dolistowski 03.02.05, 19:44 miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,2526638.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trebor-adur Re: obóz w Zgodzie 03.02.05, 21:33 <Cytat>Kilka dni temu brama zniknęła. Straż miejską poinformowali o tym działkowicze, ale ta nie od razu zareagowała. Wczoraj o kradzieży dowiedzieli się członkowie komitetu budowy pomnika. Jeden z nich, Antoni Nowok, objechał wszystkie składnice złomu w Rudzie Śląskiej i Świętochłowicach. - Nadaremno, brama jest już chyba w hucie, przetopiona - wzdycha rozżalony.</KONIEC_CYTATA> I tak to juz jest z ta straza miejska, jak zglosisz ze widziales ludzi wysypujacych gruz to proponuja Ci zaczajenie sie i zrobienie im zdjecia (samochodu). Ech ide spac pyrsk ludkowie Trebor-Strażnik Odpowiedz Link Zgłoś
dolistowski Re: obóz w Zgodzie 04.02.05, 09:07 Dla zainteresowanych tym tematem : więcej informacji na temat obozu w Zgodzie znajdziecie tu www.ipn.gov.pl/ wystarczy do wyszukiwarki wklepać hasło "Zgoda" lub "Świętochłowice". Jeżeli ktoś chciałby odwiedzić miejsce gdzie znajdował się obóz to najlepiej od strony Nowego Bytomia jechać ul. Chorzowską w kierunku Świętochłowic, tuż za "granicą" pomiędzy naszymi miastami po lewej stronie znajdują się hale licznych firm powstałych po ZUT ZGODA a po lewej zaczynją się ogródki działkowe, mniej więcej w połowie ich długości [licząc wzdłuż drogi] znajduje się mały skwerek i jakiś pawilon [być może dom działkowca?]; zaraz obok stoją trzy ogromne słupy z czerownej cegły - to właśnie to miejsce : tu znajdowała się brama wjazdowa i furta do obozu, jest też tu obecnie tablica pamiątkowa pamięci ofiar obozu z czasów II wojny światowej [gdy obóz ten stanowił filię obozu oświęcimskiego] oraz tych którzy zginęli jako więźniowie obozu założonego przez SB-cję w okresie od II do XI 1945 roku. Jeszcza na początku listopada ub.r. kiedy odwiedziłem to miejsce wszystko było na miejscu; na ten roku z okazji okręgłej rocznicy zaplanowano stworzenie tu miejsca pamięci. Solidna brama ltóra padła łupem złomiarzy [?] stanowiła do niedawna właściwie część ogrodzenia jednego z ogródków, i właściwie to być może w ten sposób była lepiej strzeżona. Ale jak się okazuje - nic się nie ustoi ! Sam jestem ciekaw jak ją wyciągnięto bo była ogromna i musiała sporo ważyć. Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: obóz w Zgodzie 04.02.05, 18:11 dolistowski napisał: > Dla zainteresowanych tym tematem : > więcej informacji na temat obozu w Zgodzie znajdziecie tu > www.ipn.gov.pl/ Bardzo ciekawe rzeczy w tym IPN. > strony Nowego Bytomia jechać ul. Chorzowską w kierunku Świętochłowic, tuż > za "granicą" pomiędzy naszymi miastami po lewej stronie znajdują się hale Dzięki za namiary. Do teraz byłem w lekkim błędzie bo myślałem że ten słynny obóz był dalej w stronę centrum Świętochłowic, blisko kop. Polska, dokładnie naprzeciwko miejsca gdzie dziewiątka czekała na mijankę w stronę Bykowiny. Jeszcze pare lat temu stały tam baraki 4 czy 5, co do których chodziły słuchy że to obozowe. Oglądając dokumenty widzę że prawdopodobnie mogła to być tylko filia dla więźniów zatrudnionych w kop. Polska. > trzy ogromne słupy z czerownej cegły - to właśnie to miejsce : tu znajdowała > się brama wjazdowa i furta do obozu, jest też tu obecnie tablica pamiątkowa Coś tam kojarzę, jakieś słupy z cegły, ale tylko przejeżdząjąc autem coś mi takiego mignęło, szkoda że o tej bramie dowiedziałem się po czasie :( , bo bym się dokładnie temu przyjrzał, gdybym wiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: obóz w Zgodzie 11.06.05, 20:47 W tym roku przypada sześćdziesiąta rocznica związana z obozem dwóch systemów narodowosocjalistycznym i socjalizmem internacjonalistycznym w Świętochłowicach-Zgodzie. W roku 1945, został wyzwolony obóz koncentracyjny Auschwitz oraz jego filia, tzw. Auschwic II, który natychmiast został wykorzystany przez reżim komunistyczny do stworzenia obozu dla tych których uznano za przeciwników systemu. Obok Ślązokow ( stanowili oni przewarzającą większość) więziono członków AK i Niemców. Władze PRL robiły wszystko , by usunąć z pamięci społecznej wiedzę o obozie na "ZGODZIE". Mam honor zaprosić w imieniu DFK i RAŚ Ruda Śląska oraz Komitetu Organizacyjnego wszystkich zainteresowanych na na uroczystość poświęcenia Miejsca Pamięci Ofiar Obozu Zgoda-Świętochłowice, Która odbędzie się 17 czerwca br.Początek uroczystości zaplanowano pod bramą obozu na godzinie 10.00 Leon Swaczyna Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: obóz na Klarze 04.02.05, 21:02 mało kto wie ale przy szybie Klara w RUDZIE również był obóz.Jako były dyrektor szkoły górniczej tam się kiedyś znajdującej wiem dużo więcej na ten temat .Chcecie to pytajcie! Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: obóz na Klarze 04.02.05, 21:13 jozefosmenda napisał: > mało kto wie ale przy szybie Klara w RUDZIE również był obóz. Czy da się go dopasować do tej listy ? www.ipn.gov.pl/odd_oboz_swiet_dok_9.html Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: obóz na Klarze 04.02.05, 22:32 i tak właśnie tworzy się historię! Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: obóz na Klarze 04.02.05, 22:42 jozefosmenda napisał: > i tak właśnie tworzy się historię! A o co biega ? :-o Odpowiedz Link Zgłoś
dolistowski Re: obóz na Klarze 05.02.05, 13:07 Z tego co udało się się dowiedzieć w katowickiem oddziale IPN to na naszym terenie był jeden obóz - właśnie na Zgodzie, inny najbliższy obóz WUBP znajdował się w Jaworznie. Ale do rzeczy : niedługo po założeniu obozu UB-ecja podpisała umowę z ministerstwem ... reszta za chwilę, awaria ... Odpowiedz Link Zgłoś
dolistowski Re: obóz na Klarze 05.02.05, 15:14 Ciąg dalszy : na czym to ja skończyłem .. aha już wiem ... Na podstawie umowy pomiędzy UB-cją a ministerstwem węgla kamiennego [nie jestem pewien ale chyba tak się to nazywało] więźniowie obozu mieli stanowić „bezpłatną” siłę roboczą. W ten sposób przy prawie wszystkich kopalniach powstały „pod-obozy”, gdzie przebywali pracujących w nich więźniowie ze Zgody. Stąd m.in. prawdopodobnie obóz na Klarze, o którym pisze pan J. Osmenda. Nie udało mi się dowiedzieć czy więźniowie przebywali w pod-obozach przez cały czas czy też przewożono ich co pewien okres do przykopalnianego obozu a potem wracali do „Zgody” ? Jedno jest pewne – bez względu na to czy byli poddani morderczej pracy czy nie, więźniom „Zgody” w większości nie udało się przeżyć kilku miesięcy : na porządku codziennym byli poniżani, torturowani, głodzeni, obóz nie zapewniał im możliwości zadbania o zdrowie i higienę, co zresztą doprowadziło do wybuchu epidemii tyfusu, który zdziesiątkował zgromadzono tam osoby. Jak widać, metody obchodzenia się z ludźmi bardzo podobne jak w Oświęcimiu i Brzezince czy innych hitlerowskich obozach. Stąd wielu ludzi uważa, że tak naprawdę, przynajmniej dla większości Ślązaków okupacja nie skończyła wraz z „wyzwoleniem” w styczniu 1945 roku i trudno im odmówić prawdy. „Zgoda” to jedna z najczarniejszych i dotąd nie do końca zbadanych kart naszej lokalnej historii. Śledztwo w tej sprawie prowadzi katowicki IPN, ale są tacy którym zależy na utrudnianiu tych prac. Widać to m.in. gdy co roku obcinany jest budżet tej instytucji w debacie sejmowej. Osobiście liczę na to, że dzięki IPN uda mi się jeszcze wiele dowiedzieć na ten temat, oraz na to że przynajmniej symbolicznie osądzony zostanie Salomon Morel, który ukrywa się w Izraelu i jak na razie unika ekstradycji do Polski. Być może jeszcze coś kiedy napiszę na temat „Zgody”. Marek Dolistowski Odpowiedz Link Zgłoś