Dodaj do ulubionych

Penicylina

09.01.07, 21:26
Od trzech miesiecy lecze zaawansowana neuroborelioze(półtora miesąca Lendacin
2g nastepnie do teraz Duomox 8g w tym 2g Metronidazol przez 10 dni).Lekarz
prowadzacy proponuje trzy tygodniowe dozylne podanie Penicyliny(szpital)po
wyjsciu dalsze leczenie wysokimi dawkami abx.Jak myslicie leczene Penicylina
jest sensowne?
Obserwuj wątek
    • franiolek1 Re: Penicylina 09.01.07, 22:32
      Kobieto, gdzie Cie tak lecza? Trafilas do jakiegos oswieconego lekarza?
      • monika19802 Re: Penicylina 09.01.07, 23:23
        Niestety, nie moge podac namiaru tego lekarza.Negocjowałam mega dawki abx.Dla
        mnie, mysle ze dla wiekszosci z nas jedynym oswieconym lekarzem jest artur737.
    • artur737 Re: Penicylina 09.01.07, 22:37
      Oczywiscie, ze jest. Gdzie cie tak lecza?
      • franiolek1 Re: Penicylina 09.01.07, 22:42
        Dziwne, we Francji w ogole nie podaja penicyliny ani debecyliny.
        Upieraja sie przy rocephinie.
        • artur737 Re: Penicylina 09.01.07, 22:44
          Nie maja doswiadczenia pewnikiem.

Penicylina iv lub debecylina dziala calkiem dobrze w borelce, ale nigdy nie bylo prob klinicznych i dlatego te leki nie maja popularnosci.
          70% pacjentow odpowiada bardzo pozytywnie na te leki.
          • wroteknowynick Re: Penicylina 09.01.07, 22:59
            JEst wiele badan pokazujacych jak borrelia pod wplywem penicyliny zamienia sie
            w cysty in vitro a po ustapieniu podania antybiotyku powraca do formy
            kretkowej.
            • artur737 Re: Penicylina 09.01.07, 23:08
              bo najlepiej leczyc na raz wszystkie formy borelki.
              Czyli brac cos na kretka, cos na cysty i cos na forme L.

Np wiec: penicylina + metronidazol lub tinidazol + makrolid
              • franiolek1 Re: Penicylina 09.01.07, 23:19
                Amoxy to kuzyn penicyliny, nie dziala tak samo?
                • artur737 Re: Penicylina 09.01.07, 23:35
                  Penicylina jednak lepsza od amoxy jak masz wybor. Ale dawka musi byc uczciwa.
                  Debecylina np powinna byc w dawce 2-4 zastrzyki tygodniowo. Przypomne, ze mozna ja dawac nawet jednego dnia lub rozlozyc na dwie okazje w tygodniu dlatego, ze utrzymuje sie bardzo dlugo we krwi.

Penicylina natomiast musi byc podawana w szpitalu bo trzeba ja dawac dozylnie wiele razy na dobe. Inaczej poziom leku we krwi szybko spada.
                  • dorota1011 Re: Penicylina 10.01.07, 12:14
                    mam pytanko przy okazji o doksy- czy wystarczy sama doksy czy należy dołożyć
                    coś na cysty? czytałam na forum o monoterapii tym abx ale proszę o odp. czy
                    doksy otwiera cysty?
                    • niko161 Re: Penicylina 10.01.07, 12:28
                      Doxycyklina nie otwiera cyst - raczej trzeba dołożyć do niej cos (z doxycykliną
                      lepiej łączyc Tinidazol...) - ja brałam najpierw Metronidazol ale szybko (ze
                      względu na potworne bóle głowy) przeszłam na Tini - dodawałam ja pulsacyjnie
                      (choc Artur mówi zę można a nawet powinnno się brać ją całay czas jednoczesnie
                      z doxy) na kilka dni w dawce do 1000 mg dziennie... Ale rzeczywiscie o
                      monoterapii doxy (skutecznej) Artur pisał... Mam nadzieję ze dodanie Tini albo
                      Metro skutecznosć tej terapii jeszcze wzmoze... I pamiętaj zę dodanie kolejnego
                      antybiotyku znacznie zwieksza szanse na atak grzybka - pilnuj się!!!! Pozdrawiam
                      • dorota1011 Re: Penicylina 10.01.07, 13:04
                        dzięki za rady. mam olejek z oregano. nie wiem tylko jaki odstępczasu zachować
                        między olejkiem a antybiotykiem i probiotykami.pozdrawiam
                        • predrak Re: Penicylina 10.01.07, 18:27
                          Ja po penicylinie miłem strasznego herxa to chyba świadczy o skuteczności tego
                          abx. Najlepiej wspominam skuteczność tego antybiotyku.
                          Pozdr.
                          Piotr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka