Dodaj do ulubionych

Katastrofa ??

13.07.11, 11:01
Najniższy odsetek maturzystów, którzy otrzymali świadectwo dojrzałości to mieszkańcy Rudy Śląskiej i powiatu częstochowskiego, najwyższy - uczniowie z powiatu lublinieckiego.
O czym to świadczy ?My i medalijkorze na zaszczytnym ostatnim miejscu ?
Obserwuj wątek
    • erudzianka Re: Katastrofa ?? 13.07.11, 11:33
      Między innymi z tego, że w naszym mieście są 3 ogólniaki a reszta to technika i licea profilowane, w których zdawalność matur jest fatalna.
      A poza tym? Jaki Pan taki kram - znacie to?
      • waple Re: Katastrofa ?? 13.07.11, 12:06
        15-go, pielgrzymka do Częstochowy. Idą modlić się o zdrowie bo o rozum już za niyskoro.Pozdro.
        • miglanc_pl Re: Katastrofa ?? 14.07.11, 06:53
          Wpale jak zawsze "na temat " poczytaj poniższe merytoryczne i samokrytyczne posty.Tutaj trzeba głębokich przemyśleń i radykalnych wniosków oraz działań,a nie pisać o głupotach.Jak czujesz że z twoim rozumem coś nie tak, to do leczenia się nadajesz a nie przed święty obraz.
      • zoro333 Re: Katastrofa ?? 13.07.11, 13:23
        Kto tu jest tym "Panem"?
        • erudzianka Re: Katastrofa ?? 13.07.11, 13:46
          A pod kogo podlegaja nasze placówki oświatowe w mieście?
    • typ.niepokorny Re: Katastrofa ?? 13.07.11, 20:21
      miglanc_pl napisał:

> O czym to świadczy ?

Ryzykuję, że zbulwersowani "nauczyciele" wyleją mi na łeb parę kubłów pomyj, ale spróbuję Ci odpowiedzieć.

To potwierdza kilka faktów :

Raz: wymiera/odchodzi na emerytury pokolenie PRAWDZIWYCH NAUCZYCIELI. Ludzi, którzy pracowali z młodzieżą i dla młodzieży z powołania. Kilka takich nazwisk tylko z mojego podwórka - Andrzej Blacha, śp. Pelagia Kwapulińska, Weronika Rduch, Ludmiła Orlof... To byli ludzie, którym zależało na tym, żeby czegoś kogoś nauczyć. I nie przeszkadzało im, w jakim ustroju pracują, jaki jest minister czy inne pierdoły. Byli pasjonatami nauczania, robili swoje i robili to dobrze.
      Teraz jest dużo ludzi , którzy może i są magistrami z geografii, chemii czy biologii, ale nie są pedagogami z powołania. Mają wiedzę, ale nie umieją jej "sprzedać", zarazić swoją pasją młodych. No bo pasji brak a ambicja też nie ta, jak kiedyś bywało...

Dwa: niezależny od władz miasta burdel w oświacie "odgórny". Wszystkie te "poprzeczki", które muszą na swojej drodze pokonywać nauczyciele, te nowomodne wynalazki typu : dyplomowany, mianowany i cholera wie co nie jeszcze. Raz - w większości przypadków robią to za swoje pieniądze, dwa : robią to w czasie, kiedy powinni np. zajmować się przygotowaniem prospektów/prezentacji na następny dzień dla uczniów. No, ale ktoś wymyślił nauczycielom "konieczność samorozwoju zawodowego" i efekt wraca rykoszetem. Zamiast uczyć uczniów, uczą siebie... żeby dostać te marne parę grosików więcej...

Trzy : nie wiem, czy to dobrodziejstwo przylazło z UE, czy też jest wynikiem bajzlu i braku wyobraźni w jakimś departamencie ministerstwa, ale... jak masz w zasięgu nauczyciela, to podpytaj, ile ton makulatury ( czyt. biurokratycznych papierzysk, nikomu niepotrzebnych), raportów i sprawozdań trzeba pisać... Uwierz mi, że jak się wypełni wszystkie te formularze, druczki i sprawozdania, to po prostu człowiekowi się już nie chce mieć jakiejkolwiek ambicji. I w tym miejscu nauczycieli usprawiedliwiam, bo wiem, ile tego jest i mnie też by się nie chciało.

Cztery: młodzież mamy jaką mamy. Albo inaczej - jaką sami wychowujemy, choć nie chcemy o tym myśleć. Kiedyś można było wylecieć z renomowanego liceum za byle co. Teraz można nauczycielce powiedzieć "ty k***o" i...? I nic... Szanowne małolaty mają nauczycieli w dupie, szanowni rodzice twierdzą, że szkoła ma uczyć i WYCHOWYWAĆ, bo oni robią na chleb i nie mają czasu... Jakbyś stanął w trakcie długiej przerwy "za winklem" liceum w pobliżu ćmiących papieroski 16-latek, oj, to by Ci się oczka otwarły na przyszłość tego kraju... Ale cóż - moda na wychowanie bezstresowe procentuje - brakiem autorytetów, nieznajomością słowa "szacunek" i postawami czysto roszczeniowymi ( "bo , k***a za to jej płacą, żeby mnie nauczyła, do ch**a , a nie, żeby mnie na drugi rok uje***a" - cytat z szesnastolatki). Aż się prosi czasami wziąć i przylać, ale tak zdrowo...U nas nauczyciel boi się ucznia!

I to może też jest jakieś wytłumaczenie, dlaczego na małych wiochach wyniki lepsze niż u nas - w takich małych, lokalnych społecznościach belfer to ciągle jest KTOŚ, a i rodzicom łatwiej dopilnować dzieciaków niż nam - jak nas po 14 godzin na dobę w chałupie nie ma...
      "Ilość inteligencji na Ziemi jest stała, wzrasta tylko ilość ludzi"
      • g-48 Re:Niepokorna 14.07.11, 00:00
        Masz naprawde trzezwy poglad na te sprawy.Gdy spotykam kolezanki szkolne ktore byly w tym zawodzie to wlasnie tak opisuja relacje uczen-nauczyciel -rodzic ja ty opisalas w tym poscie.
        Tylko jak te relacje zostaly zachwiane/respekt i poszanowanie/ to kto je teraz naprawi jak juz mlodsze pokolenie nie wie jak to ma wygladac.
        • osi-ris Re:Niepokorna 14.07.11, 13:12
          To twoja solidarność walczyła z uciemiężeniem i jakimkolwiek rygorem wiec pretensje do rozpierdzielania systemów miej do swoich poglądów. To nawet Kaczyński powiedział w swoje książce : ówczesna Solidarność to taki monstrualny ruch, który z uwagi na swój charakter do demokracji się nie nadawał. Gdyby Solidarność w 1989 roku miała siłę tej z 1981 roku, to żadnych mechanizmów demokratycznych w Polsce by się nie zbudowało.
          minęło już 22 lata jak widać poza produkcją pisanej dokumentacji nic się nie zmieniło, co najwyżej na gorsze...

żródło tutaj www.fakt.pl/Jaruzelski-dziekuje-Kaczynskiemu-Za-co-,artykuly,63375,1.html
          • g-48 Re: Wyskakujesz jak Filip z konopii ! 14.07.11, 13:27
            To twoja solidarność walczyła z uciemiężeniem i jakimkolwiek rygorem wiec prete
            > nsje do rozpierdzielania systemów miej do swoich poglądów.
            Widzisz Krzychu jak by twoj ujek Jozek nie bylby kapusiem w SOLIDARNOSCI to teraz by ta polska oswiata inaczej wygladala.
        • typ.niepokorny Re:Niepokorna 14.07.11, 14:56
          g-48 napisał:

> Masz naprawde trzezwy poglad na te sprawy.Gdy spotykam kolezanki szkolne ktore
          > byly w tym zawodzie to wlasnie tak opisuja relacje uczen-nauczyciel -rodzic ja
          > ty opisalas w tym poscie.
          > Tylko jak te relacje zostaly zachwiane/respekt i poszanowanie/ to kto je teraz
          > naprawi jak juz mlodsze pokolenie nie wie jak to ma wygladac.

Gregor, Ty mnie nie strasz... No to jest kurna niemożliwe, że masz pozytywne zdanie o czyichkolwiek poglądach! A moich to już szczególnie! Ja się boję!

A co do naprawy; hmm... Wbrew pozorom w młodym pokoleniu rodziców jeszcze paru mądrych jest. Pochlebiam sobie, że też się do takich zaliczam, bo moje dziecko jest wychowywane na starych, dobrych, sprawdzonych zasadach, a - jeżeli w ostateczności jest to konieczne - to nawet i "stresowo", bo kładę na kolano i wbijam rozum z drugiej strony ( jak przez łeb nie dociera). Także młode pokolenie dałoby radę, spokojnie.

Teraz powiem coś, co znowu niektórym się nie spodoba : nie lubiłam i nie szanowałam Giertycha. Większość jego pomysłów na oświatę była "z dupy wyjęta", ale... kilka miał dobrych.
          Gdyby te kilka przypomnieć i stworzyć wspólny front rodzic-nauczyciel, to może takie pojęcia jak dyscyplina i szacunek by na miejsce wróciły.

A przede wszystkim trzeba wrócić do systemu, w którym nauczyciel był od uczenia, a nie od cholernej biurokracji, o!
        • miglanc_pl Re:Niepokorna 14.07.11, 16:14
          Nie naprawi tego napewno, zalecane przez psychologów i naukowe autorytety wychowanie bez-stresowe naszych pociech ???? Potem mamy przypadki extremalne tak jak ten atak 13-latki na rówieśniczkę z nożem w Krakowie.Może jednak wracać do wychowania przez rozum w tylnej częsci ciała lub liniałem po łapach (pamiętacie) nawet ksiądz na religii go używoł.
          Jak przywrócić te wartości POSZANOWANIE,RESPEKT,PRACOWITOŚC,SUMIENNOŚĆ w szkole jeżeli nauczyciele są traktowani przez władze oświatowe (w naszym mieście szczególnie) jako zło konieczne.A stołki rozdawane nie w/g wykształcenia,osiągnięć dydaktycznych itd.,tylko jak przystało na partyjnych kacyków i zauszników władzy "mopsiernie nam panującej" przyjmując kryteria znajomków,rodzinek,pociotków i komu coś jeszcze obiecali .Przepraszam za taki poszarpany styl moich postów ale mnie to w ogóle i w szczególe wk.......a !!!!
      • angrusz1 Re: Katastrofa ?? 14.07.11, 15:55
        Do niepokornego typa :

Piszesz :" Aż się prosi czasami wziąć i przylać, ale tak zdrowo.. "

Dawniej to nie był problem. Kara tzw łap była w szkole podstawowej powszechna i nikt nie traktował tego jako patologii . I dyscyplina była o wiele lepsza .

No ale tzw postępacy - mieszanina lewaka i liberał - wmówili , że to be, że to agresja , że trzeba tłumaczyć .
        No i po tłumaczeniach uczeń pokazuje środkowy palec .

Pora tych ludzi odsunąć od władzy . Jesienią będzie okazja .
      • robertdebruss Re: Katastrofa ?? 14.07.11, 16:04
        Bardzo dobry i mądry artykuł napisany przez człowieka rozumiejącego obecne realia. Pozdrawiam !!!!! Trafiony w dziesiątkę.
      • szimsza Re: Katastrofa ?? 14.07.11, 17:27
        Jestem nauczycielem i zgadzam się właściwie w wielu kwestiach może prócz jednej. Ale kolejno:
        rzeczywiście nauczycielom kłody pod nogi: kompletowanie dokumentacji do mianowań i dyplomowań, godziny na kursach i warsztatach, które nikomu do niczego nie są potrzebne tylko papier ważny do teczki. Papiery i biurokracja to dramat: tony nikomu niepotrzebnej makulatury, spisywanie całych płacht papieru nie wiadomo po co i komu. Nie ma czasu właściwie na nic innego tylko uzupełnianie dokumentów. A przecież przygotowanie rzetelnych zajęć też wymaga czasu. Trzeba poczytac poszukac przemyśleć, a doba ma tylko 24 godziny. No i sprawa prawdziwych nauczycieli. Nie do końca się z tym zgadzam: jest tylu młodych energicznych, kreatywnych nauczycieli bez pracy, bo w liceach przez zasiedzenie do emerytury dorabiaja starzy, wysłużeni pedagodzy, którzy powinni oddać pole młodym. Próżno jednak szukać winnego. Trzeba posypać głowe popiołem i zabrac się do roboty. Znów za rok matura jak mówi klasyk.
      • mvpmvp2 Re: Katastrofa ?? 31.07.11, 14:39
        Cieszę się że wreszcie ktoś to tu napisał podając się za nie nauczyciela.
        Słaby wynik z matur też może dowodzić tego, że po prostu jesteśmy miastem robotniczym. Większość uczniów, którzy mieli u nas w gimnazjum świadectwo z wyróżnieniem kontynuuje naukę w sąsiednich renomowanych szkołach średnich i tam zdają maturę. Z tego właśnie trzeba sobie w końcu zdać sprawę i trzeźwo czytać oraz oceniać wyniki z egzaminów. Jeśli chodzi o nauczycieli to u nas w mieście są tacy sami jak w całej Polsce i nie ma się tu co doszukiwać przyczyn złych wyników i poszukiwać autorytetów oświatowych z poprzednich lat. Teraz też są a nie wymienię ich z nazwiska bo może tego sobie nie życzą. To prawda że rodzice nie wychowują dzieci i liczą że zrobi to za nich szkoła. Zgadzam się z tym że awans zawodowy nauczycieli to jedno wielkie nieporozumienie, które przeszkadza w pracy nauczycieli i klasyfikuje ich na podstawie teczki i papierków a nie umiejętności, wiedzy i zapału do pracy z uczniami. Ale jaka ma być szkoła u nas i w całej Polsce jeśli mieliśmy już kilku w ostatnim dziesięcioleciu ministrów resortowych a każdy był słabszy od poprzednika.
        Warunki pracy większości nauczycieli w naszym mieście stale się pogarsza a nie polepsza i to też ma wpływ na wyniki i renomę samych szkół. Każdy kto wie jaką mamy sytuację w mieście wie że szału nie ma a uczyć młodzież trzeba. Płaczmy nad złą sytuacją jak będziemy najbogatsi w regionie i nie będzie wyników. Teraz cieszmy się z tego co mamy bo w tych warunkach to i tak sukces. Ja zapisałem dziecko do szkoły w Rudzie Śląskiej.
    • angrusz1 Re: Katastrofa ?? 14.07.11, 16:10
      miglanc napisał :" O czym to świadczy ? "

To świadczy o najniższej dyscyplinie w tych okolicach i o najniższej motywacji do pracy .

Fakt w powiecie częstochowskim zachodzi jeszcze inne zjawisko .
      Powiat częstochowski to coś innego niż miasto Częstochowa .
      Wielu uczniów , tych bardziej ambitnych no i mających pieniądze na dojazd do miasta dojeżdża do dobrych szkół średnich , głównie liceów w Częstochowie i tam oni uzyskują znacznie lepsze wyniki . W powiecie np w Technikum w Złotym Potoku pozostaje już totalny odpad ( oprócz niewielkiej garstki , która chce zdobyć właśnie taki zawód np technik architektury krajobrazu ) .
      A dyrekcje szkół przyjmują każdego , nawet na oko widać po prostu przygłupa - liczy się sztuka i za sztuką idąca subwencja i miejsca pracy dla nauczyciela .
      Potem następuje przepychanie z klasy do klasy nieuka bo kolejny strach o pracę : jeśli liczba uczniów spadnie poniżej 25 to nie ma podziału na grupy . I tacy nauczyciele jak od języków i komputerów plus może od zajęć praktycznych , tracą pracę albo mają znacznie mniej godzin.
      I tak przez cztery lata nieuk funkcjonuje w szkole i dociera do matury ale tu już jego " osiągnięcia " oceniane są przez przeszkolonych egzaminatorów wg dość ścisłej procedury .

Podsumowując : trzeba odsunąć od władzy nad oświatą tzw postępaków - mieszaninę lewaka z liberałem .
    • angrusz1 Taka opinia 31.07.11, 13:06
      o lotnikach :

o lotnikach 36 Specpułku :

"Tak rzeczywiście było. W ramach pracy komisji rozmawialiśmy z czterema kolejnymi dowódcami pułku. I oni szczerze, jak na spowiedzi mówili nam, że problemy z brakiem załóg i szkoleniem zgłaszali przełożonym. Ale w wojsku ważne jest wykonanie zadania. Osoba, która sygnalizuje problemy, traktowana jest jako ta, która sobie nie radzi i którą być może należy wymienić "

Hmmm, jaki to ma związek z maturami .

Ano taki .

W kiepskich szkołach są problemy z elementarna dyscypliną i chęcią uczniów do uczenia się .

I nauczyciel , który zgłasza problemy z tąże dyscypliną oraz ten , który uczciwie stawia stopnie , w tym dużo jedynek , ( no bo jakże inaczej , jeśli uczniowie mało zdolni , leniwi i niezdyscyplinowani ) to przełożony - dyrektor/ dyrektorka - uznaje , że taki nauczyciel " nie radzi sobie i takiego nauczyciela należy wymienić "

Wymienić na takiego , który już nie będzie stawiał jedynek .

Logiczne ?

Stąd potem takie wyniki matury .
      • waple Re: Taka opinia 31.07.11, 16:38
        Podstawową ukończyłem w mniejszym mieście jak Ruda,ale tu w naszym zleku śląskim.Gdy zdałem do średeniej w Chorzowie,przekonałem się jaka dzieli mnie przepaść w nauce i moich kolegów.Do nikogo nie miałem pretęsji i aby zdać maturę, trzeba się było poświęcić.Trwało to pięć lat,ale ja sam chciałem,nikt mnie nie zmusza.Wysiłek musi być z obu stron i tu co do tego nie ma wątpliwości. Pozdrawiam.
        • wirujoncyrondel Re: Taka opinia 02.08.11, 09:32
          Widać, że polski wypadł słabo u Ciebie.
    • angrusz1 Tutaj też zaczynają 08.08.11, 18:20
      doceniać matematykę

www.bbc.co.uk/news/education-14437665
      • angrusz1 A jaki poziom ? 08.08.11, 18:41
        Hmm niski

"Almost half of 16-year-olds fail to achieve grade C at GCSE, with just 15% studying maths beyond that level. "

GCSE to egzamin odpowiednik polskiego gimnazjalnego

I tu połowa tych co uczą się matematyki nie dostało nawet oceny C z matematyki , czyli zaliczającej .
        • angrusz1 Tam też mają ten sam problem 09.08.11, 14:58
          "The former Countdown host, a long-standing advocate of better maths study and teaching, said pupils were being taught trigonometry and algebra when "they can't even calculate a percentage".
        • angrusz1 Tu coś wiecej o angielskim egzaminie GCSE 27.08.11, 08:32
          Tu więcej

www.bbc.co.uk/news/education-14661746
    • angrusz1 Koniec dyrektorów tzw postępaków 15.08.11, 15:50
      Oto wg BBC , co mówi na temat zamiarów angielskiego premiera Camerona :

"He will include children without fathers, schools without discipline and communities without control in a long list of what he believes has gone wrong in parts of the country."

Powtórzę - szkoły bez dyscypliny !!!

He will go on to pledge that, together with ministers, he will consider whether government plans and programmes are bold enough to mend a "broken society".

Dalej : naprawić "porąbane społeczeństwo " .

The review will look at education, welfare, families, parenting, addiction, communities, the "twisting and misrepresenting of human rights that has undermined personal responsibility" and the "obsession with health and safety that has eroded people's willingness to act according to common sense".

Przechył w prawach człowieka , który podważa osobistą odpowiedzialność

" ... zanik chęci działania zgodnie ze zdrowym rozsądkiem "

"Mr Cameron will also use the speech to reiterate his drive to "build a bigger, stronger society", reinvigorated by last week's event
      • cirano Re: Koniec dyrektorów tzw postępaków 16.08.11, 15:48
        Cieszy, że Angol Cameron odważa się jako pierwszy otwarcie mówić o wrzodzie narastającym na ciele nie tylko Europy. Problem znany od lat, ale nikt nie miał odwagi go poruszyć, bo niepopularny, kłócący się z nowoczesnymi pojęciami wychowania młodych...
        Chyba jednak "prać", było lepiej, a już na pewno zdrowiej dla ogółu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka