fifik_rsl
18.03.13, 15:45
W każdej debacie politycznej chcącej uchodzić za merytoryczną spór powinien toczyć się wg schematu opisanego w tytule. Tutaj nie zawsze się to udaje, jednak nie jest też dramatycznie źle pod tym względem, jak niektórzy sugerują.
Pozwoliłem sobie wysłuchać argumentów i tez głoszonych przez grono zwolenników referendum, wygłoszonym w programie sfery. Wiem że już temat istnieje jednak ze względu na tym iż skupię się na kontrargumentach pozwoliłem sobie założyć nowy. Składam obietnicę, że będzie merytorycznie, więc mam nadzieje że Helpik wybaczy.
Mieliśmy 15 argumentów i z większością trzeba się zgodzić, szczególnie tymi dotyczącymi budżetu i nieudanych (opóźnionych) inwestycji. Tutaj nie będę polemizował, bo racja jest po stronie Referendystów. Podobnie tych dotyczących kłamstw wyborczych, cen wody, oszczędności kosztem mieszkańców, zatrudniania ludzi z innych miast, budownictwa no i braku aplikacji o środki unijne. Tutaj pełna zgoda.
Polemiki wymaga krematorium:
Zgoda że oszukała mieszkańców, jednak to co zrobiła Prawda to typowa „moralność Kalego”. Z jednej strony krytykujecie działalność tego komina, a z drugiej zamieszczacie reklamę firmy która go używa. Z punktu widzenia prawa jest ok., jednak z punktu widzenia moralności to mocno śmierdzi. Zapytam przewrotnie, jakby Pani prezydent chciała wykupić prywatne ogłoszenie reklamujące jej poczynania w PoRSl , też by zostało jej sprzedane?? Przecież nie ingerujecie w treść ogłoszeń.
Z bezrobociem pojechaliście też po bandzie. Z jednej strony nadal mamy jeden z niższych wskaźników na tle w kraju, a nawet na tle województwa. Proszę porównać np. z tak chwalonym w tym wywiadzie Zabrzem. Możecie nawet wybrać sobie czy 2011 czy 2012 rok. Poziom minimalnie rósł, w ostatnich dwóch latach (pomijając tzw. sinusoidę letnią, że w lato łatwiej o pracę co widać wszędzie i to stała jest prawidłowość). Jednak tendencja wzrostowa nie była większa niż średnia województwa, przy niskim procencie. Opierałem się na danych WUP i PUPów.
Ps. Tak wiem, liczba bezrobotnych podskoczyła o 250 osób na przełomie stycznia i lutego 20013r. Jednak to jedyny taki przypadek ostatnich 2 latach, więc pojedynczy miesięczny wzrost nie upoważnia w mojej ocenie do podnoszenia takiego argumentu. Jeśli ta tendencja się utrzyma przez kolejny kwartał, to uznam argument za zasadny.
Premie i ich wysokość w UM. Zgoda że ta praktyka jest naganna, jednak może w ramach uczciwości należałoby podać że w 2009 poprzednik wypłacił podobne, tylko że ponad dwukrotnie wyższe? Warto też pamiętać że wypłacono je przed samym referendum, aby przekupić ludzi do pozostania w domu.
Kwestia Najważniejsza!
Przesłuchałem dwukrotnie odczytane przez Pana Szabatowskiego zarzuty i nie znalazłem ani słowa na temat Braku środków w kasie tego funduszu świadczeń socjalnych w UM. Tutaj na forum to wraca jak mantra, że wrobiła Panią Lucynę doprowadziła do jej śmierci, że kryje ludzi co pobrali, nie chce wyjaśnić itd. Natomiast wywiad i cicho sza. Boicie się ją o to oskarżyć, żeby Wam nie założyła sprawy o fałszywe oskarżenie? Nawet o brakującej kwocie ani słowa, nie mówiąc już o dalszych powiązaniach.
Z tego wynika że fajnie się rzuca oskarżenia jako anonim w necie, a jak trzeba usiąść przed kamerą powtórzyć to, wiedząc że bierze się za te słowa odpowiedzialność, to strach buzię ściska. Chyba że to wszystko tylko jedna wielka sterta przypuszczeń.
Pytam, bo sprawy dokładnie nie znam.