fifik_rsl
22.10.15, 22:21
Pod moją nieobecność w mieście odbyła się ogromna manifestacja pracowników Kopalni Pokój pod Urząd Miasta w proteście przeciwko nierealizowaniu postanowień poprzednich porozumień ze stroną rządową. Jako że wszystko to odbywa się w okresie końcówki kampanii wyborczej przed wyborami do parlamentu, nie mogło zabraknąć prominentnych polityków PiSu, Władz Miasta oraz liderów Związków Zawodowych.
Jednym zdaniem nic nowego patrząc na poprzednie lata. Odkąd koniunktura na węgiel uległa znacznemu pogorszeniu na światowych rynkach, polskie kopalnie (te państwowe) balansują na granicy przeżycia i bez kolejnych transzy pomocowych by upadły. Będące dziś w opozycji Prawo i Sprawiedliwość ustami rudzkiego barona - G. Tobiszowkiego nawołuje do natychmiastowej restrukturyzacji, powołania Nowek Kompanii Węglowej, połączenia Kopalń z energetyką itp itd.
Nie odbieram słuszności tych tez, chociaż mam ogromne wątpliwości co do ostatecznych pozytywnych ich skutków. Obawiam się natomiast jednego: że ekipa jednych nieudaczników zastąpiona zostanie kolejną, wpompowane zostaną kolejne miliardy, a problem będzie się ciągnąć przez kolejne lata.
Problemem nie jest pod jakim szyldem będzie działać grupa kopalń, ale dlaczego wydobycie jednej tony węgla jest tak drogie. Istnieje kilka zmiennych na które nie mamy wpływu: jakość węgla, jego ilość w danym złożu, konsekwencje jego wydobycia ( czy złoże jest pod polami czy zabudowaniami). To w pewnym stopniu wpływa na koszt wydobycia i jeśli się okaże że te czynniki, których nie przeskoczymy nadmiernie windują tę cenę, to sorry Vinetou, ale to złoże trzeba odpuścić.
Znacznie więcej istnieje jednak czynników kształtujących cenę wydobycia tony węgla na które mamy (państwo) ma wpływ. Podstawową kwestią są podatki nakładane na górnictwo. Nie odważę się ich wszystkich zliczać, ale gdyby je podsumować, to jestem pewien, że wynoszą one więcej niż sumy jakimi dotujemy kopalnie.
Kolejnym problemem jest przebitka cenowa wszystkiego co przechodzi przez bramę kopalni. Nie jest dla nikogo tajemnicą, że przy zakupach dla kopalni działają organizacje na wzór prawie mafijny. Z każdej części, śrubki, narzędzia, bala, czegokolwiek, ogromna liczna różnych podmiotów czerpie zysk, przez to coś co może kosztować 100 złotych na wolnym rynku, dla kopalni kosztuje 300. Wszystko to wedle zasady, jak coś jest państwowe to jest niczyje więc można kręcić lody przy zamówieniach.
Kwestia warta podniesienia to przywileje górnicze. W tym zakresie nie zamierzam wchodzić w to czy górnikom się one należą, ale komu się należą. Dla tej części kadry pracowników kopalni zatrudnionej bezpośrednio przy wydobyciu nie mam najmniejszej wątpliwości, że się należą - wszystkie, bo to robota niezmiernie ciężka. Niestety przez zły system kontroli, pod te same przywileje łapią się niejednokrotnie pracownicy, którzy ścianę widzieli jedynie na filmach o kopalni. Typowi oszuści którzy zjeżdżają raz na miesiąc żeby mieć wszystkie dodatki, albo nawet zjeżdża tylko ich karta. W państwowym przedsiębiorstwie w niczyim interesie nie jest by to ukrócić.
Ostatnią kwestią jaką dziś poruszę, to działalność związków zawodowych. W mojej ocenie to jest grupa osób (zarządy ZZ) która wymaga natychmiastowych działań. O ich działaniach "na rzecz pracowników" możemy coraz częściej czytać w internecie czy oglądać kolejne programy w TV. Władze kopalni nie mają żadnej możliwości ich kontroli, a jakakolwiek taka próba od razu kończy się groźbą strajku. Przy swojej polityce rozwinęły one metody działań niczym nie różniące się od organizacji przestępczych. Takim klasycznym przykładem niech będzie sytuacja, w której ZZ najpierw wywalczyły zakaz pracy górników w niedziele, by potem Liderzy Związkowi pozakładali prywatne firmy, które specjalizowały podnajmowaniem tych samych górników na niedzielne szychty. Aż chce się powiedzieć K%$#@ w czyim one działają interesie?
Elementem do natychmiastowej likwidacji są też tzw. etaty związkowe. W kwestii wyjaśnienia etat związkowy to taki, na którym pracownik danej kopalni ma płaconą pensję taką jaką miał zanim na niego przeszedł, a nie wykonuje on już pracy na rzecz pracodawcy. "Ustawa o związkach zawodowych mówi: jeśli w zakładzie pracuje 150 – 500 członków związku zawodowego, dostaje on na koszt firmy etat. Kiedy związek ma ponad 500 członków, dostaje dwa, a gdy załoga liczy ponad 1000 – trzy etaty. Powyżej 2 tys. należą się 4 etaty, a kolejny za każdy rozpoczęty nowy tysiąc członków. Jeżeli liczba pracowników jest mniejsza niż 150, to oddelegowanemu związkowcowi należy się częściowe zwolnienie z obowiązku pracy w miesięcznym wymiarze godzin równym liczbie członków zatrudnionych w zakładzie pracy."
Przy dobrych wiatrach w każdej kopalni kilkanaście osób może pracować na rzecz swojego związku, za pieniądze pracodawcy. Dla mnie to jest chore. Osobiście uważam iż praca na rzecz związku powinna mieć charakter wolontariatu, natomiast jeśli dany związek uzna że potrzebuje człowieka na etacie, to proszę bardzo, ale za składki swoich członków.
Ubolewam nad tym że przez ostatnie 25 lat żadna z sił politycznych nie miała na tyle jaj, by ten problem rozwiązać. Tym bardziej miałem niezły uwab widząc jak obok PiSowych prominentów maszerowali związkowi krzykacze i darli pyski na rządy PO. Zastanawia mnie tylko to, czy Tobiszowski jest aż tak naiwny, że nie zdaje sobie sprawy z tego, że jak za chwilę przejmą władzę i spróbują rzeczywiście zreformować górnictwo, to zamiast dzisiejszego poklepywania po ramieniu, będzie plucie jadem, chyba że Kaczyński ma jakiś genialny plan jak ich przekupić. Obstawiam jednak że PiSiory będą musieli te zgniłe jajo przełknąć, co w konsekwencji skończy się dla nich sraczką.
Reasumując, jaki powinien być ostateczny kierunek reorganizacji kopalń, to pytanie dziś chyba najtrudniejsze. Najbardziej radykalna w tym zakresie grupa polityków (Petru), mówi wprost sprywatyzować. Ja jednak podpiszę się pod rozwiązaniem jakie dziś na Lidze Amatorskiej zaproponował Marcin Bębenek, mianowicie by właścicielami danej kopalni zostali jej pracownicy. Wariant ryzykowny, ale jak pokazał np przykład Bydgoskiej PESA'y do zrealizowania.