Dodaj do ulubionych

Filar ciągle szuka swojego szczęścia

14.09.14, 21:16
Pewnie się zdziwicie że znowu pisze o Filarze. Mianowicie ten człowiek nie przestaje mnie zadziwiać. To że te same sytuacje widzi zupełnie różnie w poszczególnych miastach to już norma, ale obrotnością mi zaimponował.
Na wstępie małe porównanie podejścia do kwestii absolutoriów. W obu miastach sytuacja polityczna jest prawie identyczna. Miastem rządzą prezydenci nie mający większości w RM. Mamy rok wyborczy więc nie dostają absolutoriów. Komentarz Filara do tych sytuacji:

w Świętochłowicach
W czerwcu, mający większość w Radzie Miejskiej radni Ruchu Ślązaków nie zatwierdzili, a tak im się przynajmniej wtedy wydawało, sprawozdania finansowego prezydenta Dawida Kostempskiego za ubiegły rok. Była to decyzja polityczna. Regionalna Izba Obrachunkowa nie wniosła żadnych zastrzeżeń do wykonania ubiegłorocznego budżetu. RIO jest od tego, aby pilnować publicznych finansów. Jeżeli gdzieś znajduje się luka albo niedomówienie, Izba wnosi zastrzeżenia. Świętochłowicki budżet przeszedł gładko przez sito kontrolne.[...] Mimo tego opozycyjni radni - jak pisały sprzyjające im media - pokazały prezydentowi czerwoną kartkę nie zatwierdzając sprawozdania finansowego. Można dyskutować i nie zgadzać się z tą decyzją, ale taka jest demokracja.
Ruda
Po raz trzeci z rzędu prezydent Grażyna Dziedzic nie dostała od Rady Miasta absolutorium. Da się bez tego rządzić, ale trudno o lepszy sygnał, że mieszkańcy i reprezentujący ich radni, są już zmęczeni obecną kadencją.

Mój komentarz zbędny.

Ciekawiej będzie w tym miesiącu w związku z zejściami firm z inwestycji. W zeszłym miesiącu taka sytuacja miała miejsce w Halembie, gdzie z budowy zeszła firma remontująca most na Poniatowskiego. Filar skomentował to następująco: (trzeba przyznać że łagodnie jak na niego)

"Nie lada „kwiatek” - i to bez konkursu - mają natomiast mieszkańcy Kłodnicy. Dowiedzieli się właśnie, że jeszcze przez kilka miesięcy będą bez mostu przy ulicy Poniatowskiego. Władze miasta najwyraźniej powinny unikać inwestycji drogowych bo radzą sobie z nimi jak działacze Legii z liczeniem meczów kary za czerwone kartki."

Teraz go jednak czeka dużo trudniejsze zadanie, gdyż w naszych kochanych Świętochłowicach firma zeszła z koronnej inwestycji Kostempskiego, czyli oczyszczania Kaliny.
Na portalu www.swietochlowicki.pl/aktualnosci,misz-masz,20,1,r,974.html cała sprawa jest opisana. Ma być z tego powodu zwołana sesja nadzwyczajna.
Zostawiając problemy naszych sąsiadów z boku jestem ciekaw na jakie wyżyny swojej "elokwęcji" jest w stanie wznieś się ten redaktor, by przedstawić to jako sukces przedwyborczy Kostempskiego, albo przynajmniej jak całą winę zrzucić na wykonawcę.

Jeśli myślicie że to już będzie najtrudniejsza misja Filara to muszę Was rozczarować. Jak donoszą tamtejsze ptaszki Świętochłowicki boss wyznaczył ów redaktorowi tzw: "mission Impossible". Żona DK niejaka Agnieszka obecnie radna Sejmiku Wojewódzkiego zapragnęła zostać Prezydentem Mysłowic. Nazywana potocznie "Platformową Barbie" podobno za namową męża zamierza pójść w jego ślady. Oburzona jest cała miejscowa PO, bo kto lubi spadochroniarzy. Dla Agnieszki to przecież nie problem, bo skoro jej mąż może w Katowic dojeżdżać do pracy na Świony, to przecież ona może na Siemce. Pytacie pewnie a co ma do tego Filar. Ma i to dużo, bo on z tego miasta pochodzi. Pracował tam w Życiu Mysłowickim za czasów słynnego prezydenta Osyry, który zasłynął napadem...na samego siebie.
Wiedząc że JF zna dobrze mysłowicki klimat bardzo prawdopodobne wydają się plotki, iż to on będzie odpowiedzialny za próbę wsadzenia Agnieszki na tron.
Tylko pytanie czy Mieszkańcy Świętochłowic sprostają finansowo finansować aż trzy kampanie. Muszą utrzymać swoją gazetkę, znaczną część rudzkiej Prawdy (większość reklam dotyczy Świętochłowic więc wiadomo kto płaci.)
Teraz na potrzeby kampanii Barbie trzeba będzie jeszcze szybko gazetkę W Siemianowicach sfinansować. Dzięki temu Dawidek może sobie ukulać hasło wyborcze:
"Płaćcie za Siemce i Rudę, partnerów mych dwóch,
dla Was mam jedno z Kaliny smród! "

Co do samego Filara, to pomimo bardzo poważnych zadań jakie mogą go czekać nie wróżę mu dużych sukcesów. W obliczu wtopy z Kaliną Kostempski najprawdopodobniej utonie politycznie w jej fetorze, szczególnie jeśli jego miasto będzie musiało zwrócić ponad 26 mln zł unijnej dotacji na ten cel. Wątpliwie by jego Barbie zdobyła fotel w Świętochłowicach, a lansowana w u nas A. Skowronek także jakąś zdecydowaną faworytką nie jest. Zakładając jednak że uda mu się manewr w Rudzie, to dalej ma tutaj potężnego konkurenta w postaci miejskiej tuby - Wiadomości Rudzkich. Jak mogliśmy obserwować na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat redaktorzy tam pracujący są bardzo elastyczni w swoich osądach, dopasowując je idealnie do aktualnych potrzeb tego kto wygra wybory.
Dlatego ewentualne zwycięstwo Skowronek nie musi absolutnie oznaczać powrotu Filara do łask, zważywszy że część jej otoczenia, to ludzie blisko współpracujący kilka lat temu z A. Stanią, a oni tak łatwo mu nie zapomną co pisał na ich temat w poprzedniej kadencji.

Obserwuj wątek
    • fifik_rsl Re: Filar ciągle szuka swojego szczęścia 14.09.14, 21:19
      "Wątpliwie by jego Barbie zdobyła fotel w Siemianowicach" powinno być w podsumowaniu.
      • fifik_rsl Re: Filar ciągle szuka swojego szczęścia 14.09.14, 22:07
        Co do miasta w którym ma kandydować żona Kostempskiego to oczywiście Mysłowice.
        • bellodinotte10 Re: Filar ciągle szuka swojego szczęścia 14.09.14, 23:18
          chopie weź się najpierw zastanów dobrze, a potem pisz te swoje wypociny.. bo wyszło z tego tak jak w jednym z dowcipów o Radiu Erewań;)
          • freeeeed Re: Filar ciągle szuka swojego szczęścia 16.09.14, 08:54
            Ten cytat wiele wyjaśnia.
            Kolejna mocna kandydatka to Agnieszka Kostempska, prywatnie żona prezydenta Świętochłowic. Radna sejmiku województwa śląskiego walczyć będzie o fotel prezydenta Mysłowic. Jak mówi nie chodziło jej wcale o dorównanie mężowi, ale dobro mieszkańców. -Wystarczy przyjechać do Mysłowic, żeby taką motywację w sobie obudzić i w przeciwieństwie do swoich kontrkandydatów mam tą przewagę, ze nie chodzi mi o władzę tylko o mieszkańców - mówi Agnieszka Kostempska, kandydatka na prezydenta Mysłowic.
            • freeeeed Re: Filar ciągle szuka swojego szczęścia 16.09.14, 08:56
              Jak widać jest chyba inaczej jak pisze fifik_rsl. Ktoś tu mocno przesadził w swoich wywodach.
              • fifik_rsl Re: Filar ciągle szuka swojego szczęścia 16.09.14, 11:44
                Co miała powiedzieć? Zgłosiła swoją kandydaturę na polecenie męża zwanego delfinem. Ma to być opcja zapasowa jakby jej małżonek utopił się w smrodzie z Kaliny. Że pójdzie z namaszczenia najbardziej skompromitowanej partii ostatnich lat? Metoda spadochroniarza którą wybierze dokładnie przetestował jej najdroższy mąż, a za kampanię i obsługę osobistąpseudoredaktorka Jerzego F. i tak w znacznym stopniu zapłaci mąż z budżetu Świętochłowic?
                Jednak w tym wypadku jestem pewien że Mysłowiczanie nie dadzą się na tę mistyfikację nabrać.
    • fifik_rsl Re: Filar ciągle szuka swojego szczęścia 26.09.14, 14:04
      Nie ukrywam że z utęsknieniem czekałem na Świętochłowicki filarowy szmatławiec by poczytać co ów redaktorek napisze o Kalinie. Jako że cały klimat wobec przerwania tej inwestycji jest tragiczny dla Kostempskiego musiał się wznieś na wyżyny swojego "kunsztu".
      To że całą winę zrzuci na inwestora to było pewne, ale czekałem na argumenty by porównać je z tymi rudzkimi... no i krótkie zestawienie.
      Podstawowym był fakt oferta była zbyt tania, gdyż kosztorys zamawiającego opierał na 50 mln a inwestora na 30! Jasno to miało sugerować że inwestor celowo zaniżył cenę poniżej kosztów wykonania, by wygrać przetarg i to był jeden z głównych argumentów.
      Skoro tak było zastanawia mnie jedno, dlaczego amarian2 nie wziął w ręce Ustawy Prawo zamówień Publicznych i nie pobiegł do swojego przyjaciela Jerzego Filara i nie pokazał mu art. 89 podpunkt 4? Tam jest jasno napisane że jeśli oferta " zawiera rażąco niską cenę w stosunku do przedmiotu zamówienia" to zamawiający odrzuca taką ofertę. Jeśli różnica wynosi 40% i rozbiega się o 20 mln to chyba jest wystarczająca przesłanka?
      Czyżby nie wiedział tego Kostempski, nie wiedział Filar, a amarian2 nie poratował?
      W pierwszym poście zacytowałem komentarz ów redaktorka dotyczący zejścia firmy z remontu mostu na Poniatowskiego. Powtórzę:
      "Nie lada ?kwiatek? - i to bez konkursu - mają natomiast mieszkańcy Kłodnicy. Dowiedzieli się właśnie, że jeszcze przez kilka miesięcy będą bez mostu przy ulicy Poniatowskiego. Władze miasta najwyraźniej powinny unikać inwestycji drogowych bo radzą sobie z nimi jak działacze Legii z liczeniem meczów kary za czerwone kartki."
      Natomiast w Świętochłowicach kiedy z koronnej inwestycji Delfina schodzi inwestor to: cytuję:
      "Zejście firmy z budowy nie jest niczym nadzwyczajnym. dzieje się to z różnych powodów. Niektóre firmy upadają w czasie inwestycji inne okazują się nierzetelne."
      Im bliżej wyborów, tym poziom rozdwojenia jaźni tego pana osiąga coraz to większe rozmiary!
      • amarian2 nie te forum 26.09.14, 16:10
        Fifik Świętochłowice i problemy tego Miasta mnie nie interesują. Ja tylko widzę, że biją nas już w rankingach i badaniach. A Twoje fobie to Twój problem.
        O sprawie Kaliny czy innych dyskutuj na stronie Świętochłowic. Jeżeli nie potrafisz znaleźć to ci poślę link. Proste.
        Jakbym mieszkał tam, to bym o tym pisał.
        A tak, z już prywatnie, jak nie potrafisz bronić GD merytorycznie na tym forum to atakujesz Świętochłowice??? Mnie w sprawie Świętochłowic?
        U NAS jest problem mostu, i to nasi mieszkańcy tracą setki złotych miesięcznie na paliwo bo ktoś zawalił. I o tym napisz, do tych ludzi i wyjaśnij im. Chciałbym widzieć ( a ja tam byłem) jak im to tłumaczysz Kaliną. Może byś się dowiedział co o tobie by powiedzieli.
        • pipi43 Re: nie te forum 26.09.14, 16:21
          Post fifika jest o Filarze, nie Świonach.
          Sorry, amarian, ale jeśli ktoś ma tutaj fobie, to na pewno nie fifik.
          • aloes69 To forum. 26.09.14, 17:03
            Marian w jednym z swoich postów przed wydaniem gazety Prawda o Rudzie wspomniał,że ma przed sobą szczotkę. Marian po prostu współpracuje od dawna z Tą gazetą. Jego prawo i wybór, ale ten wybór determinuje fakt, że nie jest on wobec informacji w niej zawartych bezstronny i obiektywny, tym samym nie powinien i nie może odnieść się do poruszanych przez Fifika tematów. Kopałby do własnej bramki. Natomiast na tym forum Marian zadając pytania zdobywa różne interesujace go informacje i je po swojemu wykorzystuje. To taka jego strategia :)
            • pipi43 Re: To forum. 26.09.14, 17:14
              aloes69 napisał(a):

Natomiast na tym forum Marian zadając pytania zdobywa różne interesujace go
              informacje i je po swojemu wykorzystuje.

Ze mnie nic nie wyciśnie :-D
        • fifik_rsl Re: nie te forum 26.09.14, 20:12
          Mnie de facto problemy Świętochłowic też nie interesują, ale interesuje mnie obłuda i rozdwojenie jaźni jakim karmi nas od dłuższego czasu Jerzy F. Obłudę tę widać najwyraźniej jeśli zestawi się opis pewnych sytuacji z gazetki rudzkiej i świętochłowickiej. Mnie sprawa kaliny obchodziła tylko i wyłącznie w kwestii aspektu jak przedstawi ją pewien pseudoredaktor.
          Co do G. D. to jak coś spieprzy nie zamierzam jej bronić, o czym wielokrotnie mogli przekonać się użytkownicy tego forum (Oczywiście poza tymi co mają klapki na oczach)
          Na Pana miejscu byłoby mi zwyczajnie wstyd współpracować i błyszczeć na łamach filarowego szmatławca. Ja rozumiem że każdy ma prawo do swojej oceny, ale nawet jak jest prywatny to minimum uczciwości fajnie zachować, natomiast styl uprawiania dziennikarstwa przez Filara to jest zwykła dziennikarska prostytucja.
          Wypomina że WR są finansowane z budżetu a sam nie zauważa że jego gazetka też jest tylko tego Świętochłowickiego. Całostronicowych reklam UM spółek miejskich no i artykułów pochwalnych Delfina o jakich GD w WR nie może nawet pomarzyć, nie pisze się za piekne oczy. Ponadto także rudzkie wydanie jest sponsorowane przez Świętochłowicki UM, (całostronicowe reklamy).
          • hepik1 Re: nie te forum 26.09.14, 20:43
            fifik_rsl napisał(a):
            >styl uprawiania dziennikarstwa przez Filara to jest zwykła dziennikarska prostytucja.

Przy okazji nie wolno zapomnieć,że przez kilka ładnych miesięcy na przełomie lat 2010/2011"prostytuował" się także w WR jako naczelny. ;)
        • hepik1 Re: nie te forum 26.09.14, 20:23
          amarian2 napisał:

> U NAS jest problem mostu, i to nasi mieszkańcy tracą setki złotych miesięcznie
          > na paliwo bo ktoś zawalił

Biorąc pod uwagę,że w najgorszym wypadku objazd to 2-3 km ,to te kilkaset złotych miesięcznie tracą tylko ci ,którzy uczestniczą codziennie w porannych i wieczornych mszach świętych,dojeżdżając tirem z przyczepą do kościoła ;)
          Jak Tobie wszystkie wyliczenia tak wychodzą ,to już te dotyczące zadłużenia miasta już mnie nie dziwią.
          Weź ty amarian lepiej złap się za te szczoty u Filara,będzie miał czysto przed redakcją ;)
          • amarian2 Re: nie te forum 26.09.14, 22:01
            fajnie chłopcy i dziewczynki od Grażynki, nareszcie cos wspólnego robicie.
            To jest dopiero drużyna, jeszcze czekam na jakąś j jednorazówkę lub któregoś z wielbicieli ‘)))
            A tak poważnie, temat Świętochłowic jest zastępczy, a swoje zdanie na temat Prawdy i Filara, fifik wyraził już ponad 100 razy i nic w tym czasie się nie zmieniło. Więc przy każdym wydaniu Prawdy fifik kopiuje swój wpis. Oczywiście zupełny przypadek, że pewna pani zachorowała po przeczytaniu Prawdy i chciała skarżyć w trybie wyborczym zapominając, że jeszcze nie jest kandydatem ;))). A cały UM ma tylko jedno zadanie, udowodnić, że w Prawdzie nie ma prawdy. Więc pośpieszny artykuł o zadłużeniu pełen prostych błędów dat, cyfr itd.
            No i oczywisty zupełny przypadek, że temat zastępczy po raz setny pojawia się na forum ;))).
            Jak nie możecie pisac o budżecie, padlinie czy moście na Poniatowskiego, jak nie ma co powiedzieć o kupowaniu łodzi motorowej do ratowania łabędzi w R.Śl to chłopcy i dziewczynki o ...Świętochłowicach.
            Fifik pozwolisz, że ja będę decydował gdzie pojawią sie moje wypowiedzi. Bo w porównaniu do szmatławca i pewnych wpisów na fb to Prawda jest inną półką i to zdecydowanie wyższą.
            • pipi43 Re: nie te forum 27.09.14, 10:13
              amarian2 napisał:

Prawda jest inną półką i to zdecydowanie wyższą.

Amarian, a jaką ty jesteś półką???
              Wysoką???
              A może "zdecydowanie wyższą"???
              • lernest Re: nie te forum 27.09.14, 11:21
                Z tego co słyszałem to Marian jest wysokiej klasy byłym działaczem młodzieżowym z poprzedniej epoki.Ale przedtem żyło mu się dobrze bo się wykształcił, założył rodzinę i dostał mieszkanie. Dzisiaj wiedzie mu się źle dlatego jest podporą tych co potrzebują ludzi do brudnej roboty. Na jego grzbiecie wspinają się zatem w górę z drugiej linii wykorzystując go jako taran ( a posturę ma, nie powiem). Ze względu na to, że zna się prawie na wszystkim jest z tej wyższej półki (przynajmniej ja tak uważam). Ale po wszystkim znowu okaże się dla zwycięzców nieprzydatny. Bo widocznie już taki jego los!
                • pipi43 Re: nie te forum 27.09.14, 11:35
                  lernest napisał:

Ze względu na to, że zna się prawie na wszystkim jest z tej wyższej półki ( przynajmniej ja tak uważam).

Aaa, czyli jest "wyższą półką".
                  Amarian wprowadził taką właśnie nomenklaturę.
                  • skalar2011 Re: nie te forum 27.09.14, 20:37
                    a ty pipi z najniższej?sama napisałaś że z Ciebie nikt nic nie wyciśnie, czyżbyż miała jakieś ciemne tajemnice?
                • amarian2 Sprostowanie lernest 27.09.14, 22:30
                  Nigdy nie dostałem mieszkania, na tym samym mieszkam prawie od urodzenia.
                  I co znaczy stwierdzenie "do brudnej roboty"? Bo jest i ta brudna która jest pożyteczna i ta ... inna :) Jako pacyfista raczej się do tej drugiej nie nadaję :)
                  • bed-wa Re: Sprostowanie lernest 28.09.14, 00:16
                    Hepik ty masz jakas obsesję z tymi szczotami.Jak tak bardzo o nich myslisz,to kup lub pozycz i zabierz sie do pozytecznej roboty.
                    • rylska Re: Sprostowanie lernest 28.09.14, 20:58
                      Aleksandra Ptaszek - to chyba ma cioteczkę albo chrzestną w PO - wiec wujek ani stryjek na razie nie sa jej potrzebni -chociaż w zasadzie mogli by się przydać
                      • skalar2011 Re: Sprostowanie lernest 28.09.14, 21:33
                        rylska ty zaś ryjesz? Asia jesteś taka rozpoznawalna zawsze w każdym poście

• rylska Re: Sprostowanie lernest 28.09.14, 22:21
                          siekiera motyka gęsia pipka -jaka trąbę ma ta rybka.?
                          siekiera motyka wszystko na raz - to nie trąba a fujara!!
                          siekiera motyka cukier soda - dla rybeńki mętna woda.
                          siekiera motyka masło z serkiem -lepiej zajmij się Rowerkiem
                          siekiera motyka i śmietana -rybka jest najlepsza z rana.
                          • pipi43 Re: Sprostowanie lernest 28.09.14, 22:26
                            rylska napisał(a):

siekiera motyka i śmietana -rybka jest najlepsza z rana.

Niestety, na tym forum "rybka" pojawia się wieczorem.
                            Pewnie stąd ten zapaszek...
                            • skalar2011 Re: Sprostowanie lernest 29.09.14, 08:51
                              pipi wystarczy użyć mydła i wody a twój zapaszek ci zniknie od zaraz, no może jeszcze jakiś dezodorant, jeśli ci samo mydło nie pomaga
                              • skalar2011 Re: Sprostowanie lernest 29.09.14, 19:34
                                pipi nie skorzystałaś z mojej rady w sprawie zapaszku, nie masz w pobliżu rossmana, jedz na Fryna albo na Godula majom świetne dezodoranty w promocji a i mydła doskonałe
                                • rylska Re: Sprostowanie lernest 29.09.14, 20:29
                                  siekiera motyka do połowy -ryba psuje się od głowy
                                  siekiera motyka ,sok z banana -rybka śmierdzi dziś od rana!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka