Dodaj do ulubionych

dywagacje.....

04.03.07, 11:07
a tutaj myślę coś dla naszych kolegów z RAŚ:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21068&w=21264661&wv.x=2&v=2&s=0
No i jak tak można jeden na drugiego?
Jak człowiek to czyta to sie zastanawia czy prawdą jest,ze Bóg stworzył
człowieka na podobieństwo swoje?
Obserwuj wątek
    • jozefosmenda do kolekcji..... 10.03.07, 20:45
      ....no i patrzcie jak niby było?:
      miasta.gazeta.pl/katowice/1,43845,3940414.html
    • grzegorz1948 Re: dywagacje..... 11.03.07, 00:00
      Przepraszam szanownego pana!A znocie wy panocku ta piesniczka:
      Na Slask przyjechali gorole
      Co Slaska znac niy chcieli
      Z roboty nos wyzarliITD.
      Moze mosz zanik pamiynci to se idz na Paderewskiego kolo dawnych koszar a
      pozniej hotelu robotniczego.Moze sie przypomnisz morderstwo na Zoladkowskim
      (tormanie z Wawla) kolo Witoli.A tak z pamiynciom klopotow niy mosz?
      • von-cymbergaj Re: dywagacje....i pierdoły!. 11.03.07, 13:16
        Jak już to te słowa leciały tak:
        Na Śląsk przyjechali gorole,
        Na połomanym kole.........

Tylko co to ma do rzeczy do jasnej cholery???
        Ale jak ci to nie pasuje to spadaj ......!
      • jozefosmenda Re: dywagacje..... 11.03.07, 22:03
        Kurde Gregor!
        To miłe,że godosz do mnie PANOCKU! Przeca starszy jestem no nie?
        W końcu co respekt to respekt albo po sląsku można powiedzieć,że mosz mnie w zocy!
        Ale ,ze tam były koszary to pamiętam.Jeden wojok-gorol dał mi nawet jako
        bajtlowi z pókolonii dorsza wędzonego do zjedzenia bo ich nimi karmili i
        widocznie im sie już nimi hepało!
        A zabójstwo Żołądkowskiego też pamiętam-łacznie z tą plamą krwii na chodniku co
        była piaskiem przesypana.Chyba godali na niego ITUL?
        • grzegorz1948 Re: dywagacje..... 11.03.07, 22:28
          A pamiyntosz ty tyz Helmuta -nauczyciela ze szkoly gorniczej na"Nowym Wirku"?
          Wracajac jednak do wulca z ulicy Jankowskiego.Wtedy pokozaly sie Junaki to tam
          wlasnie nasi wspolobywatele przegrywali w karty te Junaki, gospodarstwa i
          kobiyty.Po zabojstwie Zoladkowskiego zodyn gorol niy mogl sie pokozac na drodze
          chyba ze chciol rewiyr(tzw L-4) to sie poszol przynsc kolo Werdonu i juz byl w
          lazarycie.Dozor no coz glupole takie ze z reguly im glupszy tyn wyzej.Tera juz
          nikt niy uwirzy ze sztajgry bili gornikow jeszcze przed 1980rokiem.Som bolech
          swiadkiem jak jedyn nadsztygar z sciany 20 poklad 507 chciol pobic zreszta tyz
          gorola ze wyszol pryndzyj na przekop (a juz bol swiety czas isc pod szyb) tylko
          moja i mojego wspolpracownika dociekliwa obserwacja doprowadzila go do rezonu.
          Do mnie tyz dobiyrol sie Kot dzinks ale widziol ze mom dobro sztanga w rece i
          dobrych swiadkow(studentow z AGH) i dol spokoj.To byly fajne czasy jak jakis z
          dozoru gonil gornika a ten uciekol przez tama wentylacyjno a za tamom czekol
          kolega z felom i ta fela landowala na pysku dozorcy.
          • jozefosmenda Re: dywagacje..... 13.03.07, 22:17
            A oto nowy i "ekologiczny" sposób na ochrono-obronę niektórych pomników będących
            na tapecie wskutek czyjegoś kretynizmu. Ptaki okazuje się,że są mądrzejsze od
            ludzi oszołomów:
            miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,3984929.html
            • grzegorz1948 Re: dywagacje..... 14.03.07, 00:30
              Naq razie widze ze tylko sraja na "czerwono armistow"
              • lernest Re: dywagacje..... 14.03.07, 09:59
                O kurcze!
                W tym przypadku ciekawi mnie czy za komuny już też srali?
                Ale z drugiej strony wiem,że gdyby nie ci na tym pomniku to już by nikt z nas
                dzisiaj nie srał.I to nie tylko na tym forum.
                • zoro333 lernest 14.03.07, 16:38
                  brawo!
                • grzegorz1948 Re: Jozek 14.03.07, 16:45
                  O kurcze!
                  > W tym przypadku ciekawi mnie czy za komuny już też srali?
                  > Ale z drugiej strony wiem,że gdyby nie ci na tym pomniku to już by nikt z nas
                  > dzisiaj nie srał.I to nie tylko na tym forum.
                  Mosz recht a potem my do 1981 ciynko srali.Juz myslolech ze teraz histori
                  inaczyj ucza.

• robot001 Fanatyk G.1948 14.03.07, 17:17
                    Jo jako robotnik lepiej sroł za komuny niż teraz.
                    A ty bołś nierobol do 1981?
                    • grzegorz1948 Re: robot001 14.03.07, 22:06
                      Niy robota zech miol,piyniondze tysz ino mi sie sprzedawczyni w sklepie miesnym
                      nie podobala a wyboru niy miolech bo lona byla tylko w sklepie.
                      Widac zes mlodzik abo synek partyjnika co kupowol za zoltymi gardinkami.
                      • robot001 Re: robot001 15.03.07, 08:17
                        a kaj u nos były sklepy ze złotymi gardinami?
                        Cos ci sie chyba epcy, może za stary na internet?
                        • grzegorz1948 Re: robot001 15.03.07, 20:51
                          > a kaj u nos były sklepy ze złotymi gardinami?
                          > Cos ci sie chyba epcy, może za stary na internet?
                          A kaj pisza o zlotych gardinach?
                          Synek jak niy wiysz co to byly zolte gardiny to jestes spikol ale zapytej sie
                          opy lon ci opowie.
                          • zoro333 Wielkie G. 15.03.07, 22:18
                            Żółte firany są raczej symbolem niż faktem. Dla osób uprzywilejowanych
                            wyznaczano specjalne sklepy gdzie można było otrzymać towary normalnie trudno
                            dostępne.
                            Nie wiem gdzie w R>Śl. takie były.
                            Ale G. 1948 należy także przypomnieć inne sklepy uprzywilejowane w których też
                            sprzedawano luksusowe towary. Sklepy na książeczki G. Mogą cię zapewnić, że w
                            Polsce gorzej o nich mówiono niż o tych z „żółtymi”.
                            A korupcja górnicy urządzali tam gorszą niż teraz lekarze.
                            Jeszcze na tym dodatkowo zarabiali, kupując na G a potem sprzedając innym z
                            odpowiednim zyskiem?!!

• rafalprencel Re: Wielkie G. 15.03.07, 22:38
                              ja tylko pewexy pamiętam:)
                              • broneknotgeld Re: Wielkie G. 16.03.07, 08:39
                                Hehe - te notgeldy nominowane w dolarach.
                            • lswaczyna Re: Wielkie G. 16.03.07, 08:43
                              zoro333 napisał:

> Żółte firany są raczej symbolem niż faktem. Dla osób uprzywilejowanych
                              > wyznaczano specjalne sklepy gdzie można było otrzymać towary normalnie trudno
                              > dostępne.
                              > Nie wiem gdzie w R>Śl. takie były.
                              > Ale G. 1948 należy także przypomnieć inne sklepy uprzywilejowane w których też
                              > sprzedawano luksusowe towary. Sklepy na książeczki G. Mogą cię zapewnić, że w
                              > Polsce gorzej o nich mówiono niż o tych z „żółtymi”.
                              > A korupcja górnicy urządzali tam gorszą niż teraz lekarze.
                              > Jeszcze na tym dodatkowo zarabiali, kupując na G a potem sprzedając innym z
                              > odpowiednim zyskiem?!!
                              >

Za stanu wojennego pracowałem jako kierowca w PHS i z tego co pamiętam to były
                              na N.Bytomiu trzy sklepy specjalne a raczej dla wybrańców nie licząc tych na G i
                              "komercyjnych"
                            • grzegorz1948 Re: Wielkie G. 16.03.07, 22:22
                              Żółte firany są raczej symbolem niż faktem. Dla osób uprzywilejowanych
                              > wyznaczano specjalne sklepy gdzie można było otrzymać towary normalnie
                              Nie byly symbolem bo to byly firanki sprowadzane z NRD
                              Moze ktos pamieta osrodek wypoczynkowy w Zakopanym na Groniku(Dolina
                              KOScieliska za osrodkiem lotnikow) tam jako ostatni byl osrodek PZPR z Warszawy
                              i tam wlasnie tez byly zolte gardinki.
                              A co do Rudy Slaskiej no coz krotko przed stanem wojennym ludzie zaalarmowali
                              SOLIDARNOSC ze dom partii dostal poza przydzialowe mieso.Caly teater z
                              Swierczkiem byl na zebraniu zalogowym kop"Pokoj"z drugiej strony dozor wyzszy
                              byl zaopatrywany przez nadsztygara placu drzewnego ktory szynki i kielbasy bral
                              z zakladow miesnych ktore byly na miejscu terazniejszego targowiska no i salami
                              znajdowalo sie dla tych panow i to nie polskie.Dla nizszego dozoru byly to
                              paczki z krupniokami byle jakim wusztym z swiniarni kopalnianym.Byl to zreszta
                              zawsze prezent od Ramaji.Konsumy sklepy dla sluzb Ministerstwa spraw
                              wewnetrznych na polkach dzemy a w magazynku w zaleznosci od szarzy.Raz
                              pozwolilem sobie zrobic w takim sklepie wpis do"Ksiazki zyczen i zazalen " ze
                              nie chciano mi sprzedac dzemu(ot prowokowalem i to w latach 70)otrzymalem
                              odpowiedz ze sklepy te podlegaja ministerstwu spraw wewnetrznych a nie
                              ministerstwu handlu.Na Wirku dla "wybrancow" najpierw byl blaszok na Lechu a
                              potem blaszok przy Wawlu.
                              • zoro333 Re: Wielkie G. 16.03.07, 23:44
                                Ty się podniecasz starymi pierdołami.
                                Dzisiaj jawnie politycy kradną miliony a ich domy!. Gierek był szefem państwa
                                10 lat, przedtem 14 lat rządził województwem i to najbogatszym i miał dom, w
                                którym teraz takie kaczory nie trzymaliby nawet te swoje koty.
                                Po raz dziesiąty wspominasz lata 70 i to te złe rzeczy a nie chcesz widzieć jak
                                Ojciec PREDATOR R. jeździ najdroższym samochodem w Polsce. Zakonnik psia jego
                                mać. Za co je kupił i po co? Za pieniądze ukradzione na stocznię?
                                Żyjemy tu i teraz. Swoją agresję skieruj teraz na tych co z Polski robią
                                bananową republikę rządzoną przez podwójnego kacyka.
                                Prezydent państwa łamie prawo, premier, ministrowie /to są opinie
                                konstytucjonalistów i innych wybitnych prawników / i co olewają nas, gorzej niż
                                PZPR.
                                Wielkie G. umyj oczy nastaw uszy a usłyszysz te miliony żyjące poniżej
                                wszelkich norm /ostatnie badania UNII wykazały, że jesteśmy najbiedniejsi/.
                                Nie dziwię się młodzieży i 50 latkom którzy nie mają emerytury górniczej i
                                krzyczą:::::
                                KOMUNO WRÓĆ.

• brynio5 Re: Wielkie G. 17.03.07, 11:01
                                Jak cię tak panie Grzegorzu czytam to zastanawiam się skąd ty masz taką wiedzę?
                                W zasadzie to wiesz wszystko i na wszystkim sie znasz?
                                Widocznie kapusiem byłeś w PRL-u albo ubecką wtyką w kościele?
                                Mówisz,ze dżemu nie chcieli ci sprzedać? No to trzeba sobie było wziąć zapałki z
                                octem i jak się nie upić to się podpalić.
                                Nie targał byś się dzisiaj z tymi dziwnymi wspomnieniami,które dzisiaj przez
                                takich jak ty wymyślane są na potęgę.
                                • jozefosmenda Re: Wielkie G. 17.03.07, 21:25
                                  no,no,no.......!
                                  Jestem pod wrażeniem zapałek,octu i dżemu.Brakuje jeszcze wątku o sraj taśmie!
                                  Niby nic nie było tylko wszyscy "fajrowali" na
                                  komuniach,urodzinach,weseliskach,spotkaniach i nawet stypach.Stoły się uginały a
                                  wódy nie brakowało. I to nawet w okresie kartkowym.
                                  No ale przecież o czym byśmy dzisiaj wspominali?
                                  Aaaa.... i cigarety i benzyna były jeszcze na kartki.
                                  Kto nie palił miał więcej benzyny?
                                • grzegorz1948 Re: brynio5 18.03.07, 17:31
                                  > Widocznie kapusiem byłeś w PRL-u albo ubecką wtyką w kościele?
                                  > Mówisz,ze dżemu nie chcieli ci sprzedać? No to trzeba sobie było wziąć zapa
                                  No wlasnie mlodziki mysla ze wszystko przyszlo za darmo,a na kop.Wujek to 16XII
                                  1981 zgineli idioci.A starsi z tego okresu mowia" Acoz ta SOLIDARNOSC zrobila-
                                  a chociazby to ze wasze dzieci bawia sie zabawkami zdalnie sterowanymi a wy
                                  latacie z komorka przy uchu.Jest to nie wystarczajace?
                                  • zoro333 Wielkie G. 18.03.07, 19:45
                                    A co ma wspólnego komórka i zabawki z 81'.
                                    Nie sądzisz że już bredzisz.
                                    • grzegorz1948 Re: Wielkie G. 18.03.07, 20:11
                                      Pomachaj jeszcze nozkami moze raz wystarczy od krzesla do ziemi.Przykro mi ale
                                      musze to tu napisac"Jestes mlody i glupi" akurat dobry aby cie wyslac do
                                      Afganistanu.
                                      • zoro333 Wielkie G. 18.03.07, 22:07
                                        Tam Naszych chłopców wysyłają twoje ukochane Kaczory.
                                        Czyżby nie popierałeś swego guru.
                                        A może to też winna jest komuna.

• jozefosmenda Re: Wielkie G. 18.03.07, 23:18
                                          Podoba mi się ta dyskusja!
                                          Pokazuje aktualny stan "napięcia" między społecznego.
                                          Ci co mają ciasne umysły widzą tylko "stare" i że to "stare" jest winne
                                          wszystkiemu złu ,z którym obecnie mamy do czynienia.A to już jest całkiem
                                          zwyczajne mydlenie oczu z powodu braku jakichkolwiek argumentów lub typowej
                                          bezsilności wobec otaczającej nas rzeczywistości!
                                          Inaczej mówiąc wielkie G. czyli "G.... prawda"!
                                          • grzegorz1948 Re: Jozek 19.03.07, 20:51
                                            Ci co mają ciasne umysły widzą tylko "stare" i że to "stare" jest winne
                                            > wszystkiemu złu ,z którym obecnie mamy do czynienia.A to już jest całkiem
                                            Ja rozumie ze mam ciasny umysl i jestem swinia tylko gdy tys sie chowal za
                                            czyimis plecami to mnie wtedy SB "kopalo" a teraz z checia bys chcial te czasy
                                            zbagatelizowac.Juz niektorzy zapomnieli jak u Heriszki czekalo sie na ochlap
                                            miesa od godz 21.00. Juz sie zapomina o tym ze wielu uczciwych ludzi sa bez
                                            roboty ale SB z kop. Pokoj ma/mial dalej robote jako wachman na hucie Pokoj.
                                            Juz niektorzy nie wiedza lub nie chca wiedziec co to byly"sciezki zdrowia"
                                            ITD;ITD- wszystko jest teraz za darmo,od wiekow bylo wszystko dostepne a tych
                                            paru frajerow z Wujka ktorzy zgineli to zgineli bo byli frajery.Fajnie Jozek
                                            przy tej pamieci to wczorajsze komuchy nie musza sie bac o swoje
                                            kapitalistyczne przedsiebiorstwa.Moga spokojnie dalej wykorzystywac swoich
                                            pracownikow bo jego"dobroczyncy" w "demokratyczny sposob" rozwalili ruch
                                            zwiazkowy i teraz moga robolom grac na nosie.Jezeli sie Jozek wstydzisz zes byl
                                            wystraszonym zajaczkiem w latach1980/81 to przynajmniej teraz nie zgrywaj sie
                                            na gieroja.
                                            • jozefosmenda Re: Jozek 19.03.07, 22:29
                                              Miałem w d... tamtych mam i obecnych. Zawsze miałem swoje do powiedzenia i
                                              nigdy nie dałem sobą sterować! Mówisz Gregor,że SB cię kopało?
                                              To dziwne bo z tego co ja wiem to tacy jak TY chowali się za moimi plecami lub
                                              na moim garbie wdrapywali się później na niezłą robotę i stanowiska! Mam
                                              nadzieję,że dałeś się już zlustrować?

Myślałem ,ze na 19-go to mi życzenia złożysz a ty mi tu zajączkiem zalatujesz.
                                              Przecież Wielkanoc dopiero będzie.
                                              • grzegorz1948 Re: Jozek 20.03.07, 18:33
                                                To dziwne bo z tego co ja wiem to tacy jak TY chowali się za moimi plecami lub
                                                > na moim garbie wdrapywali się później na niezłą robotę i stanowiska! Mam
                                                > nadzieję,że dałeś się już zlustrować?
                                                Myslisz o Kabusie(nie mylic z "Krolem Wegla") sekretarzem partii z Pokoju ktory
                                                nie umial sobie znalezc cieplej posadki na Pokoju to poszedl na WAlenty.
                                                A kto mnie ma zlustrowac?Ci ktorzy 1980/81 tchorzyli.Ja lustracji nie musze
                                                robic a swoje papiery tez zobacze ale dopiero w przyszlym roku gdzies w czerwcu
                                                to bede mial wiecej czasu.
                                                Miałem w d... tamtych mam i obecnych. Zawsze miałem swoje do powiedzenia i
                                                > nigdy nie dałem sobą sterować!
                                                Na ten temat to mozesz sobie z kim innym pogadac z takim jako np zoro co nie
                                                maja pojecia o tych pieknych czasach.
                                                • brynio5 Re: Jozek 20.03.07, 23:24
                                                  Tak się składa,że znałem tego Kabusa sekretarza.Faktycznie był to negatywny
                                                  wizerunek tamtych czasów!Tylko,ze dzisiaj jeszcze gorsi od niego są też na
                                                  szpicy.Czyli wróciło stare i na dodatek bardziej debilne!
                                                  • grzegorz1948 Re: brynol 21.03.07, 20:57
                                                    Czyli wróciło stare i na dodatek bardziej debilne!
                                                    Tu ci musze przyznac 100%racji wrocilo stare i ci starzy sternicy z plakatow.A
                                                    wiec podwinac rekawy i zrobic porzadek albo znow czekacie zeby ktos za was
                                                    wyciagal"gorace kasztany" z brandery a wy dalej sie bedziecie przygladac co z
                                                    tego wyjdzie.

• zoro333 Wielkie g... 21.03.07, 09:38
                                                  Wielkie G.
                                                  Dla ciebie specjalnie - Znałem dwóch twoich Kabusów z Pokoju i więcej wiem o
                                                  Pokoju niż ty.
                                                  Cieszę się, że dla ciebie też były to piękne czasy.
                                                  Po raz kolejny jednak – twoje stare, wymyślane pierdoły nikogo nie interesują.
                                                  Nie kapujesz tego?
                                                  Mieszasz problemy dnia dzisiejszego z pierdołami z gruby.
                                                  • grzegorz1948 Re: zoro 21.03.07, 20:53
                                                    Dla ciebie specjalnie - Znałem dwóch twoich Kabusów z Pokoju i więcej wiem o
                                                    > Pokoju niż ty.
                                                    dlöaczego piszesz "twoich".Ja ich znalem jako gnoi a ty?
                                                    twoje stare, wymyślane pierdoły nikogo nie intere
                                                    > sują.
                                                    > Nie kapujesz tego?
                                                    Moze napiszesz wszechwiedzacy dlaczego mowisz o wymyslanych pierdolach?Czy cos
                                                    jest nieprawda.
                                                    Dzien dzisiejszy to wlasnie to ze ci ktorzy wtedy chcieli nami rzadzic pokupili-
                                                    czy tez wkrecili sie na stanowiska i dalej robia swoja krecia robote.Moze ci to
                                                    pasuje bo masz z tego korzysc ale spoleczenstwo to nie ty i brena 5 i wasza
                                                    prywatna kieszen.Ty zoroczek szczegolnie podskakujesz jak wesz na nitce i
                                                    myslisz zes madry-nawet prowadziles prywatna lustracje mojej osoby.
                                                    Dzieki takim jak ty zginelo wlasnie tych 23 gornikow na Halembie bo nikt nie
                                                    chcial wsadzac lapy w sitwe pokomunistyczna rzadzaca w zakladach pracy.Kazdy
                                                    kto pracowal na kopalni wie dlaczego takie tragedie sie odbywaja bo metody sa
                                                    stare jak swiat ale wszyscy klepia to co ktos im powie isami dalej maja strach
                                                    otworzyc pysk.Prokuratorzy jak slyszalem teraz jak i przy wypadku w 1980 sa
                                                    durniami lub pojecia nie maja o sprawie ktora kieruja(wlasnie moj brat mi
                                                    opowiadal o przesluchaniach po wypadku w 1990)Jezeli wam wielcy znawcy ten stan
                                                    rzeczy pasuje to swiadczy tylko o waszej plytkosci i glupocie.
                                            • zoro333 Wielkie G... 19.03.07, 22:47
                                              Okazuje się, że wielkie G nie tylko jest prezesem partii politycznej a jeszcze
                                              na dodatek to prawie bohater narodowy i to z Pokoju. Pytam byłych działaczy
                                              Solidarności i takie wielkie G nie pamiętają. Pytam Komitet Prześladowanych i
                                              nic o wielkim G. Na koniec pytam Internowanych i też nic.
                                              Wielkie G, tyś naprawdę jest wielkie g... .

• grzegorz1948 Re: zoro 20.03.07, 18:24
                                                Pytaj dalej! Kto pyta nie bladzi.
                                                Bedziesz mial zajecie to nie bedziesz glupot na forum pisal.
                                        • grzegorz1948 Re: zoro333 19.03.07, 19:32
                                          Tam Naszych chłopców wysyłają twoje ukochane Kaczory.
                                          > Czyżby nie popierałeś swego guru.
                                          > A może to też winna jest komuna.
                                          >
                                          A czyz to nie sa zobowiazania Olesia Stolzmana? Masz dobra pamiec ale krotka.
                                          A dlaczego piszesz "twoje ukochane Kaczory" Ja popieram tylko moja partie w
                                          ktorej ja jestem prezesem:Wiesz co zoro wez szabelke i idz do przedszkola na
                                          karnawal.
                                          • zoro333 Wielkie G. 19.03.07, 20:52
                                            Wielkie G. prezesem? haha hii hii.
                                            Gdzie moze być prezesem wielkie G. w sławojce.
                      • jozefosmenda golonka,faroż i piwo 16.03.07, 00:13
                        Mnie to się wydaje Gregor,że tobie to nie tylko nie podobała się ta
                        sprzedawczyni z mięsnego (Heriszka) ale i faroż na ambonie i pochody poza majowe.
                        No i te picie piwa przez hołotę z PRL-u najpierw u Kasperczyny a potem u Respondków.
            • lswaczyna Re: dywagacje..... 16.03.07, 08:34
              jozefosmenda napisał:

> A oto nowy i "ekologiczny" sposób na ochrono-obronę niektórych pomników będącyc
              > h
              > na tapecie wskutek czyjegoś kretynizmu. Ptaki okazuje się,że są mądrzejsze od
              > ludzi oszołomów:
              > miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,3984929.html

Szkoda, że w 45r i 56r ekolodzy nie byli tak mocni - do dzisiaj moglibyśmy
              podziwiać pomniki wybitnych socjalistów tow.Stalina, tow.Hitlera,
              tow.Dzierżyńskiego itd..;-)
              • jozefosmenda Re: dywagacje..... 16.03.07, 11:44
                Leon!
                I dobrze ,że byśmy podziwiali te pomniki.Razem z nami podziwiali by turyści z
                zachodniej i północnej Europy, Ameryki,Australii, Japonii czy innego Bangladeszu.
                Wszyscy by walili drzwiami i oknami do naszego ciemnogrodu by te pomniki oglądać
                jako pewnego rodzaju ewenementy historii.A kasa z turystyki by
                płynęła,płynęła,płynęła ......
                A tak pozbawiono nas ostatniej atrakcji historycznej, która przecież naprawdę
                się wydarzyła.
                I teraz to już rozumiem dlaczego latasz za jakimś facetem ze skradzionego denkmala!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka