Dodaj do ulubionych

Argumenty – Kontrargumenty

18.03.13, 15:45
W każdej debacie politycznej chcącej uchodzić za merytoryczną spór powinien toczyć się wg schematu opisanego w tytule. Tutaj nie zawsze się to udaje, jednak nie jest też dramatycznie źle pod tym względem, jak niektórzy sugerują.
Pozwoliłem sobie wysłuchać argumentów i tez głoszonych przez grono zwolenników referendum, wygłoszonym w programie sfery. Wiem że już temat istnieje jednak ze względu na tym iż skupię się na kontrargumentach pozwoliłem sobie założyć nowy. Składam obietnicę, że będzie merytorycznie, więc mam nadzieje że Helpik wybaczy.
Mieliśmy 15 argumentów i z większością trzeba się zgodzić, szczególnie tymi dotyczącymi budżetu i nieudanych (opóźnionych) inwestycji. Tutaj nie będę polemizował, bo racja jest po stronie Referendystów. Podobnie tych dotyczących kłamstw wyborczych, cen wody, oszczędności kosztem mieszkańców, zatrudniania ludzi z innych miast, budownictwa no i braku aplikacji o środki unijne. Tutaj pełna zgoda.
Polemiki wymaga krematorium:
Zgoda że oszukała mieszkańców, jednak to co zrobiła Prawda to typowa „moralność Kalego”. Z jednej strony krytykujecie działalność tego komina, a z drugiej zamieszczacie reklamę firmy która go używa. Z punktu widzenia prawa jest ok., jednak z punktu widzenia moralności to mocno śmierdzi. Zapytam przewrotnie, jakby Pani prezydent chciała wykupić prywatne ogłoszenie reklamujące jej poczynania w PoRSl , też by zostało jej sprzedane?? Przecież nie ingerujecie w treść ogłoszeń.

Z bezrobociem pojechaliście też po bandzie. Z jednej strony nadal mamy jeden z niższych wskaźników na tle w kraju, a nawet na tle województwa. Proszę porównać np. z tak chwalonym w tym wywiadzie Zabrzem. Możecie nawet wybrać sobie czy 2011 czy 2012 rok. Poziom minimalnie rósł, w ostatnich dwóch latach (pomijając tzw. sinusoidę letnią, że w lato łatwiej o pracę co widać wszędzie i to stała jest prawidłowość). Jednak tendencja wzrostowa nie była większa niż średnia województwa, przy niskim procencie. Opierałem się na danych WUP i PUPów.
Ps. Tak wiem, liczba bezrobotnych podskoczyła o 250 osób na przełomie stycznia i lutego 20013r. Jednak to jedyny taki przypadek ostatnich 2 latach, więc pojedynczy miesięczny wzrost nie upoważnia w mojej ocenie do podnoszenia takiego argumentu. Jeśli ta tendencja się utrzyma przez kolejny kwartał, to uznam argument za zasadny.
Premie i ich wysokość w UM. Zgoda że ta praktyka jest naganna, jednak może w ramach uczciwości należałoby podać że w 2009 poprzednik wypłacił podobne, tylko że ponad dwukrotnie wyższe? Warto też pamiętać że wypłacono je przed samym referendum, aby przekupić ludzi do pozostania w domu.

Kwestia Najważniejsza!
Przesłuchałem dwukrotnie odczytane przez Pana Szabatowskiego zarzuty i nie znalazłem ani słowa na temat Braku środków w kasie tego funduszu świadczeń socjalnych w UM. Tutaj na forum to wraca jak mantra, że wrobiła Panią Lucynę doprowadziła do jej śmierci, że kryje ludzi co pobrali, nie chce wyjaśnić itd. Natomiast wywiad i cicho sza. Boicie się ją o to oskarżyć, żeby Wam nie założyła sprawy o fałszywe oskarżenie? Nawet o brakującej kwocie ani słowa, nie mówiąc już o dalszych powiązaniach.
Z tego wynika że fajnie się rzuca oskarżenia jako anonim w necie, a jak trzeba usiąść przed kamerą powtórzyć to, wiedząc że bierze się za te słowa odpowiedzialność, to strach buzię ściska. Chyba że to wszystko tylko jedna wielka sterta przypuszczeń.
Pytam, bo sprawy dokładnie nie znam.
Obserwuj wątek
    • fifik_rsl Re: Argumenty – Kontrargumenty 18.03.13, 15:45
      cd.

Narzekanie na konieczność uzyskania odpowiedniej frekwencji jest żałosne. Szanowni Państwo kiedy wreszcie zrozumiecie, że referendum o odwołanie władz lokalnych ma charakter nadzwyczajny.
      Zostało przez ustawodawcę dane społeczności lokalnej, jako nadzwyczajny element oddziaływania na władzę, jeśli ta w skrajny sposób sprzeniewierzy się wyborcom. Głównym przykładem były tutaj zarzuty kryminalne(odwołanie władzy nie czekając na uprawomocnienie się wyroku) czy ogromne defraudacje, nepotyzm itd. Do takich „przewinień” władzy została stworzona możliwość odwołania jej w postaci referendum.
      Przypominam że przed zmianą ustawy to była konieczność 30% frekwencji względem wszystkich uprawnionych, co było praktycznie nieosiągalne, a po zmianie wystarczy 3/5 osób, z grona wyborców co uczestniczyło w wyborze danej władzy. Niestety poluzowanie kryteriów sprawiło, że obecnie bardzo często referendum traci swoją nadzwyczajną formę i staje się zwykłym elementem gry politycznej. Tak niestety jest w naszym mieście.

Ponadto gdyby w ogóle wyciąć wymóg frekwencji, w większości miast co roku, opozycja by je organizowała celem przejęcia władzy. Zawsze łatwiej jest zmobilizować ludzi przeciw niż za. W takim przypadku coroczne „wybory” sparaliżowałoby normalną możliwość sprawowania władzy, przewidzianą przecież kadencyjnością.
      Reasumując nawoływanie do wyeliminowania kryterium frekwencji jest skrajnie niebezpieczne i typowo populistyczne.
      Decydując się na referendum grasz na specjalnych, nierównych zasadach, natomiast zasady w pełni równe są podczas normalnych wyborów. To tak jak z bokserami, jeśli jedziesz walczysz z mistrzem podczas jego dobrowolnej obrony pasa, to walczysz na jego zasadach, natomiast jeśli jest to obrona obligatoryjna narzucona przez federację, której pas ma być stawką, jest przetarg, brak wpływu na skład sędziowski itd. Tak samo jest w boksie, przegrasz w obronie dobrowolnej, to automatycznie ktoś Cie wyprzedza w rankingu i tracisz ewentualne miejsce na obronę obligatoryjną.

Kolejna kwestia to budżet 2015 roku. Panie Marianie dobrze pan wie, że decydujący wpływ na kształt budżetu na ten rok, będzie miał nowo wybrany Prezydent (on go przedstawi do zatwierdzenia RM, jeśli wybory odbędą się zgodnie z planem), nawet jak stworzyłby go poprzednik, to on może go przerobić, więc argument mocno nie trafiony.
      Na koniec kwestia ewentualnego zwycięstwa.
      Poprą Was partie fajnie, jednak to w oczywisty sposób śmierdzi politycznością, bo one to robią dla swojego interesu. Połączyła się woda z ogniem jak twierdzicie, super, tylko że obecnie i woda i ogień ma wspólny cel: stołek Prezydenta i stanowiska. To nie jest pozytywny argument, a bardziej pokazuje jak daleko człowiek może się posunąć, by dostać się na stołek, a Wy referendyści idealiści, jesteście takim sobie narzędziem w ich łapkach. Chociaż niektórzy z Was jakieś ochłapki może dostaną ;).

Na koniec dlaczego referendum nie uzyska wymaganej frekwencji.
      - Prezydent wie że gdyby wezwała swoich zwolenników straciłaby stanowisko, więc tego nie zrobi. Proste i oczywiste.
      - To co zyskacie z poparcia partii, stracicie wąchając się z Domżalskim.
      -Po jednej nieudanej próbie, zapał ludzki spada, czego wynik będzie przy urnie.
      - duża liczba skrajnych antagonistów PO, AS. Stanii i J.Kanii.
      - Ludzie nie kupią, tekstu, że referendum nikogo nie wybiera. Może bezpośrednio nie, ale umożliwia start osobom bardziej skompromitowanym niż G. D. Wypowiedzi na tym forum to potwierdzają.
      - Polityczność tego referendum, np. Brak odwołania Rady, która jest równie słaba, ale obecnie ma większość przeciwników G. D. W razie próby jej odwołania niektórzy w obawy o swój stołek by go nie poparli (Ci Z PO i PiS) co jest żałosne.
      - duża liczba osób karmionych tym co przeczytają w darmowych WR.
      - strach przed pójściem i ewentualne konsekwencje dla dużej liczby osób. Pracownicy i ich najbliższa rodzina UM, spółek miejskich Mops, nauczycieli i innych na których zatrudnienie ma pośredni wpływ G. D. O ile jak mówi Pan Szabatowski podpisy idą do komisarza, to listy z podpisami osób co wzięły udział do UM. Wiemy że po ostatnim referendum, przez kilka kolejnych dni pewne osoby z UM „analizowały” podpisy, wyciągając z nich odpowiednie wnioski i „nagradzając”. Ludzie po raz drugi nie zaryzykują, wiedząc że o pracę coraz trudniej. Po drugie sami wiecie jak to jest, gdy np. chcieliście powiesić reklamę referendum w sklepach.
      To wszystko razem sprawi, że nie przekroczycie 16.000 głosów poparcia, a w dalszej konsekwencji umożliwicie jej reelekcję. Potem Wy ponownie będziecie pisać o umiarkowanym sukcesie i kolejnej żółtej kartce, a ona wynik referendum przedstawi jako kolejny mandat poparcia. To tyle ode mnie.

• mrnatohk Re: Argumenty – Kontrargumenty 18.03.13, 15:56
        Fifik pierwsza prośba - i nie musi być skomentowana na forum...

Jeżeli wiesz, że ktoś "analizował i nagradzał" za udział w referendum to błagam wskaż te osoby - sam doskonale zdajesz sobie sprawę, że to "delikatnie połamanie prawa"!!! (I nie proszę o publiczne pranie brudów - zgłoś tą sprawę do Komitetu Referendalnego - tam znajdą się na pewno osoby które zgłoszą ten fakt/te fakty odpowiednim instytucjom!)
        • fifik_rsl Re: Argumenty – Kontrargumenty 18.03.13, 16:36
          Mrnatohk jak prawie każdy z nas, znam kilka osób lub członków najbliższej rodziny pracujących w UM. Często w prywatnych rozmowach poruszane są różne kwestie, mn. o nagrodach na dzień samorządowca czy analizy, tudzież przeglądania podpisów. W sprawie np. nagród napiszcie zapytanie w jakim miesiącu wypłacono nagrody.

Chyba nie sądzisz, że przyjdę i powiem pani weźmy na to Janina Kowalska mi powiedziała, ze po poprzednim referendum, "na prośbę" swojej zwierzchniczki Krystyny Iksińskiej przeglądała wykaz podpisów z komisji wyborczych.
          Jakie by były konsekwencje dla tej Pani chyba możesz się domyśleć, a nikt nie chce stracić pracy. Przecież nikt tego przed referendum nie potwierdzi, bo w razie jego niepowodzenia poniesie straszne konsekwencje.
          W razie jego sukcesu, być może pewne osoby same się zgłoszą.
          Powiem więcej, w obecnym komitecie są osoby co rok temu stały po drugiej stronie barykady, popytajcie ich, wydaje mi się że pewną wiedzę też mogą posiadać.
          Natomiast co do "nagród" to wydają się logiczną konsekwencją tej analizy, nie wierze że nie znasz żadnej osoby która poniosłaby jakieś konsekwencje za popieranie/udział w poprzednim referendum.
          • mietlorz707 Re: Argumenty – Kontrargumenty 18.03.13, 17:14
            > Często w prywatnych rozmowach poruszane są różne kwestie, mn. o nagrodach na dzień
            > samorządowca czy analizy, tudzież przeglądania podpisów.

Możesz wyjaśnić o jakich podpisów analizę i przeglądanie chodzi?
            • fifik_rsl Re: Argumenty – Kontrargumenty 18.03.13, 23:17
              Chodzi o listy mieszkańców, na której się podpisujesz jak odbierasz kartkę do głosowania w lokalu wyborczym. Te listy potem przewodniczący komisji oddaje w urzędzie wraz z protokołami i kartami do głosowania.
          • hepik1 Re: Argumenty – Kontrargumenty 18.03.13, 17:56
            Z poparciem partii dla referendum to raczej smiech na sali.Kanapek nie licząc,PO i Pis wyrażają poparcie werbalne głosami swoich kilkunastu radnych.
            A tu jest potrzebna kasa na akcję referendalną,z której zadna nie wyskoczy.
            Czasy ,kiedy społeczeństwo na wezwanie partii waliła do urn ,dawno minęły.
            Jedyna kasa co najwyzej ze sklepu rowerowego,pytanie czy rowery ciagle się dobrze sprzedają. ;)
            • waple Re: Argumenty – Kontrargumenty 18.03.13, 18:36
              Tu na forum nie czas na pisanie prac magisterskich czy doktoratów.Proste ptania i odpowiedzi.A my referendyści robimy swoje i to są nasze argumenty.Jak będzie to pokaże życie a nie robiąc nic będzie jeszcze gorzej.Straciliśmy zaufanie do władzy wykonawczej już dawno i to podtrzymujemy, teraz dodatkowo poparły nas już nie tylko referendyści ale i partie polityczne i stowarzyszenia.Bedziemy docierać wszędzie i to z prawdziwą informacją czyli obiektywną.Kampania dopiero się zaczyna.I proszę się nie martwić o nasz Ruch Obywatelski.że zostaniemy zlekceważeni, my wiemy,że aby mieć wpływ na tok spraw trzeba mieć swoich przedstawicieli i tego będziemy pilnować.Mamy dość koterii, nepotyzmu kolesiostwa i układzików.Naszym celem jest normalność w naszym mieście bo to nasze miasto,nasze wspólne dobro i im szybciej tym lepiej.Pozdrawiam.
      • zzabciaa87 Re: Argumenty – Kontrargumenty 18.03.13, 19:39
        Fifik ja naprawdę życzę Ci aby ten wątek pozostał merytoryczny - bo jak znam to forum za chwilę pojawi się mnóstwo wpisów o niczym.
        Chciałabym się odnieść do kwestii brakujących pieniędzy - z tego co się orientuje to właśnie Pani Dziedzic "odkryła" brak i nawet wskazała winną - jak owe oskarżenia się skończyły wiemy - Pani Mróz nie żyje, a kwestia pieniędzy jest dalej nie wyjaśniona. Sprawę bada prokuratura i sądzę, że powinniśmy poczekać na wynik postępowania. Nie bardzo wiem jak taki zarzut referendyści mieliby sformułować - jako, iż kwota jest nie mała można chyba jedynie się domagać, aby sprawa była priorytetowa i została szybko wyjaśniona.
        Wydaje mi się, aczkolwiek mogę się mylić, iż nie jesteś zwolennikiem obecnej władzy. Wielokrotnie pisałeś, że jeżeli kolejne referendum się nie powiedzie, wówczas mogłoby się to przyczynić do reelekcji Pani Prezydent a tego miasto mogło by nie udźwignąć. W mojej ocenie w większości podzielasz stanowisko referendystów z tym, że wolałbyś przeczekać do wyborów. Tak naprawdę to właśnie takie osoby jak Ty najbardziej mogą zaszkodzić w refererndum, gdyż w przeciwieństwie do zwolenników Pani Prezydent masz coś konkretnego do powiedzenia. Problem w tym, że Ty kwestionujesz sposób a nie cel działania. Uważasz obecną władzę za bardzo słabą, jednak przewidujesz, iż kolejne referendum się nie powiedzie i tylko ją wzmocni. Biorąc pod uwagę, iż machina "referendalna" już ruszyła nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Twierdzisz, że jeżeli referendum by się nie powiodło to mogłoby to wzmocnić Panią Prezydent (co nie byłoby dobre dla miasta - bo o ile się nie mylę to chyba Ty gdzieś napisałeś ze rok z Panią Prezydent miasto jakoś by przeżyło - kolejnej kadencji nie) z drugiej zaś strony piszesz, o referendum w praktycznie samych negatywach. Akcja referendalna już ruszyła - teraz pytanie jakie każdy powinien sobie zadać - to czy chcę aby Pani Prezydent nadal zajmowała stanowisko, jeżeli nie to pomóż, a nie krytykuj.
        ufff a się rozpisałam - mam nadzieję, że da się z tego wyłapać o co mi chodzi:)
        Jeżeli źle zinterpretowała Twoje poglądy to bardzo przepraszam.
        Pozdrawiam
        • pipi43 Re: zzabciaa87 18.03.13, 19:50
          zzabciaa87 napisała:

Chciałabym się odnieść do kwestii brakujących pieniędzy - z tego co się orientuje to właśnie Pani Dziedzic "odkryła" brak i nawet wskazała winną - jak owe oskarżenia się skończyły wiemy - Pani Mróz nie żyje, a kwestia pieniędzy jest dalej nie wyjaśniona. Sprawę bada prokuratura i sądzę, że powinniśmy poczekać na wynik postępowania.

Zaabciu, postępowanie w tej sprawie umorzono we wrześniu ubiegłego roku:
          wiadomosci.onet.pl/regionalne/slask/ruda-slaska-stracila-22-mln-zl-sledztwo-w-tej-spra,1,5244310,wiadomosc.html
          Pisałam o tym już kilkakrotnie na tym forum.
          • 22burza Re: zzabciaa87 18.03.13, 20:00
            Sprawa zoatała umorzona w naszej prokuraturze,ale przejęła ja prokuratur okręgowa w Gliwicach
          • zzabciaa87 Re: zzabciaa87 18.03.13, 20:06
            Poczekam na Prokuraturę Gliwicką :)
            • 22burza Re: zzabciaa87 18.03.13, 21:08
              nic innego nam nie wypada
        • fifik_rsl Re: Argumenty – Kontrargumenty 18.03.13, 23:38
          Odnośnie kwestii pieniędzy i śmierci Pani Mróz. Nie raz czytałem wpisy o zaszczuciu tej Pani i były głoszone przez zwolenników referendum. Co do samych pieniędzy, tuszowaniu sprawy i wielu podobnych tego typu oskarżeń byłu tutaj multum. fakt że większość pisana anonimowo.
          Dlatego zapytałem czemu nie było ich w oficjalnych oskarżeniach?

Żabciu, mam nadzieję że mogę w ten sposób się do Ciebie zwracać. Jestem przeciwnikiem referendum, gdyż to przedsięwzięcie z góry skazane jest na porażkę. Zamiast przynieść konkretne korzyści, w konsekwencji sprowadzi efekt dokładnie odwrotny. Przeraża mnie, że Inicjatorzy tego nie widzą. To jest tak jakby ktoś Ci dał pistolet sześciukomorowy do pięciu włożył kule i powiedział jak zakręcisz magazynkiem, przystawisz do głowy i wystrzelisz, to w razie przeżycia dam Ci milion dolarów. Zaryzykujesz?? To jest obecnie tego typu gra, tylko stawką jest miasto. Staram się robić wszystko, aby Ci ludzie przejrzeli na oczy, bo wierzę że w głębi duszy los tego miasta leży im na sercu.
          Machina ruszyła, więc zatrzymajmy ją i skupmy się na tym aby w 2014 roku tej Pani nie wybrano. Obiecuje w tym momencie zrobić wszystko co w mojej mocy, aby tak się stało. Na tym etapie to nie będzie trudne, ale po wpadce drugiego referendum już znacznie trudniejsze. Nie dajmy jej zrobić 2 kampanii za nasze pieniądze.
          z drugiej strony polemika na argumenty zawsze może dać coś dobrego.
          Pozdrawiam
      • aloes69 Re: Argumenty – Kontrargumenty 18.03.13, 23:29
        Tytuł fajny "Argumenty - Kontrargumenty. Pierwsze moje odczucie, że skoro chcesz w praktyce realizować swoją pasje bycia politologiem, spróbujesz zapoznać się z stanowiskiem obu stron i ocenić je z punktu widzenia zawartości merytorycznej . Stanowisko referendystów zostało przedstawione w Prawdzie , władze miasta zamieściły natomiast swoje na portalu miasta w artykule i dodatkowej zakładce. Oczywiście by zanalizować, która ze stron używa argumentów wspartych faktami, a która czystą demagogią i populizmem należałoby na bieżąco śledzić różnego typu pojawiające się informacje i starać się je w miare obiektywnie weryfikować. Mało tego musielibyśmy troszkę się przyłożyć i nieco zagłębić się w zagadnienia ekonomi, prawa, pozyskiwania funduszy, oświaty, zdrowia itd, zweryfikowac fakty i to czasami u źródła. Nasza wiedza w tych tematach jest bowiem tak naprawdę dość powierzchowna i płytka, ale jako ,że tematy te co rusz są przedmiotem jakiś dysput i jesteśmy tzw osłuchani często uzurpujemy sobie prawo do arbitralnego wypowiadania się w tych kwestiach. Dlatego tak łatwo nami manipulować. Można nam wmówić wszystko, co z pozoru jest prawdopodobne, albo nam sietak wydaje, bo jesteśmy zbyt leniwi aby zacząć sprawdzać czy to, co nam się wmawia choć troszkę zgadza się z rzeczywistością. I dlatego rzesze bezwartościowych polityków od wielu lat żyją na nasz koszt i naszym kosztem. A wystarczy mieć otwarty umysł , taki zdolny do krytycznego myślenia, do prawidłowego oceniania rzeczywistości, otwarty na argumenty także te niewygodne, na dyskusje, umiejętnie przewarzający wiedzę i wykorzystujący doświadczenie Taki umysł to mówiąc żartobliwie najwyższy stopień oświecenia. Życzę więc nam, władzom i referendystom takiego oświecenia..... no i może trochę wiecej pokory, szacunku dla siebie nawzajem i umiejętności współpracy, bo ja prosty człowiek jestem i jakoś nie widze sensu w ciągłych wojnach, podjazdach, przewrotach, krucjatach, powstaniach itd. itp........zwłaszcza,że to po mnie przewala się ta "historia".
    • mrnatohk Re: Argumenty – Kontrargumenty 18.03.13, 17:12
      Przeczytawszy Twoją wypowiedź kilkukrotnie nasuwa mi się kilka myśli, mianowicie:

- wszystkie argumenty oprócz jednego są w 100% trafione – ten jeden czyli bezrobocie nazwałbym argumentem „dyskusyjnym” – kwestia interpretacji :)

- Krematorium i jego reklama w Prawdzie. Nie myślisz że pytanie, lub „wątpliwości” moralne powinny być skierowane do wydawcy tej gazety, a nie do niech tzn. Grupy Inicjatywnej/Referendystów??? No bo oni raczej nie wydają tej gazety, a tym bardziej nie mają wpływu na to kto co reklamuje – gazeta jest prywatna. Fakt - jak zobaczyłem tą reklamie o której wspominasz to się uśmiechnąłem pod nosem, ale to nie zmienia faktu że pytanie o moralność jest źle skierowane. Ps. I myślę że jeżeli odpowiednio zapłaciła by za reklamę to „ogłoszenie prywatne było by sprzedane” :)

- Premie… Ale dla czego Referendyści mają odnosić się do tego co robił Stania?
      Fakt jest taki jak sam słusznie zauważyłeś najważniejsze jest to kiedy i dlaczego te premie zostały wypłacone – przed samym referendum w celu kupienia hmmmm głosów (lub ich braku w tym wypadku) – a w sumie pasowało by wspomnieć, że nie ma w uzasadnieniu wzmianki o jednej grupie zawodowej której milczenie zostało wykupione: nauczyciele (choć prawda jest w tym wypadku taka że ZNP po referendum musiało pogrozić paluchem i de facto wymusić obiecane pieniądze)

- Brak środków w kasie – tu z tego co wiem punk ten był długo i mocno dyskutowany (jaką formę powinien przybrać), ale jak widać nie znalazł się w „oficjalnym uzasadnieniu. Jednak co ważniejsze nie zmienia to faktu że nie może być jeszcze podjęty (no bo chyba nikt nie myśli że to „cała amunicja”  Ps. A mnie brakuje tam jeszcze jednego wątku: tuszowania przez niektóre osoby z otoczenia p.Dziedzic „jednej małej aferki” pt.: zajmuję bezprawnie stanowisko Radnego Miasta Ruda Śląska – i wszyscy wiemy o kim piszę – ale w sumie już odpowiednia komisja się tym zajmuje więc podobnie jak w wypadku kasy rodzi się pytanie czy powinno się to znajdować w „uzasadnieniu”.

- Sprawę płaczu o frekwencję pominę – kwestia mocno dyskusyjna – i co człowiek inne zdanie, więc nie ma sensu (już chyba kiedyś były przytaczane argumenty „za” zdjęciem progu frekwencyjnego więc nie ma sensu na nowo to powielać.

- Budżet na 2015 – no nie wiem jak to jest do końca, ale jeżeli posłuchasz wyjaśnień „takiej jednej Pani” to do okaże się że ktoś tu kłamie. Więc jeżeli p.Marian używa argumentu „mocno nie trafionego” to jasno wskazuje że kłamie p.Dziedzic i tyle.

- W kwestia ewentualnego zwycięstwa odniosę się od razu do innego pkt. Mianowicie: Więc po cholerę nam wybory jeżeli umożliwimy „tym złym” kandydowanie? Przepraszam, ale nie kupuję takiej argumentacji, bo w taki sposób KAŻDE WYBORY można opisać. I od razu wytłumacz mi w jaki sposób ewentualnie te wybory będą się różnić od tych pod koniec 2014? W jaki sposób chcesz wyeliminować osoby bardziej skompromitowane? Zastrzelić ich? Wywieść na Sybir, czy do lochu w kajdanach wpędzić?  To wyborcy decydują kto będzie u steru władzy - ja, Ty, i wielu innych.
      To tyle na razie 
      • h_ermenegilda Re: Argumenty – Kontrargumenty 18.03.13, 17:59
        Na dzisiejszej konferencji poruszone zostało wypacanie premii. To mam pytanie, dlaczego podległe jednostki Urzędowi nie dostały wypłacone oprócz MOPS-u ?
      • fifik_rsl Re: Argumenty – Kontrargumenty 19.03.13, 00:37
        mrnatohk nie wnikam kto jest właścicielem PoRSl, jednak nieoficjalnie stała się ona gazetą "referendystów" i przedstawia ich punkt widzenia na sprawy miasta. Mają do tego pełne prawo, żeby była jasność. Skoro ta sama gazeta kilkakrotnie ostro krytykowała władze w tej kwestii, stawała murem za mieszkańcami, wykazywała troskę, nagłaśniała sprawę itd., to teraz prezentowanie reklamy tej firmy, nawet za kasę jest dla mnie niesmacznym żartem. Pokazuje pewien rodzaj fałszu i właśnie moralności Kalego. Możemy dużo psioczyć na Radio Maryja, ale co by o nich nie powiedzieć, to nie zamieściliby reklamy gazety wyborczej nawet za dużą kasę.

No waśnie oprócz tej brakującej kasy, czekam aż zostanie podniesiona sprawa Pani Doktor co rzekomo pełniła nielegalnie podwójną funkcję. Dzięki za przypomnienie.

Budżet 2015. Oczywiście jeśli poprzednik zostawi kupę milionów w postaci niezapłaconych faktur, to może być ciężko coś z tego sensownego zlepić. Przy braku takich ekstremalnych sytuacji, to następca będzie decydował jaki ostatecznie kształt będzie miał kolejny budżet. Chyba że będąc przekonaną o tym, że nie ma szans na reelekcję, zostawi podobną kupę po sobie, to faktycznie następca będzie musiał mocno się nagimnastykować by go dopiąć.

Jeśli będzie ostatecznie nowe rozdanie, to jedynie tym że ekipa Domżalskiego będzie mogła rok szybciej podjąć próbę powrotu na stołki.
        Jeśli byłby Komisarz do końca kadencji (Pan Sławik zapewnił że tak nie będzie) to tutaj już znaczna różnica. Pisałem o tym w innym temacie, jednak wierze Panu Marianowi i nie będę po raz kolejny tutaj tego roztrząsał.
        Możemy jedynie swoim znajomym tłumaczyć kto był odpowiedzialny za wykreowanie obecnych rządów G. Dziedzic. Chyba że masz jakiegoś znajomego Brunona, miłośnika militariów.
        ps. żartuję oczywiście

• amarian2 Re: Argumenty – Kontrargumenty 19.03.13, 10:33
          Sprawy budżetu rozstrzygają się w miesiącach wrzesień, październik a nawet wcześniej.
          To nie tylko sprawa założeń do budżetu ale przede wszystkim propozycje a później budżet wydziałów, podmiotów miejskich. Oczywiście nowy prezydent może wnieść zmiany i to robią, ale głównych założeń oraz większości wydatków podmiotów już nie zmienią. Dlatego 2015.
          Fifik jednego nie rozumiem. Trzeba dyskutować, spierać się ale jak można mówić, że jestem przeciw p. prezydent a jednocześnie być przeciwnikiem referendum. Zaczekaj. Taka dyskusja jak ty prowadzisz była potrzebna ze 2 miesiące temu. Referendum jest faktem i teraz możesz albo działać na rzecz referendum albo na rzecz G. Dziedzic. Jak to piszesz: przegrane referendum wzmocni Dziedzic. Oczywiście, tylko dlaczego chcesz przegranego referendum? Dzisiaj jest faktem i albo stoi się za albo przeciw. Najlepsze jest w referendum to, że ci którzy się wstrzymują też są przeciw.
          I jeszcze jedna kwestia Prawdy. Jasno napisał to w36. Ani Prawda ani referendyści nie atakowali właściciela krematorium. Powtórzę, nie był atakowany właściciel nawet przez mieszkańców. To była sprawa błędnych decyzji G. Dziedzic i jej pustych obietnic w czasie referendum.

• fifik_rsl Re: Argumenty – Kontrargumenty 19.03.13, 12:00
            Budżet 2015

Pomimo tego że "szkielet" budżetu przygotuje poprzednik, to decydujący wpływ na jego kształt będzie miał następca. Chociaż wyczuwam brak wiary w to, że nawet przy złym budżecie wybrany następca będzie posiadał umiejętności by go odpowiednio poprawić.

Krematorium

Gdzie ja pisałem o atakowaniu przedsiębiorcy?? Pisałem że krytykowaliście władzę za decyzję oraz o tym że staliście za mieszkańcami w tym sporze. Tzn wyrażaliście opinię iż ten zakład nie powinien tam powstać. Taki był w największym skrócie wydźwięk artykułów w PoRSl. Wychodzę więc z założenia, że skoro byliście przeciwnikiem tej lokalizacji, ze względu na uciążliwość dla mieszkańców, to zwykła przyzwoitość powinna skutkować nie umieszczeniem tej reklamy.

Sugeruje Pan że ta dyskusja powinna się odbywać 2 miesiące temu, po części zgadzam się z Panem, tylko aby tak mogło być, musiałby iść z Waszej strony jasny sygnał pt: Rozważamy i rozpoczynamy przygotowania do kolejnego referendum co o tym myślicie. Gdyby była taka informacja to i dyskusja byłaby wcześniej. W tym wypadku to Wy nie daliście nam szans na wyrażenie swojego zdania i przedstawienia argumentów w odpowiednim momencie. Zostawiliście nas z faktem dokonanym. To powoduje że dyskusja przesunęła się w czasie.

Reasumując ja jednak nadal mam nadzieję, że zdacie sobie z tego sprawę, że nie uzyskacie wymaganej większości i przejdziecie do racjonalnej walki politycznej z obozem P. Prezydent, by właściwie przygotować się do tego starcia na równych zasadach w 2014 roku.

• 22burza Re: Argumenty – Kontrargumenty 19.03.13, 12:58
              fifik czy ty czasem też pracujesz,cz tylko piszesz na foru ,no jeżeli cały czas siedzisz na forum to się nie dziwię,że tak sobie tą pracę poza Rudą chwalisz
              • waple Re: Argumenty – Kontrargumenty 19.03.13, 13:27
                Do fifik:Decyzję o drugim referendum nie podejmowała jedna osoba, to po pierwsze.Po drugie jak my wiedzieliśmy,że tak światła osoba jak TY jest w Rudzie to byśmy się do Ciebie udali i zapytali o zdanie.A teraz jak widzisz klamka zapadła.Bierność wychodzi na nie i my zdajemy sobie z tego sprawę.Tak więc nie tylko zbieramy podpisy, roznosimy gazety, ulotki ale i na co dzień rozmawiamy z ludzmi itd.Nikt tu za nikogo nic nie zrobi!Siedzenie w domu i wybrzydzanie?Ludzie widzieli w Bytomiu przy referendum na czym polega demokracja, mobilizuj i Ty i jak wygramy to będzie, nie dobrze ale przynajmniej lepiej.Pozdrawiam.
                • fifik_rsl Re: Argumenty – Kontrargumenty 19.03.13, 15:50
                  Szanowny Panie Pawle, proszę odpuscić sobie tę ironie, bo to ani smieszne ani błyskotliwe. Tutaj była teza, iz ta dyskusja toczy się zbyt późno.
                  Moja odpowiedź była po części zgodna z tym twierdzeniem, tylko problem w tym że nie mielismy szans rozpocząć jej wcześniej, gdyż nie było żadnej informacji o zamiarach przeprowadzenia II referendum. Wyślę że gdyby taka informacja pojawiła się odpowiednio wcześniej, oprócz mojej skromnej osoby kilku/nastu innych uzytkowników by coś sensownego do tej rozmowy wniosło.
                • meg114 Re: Argumenty – Kontrargumenty 19.03.13, 16:31
                  amarian, a może weź - zaproś tego Fafika na jakieś tam wasze zebranie, niech się sam przekona o czym mowa, jakie argumenty (których nie można, nie trzeba tu pisać)? jakoś tak na niego patrzę i mi go aż żal, że nie ma pola do działania i przez to takie głupoty czasem pisze, jak te o sprawdzaniu i analizowaniu list. i koniecznie mu za to "podziękuje", bo ja słyszałam od wielu, że to była działka bezpieczna, a on daje teraz kolejne narzędzie władzy.
                  • ciotka9 Re: Argumenty – Kontrargumenty 19.03.13, 16:42
                    potem się tłumaczy ,że mial na myśli karty wyborcze,no niech sprawdzą czy za dużo tych głosów komisja skuótacyjna nie policzyła,ale fifik zapomniał dodać,że karty wyborcze są anonimowe
                    • fifik_rsl Re: Argumenty – Kontrargumenty 19.03.13, 17:06
                      ciotka9 napisał(a):

"potem się tłumaczy ,że mial na myśli karty wyborcze"

Jakie karty wyborcze, przeczytaj mój wpis dotyczacy tej materii słowo w słowo.
                      Napisałem wyraźnie że chodziło mi o listy mieszkańców na której trzeba się podpisać w lokalu wyborczym, by dostać kartę do głosowania. Te listy potem wracaja do UM wraz z protokołami. Na ich podstawie idzie sprawdzić kto pobrał kartę do głosowania w lokalu.
                      • hepik1 Re: Argumenty – Kontrargumenty 19.03.13, 17:45
                        Z tym "idzie sprawdzić" zdradziłeś się,żeś prawdziwy hanys ;)
                        • ciotka9 Re: Argumenty – Kontrargumenty 19.03.13, 18:56
                          hepiczku HANYS TO BRZMI DUMNIE
                          • hepik1 Re: Argumenty – Kontrargumenty 19.03.13, 20:10
                            ciotka9 napisał(a):

> hepiczku HANYS TO BRZMI DUMNIE
                            Ależ w pełni się zgadzam.
                            Na forach ogolnopolskich sam podkreślam,że jestem hanysem od urodzenia i pokoleń ;)
                            • ciotka9 Re: Argumenty – Kontrargumenty 19.03.13, 20:29
                              bardzo mnie to cieszy bo moje korzenie od pokoleń głęboko tkwią w tej ŚLĄSKIEJ ZIEMI
              • fifik_rsl Re: Argumenty – Kontrargumenty 19.03.13, 15:53
                Słyszałeś o pracy zmianowej wg tzw. grafika? Nie musisz się o mnie martwić, daję rade :)
                ps. To chyba nie było treścia tematu?
            • czerwcowyreferendysta Re: Fifik = przydupas Dziedzicowej 19.03.13, 15:13
              Fifik, nie uda ci się "rozmyć tego Referendum".
              Nie uda mądralo, nie uda, ale starać się możesz, Grażynka cię nagrodzi.

fifik_rsl napisał(a):

> Reasumując ja jednak nadal mam nadzieję, że zdacie sobie z tego sprawę, że nie
              > uzyskacie wymaganej większości i przejdziecie do racjonalnej walki politycznej
              > z obozem P. Prezydent, by właściwie przygotować się do tego starcia na równych
              > zasadach w 2014 roku.
              • fifik_rsl Re: Fifik = przydupas Dziedzicowej 19.03.13, 15:40
                Zawsze myślałem że grupę referendalną tworzą inteligentni oraz reprezentujący pewien poziom mieszkańcy tego miasta. Twój przykład pokazuje że wszędzie się trafi jakiś Rodzochopodobny.

Mógłbyś sobie z tym panem radnym podać rękę, ten sam poziom kulturalno-intelektualny. Może razem dobijecie do trzycyfrowego IQ.

Na więcej twoich wypowiedzi nie odpowiadam, bo w nich tyle merytoryki, co ubóstwa u Rydzyka.
                • pipi43 Re: 19.03.13, 15:57
                  Brawo Fifik!
                • zzabciaa87 Re: Fifik = przydupas Dziedzicowej 19.03.13, 16:20
                  Wiesz co fifik, ja mimo wszystko myślę, że tak jest.
                  Wiem, że nic nie powinno usprawiedliwić braku kultury, ale jak tak sobie czytam forum i czytam te niektóre wypociny zwolenników Pani Prezydent, po raz kolejny te same pytania to łapię się na tym, że sama mam ochotę odpisać "coś w ich stylu", gdyż mam wrażenie, że ich poziom inteligencji jest znacznie ograniczony.
                  Zamiast jednak dać wyprowadzić się z równowagi, warto zrobić coś innego i ochłonąć, a dopiero wówczas odpisać - choć czasem to trudne.
                • czerwcowyreferendysta [...] 19.03.13, 23:51
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • zzabciaa87 Re: Argumenty – Kontrargumenty 19.03.13, 16:05
              fifik właśnie inicjatywa referendalna jest tą walką z obozem Pani Prezydent.
              W tym okresie porusza się wiele istotnych kwestii. Z większym zainteresowaniem przygląda się poczynaniom Pani Prezydent. Zbierając podpisy można porozmawiać z mieszkańcami. Pani Prezydent zaś jak mniemam z większą "rozwagą" podejmuje decyzje, gdyż po raz kolejny jej los jest w rękach mieszkańców. Nie tylko w okresie wyborów "walczy się" o mieszkańców, o ich poparcie - pokazuje się im, że wszystko tak naprawdę zależy od nich.
              Piszesz o wycofaniu się z referendum, ale ja uważam, że to właśnie by ją wzmocniło, bo jak myślisz - jak by to zostało przez większość odebrane? W mojej ocenie większość osób pomyślałaby, iż referendyści się wycofali, bo nie mieli racji. Racja zaś stoi po ich stronie, teraz trzeba tylko, albo aż, przekonać większą ilość mieszkańców do pójścia.

• woow.222 Re: Argumenty – Kontrargumenty 19.03.13, 20:05
                fifik_rsl prosiłeś o dyskusję na argumenty i kontrargumenty więc przeczytaj może coś ci to wyjaśni: wiadomoscirudzkie.pl/aktualnosci/zobacz/1704
                • czerwcowyreferendysta Fifik + woow = dwór śmiesznej prezydentki 21.03.13, 13:04
                  Przydupaski nie róbcie z ludzi wariatów.

Powiedzcie lepiej ile wam mściwa wypłaciła premii lub dotacji dla waszych stowarzyszeń.
                  Może jesteście tymi (3 x vicki, sekretarz i skarbnik), którzy dostali 111 tyś zł za wierność, lizanie stópek i bierność na ludzką krzywdę. A może żeście są z "Nereusza", ze St. "Inni" lub sierpuchy.

W jednym się z Wami zgadzam: przeciwnicy i zwolennicy Grażyny Dziedzic muszą iść do urn referendalnych w tym roku.

Rok temu za odwołaniem było nas ok. 16000 mieszkańców, a przeciwko (czyli was) tylko jakieś 1500. Poprawcie swój wynik, może wam się uda, że będzie was 1501, ale jak nie pójdziecie, to będzie mniej niż 1500, natomiast za odwołaniem będzie tym razem powyżej 25000 niezadowolonych z tej śmiesznej prezydentki.

woow.222 napisała:

> fifik_rsl prosiłeś o dyskusję na argumenty i kontrargumenty więc przeczytaj może coś ci to wyjaśni:
                  • skalar2011 Re: Fifik + woow = dwór śmiesznej prezydentki 21.03.13, 21:38
                    tak to ci ,,kupieni,, taki tu rumor robią ale wiedzą że jak pańcia wyleci to nie będą sobie tak używać jak teraz- cała kasa dla nich
                  • fifik_rsl Re: Fifik + woow = dwór śmiesznej prezydentki 21.03.13, 23:43
                    > Przydupaski nie róbcie z ludzi wariatów.

"Powiedzcie lepiej ile wam mściwa wypłaciła premii lub dotacji dla waszych stowarzyszeń. Może jesteście tymi (3 x vicki, sekretarz i skarbnik), którzy dostali 111 tyś zł za wierność, lizanie stópek i bierność na ludzką krzywdę. A może żeście są z "Nereusza", ze St. "Inni" lub sierpuchy."

Dobra krzykaczu ja nazywam się Adam Pyka, jestem mieszkańcem Kątów na Paderewskiego. Pracuje w pomocy społecznej w mieście ościennym, ponadto sędziuje mecze koszykówki.
                    Z obecną władzą, jak i poprzednią nie mam nic wspólnego. Nie jestem też członkiem żadnego stowarzyszenia.

Skoro tak perfekcyjnie idzie Ci pomawianie ludzi, to pokaż że masz "jaja jak u Grodzkiej" i wrzucaj tutaj swoje dane osobowe internetowy bohaterze. Jak pomawiasz, to weź odpowiedzialność za swoje słowa!!! Coś mi podpowiada że stać Cie jedynie na bycie anonimus interentus.

• woow.222 Re: Fifik + woow = dwór śmiesznej prezydentki 22.03.13, 16:43
                      fifik_rsl wierzysz, że któryś ci odpowie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka