Dodaj do ulubionych

Trzeci rok i kilka faktów.

09.10.13, 11:22
Halemba, największa dzielnica naszego miasta.Szkoła przy ul. Kłodnickiej, jedna z najnowszych w mieście trzeci rok zamknięta.Majątek wart kilka milionów złotych chcieli w zeszłym roku podarować uczelni z Katowic i co ?Można to było wynająć, symbioza z przedszkolem, jedyna średnia w tej dzielnicy i klapa.W oknach napisy:Nabór, górnik, ślusarz,elektryk.Nowość, spedytor,informatyk, ekonomista.Tak sobie myślę to real czy fikcja?Tyle setek przedszkolaków poza przedszkolem w naszym mieście i aby było" śmieszniej" za to płacimy my z naszych podatków.Może tam w Warszawie wiedzą jak tu sobie rządzim i zabierają subwencje.Nie reagujemy na nasze potrzeby, pieniądze są tu i teraz marnotrawione.W/g moich obliczeń to już ponad 500 000 tys zł.Kończę bo serce boli.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • w36 Re: Trzeci rok i kilka faktów. 09.10.13, 12:09
      waple napisał:

> Kończę bo serce boli.Pozdrawiam.

Waple, zostaw ten ponury temat bo i tak nie masz na niego wpływu. Niż demograficzny. Mówi to Tobie coś?

Ale przecież świat jest piękny. Popatrz na to:

katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,14746593,Fatalny_wynik_prezydent_Rudy_Slaskiej__Ma_niewielkie.html

Gwiazda gaśnie :) :)

• mietlorz707 Re: Trzeci rok i kilka faktów. 09.10.13, 14:29
        Czy wynik jest fatalny, zależy od zamawiającego artykuł, poglądów autora artykułu, i od jego czytelnika.
        Źródło:
        www.wyborynaslasku.pl/sonda%C5%BCe/badanie-preferencji-wyborczych-w-wyborach-prezydenta-miasta-ruda-%C5%9Bl%C4%85ska-komentuje-dr-t
        Mógłbym uznać wynik za fatalny, bo nie dość, że obecna prezydent ma największe szanse na zwycięstwo, to jeszcze w dodatku w sondażu prowadzi PO z PiSem.
        Mógłbym uznać, lecz nie uznam, bo z niczego nie wynika, że badanie przeprowadzono na próbie reprezentatywnej.
        Na stronce nie znalazłem żadnych informacji o tym, do kogo należy.
        Na szczęście istnieje coś takiego jak WHOIS. :)
        • w36 Re: Trzeci rok i kilka faktów. 09.10.13, 18:29
          mietlorz707 napisał:

> Na szczęście istnieje coś takiego jak WHOIS. :)

A ten Pietrzykowski to u nas ma kogoś?
          • amarian2 Sondaż 10.10.13, 09:14
            Fatalny wynik dla p. prezydent i całej ekipy.
            Słupik to ten samy co jeszcze w marcu tak wychwalał Dziedzic???
      • hepik1 Re: Trzeci rok i kilka faktów. 10.10.13, 20:35
        w36 napisał:

> Gwiazda gaśnie :) :)

Okazuje się, że na obecną prezydent Grażynę Dziedzic chce głosować tylko 11,44 proc. pytanych. Były prezydent Andrzej Stania (PO) cieszy się poparciem 6,94 proc. pytanych. Mniej niż po 3 proc. mieszkańców popiera posła PiS Grzegorza Tobiszowskiego oraz posłankę PO Danutę Pietraszewską.

Cały tekst: katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,14746593,Fatalny_wynik_prezydent_Rudy_Slaskiej__Ma_niewielkie.html#ixzz2hLT4fTPJ

W36 ,ty tak na poważnie?
        Zaokrąglajac Dziedzicowa ma 2 krotną przewagę nad drugim potencjalnym kandydatem i 4 krotną nad innymi. ;)
        • aptykorz Re: Trzeci rok i kilka faktów. 10.10.13, 21:38
          hepik, ty tak poważnie ?
          przy takiej skali poparcia to nikt z nich nie ma szans ;)
          • hepik1 Re: Trzeci rok i kilka faktów. 11.10.13, 05:14
            aptykorz napisał:

> przy takiej skali poparcia to nikt z nich nie ma szans ;)

Najwieksze ma Noł Nejm,który nadjedzie na białym koniu(z Kanady ,jak Stan Tymiński?) i uzyska te 75 % ;)
            • aptykorz Re: Trzeci rok i kilka faktów. 11.10.13, 07:32
              hepik1 napisał:

Najwieksze ma Noł Nejm,który nadjedzie na białym koniu(z Kanady ,jak Stan Tymiński?) i uzyska te 75 % ;)

tu się zgadzam , tylko po co się błaźnisz tą wyliczanką dla Dziedzicowej ,
              jak nadjedzie bohater na białym rumaku to będzie raj pełnych koryt ;)
        • w36 Re: Trzeci rok i kilka faktów. 10.10.13, 21:39
          hepik1 napisał:

> W36 ,ty tak na poważnie?
          > Zaokrąglajac Dziedzicowa ma 2 krotną przewagę nad drugim potencjalnym kandydate
          > m i 4 krotną nad innymi. ;)

Ta przewaga według mnie to nie zasługa jakiś przymiotów Dziedzicowej a miernoty całej reszty kandydatów, zresztą naszego lokalnego problemu. Dla Dziedzicowej to raczej nie powód do dumy.
          Poza tym istotniejszy jest, wspomniany w komentarzach do wyników, rzucający się w oczy, niski wynik Dziedzicowej jak na urzędującego prezydenta (np. Katowice, Gliwice koło 30%).

Tak że nie ekscytuję się za bardzo tymi wynikami, bo to jeszcze czas i kiełbasy wyborcze jeszcze nie wystawione. Tym niemniej, mała rzecz a cieszy.
          • amarian2 Hepik, Hepik 11.10.13, 09:45
            To ty wymyśliłeś te 4 miejsce?
            Czytasz sondaż i płodzisz takie bzdety.
            Dziedzicowa ma niskie poparcie bo, w rankingu nazwisk jest na drugim miejscu ( 75%) nie wie na kogo głosować, ale nie na te nazwiska. Ale jest lepszy ranking, głosowanie na kandydata partyjnego. I tam zauważ, dziedzic przegrywa z kandydatem PO, PiS, oraz kandydatem bezpartyjnym. A sama siebie uważa za jedynego takiego kandydata. Ważny jest też rozkład głosów patrząc na wiek czy wykształcenie.
            Przeczytaj uważnie.

• amarian2 Re: Hepik, Hepik 11.10.13, 09:45
              Przepraszam, oczywiście nazwisko - Dziedzic.
              • aptykorz Re: Hepik, Hepik 11.10.13, 10:14
                hepik nie czytał tego sondażu jaki zrobił dr Słupik
                jak zwykle gapi się w portret Dziedzicowej i klupie kolejne pochwałki
                całe szczęście że to zrobił dr Słupik a nie np. Referendyści czy RAŚ
                bo wtedy to by ruszyła lawina opluwaczy
                a tak to piszta wersety do Rektora Uniwesytetu Śląskiego że jego pracownik takie niegodziwe poglądy rozgłasza (pisanie takie zalecane jest w szczególności jąkałom mównicowym)
            • hepik1 Re: Hepik, Hepik 11.10.13, 11:58
              Słupikowi się sprawdziło co do joty prognozy w stosunku do referendum.(wyśmiewane wtedy przez Ciebia)
              Pomijając artukulik DZ,jego diagnoza źródłowa jak najbardziej prawdziwa.
              Partyjne prognozy też jak najbardziej prawdopodobne,tyle,że partie (POPisu) wystawiając swoich głównych frontierów(Stania,Tobiszowski,"polonistki nie licząc)) przegrywają sromotnie.3-4 krotnie.
              I to na dzisiaj jest fakt.
              Ktoś na białym koniu jest oczekiwany,tyle,że już pierwszy galop powinien uskutecznić dzisiaj,bo to zaledwie rok pozostał do wyborów.W miesiąc czy dwa tego się nie zrobi,uwzględniając ,że ludzie(wyborcy) lubia te filmy(piosenki)które już znają ;)
              • hepik1 Re: Hepik, Hepik 11.10.13, 12:06
                Takie ps.
                Przy okazji bytności w jednym z banków na nowobytomskiej Wall street poszedłem z wnuczką na Staniaplatz pokazać gołębie...a tam rozpi...,wszystko się sypie,lampy wyłażą ze schodów,fontanna rozpieprzona na amen(t) a gołebie siedzą na gzymsach UM ;)
                Chroń nas Panie Boże przed powrotem do władzy PO i Stanii ;)
                • amarian2 Re: Hepik, Hepik 11.10.13, 14:16
                  Nie z tym tematem do mnie, akurat byłem przeciwnikiem tej inwestycji, sprawdź na forum.
                  Ale czy te zniszczenia są wynikiem rządów poprzedniej ekipy? A Mozę umpa umpa z piwem i bijatyką? A która fontanna, ta przy beczce, bo tam akurat załatwiają wszystkie sprawy piwosze z umpa umpa
                  • aptykorz Re: Hepik, Hepik 11.10.13, 14:48
                    Marian tak nie możesz pisać hepikowi , musisz napisać że to wszystko wina Stani , tylko Stania jest winny temu że od kilku miesięcy prawie co weekend ten dziedziniec tańczy , śpiewa , piwo pije i leje się po pyskach , ta baryła z piwem to rozumiem też Stania sprowadził jako stały ozdobnik tego placu i przy okazji popsuł fontannę , tak dla kawału ..........

Hepik kolejny raz mówię błaźnisz się coraz bardziej forsując poparcie Dziedzicowej , pewnie niezłe jaja będziesz płodził jak się zacznie kampania wyborcza

za to teraz masz jedyny zestaw jaki można mieć na takim placu : Kościół , beczka piwa i Urząd Miasta .......... może kropniesz coś w tym temacie jakie cudne dzieło Dziedzicowej ?
                    • hepik1 Re: Hepik, Hepik 11.10.13, 14:51
                      >za to teraz masz jedyny zestaw jaki można mieć na takim placu : Kościół , beczka piwa i Urząd Miasta

To przecie stara(polsko-śląska) tradycja:kościół szynk i fotograf(zamiast UM) ;)
                      • aptykorz Re: Hepik, Hepik 11.10.13, 15:03
                        hepik1 napisał:

> >za to teraz masz jedyny zestaw jaki można mieć na takim placu : Kościół ,
                        > beczka piwa i Urząd Miasta
                        >
                        > To przecie stara(polsko-śląska) tradycja:kościół szynk i fotograf(zamiast UM) ; )

zaś się hepikowi coś poprzestawiało , powinno być : Kościół, szynk i fryzjer ;)
                  • hepik1 Re: Hepik, Hepik 11.10.13, 14:48
                    Ta druga.Płyty odlazły jak by na smarki były klejone.
                    Fotki akurat na innym laptopie,wkleję wieczorę,bo wg mnie to afera,by cała fontanna się rozleciała po kilku latach.
                    • skalar2011 Re: Hepik, Hepik 11.10.13, 15:22
                      hepik1 napisał:

> Ta druga.Płyty odlazły jak by na smarki były klejone.
                      > Fotki akurat na innym laptopie,wkleję wieczorę,bo wg mnie to afera,by cała font
                      > anna się rozleciała po kilku latach.
                      wieczorem, wieczorem się pisze hepiku, a tak możesz mi wytłumaczyć dlaczego przez trzy lata twoja idolka nie zadbała o konserwację placu i fontanny, postawienie beczki z piwskiem i czterech donic z kwiatkami niestety nie jest konserwacją.
                      pomyśl hepik gdyby nie ten plac- zbudowany przez Stanię , gdzie by robiła te swoje ,,imprezki,, dla ludu, mogła przynajmniej zadbać by nikt nic nie zdemolował.
              • amarian2 Re: Hepik, Hepik 11.10.13, 14:13
                jak przewidywałem, to ty wybiórczo traktujesz badania, jeszcze raz pytam, zrobiłeś szum wokół czwartego miejsca???
                Po za tym hepik to bodaj drugie już badanie, gdzie na łeb lecą sondaże p. prezydent. Nawet oni to przyznają i jak to nazwali " akcja promocyjna" za nasze oczywiście pieniądze.
    • pipi43 Re: Trzeci rok i kilka faktów. 09.10.13, 13:10
      waple napisał:

pieniądze są tu i teraz marnotrawione.
      W/g moich obliczeń to już ponad 500 000 tys zł.

500 milionów to dużo.
      Może parę słów jak ci to wyszło?
      • mietlorz707 Re: Trzeci rok i kilka faktów. 09.10.13, 14:01
        > Może parę słów jak ci to wyszło?

Poszedł na łatwiznę. Znalazł gdzieś, ile wynosi budżet miasta i zaokrąglił. Być może, zdaniem wapla, to że władza jest zła oznacza, że marnotrawi cały budżet. ;-)
        • pipi43 Re: Trzeci rok i kilka faktów. 09.10.13, 15:19
          mietlorz707 napisał:

Poszedł na łatwiznę. Znalazł gdzieś, ile wynosi budżet miasta i zaokrąglił. Być
          może, zdaniem wapla, to że władza jest zła oznacza, że marnotrawi cały budżet.
          ;-)

Sprawa jest chyba prostsza.
          W 9 na 10 przypadków, jeśli ktoś pisze 500 000 tys, to ma na myśli po prostu 500 tys;)
          Sądząc po chamskiej reakcji wapla w tym przypadku też tak było:)
          Tylko wyliczenia są tajne...
          • mietlorz707 Re: Trzeci rok i kilka faktów. 09.10.13, 15:37
            > W 9 na 10 przypadków, jeśli ktoś pisze 500 000 tys, to ma na myśli po prostu 50
            > 0 tys;)

Waple nie pasuje do żadnych schematów. W Twoim przykładzie on jest jedenastym z dziesięciu, tym który pisząc 500 000 tys. ma na myśli 50 tys. :)
            Nawiasem mówiąc, dobrze że nie napisał "tyś".
      • waple Re: Trzeci rok i kilka faktów. 09.10.13, 14:09
        pipi43 napisała:

> waple napisał:
        >
        > pieniądze są tu i teraz marnotrawione.
        > W/g moich obliczeń to już ponad 500 000 tys zł.
        >
        > 500 milionów to dużo.
        > Może parę słów jak ci to wyszło?
        Ortografia pipi43 Ci lepiej wychodzi, to się i nią dalej zajmuj.Natomiast ściłe sprawiają Ci kłopot, tak więc nie zabieraj głosu bo ktoś pomyśli,żeś zidiociałaś.
        • pipi43 Re: Trzeci rok i kilka faktów. 09.10.13, 14:40
          waple napisał:

> Ortografia pipi43 Ci lepiej wychodzi, to się i nią dalej zajmuj.

No proszę, trafił mi się komplement od analfabety.
          W dodatku dobra rada, o którą nie prosiłam.

Natomiast ściłe sprawiają Ci kłopot,

Nie zgodziłyby się z tobą moi licealni nauczyciele.
          Dodam, że jestem absolwentką kierunku matematyczno - fizycznego.
          Matołku...

tak więc nie zabieraj głosu bo ktoś pomyśli,żeś zidiociałaś.

Tak sie czasem zastanawiam - jakieś niedotlenienie przy porodzie ci się przytrafiło, porażenie mózgowe czy też berga ci spadła na łeb.
          To jedna sprawa.
          A druga - nie potrafisz, nie pchaj się na afisz.
          I nie obrażaj ludzi, którym w pewnych dziedzinach nie dorastasz do pięt.
          Jesteś impregnowany na wiedzę (patrz - śląski), a to niedobrze świadczy o twojej inteligencji.
          Odpowiadzasz chamskim postem na neutralne 2 krótkie zdania.
          Co cię tak wk....ło?
          • meg114 Re: Trzeci rok i kilka faktów. 09.10.13, 16:35
            Pipi, swoje neutralne opinie prezentujesz wyłącznie wówczas, kiedy pojawia się okazja, by komuś dogryźć. I nie powstrzyma cię nawet myśl, że inteligentny czytelnik wie, jak należy coś napisać albo domyśla się intencji autora, nawet jeżeli ten się myli. Jedyne czego sobie tym razem podarowałaś to twoja sentencja "dawno się tak nie uśmiałam!". I wybacz, ale tytułowanie kogoś Matołkiem, wskazywanie na porażenie mózgowe i nie dorastanie do pięt - to wątpliwa kultura oraz wyraz frustracji. W sumie: pożałowania godne. Mam tylko nadzieję, że kiedy sobie tu tak ulżysz, to może do bezpośredniego toczenia jesteś bardziej znośna... Dlatego Waple, pisz dalej, ja ci potoważyszę, by ucieszyć Pipi.
            A co tej kwoty: czy to 50 tys. 500 czy 5 - szkoda jest. Waple, a była też koncepcja sprzedaży tego obiektu. To już nieaktualne? Jeżeli tak, to dlaczego?
            • pipi43 Re: Trzeci rok i kilka faktów. 09.10.13, 16:50
              meg114 napisał(a):

Dlatego Waple, pisz dalej, ja ci potoważyszę, by ucieszyć Pipi.

Meg, już mnie ucieszyłaś.
              Ależ towaRZysz, towaRZysz.
              Nie odmówię sobie - dawno się tak nie pośmiałam:)
              Oczywiście wypowiedź jak najbardziej w Twoim stylu - na mój neutralny post waple wyskakuje z moim "zidioceniem", dostaje mu się parę cierpkich słów i co?
              Jak zwykle "obiektywna" Meg musi interweniować...

Ja też lubie czytać wapla, "robi mój dzień".

• waple Re: Trzeci rok i kilka faktów. 09.10.13, 18:20
                Do pipi43:No nie denerwuj się tak.Nareszcte wyszło z Ciebie co miało wyjść.A z tymi piętami to nie przesadzaj.Pewien starożytny filozof powiedział: Wiem,że nic nie wiem a u Ciebie taka autoreklama.Nie pozdrawiam, bo i kogo? Zarozumiałość to przywara czy zaleta?
                • skalar2011 Re: Trzeci rok i kilka faktów. 09.10.13, 20:36
                  pipi przechodzisz samą siebie, ale nie masz się czym chwalić niestety
                  cytuję pipi:
                  Tak sie czasem zastanawiam - jakieś niedotlenienie przy porodzie ci się przytrafiło, porażenie mózgowe czy też berga ci spadła na łeb.
                  może niejeden z tym porażeniem mózgowym Ci pokazał jak być przyzwoitym człowiekiem
                  To jedna sprawa.
                  A druga - nie potrafisz, nie pchaj się na afisz.
                  pipi uważasz że potrafisz?
                  I nie obrażaj ludzi, którym w pewnych dziedzinach nie dorastasz do pięt.

A jak myślisz dorastasz komuś do pięt?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka