Dodaj do ulubionych

jak ożywić to miasto???

17.06.07, 18:31
Mam prośbę jeśli macie jakieś pomysły jakby to nasze miasto ożywić, może
macie pomysły co zrobić żeby R.Śl. była bardziej atrakcyjna kulturalnie. Jest
szansa, że możni tego miasta przeczytają i podchwycą jakiś pomysł /tak wiem ,
że szanse małe żeby do nich coś dotarło ale spróbować trzeba.../
Obserwuj wątek
    • lukrata Re: jak ożywić to miasto??? 17.06.07, 19:07
      myślę, że nasze miasto potrzebuje porządnego przewodnika, wktórym zoastaną
      opisane nasze wszystkie piękne i zabytkowe miejsca, jego historia
      brakuje nam również katalogu rudzkich artystów, bo rudzianie nawet nie wiedzą
      kogo mają, że z Rudy Śląskiej wywodzi się wielu z nich,
      nie ma porządnej mapy służącej zwiedzaniu miasta, jedyny plan mista widniej na
      ul. Niedurengo a szkoda, że nie ma w każdej dzielnicy wielu przyjeżdżających z
      innych miast nie wie jak się poruszać po naszych dzielnicach,
      a promocja naszego miast nie móiąc o całym ślasku jest tragiczna , nawet jak
      prognoza pogody jest to mówią Górny Śląsk pokazując Kraków
      normalnie wstyd a przecież mamy posłów i mamy przedstawicieli w Sejmiku,
      szkoda tylko, że nie dbają o nasz Śląsk i naszą kulturę, ale w końcu są
      ważniejsze sprawy,
      • broneknotgeld Re: jak ożywić to miasto??? 17.06.07, 23:01
        Hehe - może se wreszcie zacznie chwolić tym że jest stolicom fraszki.
        Pomysłow to jo mom łod groma, tela że za wszyske bych se musioł brać som, a na
        to niy mom ani czasu, ani funduszy.
      • stefan_st Re: jak ożywić to miasto??? 18.06.07, 07:27
        lukrata napisała:

> myślę, że nasze miasto potrzebuje porządnego przewodnika,

Oj, co Ty za bzdury wypisujesz, Przecież nasze miasto już posiada Przewodnika i
        to nie byle jakiego...;)
        • broneknotgeld Re: jak ożywić to miasto??? 18.06.07, 10:21
          Na amyn przewidzi?
          Spytać ni zaszkodzi.
          • von-cymbergaj Re: jak ożywić to miasto??? 18.06.07, 21:46
            Miasta nie trzeba ożywiać!
            Ono jest nadmiernie pobudzone.I to do wszystkiego.
            Efekty przyjdą same po pewnym czasie.
            • zoro333 Zlicytują Nas? 19.06.07, 08:23
              a może jednak drugie Davos?
      • obcy51 Re: jak ożywić to miasto??? 18.06.07, 23:06
        tak patrze na te różne miejsca w Rudzie i widze jak to wszystko marnieje a
        jeszcze kilka lat do tyłu było inaczej przychodziło sie z całymi rodzinami i
        miło czas spędzało choćażby " na muszli" na Halembie albo w lasach przy Borówce
        i jeszcze w wielu innych miejscach a teraz na nic nie ma pieniędzy a wydaje mi
        się jakby ktoś ruszył głową to by mogło to ruszyć tylko trzeba by trochę
        inicjatywy ze strony władz miasta
        a pomysł z przewodnikem jest SUPER umieścić tam krótką historię każdej z
        dzielnic i wyszczególnić miejsca wyjątkowe SUPER pomysł
    • bytom333 Re: jak ożywić to miasto??? 17.06.07, 23:08
      Wybudować Świątynię pod wezwaniem św. Andrzeja.
      • broneknotgeld Re: jak ożywić to miasto??? 17.06.07, 23:32
        I łopłacić w niyj wszyske intyncje mszale na sto lot, finansowane kredytym
        gwarantowanym przez miasto?
        • luveroz Re: jak ożywić to miasto??? 17.06.07, 23:46
          - więcej housesummersession! :D można by w pobliżu bazyliki pod wyzwaniem św.
          Andrzeja otworzyć taki cloob a targowisko potraktować jako konkurencja dla
          zachodniego Mayday'a ;)
          - zorganicować pole golfowe na walencioku (A nie lotnisko)
          - postarać się o dostęp do morza (bo na baseny nie ma co liczyć)
          - więcej jaskiń solnych!!!!
          - rozbudować Wawel Wirek do rozmiarów przynajmniej Stadionu Śląskiego
          - przebudować Nowobytomski plac JPII do rozmiarów rynku Wrocławskiego
        • grzegorz1948 Re: I poco walic zaraz na wielkim dzwonie 18.06.07, 00:06
          Juz niekierzy zapomnieli "Strzelnica" najfajniejsze koncerty/ tysz "czerwone
          Gitary" "Skaldowie" czy tysz orkiestry dete czy Oj Oj Kolodzieje).Momy przeca
          tyla slaskich grajkow ze to nie moze byc ciezko zoorganizowac.Jednych musi sie
          placic inni chca sie wybic.Za ozywieniem tego parku jo wirczanin podpisuja sie
          obydwoma rekami.Wiym ze kerys powie "Juzas w dzielnicy skad pochodzi Stania"
          ale glupie godki zawsze znojda takich co je sluchaja.moze pora koncertow kolo
          starego MBK a na Halymbie?!Co powiycie ze tam za duzo larma z drogi to mozna z
          drugiej strony.A tak mom takie przeczucie ze niekierzy niy bierom zycia tak jak
          leci ino tak dlugo wynokwiaja az stoja nad grobem i myslom"Co jo tu tak
          naprowdy zostawil na tyj Ziemi-Na tyj naszyj Ziemi"
          • osi-ris Re: I poco walic zaraz na wielkim dzwonie 18.06.07, 08:07
            ale łomiesz tyn śląski z gorolskim ciebie chyba w teczce przywieźli...
            • grzegorz1948 Re: osi-wschodni 19.06.07, 09:03
              ale łomiesz tyn śląski z gorolskim ciebie chyba w teczce przywieźli...
              Mosz recht na to wyglondo twoj nick-po naszemu kresowiec abo gorol.
              Ale co mosz do godki na temat?! N I C?!

• osi-ris osi-wschodni a jak... 19.06.07, 11:00
                dziwne mosz schizy z tymi wschodnimi rusami komunistami ale to twoja sprawa..
                jakbyś na wschód pojechał to w 79 dni byś dojechał tam gdzie moje poglądy no lae
                wolisz dłuższą droge..
                a z tą rusofobią to mi możesz na dudzie zagrać
                • grzegorz1948 Re: osi-wschodni a jak... 19.06.07, 21:50
                  Widocznie znam to towarzystwo od podszewki.Nieraz prywatnie sluchalem jak mozna
                  ubijac tych uczni od slaskich roboli.Nie raz wlasnie slaskie dzieci douczalem w
                  domu /a musze powiedziec ze reke mialem szczesliwa/ ktorzy podpadli
                  takim "pedagogom". Ostatnio to w 1982 mialem spiecie z takim pedagogiem Cezarem
                  ktory chcial mi wykladac historie Slaska,my Slazacy znamy swoja
                  historie/przynajmniej moje pokolenie/
          • assasini Re: I poco walic zaraz na wielkim dzwonie 18.06.07, 08:54
            A masz na oku chętnych do sponsorowania takich imprez? Bo w miejskiej kasie na
            to brak funduszy....
            Aczkolwiek.... pomarzyć sobie możesz:)
            • grzegorz1948 Re: assasini 19.06.07, 09:06
              A powiedz mi kiedy te fundusze byly?Czy w rodzinie jest inaczej?Zawsze jest ten
              delemat co kupic abo kiecka dla baby abo galoty dlo mnie.
              • assasini Grzegorzu:) 19.06.07, 11:59
                Ja tam nie mam wątpliwości - kiecka!:))))

A tak serio....
                jest to kwestia rozdziału kasy miejskiej - kilka lat temu dało się robić i
                wspaniałe rzeczywiście Dni Miasta i festyny dzielnicowe w ramach "Rodzinnego
                Lata". Teraz kasa idzie na projekty typu "OTI"...i pensje dla gigantów typu
                dyrektor MCK, wicedyrektor MOSiRu...Więc nie ma się co dziwić że na kulturkę
                dla mieszkańców już nie starczy:)
                • grzegorz1948 Re: assasini 20.06.07, 00:45
                  No dobra dla ciebie jest twoja kiecka wazna,widocznie nie masz tego ktory mowi
                  ze moje spodnie sa wazne.Albo jestes despotka?!
                  No wlasnie podzial kasy miejskiej:Pytanie festyn czy tez jakas inwestycja i
                  znow wielka dyskusja co bylo najpierw kura czy jajko?!Fajnie by bylo miec i
                  inwestycje i festyn ale jedni powiedza ze szkoda pieniedzy na festyn a drudzy
                  na inwestycje tez nie ma.Po to jednak mamy tych zafajdanych radnych ktorzy
                  wiekszoscia glosow-a wiec demokratycznie-decyduja gdzie maja isc pieniadze.
                  • jozefosmenda Gregor wulgarny! 20.06.07, 11:37
                    Zafajdanych radnych powiadasz?
                    Czy należałoby to rozumieć,że obsmarowanych łajnem? (co najmniej)
                    • grzegorz1948 Re: Jozek 20.06.07, 13:10
                      Zafajdanych radnych powiadasz?
                      > Czy należałoby to rozumieć,że obsmarowanych łajnem? (co najmniej)
                      Gregor wulgarny!
                      no Jozek uwazaj jak rzucasz lajnem to sie sam obsmarujesz a w moim wypadku
                      robiles to nagminnie.
                      Zycze ci oczyszczajacego prysznica!
                      Ach jeszcze jedno smieszy mnie te wasze unizone zwroty PAN PREZES PAN RADNY;
                      PAN PREZYDENT to was trzyma za uszy wysoko ponad waszymi wyborcami a mnie
                      mozecie z tymi waszymi tytulikami z pukla zjechac bo zescie sa po to zeby
                      spoleczenstwu sluzyc nie rzadzic.
                      pozdrow tez swojego ciecia Piorkowskiego czy tez mam tego pracusia pozdrowic
                      przez rodzine?

• osi-ris Re: jak ożywić to miasto??? 18.06.07, 08:05
      nie czytałem dalej wątku ale mam pomysł
      ogłosić igrzyska do U.M
      będą darmowe sznapsy
      muzyka
      taki "niewidzialny" głos ludu
    • osi-ris wiem wiem 21.06.07, 08:29
      zrobić ściepę narodową i kupić bombę at...
      • brynio5 Re: wiem wiem 21.06.07, 11:16
        a ja tam uważam,że nie jest źle!
        A kadencja szybko zleci i zaś wybory.
    • w36 Wątpliwe pomysły magistratowych geniuszy 23.06.07, 20:39
      obcy51 napisał:

> Jest
      > szansa, że możni tego miasta przeczytają i podchwycą jakiś pomysł /tak wiem ,
      > że szanse małe żeby do nich coś dotarło ale spróbować trzeba.../

Ty się nie bój obcy ;) Oni mają własne pomysły i to zapierające dech w
      piersiach. Dla ilustracji przypomnę dwa przykłady z poprzedniej kadencji. Kupno
      nierentownego radia słuchanego przez garstkę ludzi, głównie zamawiających
      dedykację w koncercie życzeń i przeróbka go dużym kosztem na tubę propagandową
      podobną do WR.
      No i pomysł pani Nawy wybudowania atrapy bykowińskiego gródka z zapleczem
      hotelowym dla niezliczonej rzeszy turystów pielgrzymujących do tego tak
      niezwykłego miejsca.
      Na szczęście dla Rudy i jej finansów udało się ochronić miasto przed tymi akurat
      pomysłami.
      Wolał bym aby nasza władza samorządowa zamiast tracić czas i nasze pieniądze na
      podobne pomysły zajęła się poważnie podstawowymi zadaniami miasta.
      Znowu nasze rudzkie władze wyszły na idiotów:

rudaslaska.naszemiasto.pl/wydarzenia/741968.html

• jozefosmenda Re: Wątpliwe pomysły magistratowych geniuszy 27.06.07, 10:54
        No cóż!
        Cały wic polega na tym,że ten który jak Ferdek Kiepski "ma pomysła " otrzymuje
        później wsparcie koalicyjne (ponieważ nikt nie ma odwagi powiedzieć,że pomysł
        nie jest dobry lub jest wręcz zły!).
        Wszyscy pozostali albo myślący inaczej to już niestety: dewianci,wichrzyciele,
        nieodpowiedzialni i tacy którym nie zależy na dobru i rozwoju tego miasta.
        Odczułem to na własnej skórze na ostatnich sesjach RM.
        Ale zapewniam,że wcale nie zmiękła!
        • jankolodziej Re: Wątpliwe pomysły magistratowych geniuszy 27.06.07, 18:34
          Powinno się wywalić wszystkich "pomysłodawców" i ich klakierów z urzędu. Potem
          należy w prasie niemieckiej dać ogłoszenie, ze mieszkańcy zlecą zarządzanie
          miastem fachowcom.
          • broneknotgeld Re: Wątpliwe pomysły magistratowych geniuszy 27.06.07, 19:27
            Jo bych sie trocha tych niymieckich cajtongow boł.
            Możno mieliby my potym "Oti I", "Oti II", no i "Oti III".
            • grzegorz1948 Re:broneknotgeld 27.06.07, 22:32
              Jo bych sie trocha tych niymieckich cajtongow boł.
              > Możno mieliby my potym "Oti I", "Oti II", no i "Oti III
              Jo sie ich niy trocha boja ale duzo.W Niymcach juz swoja smierdzaco robota
              odwalili-sprengel i inni-teraz im jest Wschod koscia w gardle ze cswoja familia
              i religia.Sa to cajtungi kiere osmieszaja to co w moralnym aspekcie jest cos
              wert aby ludziska niy zajmowali sie polityka i niy patrzyli tym cyganom w karty.
              Kiedys jeden ROLNIK INDYWIDUALNY (wiysz co mom na mysli)kiedy zech jezyk
              szczepil ze polityka mnie niy zajmuje ale tylko interesuje to mi powieduiol tak
              " Grzegorz jezeli ty sie nie zajmniesz polityka to politycy zajma sie toba a
              wtedy biada ci"Byl to poczatek roku 1982.
              • broneknotgeld Re:broneknotgeld 27.06.07, 23:32
                Hehe - po prowdzie to wtedy mie jakosik polityka niy interesowała.
                Zaniym żech se richtig wciongnoł w "Solidarność" to już był stan wojynny.
                Hehe - był żech za młody coby podpaść.
                Choć po latach mog żech se poczytać opinio wystawiono mi przez "mynża zaufania"
                PZPR - trocha żech sie ze tego uśmioł.
                Hehe - bardzi jednak ze tego, że tyn "monż zaufanio" jest dzisioj "szychom" we
                Rodzinach Katolickich.
          • w36 Re: Wątpliwe pomysły magistratowych geniuszy 28.06.07, 06:10
            jankolodziej napisał:

> należy w prasie niemieckiej dać ogłoszenie, ze mieszkańcy zlecą zarządzanie
            > miastem fachowcom.

A wiesz że ten akurat pomysł był już poważnie dyskutowany po wstąpieniu Polski
            do unii, gdzieś nawet w wyborczej tylko teraz nie umię tego znaleźć. Podobno nie
            ma specjalnych przeciwskazań a bariera językowa nie jest jakimś szczególnym
            utrudnieniem wobec oczekiwanych korzyści. Ale chodziło tam o zatrudnienie w
            naszych samorządach nie tyle Niemców co specjalistów od pracy w samorządach z
            krajów w których zmiany dokonały się stosunkowo późno np. Portugalia, jako
            specjalistów właśnie od wychodzenia z dziadostwa do Europy.
    • halembianin1 Re: jak ożywić to miasto??? 27.06.07, 20:05
      Na początek proponuję wymienić kadrę Rady Miasta na młodszą. Młodzi, ambitni
      ludzie z pomysłami, lokalni patrioci, najlepiej niezwiązani z żadną partią
      polityczną z czołówki. Specjaliści w swoich dziedzinach, ekonomiści, ludzie
      kultury i ludzie sztuki, (posłowie i posłanki) oraz ludzie nauki, wizjonerzy.
      Górnicze lobby powinno przekazać pałeczkę młodym społecznikom.

Problem w tym, że młodzi i ambitni, widząc co się dzieje w "mieście na literę
      R", albo uciekają ze swoimi pomysłami do Katowic, Gliwic i innych miast z
      większymi możliwościami albo wyjeżdżają całymi osiedlami do Irlandii. Z młodych,
      w większości, pozostają ludzie, którzy nie mają pojęcia czym jest dobro
      społeczne lub praca dla ogółu, nie uczestniczą w wyborach lub cynicy, którzy
      pracują na chleb, ale nie angażują się społecznie, bo wiedzą, że nie warto.

Co do kultury - Ruda Śląska nigdy nie była nie jest i na pewno nie będzie
      centrum kulturalnym Górnego Śląska. Nie ma takiego zapotrzebowania. Miejski Dom
      Kultury w Nowym Bytomiu raczej zbyt prężnie nie działa (co się stało z maszyną
      drukarską w jego podziemiach? ponoć była to jedno z najstarszych w Polsce tego
      typu urządzeń. co się stało z kółkiem fotograficznym? czemu tylko raz MDK im.
      Bisty współorganizował zabrzański JAZ festiwal?). Domy kultury w innych
      dzielnicach też raczej nie organizują spektakularnych wydarzeń z dziedziny
      sztuki. Dobrze, że mamy Cafe INNI, dobrze, że jest Druid, dobrze, że jest
      muzeum, dobrze, że konserwator zabytków zrewitalizował kilka obiektów (szkoda,
      że nie wszystkie). Przeciętny mieszkaniec Katowic, mając pod nosem Górnośląskie
      Centrum Kultury, teatr im. Wyspiańskiego, kina Światowid i Rialto, Centrum
      Sztuki Filmowej i kluby Hipnoza czy Cogitatur nie będzie szukał kultury w Rudzie
      Śląskiej.

Ruda Śląska nie jest złym miastem, jest dobrze skomunikowana, mieszkania póki co
      są tańsze, niż w innych miastach, nie ma zbyt wielu całonocnych imprez (można
      się wyspać). Ale wybitnych wydarzeń kulturalnych raczej nie doczekamy. Obym się
      mylił.
      • jozefosmenda na opamiętanie....! 27.06.07, 21:48
        >>>halembianin1 napisał:
        > Na początek proponuję wymienić kadrę Rady Miasta na młodszą. Młodzi, ambitni
        > ludzie z pomysłami, lokalni patrioci, najlepiej niezwiązani z żadną partią
        > polityczną z czołówki. Specjaliści w swoich dziedzinach, ekonomiści, ludzie
        > kultury i ludzie sztuki, (posłowie i posłanki) oraz ludzie nauki, wizjonerzy.
        > Górnicze lobby powinno przekazać pałeczkę młodym społecznikom.<<<

Jak to czytam to powiem tylko tyle,że czegoś takiego to na całym świecie nie ma!
        Toż to przewyższa brednie pewnych lektorów z poprzedniej epoki!
        Wy byście tylko chcieli mieć ale bez roboty i mózgu. No i dużo kasy oczywiście
        bo jakby inaczej?
        A ja tymczasem jestem jak wino czyli czym starszy tym lepszy. I na razie nie
        zamierzam WAM młodziarom ustępować pola.
        Do roboty zatem panowie i panie. Do roboty! No i zacznijcie wreszcie czytać
        książki - to pomaga w rozwoju osobowości.
        • halembianin1 Re: na opamiętanie....! 27.06.07, 22:39
          > Wy byście tylko chcieli mieć ale bez roboty i mózgu.

Nie, myli się Pan.

>No i dużo kasy oczywiście
          >bo jakby inaczej?

Oczywiście. Dobrze wykonana praca powinna być dobrze opłacona. Czasem się
          zdarza, nawet w Polsce.

> A ja tymczasem jestem jak wino czyli czym starszy tym lepszy. I na razie nie
          > zamierzam WAM młodziarom ustępować pola.

Nie kierowałem tej wypowiedzi konkretnie do Pana. Nie śledzę Pana działań, ale
          Pana prowokacyjnej wypowiedzi w jednej z dyskusji dotyczącej bodajże
          pozyskiwania funduszy z UE podczas dyskusji w UM słuchałem z przyjemnością (był
          Pan w obozie "na nie", najpierw stwierdził Pan, że z Rudy trzeba wyjechać, nie
          wato w tym mieście zostawać, co sprowokowało wypowiedzi obozu "na tak", po czym
          przyznał Pan, że to była prowokacja.

>No i zacznijcie wreszcie czytać
          > książki - to pomaga w rozwoju osobowości.

Czytam, dziękuję za rade.

• w36 Re: jak ożywić to miasto??? 27.06.07, 22:09
        halembianin1 napisał:

> muzeum, dobrze, że konserwator zabytków zrewitalizował kilka obiektów

Czyli podsumowując Twoje spontaniczne wystąpienie, wszystko w Rudzie syf a tylko
        konserwator dobry. A on tak przypadkiem rasiowiec jest ;)

Wazelina Ci z postu wycieka jak szlag, halembianinie.
        A tak na marginesie. Lepiej by Mercik się poważnie zachowywał dopóki używa
        tytułu funkcji z naszego rudzkiego samorządu. A to co robi gdzieś prywatnie dla
        raś to niech uprzejmie firmuje jako prywatna osoba.
        • halembianin1 Re: jak ożywić to miasto??? 27.06.07, 22:33
          > Czyli podsumowując Twoje spontaniczne wystąpienie, wszystko w Rudzie syf

Gdzie to napisałem? Napisałem tylko, że Ruda Śląska nie jest centrum kultury
          Górnego Śląska, ale ma plusy: jest dobrze skomunikowana z innymi miastami, są
          tanie mieszkania, wieczorami ogólnie jest spokojnie.

> a tylk
          > o
          > konserwator dobry. A on tak przypadkiem rasiowiec jest ;)

Nie obchodzą mnie kolory partii. Dopóki ktokolwiek robi coś dobrego dla tego
          miasta będę te osoby chwalił. I nie ma znaczenia czy jest SLD, LiD, PO, czy PiS.
          Gdyby Mercik był z PiSu i wykonał tę samą robotę też bym o nim pisał.

> Wazelina Ci z postu wycieka jak szlag, halembianinie.

Tak, już jutro, z samego rana jadę do katowickiej siedziby RAŚ. Zgłoszę do
          Jerzego Gorzelika po legitymację partyjną.

Możecie mi wyjaśnić czemu każdą wypowiedź łączycie z polityką? Skąd ta
          nienawiść? Zamiast merytorycznej dyskusji kończy się na wyzwiskach i sprawdzaniu
          kto jest czerwony, kto z lewa, kto z prawa itd. ?

• w36 Re: jak ożywić to miasto??? 27.06.07, 22:43
            halembianin1 napisał:

> Możecie mi wyjaśnić czemu każdą wypowiedź łączycie z polityką?

Hmm... A kto tu z tym rasiem przyleciał? Leona to jeszcze prywatnie rozumiem i
            współczuję. Wodę mu odcięli a i to że się dowiedział co mógł chwilę przedtem pić
            z wodociągu mogło spowodować duży wstrząs i uruchomić emocje.
            Ale Ty jeśli wierzyć nickowi wodę masz. To co jest grane w końcu?
            • halembianin1 Re: jak ożywić to miasto??? 27.06.07, 22:56
              Nic nie jest grane. Pytanie o RAŚ zadałem po to, by dowiedzieć się czy Was ziębi
              czy grzeje. Ja osobiście cenię sobie inicjatywy tego ruchu. Ostatnia wycieczka
              organizowana przez Gorzelika była bardzo ciekawa (plener edukacyjny po Bytomiu i
              Rudzie), ta, która organizują teraz również interesująco się zapowiada. RAŚ
              mógłby się nazywać PiS i gdyby organizował te wyprawy też bym je chwalił. Ale
              PiS nie ma pojęcia o miejscowej architekturze i historii, poza tym ma zapędy
              centralistyczne, dlatego na poziomie regionalnym nie ma zbytnio czego chwalić.

Problem leży w innym miejscu. W poście o RAŚ wypowiedziało się już kilka osób, w
              tym o wycieczce nikt. Dlatego, że organizuje ją RAŚ? A gdyby odbywała się pod
              egidą SLD, PiSu czy PO zaczęlibyście ją chwalić? Przecież nie o kolory partii tu
              chodzi, a o to, by ludzie stąd mieli świadomość regionalną, znali swoją
              historię, rozwijali się.
              • broneknotgeld Re: jak ożywić to miasto??? 27.06.07, 23:25
                Halymbianinie - puknij se tyż czasym w czoło.
                Rudzki konserwator zabytkow za pierona niy chce mieć na swoji liście dworku
                Donnersmarcka
                mkz.ruda-sl.pl/zabytki_lista.htm
                Zowdy ło tym pamiyntej, jak ło niym godosz abo cosik szkryflosz.
                Pamiyntej tyż ło niym zowdy jak przełazisz wele tego nojstarszego budynku w
                Rudzie Ślonski.
                • slezan Re: jak ożywić to miasto??? 29.06.07, 09:49
                  Taaak, najlepiej krytykować najlepszego konserwatora w województwie z powodu
                  jednego dworku. Zobacz sobie, co dzieje się w innych miastach, a może docenisz
                  to co masz.
                  • halembianin1 Re: jak ożywić to miasto??? 29.06.07, 14:33
                    To typowo prowincjonalna mentalność - siedzieć na dupie(przed kompem) i
                    krytykować, nawet jeśli urzędnik wykonuje robotę, która w innych miastach jest
                    nie do pomyślenia.
              • w36 Re: jak ożywić to miasto??? 28.06.07, 00:07
                halembianin1 napisał:

> tym o wycieczce nikt. Dlatego, że organizuje ją RAŚ?

Dotknąłeś istotnej kwestii i masz tu pewną rację. Jeśli patrzeć na całokształt
                działań raś i jego przybudówek, to takie pojedyńcze inicjatywy, może i nawet z
                osobna biorąc, neutralne propagandowo, mogą być odbierane jako obłudne,
                utylitarne wykorzystywanie śląskiej historii i bieżących jego problemów do celów
                swojej promocji.
                Przecież ci sami ludzie kreujący się na miłośników śląskich zabytków jak choćby
                wymienieni Gorzelik i Mercik, aktywnie godzą się na inne ubliżające Polsce i
                samym Ślązakom działania rasiowe.
                Tym bardziej że działania Raś mają w sobie właśnie mało działania a dużo krzyku
                i propagandy. Kto się chce nabierać, proszę bardzo. Ale ja dziękuję.

• slezan Re: jak ożywić to miasto??? 29.06.07, 09:47
                  Mam nadzieję, że chociaż czerpiesz jakieś poważne korzyści ze swoich anty-RAŚ-
                  owych dyżurów na forum. Przykro byłoby, gdyby to Twoje żenujące ujadanie
                  pozostawało niewynagrodzone przez mocodawców.
                  Nie pytam po raz kolejny o przykłady, cytaty itp., bo spodziewam się, że jak
                  zwykle pytania te pozostaną bez odpowiedzi. Jako chrześcijanin udzielę Ci
                  braterskiej rady. Zrób kiedyś coś społecznie, przyłóż się do tego, a może minie
                  Twoja frustracja i niechęć do tych, którzy w odróżnieniu od Ciebie działają dla
                  dobra regionu.
                  • w36 Re: jak ożywić to miasto??? 29.06.07, 20:31
                    slezan napisał:

> Mam nadzieję, że chociaż czerpiesz jakieś poważne korzyści ze swoich anty-RAŚ-
                    > owych dyżurów na forum. Przykro byłoby, gdyby to Twoje żenujące ujadanie
                    > pozostawało niewynagrodzone przez mocodawców.

No widzę że temat interesowności znasz na bieżąco. Ale racz zwrócić uwagę kto z
                    nas dwóch lata po forach z sygnaturką reklamową ;)

> Nie pytam po raz kolejny o przykłady, cytaty itp., bo spodziewam się, że jak
                    > zwykle pytania te pozostaną bez odpowiedzi.

No to się cieszę że mi wreszcie odpuszczasz te cytaty. Bo kto jak kto, ale
                    forumowy bodyguad Leona powinien znać biegle myśli wielkich rasiowych wodzów i
                    takie tam różne rasiowe wyroby.

> którzy w odróżnieniu od Ciebie działają dla
                    >
                    > dobra regionu.

:) :) :) :) itd.
          • grzegorz1948 Re: halembianin1 28.06.07, 22:14
            Nie obchodzą mnie kolory partii. Dopóki ktokolwiek robi coś dobrego dla tego
            > miasta będę te osoby chwalił. I nie ma znaczenia czy jest SLD, LiD, PO, czy
            PiS
            > .
            > Gdyby Mercik był z PiSu i wykonał tę samą robotę też bym o nim pisał.
            >
            Tu masz racje w zupelnosci.
    • osi-ris następny pomysł 28.06.07, 12:45
      jak ożywić miasto? - proste
      zakręcić wodę!!
      • ruda-help pomysły dobre na dzień dzisiejszy 28.06.07, 13:28
        Bardzo zabawne... A może zjednoczyć się i solidarnie pomagać w roznoszeniu wody
        tym, co nie mają tyle siły...
    • broneknotgeld Re: jak ożywić to miasto??? 28.06.07, 15:10
      Trza pociongnońć glajzy banki aże do basynow "Oti" i to zawczasu.
      Przistanek idzie zrychtować przi halymbskim pałacyku Donnersmarcka.
      Hmm, a możno jakoś niymiecko społka prawie se tam wkludzi - kto wiy?
      • ruda-help Re: jak ożywić to miasto??? 28.06.07, 15:42
        a kogo to........? Stolica Fraszki pod innym postem...
        • broneknotgeld Re: jak ożywić to miasto??? 28.06.07, 17:10
          Czego se strachosz?
          Klawiyra drachosz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka