedzi (wśród gońców i zwolnionych są znowu matki samotnie wychowujące dzieci).Nie znam nikogo ze zwolnionych 28 stycznia kto podjąłby pracę do tej pory dzięki Urzędowi Pracy, więc jeśli ta fala nowych bezrobotnych ruszy do UP, to przypuszcalnie tylko po zasiłek...Dziękujemy Pani Prezydent!Nie zapomnimy!
Obserwuj wątek
    • fast-kajfasz Re: prawie 100 urzędników zwolnionych!!! 31.03.11, 21:37
      Aż tylu stania przemycił na stołki. A to skubany, w dodatku tak cicho! Może teraz będzie mozna w biurach normalnie załatwić sprawę.
      • mie_cio Re: prawie 100 urzędników zwolnionych!!! 31.03.11, 23:12
        a mnie jest żal tych ludzi. tak zwyczajnie po ludzku - żal. współczuję. bo dla niektórych rodzin to prawdziwy dramat. a niestety widzę, że niektórych na tym forum cieszy to nieszczęście, które tych ludzi dotknęło. to kompletny brak empatii, szczyt nieżyczliwości i zwykłe prostactwo! po prostu wstyd!!!
        • fast-kajfasz Re: prawie 100 urzędników zwolnionych!!! 01.04.11, 17:19
          litość to piękna rzecz. Szkoda tylko, że tyłek boli!
      • hrabina_0 Re: prawie 100 urzędników zwolnionych!!! 01.04.11, 08:10
        Przecież o Rudzie mówiło się w Katowicach, że braknie miejsca na krzesła w UM.
    • barretta Re: prawie 100 urzędników zwolnionych!!! 31.03.11, 21:59
      antyidiotyzm napisał:

> Dzisiaj wypowiedzenia otrzymało ponad 90 urzędników. Nie zapomnimy!

Szukałem w internecie - oczywiście - stanowiska w instytucji państwowej o takiej nazwie jak "asystent sekretarki" w Kancelarii Prezydenta Miasta.
      Albo
      Który prezydent miasta ma czterech kierowców? nominalny czas pracy urzędnika to 8h (czyli pracowali po 2h każdy? ) 0_O

Dajcie jeszcze jakieś egzotyczne stanowiska za czasów naszego byhapowca
      • g-48 Re: prawie 100 urzędników zwolnionych!!! 31.03.11, 22:04
        Dajcie jeszcze jakieś egzotyczne stanowiska za czasów naszego byhapowca
        Leczenie u psychiatry nie przynioslo wynikow to zmien babo przychodnie!
        • ktos33dwa Re: prawie 100 urzędników zwolnionych!!! 31.03.11, 22:32
          g-48 czytam forum od dłuższego czasu i nie zabierałem głosu ale stwierdzam albo jesteś przy...asem AS albo jesteś anarchistą ale w rzeczywistości jesteś głupi.
          • gejsza10 Re: prawie 100 urzędników zwolnionych!!! 01.04.11, 09:51
            ktos33dwa napisał:

> g-48 czytam forum od dłuższego czasu i nie zabierałem głosu ale stwierdzam albo
            > jesteś przy...asem AS albo jesteś anarchistą ale w rzeczywistości jesteś głupi
            > .
            A ty przydupasem Dziedzic!!!
            • barretta Re: prawie 100 urzędników zwolnionych!!! 01.04.11, 12:44
              gejsza10 napisała:
              > A ty przydupasem Dziedzic!!!

Lepiej być przydupasem niż dupowłazem AS'a - aż mnie otrząsnęło brrr
              • gejsza10 Re: prawie 100 urzędników zwolnionych!!! 01.04.11, 14:33
                barretta napisała:

> gejsza10 napisała:
                > > A ty przydupasem Dziedzic!!!
                >
                > Lepiej być przydupasem niż dupowłazem AS'a - aż mnie otrząsnęło brrr
                Jestes LIZOWLAZ i mnie odrzuca na samą mysl tej zajadliwosci.
                • barretta Re: prawie 100 urzędników zwolnionych!!! 01.04.11, 21:29
                  gejsza10 napisała:
                  > Jestes LIZOWLAZ i mnie odrzuca na samą mysl tej zajadliwosci.

Prima Aprilis - ihahahaha

• g-48 Re: Ktos tam cos tam nic tu! 01.04.11, 20:08
            g-48 czytam forum od dłuższego czasu i nie zabierałem głosu ale stwierdzam albo
            > jesteś przy...asem AS albo jesteś anarchistą ale w rzeczywistości jesteś głupi
            Jak ci ulzylo to znowu NFZ moze moze znowu zaoszczedzic na psychofarmakach.
    • baba2 Re: prawie 100 urzędników zwolnionych!!! 01.04.11, 07:54
      Przykro zostać zwolnionym,ale nawet w Rudzie Śląskiej plajtują zachodnie firmy znam 2, jedna holenderska ,druga niemiecka.Pierwsza znalazła tańszą siłę roboczą na Ukrainie.Druga nie została zaplacona za swoje usługi.
      Jedynym ratunkiem dla młodych jest szukanie pracy poza Rudą Śląską.
      Jakąś nadzieje daje inwestycja na ul.Chorzowskiej.Stania sprzedał 4hektary lasu i będą tam coś budować przy halach Zgody.
      Na razie wycieli 35letni las .Szkoda.Były tam jelenie ,sarny,dziki ,wiewiórki,ząjące.Poniważ przez dłuższy okres czasu teren był ogrodzony i dosyć znacznie obniżony do poziomu ul.Chorzowskiej były tam doskonałe warunki dla przyrody.Drzewa miały po 15m wysokości.Widziałem gniazda sokołów.Latem z Halemby grzybiarze przychodzili zbierać grzyby bo ich było więcej niź na Halembie czy Kłodnicy.
      Przyroda po latach dewastacji sama sie zregenerowała.
      Nierozumiem Ślązaków jak niszczą swoją ziemię.Tyle jest wolnych nieużytków w Rudzie Śląskiej.
      • waple Re: prawie 100 urzędników zwolnionych!!! 01.04.11, 08:17
        Patrząc trzezwo na obecne zwolnienia jest mi po ludzku przykro. Ale im ktoś kiedyś zrobił krzywdę.Dał im nadzieję i proponował sielankę na całe życie.Niestety okazało się to pomyłką, brutalną pomyłką. Na dodatek złego jeszcze ta drożyzna a tak miało być pięknie w naszym kraju.Okazało się to fikcją. Nie ma już co sprzedać z majątku pokolenia, co odbudowało kraj po wojnie i tak od skrajności do skrajności. Wydaje mi się,że dobrze już było i tym się pocieszam.Mieszkanie otrzymałem po podpisaniu,że będę pracował przez pięć lat w tym samym zakładzie pracy ,za darmo.Były kredyty dla młodych małżeństw, więc się urządziłem i do dziś z tego korzystam.A ktoś wybrzydza na komunę, złote czasy. Kredyt zaciągnięto na budowę mojego mieszkania, ja go dawno spłaciłem a teraz jeszcze chcą abym to moje mieszkanie wykupił, widział ktoś takie coś na świecie? Komuno wracaj, zanim zniszczą nasz kraj.
    • jim102 Re: prawie 100 urzędników zwolnionych!!! 01.04.11, 08:20
      No to robi się nie wesoło u nas w mieście. Z tego co mi wiadomo PKE szykuje też niespodziankę pracownikom El. Halemba - mimo wcześniejszych obietnic, że znajdą zatrudnienie w innych elektrowniach koncernu obecnie zarząd ma zamiar ich puścić poprostu z torbami. Tam pracuje ok 200 osób, nie licząc spółek współpracujących.
      O tako Polske i Miasto to my nie walczyli...
    • machabeusz999 żal , ale.... 01.04.11, 09:37
      Gdy Sroka opuszczał swój fotel - zostawił urząd z ponad 300 urzędnikami. Ilu zostawił AS?
      Co może usprawiedliwić taki rozrost administracji? mieszkańców ubywa, miasto się nie powiększa, ubywa zakładów pracy, kultura traci na znaczeniu, inwestorzy nie szturmują bram miasta, działania promocyjne raczej nas ośmieszały ostatnio... niestety ci zwolnieni muszą zapłacić za błędy poprzedniego prezia, byli tylko emementem przysługi, pracą dla syna , córki - w zamian za poparcie, milczenie.
      Jeżeli są młodzi, po studiach - to czas rozwinąć skrzydła, oni łatwiej znajdą pracę , a ciepła posadka na urzędzie raczej uczy rutyny i bylejakości niż pomaga w drodze do kariery. Mają teraz czas na zawodowy rozwój - z daleka od administracyjnego aparatu. Istnieje jakieś życie poza Rudą i jeżeli jest ktoś dobry - to poradzi sobie bez kolesiostwa.

Gorzej z tymi, którzy czterdziestkę już dawno przekroczyli, rynek pracy ceni doświadczenie - ale nie ceni wieku...tych mi żal naprawdę. Ale mamy przecież radnych , którzy mogliby nad tym problemem pomyśleć? znacie miasto, wiecie gdzie potrzebni są profesjonalni urzędnicy a nie kumple z placu, jak już ODnawiać miasto to na całego!
      • g-48 Re: żal , ale.... 01.04.11, 10:20
        Gdy Sroka opuszczał swój fotel - zostawił urząd z ponad 300 urzędnikami. Ilu zo
        > stawił AS?
        To jest pierwsze 4 miesiace tej panusi na stolcu zobaczymy ile stanowisk ona wymysli po 4 latach.
        • losomar Re: żal , ale.... 01.04.11, 12:29
          To bedziesz o tym pisał za 4 lata.A teraz na kolejną stówke czas bo sie bez problemu znajdzie .
      • amazik Re: żal , ale.... 01.04.11, 14:57
        A mi nie jest żal tych, co przekroczyli 40. Co to za głupie tłumaczenie, ze młodzi szybciej znajdą pracę. Wszyscy mamy tak samo trudno na rynku pracy, bez wyjątku. Ja się nawet ciesze z tych zwalnianych 40 i to uzasadnię. Jak w pierwszej turze, czyli 27 grudnia zwalniano młodych (byłem w tej grupie), to właśnie od tych starszych usłyszałem "dobrze, ze to Was zwalniaja a nie nas, bo wy sobie znajdziecie pracę" Takich rzeczy osobom zwalnianym się nie mówi. Co to jest za głupie wytłumaczenie. My też mamy własne rodziny, dzieci na utrzymaniu itd.

Ci starsi to ledwo może mają pokończone liceum i to bez matury. Pani prezydent może kolejna 50 by się znalazł w wieku +40?
        • waple Re: żal , ale.... 01.04.11, 17:41
          Kto to wytrzyma. Prawie połowa budżetu miasta, około 200 000 000 pln idzie na wynagrodzenia.A gdzie reszta?, jak ten tort podzielić. Jedynie współczucie dla rządzących, jak tu ludziom krzywdy zrobić minimalnie.A krzywdy się narobi, bo się musi, władza jest obrzydliwa, ale rządzić ktoś musi i cieszę się ,że te decyzje są poza mną.
          • obelus Re: żal , ale.... 04.04.11, 21:44
            jakie 200 mln. ?
            Jak już to wydatki na administrację to coś ponad 47 mln. (administracja to nie tylko wynagrodzenia, to też utrzymanie, remonty itd. itp.)

http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&cd=4&ved=0CCgQFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.rudaslaska.pl%2Ftheme%2Frudaslaska%2Fuploads%2FUchwala%2520budzetowa%25202011.pps&rct=j&q=ruda-sl.pl%20bud%C5%BCet%202011&ei=Ex2aTdj9KYqUOuGUsK0H&usg=AFQjCNFz4BkDruNu4838RX2iOIMN7EGPRA&cad=rja

Polecam strukturę wydatków budżetu Miasta, a szczególnie pomoc społeczna w odniesieniu do całego budżetu.
    • kajankaka Re: prawie 100 urzędników zwolnionych!!! 01.04.11, 21:03
      kryteria osób zwolnionych są dla mnie wielka zagadką, jak to jest?
      1. osoby które często choruja
      2. osoby , które obsadzały stanowiska niby nikomu niepotrzebne,
      3. osoby których staz był któtszy niz 4 lata
      itd...

pytam jak została do pracy przyjeta pani Skarbnik, bo na pewno nie w konkursie, czyli ??? a Jej staż wynosi mniej niż 4 lata, a więc dlaczego nie otrzymała zwolnienia jak pozostałych 100 osób ???
      idąc dalej
      oszczędza Ruda śląska na zwolnionych pracownikach średnio licząc około 1 mln do kończ roku, dalej a co z zadaniami które te osoby wykonywały kto zastapi ich w pracy, nie sądzę iż pozostali pracownicy będa pracowali za innych, wymnożą sie l-4, za które trzeba będzie płacić, co ze zwiekszoną liczbą zadań jakie są nakładanie na urzedy miast zadania wzrastają w tempie akordowym - kto to będzie wykonywał, jesli zwalnia się fachowców z wykształceniem- bez wzgledu na jakie stanowisko zostali przyjęci???
      mam wrażenie, że pani śarbnik sie podlizuje, a pani Prezydent chce zwolinić kadrę przyjętą do pracy za czasów byłego Prezydenta, jak się uciszy to znowu zaczna sie przyjęcia ale tylko swoich, jedni z konkursu inni inaczej - bo zadania gminy beda musialy byc realizowane a jak ludzie nie wytrzymaja presji to wiadomo co bedzie- trzeba ludzi do pracy

sa inne sposoby aby wyciągnąc urząd z długów- sposobów jest wiele, - potrzebi sa ekonomiści którzy sie na tym znają - ale najprostrzym, najłatwiejszym to zwolnienia

swiadczy to o umiejetnościach kadry zarządzającej w Rudzie Śląskiej, brawo- i za rok nastepne wybory - dobrze jest krytykowac porzednie rządy, ale spójrzcie moje panie na siebie , to po prostu wstyd, jest mi przykro bedąc mieszkanka Rudy slaskiej
      • zajec_pagadi Re: prawie 100 urzędników zwolnionych!!! 01.04.11, 21:35
        Wszystko w ramach oszczędności. W MOPS-ie zatrudnili drugiego wicedyrektora, którego tam nigdy nie było. Oczywiście konieczny był drugi sekretariat i sekretarka. W ZAZ-ie wramach tych samych oszczędności już zatrudniono dwie osoby pełnosprawne, a pani dyrektor robi sobie nowy gabinet bo poprzedni jej sie źle kojarzy. Ktoś może powiedzieć schizofrenia, ale nie ma racji. Tak wygląda oszczędność po rudzku.
        • skalar2011 Re: prawie 100 urzędników zwolnionych!!! 02.04.11, 15:51
          Tak właśnie wygląda oszczędność tej ekipy, czy stać nas na dodatkowych dyrektorów ,urządzanie gabinetów, czyżby do uczciwej pracy zwykłe biurko nie wystarczyło, SKANDAL !!!! a rzekomo na wszystko brakuje kasy w tym mieście. może trzeba zawołać jakąś kontrolę skąd na ,,wydziwianie,, są pieniądze.
          • nick_na_raz Re: prawie 100 urzędników zwolnionych!!! 02.04.11, 16:08
            skalar-odpowiedź brzmi: stać nas. w końcu zostają grube pieniądze "zaoszczędzone" na zwolnieniach/likwidacjach/obciętych premiach tych wszystkich miejskich pariasów, negatywnie zweryfikowanych przez obecną władzę.
            to ciekawe- cechą integralną naszego miejskiego ubóstwa jest jego wybiorczość. jednych dotyczy, innych nie. może jednak nie trzeba mi było jeszcze przekreślać myśli o doktoracie, skoro taki fascynujący temat pod ręką?
      • siwus2011 Re: prawie 100 urzędników zwolnionych!!! 01.04.11, 21:37
        Należałoby dodać jeszcze "kobiety po urlopach macierzyńskich", bo z tego co wiem to wszystkie zostały zwolnione. To taw. polityka prorodzinna pani prezydent, bez prawa do zasiłku i z małym prawdopodobieństwem znalezienia pracy przy takiej ilości osób zwolnionych.
      • ktos33dwa Re: prawie 100 urzędników zwolnionych!!! 01.04.11, 23:10
        O jakich fachowcach mówisz, wiadomo że żal tych osób nie chciałbym czegoś takiego przeżyć, ale by być fachowcem trzeba się przykładać a to głownie są pomoce lub zastępstwa, a zadania w urzedzie były tak podzielone, iż powoli wyglądało jak w fabryce "ja tylko odbieram poczte, ja jestem od tego , on od tego zero inicjatywy'. Ktoś napisał że ci starsi pracownicy są bez matury, też mam niekiedy takie wrażenie, iz dla niektórych pracowników komputer to istota mysląca z innego świata. zresztą nawet poprzeedni prezydenta teraz bedaie temu zaprzeczał, ale też planował zwolnienia, brak finansowania segregacji smieci to też jego pomysł tylko tego nie ogłaszali przed wyborami.
        • g-48 Re: Ktos,cos i byle co. 02.04.11, 00:55
          też mam niekiedy t
          > akie wrażenie, iz dla niektórych pracowników komputer to istota mysląca z inneg
          > o świata.
          Moze na twoim poziomie to komputer mysli dla mnie tylko pamieta (te glupoty ktore tu piszesz tez!)
          • zbychu-fajny doświadczenie w cenie 02.04.11, 09:51
            Zajec- poczekaj, niech ja cię dorwę! Dlaczego jesteś taki złośliwy? To, że pani Joanna powołuje zastępcę to właśnie dowód na jej profesjonalizm! Tym dowodzi swojej odpowiedzialności, bo jak sobie inaczej wyobrażasz funkcjonowanie tego zakładu? To, ze to troszkę kosztuje - cóż, kompetencje są w cenie. Dyrekcja jest po to by rządzić, a nie by zaiwaniać jak jakiś zajec- szaraczek - od tego będzie miała ludzi. I gwarantuję ci, ze zastępcą będzie osoba pracowita, kompetentna, doświadczona, bo w tym właśnie pani J. ma doświadczenie - wykazała sie nim w pozarządówkach, kiedy zrobiła wspaniały wydział - a pomyśl: zaczynała jako jednoosobowy fachowiec. Spowodowała, że kilka osób nabyło cenne kompetencje. Tak będzie i teraz, pani prezydent ceni takie metody zarządzania. Więc nie bądź małostkowy.
            • jv-s Re: doświadczenie w cenie 02.04.11, 11:23
              Z tą fachowością to chyba przesadziłeś. Troche tutaj poczytałem, sięgnij do innych postów. Czy stawianie na fachowośc, kwalifikacje i kompetencje jest w każdym przypadku? To jak to się ma do jednej z pań w wydziale zarządzania kryzysowego, która dostała angaż urzędniczy?. Prawdopodobnie jest niezastąpiona, tym rzekomo przekonał naczelnik panią Sekretarz. Ta niezastąpiona pani ukończyła szkołę średnią w półtorej roku w jakimś ośrodku dokształacania zawodowego. Jej fachowośc polega na parzeniu kawy i załatwianiu prywaty przełożonych. Nowa władza, nowe porzadki, głęboka analiza. Tylko nikt się nie zastanowił jakim cudem tej pani wcześniej z obowiązków sprzątaczki powierzono obowiązki pracownika obsługi administracyjnej a wręcz stworzono ewenemet w skali urzędu bo przydzielono obowiązki kierownika kancelarii w wydziale. Fachowośc górą a zwalniami tylko miernoty.
              • zbychu-fajny Re: doświadczenie w cenie 02.04.11, 14:32
                następny się czepia! Czyż to nie piękne: od sprzątaczki do kierownika. Kariera w amerykańskim stylu. A ponadto powiedziałbym, pani prezydent ucieleśnia ulubioną bajkę poprzednika, bo coś w rodzaju Kopciuszka. Zamiast narzekać, łap za miotłę i do urzędu - może cię też zauważą i będziesz kimś?
                No i zapewniam cie: fachowość jest w każdym przypadku, czasy znajomków minęły. Teraz nawet jeżeli daje się komuś stanowisko z paszportem MOPS, albo - jak pani dyrektor ZAZ - z paszportem "przyjazna pani prezydent", to i tak wymaga się od nich kompetencji. Popatrz sobie na wyniki konkursu pani dyrektor- pokonała innych, niby bardziej doświadczonych. Dlaczego? Bo jest lepsza i kropka.
                PS. Pani dyrektor! Dobrze mówię? Będzie premia?
        • p_y_t_a_j_a_c_y_1 Re: prawie 100 urzędników zwolnionych!!! 02.04.11, 10:06
          czy bycie pomocą a przykładanie się to się wyklucza?
          a zresztą czym różni się pomoc od innego urzędnika (oprócz wypłaty)? Bo chyba nie zakresem czynności albo wykształceniem?
    • kajankaka Re: prawie 100 urzędników zwolnionych!!! 02.04.11, 11:14
      mała poprawka- chodzi o panią Sekretarz a nie Skarbnik - sorry
      • skalar2011 Re: prawie 100 urzędników zwolnionych!!! 02.04.11, 16:04
        fajne hasła ,,przyjazna pani preziowej,, ,,z paszportem mops,, nawet jak ta ekipa wyleci trzeba je zapamiętać koniecznie, będą nam się kojarzyć już na zawsze z odnową, jako przestroga dla mieszkańców naszego miasta przy kolejnych wyborach.
        • jv-s doświadczenie w cenie 04.04.11, 21:25
          Jak się okazuje bardzo panią Sekretarz zaniepokoił wpis dotyczący wzięcia pod skrzydła „najbardziej” wykształconej, wykwalifikowanej i zasłużonej pracownicy w wydziale zarządzania kryzysowego - szczegóły kwalifikacji, link: forum.gazeta.pl/forum/w,261,123831302,123880782,Re_doswiadczenie_w_cenie.html
          że wykonała od razu telefon do zastępcy naczelnika, o czym nie omieszkał powiedzieć dzisiaj podwładnym. Tyle że rozmowa nie dotyczyła zwolnienia tej pani w związku z tym że ktoś panią Sekretarz zrobił w bambuko i dania szansy komuś innemu posiadającemu wystarczające kwalifikacje a wręcz dochodzenia, kto mógł to napisać, bo przecież to nie błąd, to jakaś farsa.
          Ale wiemy skąd taki wpływ zastępcy na Panią Sekretarz. Jak poiformował zebranych w trakcie bronienia podwładnej przypomniał Grażynce jak dzwoniła do niego i płakała „co teraz będzie, gdy zwolnili panią Dyrektor?”.Pocieszał. Ale tylko przez telefon, bo przy Andrzeju klaskał. A pisze dlatego o pocieszaniu, bo pani tak szlachetnie awansowana, też nic innego od trzech lat nie robi jak tylko parzy kawe i pociesza w rozterkach życiowych zastępce, który zresztą też tylko tym żyje i się zajmuje. Ale na pewno pisze tutaj bzdury, bo nowa władza rozmawia z pracownikami i w pełni ma świadomość kto zasługuje na awans, a kto na zwolnienie. Szkoda tylko, że zamurowali dzwi do swoich gabinetów a sezam otwiera się tylko dla wybrańców nie wiadomo jakim cudem namaszczonych, skoro tak fałszywych.
          Pani „pełne kwalifikacje” ma na pewno gorszą sytuacje życiową od samotnie wychowujących matek; mąż emeryt górniczy a dzieci pracują w urzędzie.
          • skalar2011 Re: doświadczenie w cenie 05.04.11, 22:32
            To chore,tworzenie stanowisk dla znajomków nawet bez wykształcenia ale wlaśnie tego spodziewałem sie po tej ekipie.Wytykanie błędów wszystkim ale nie sobie ,niszczenie wszystkiego co na drodze, a potem chyba tylko .................................komisarz.
            • ktos33dwa Re: doświadczenie w cenie 05.04.11, 22:47
              Tej Pani Kierownik kancelarii awans załatwił Naczelnik Kryzysowego obecnie na L4 u AS to szczegól, racja też że dwójka dzieci pracuje w Um, ale to nie wszystko, AS podobno załatwił szczęśliwym dzieciom w TBS mieszkania przy Kokota, to już nie kariera w stylu USA, ale jak w Rosji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka