dartom.www 17.01.08, 20:42 witam serdecznie forumowiczow :] jak to jest z tymi zębami, przyznaje się bez bicia, mam strasznie dziurawe (niezadbane o tak powiem), jak one sie maja do leczenia borelki? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
artur737 Re: chore zęby 17.01.08, 20:44 Ta kwestia jest ciagle niejasna. Wsadzaj raczej biale plomby a nie czarne. Zeby do leczenia kanalowego raczej usuwaj a nie ratuj. Odpowiedz Link
ewa475 Re: chore zęby 17.01.08, 21:48 Boże,żebym to ja wiedziała przed.Po leczeniu kanałowym zdrowych zębów,tylko bolących, ból nie do wytrzymania.Po usunięciu,mimo to trwa do dzisiaj.To już ponad rok,do zwariowania.Leczę się ponad 4 miesiące. Ewa. Odpowiedz Link
artur737 Re: chore zęby 17.01.08, 21:59 Jak zab boli a nie ma dziury to wcale nie musi znaczyc, ze jest do kanalowego. Po pierwsze moze bolec ze stresu. W stresie ludzie zagryzaja zeby jak spia i to bardzo podraznia nerwy. Mozna sobie zalatwic u dentysty wkladke ochronna na zeby i moze akurat pomoze, albo kupic w sklepie sportowym wkladke ochronna na zeby. Te ostatnie to raczej tylko na krotko aby wyjasnic co z tym zebem bo plastyk niekoniecznie jest zrobiony do tego aby trzymac go w ustach 8 godzin dziennie przez cale lata. Zreszta bedzie sie slabiej trzymal i mozna wkladke bezwiednie w nocy wypluc. Odpowiedz Link
artur737 Re: chore zęby 17.01.08, 22:00 Po drugie moze bolec od boreliozy i wtedy abx pomoga. Najlepiej do zeba penetruje klindamycyna. Odpowiedz Link
ewa475 Re: chore zęby 18.01.08, 10:24 Wkładkę relaksacyjną mam zrobioną w Instytucie Stomatologii,na zasadzie tonący brzytwy się chwyta.Wkładam ją na noc już około miesiąca a polepszenia brak.Ja czytałam o Klindamycynie,nawet próbowałam ją brać w normalnej dawce,ale nie wytrzymałam dłużej niż 2 dni,wymiotowałam.Jestem załamana tym wszystkim,inne objawy ładnie poprawiają się,z każdym pulsem czuję się lepiej,ale ten ból zębów nie przechodzi.Pozdrawiam,Ewa. Odpowiedz Link
likorek Re: chore zęby 18.01.08, 11:23 Ewuniu, skoro ta klindamycyna taka dobra na zęby spróbuj może od połowy dawki(albo 1/4) i powoli zwiększaj. Odpowiedz Link
baska192 Re: do ewa475 18.01.08, 15:39 czy probowalas brac Dalacin C zamiast klindamyciny.Jesli nie to sprobuj.Niby to samo a jednak jest bardziej lagodne dla zoladka.Bralam to nie raz i bylo ok.Raz wzielam klindamycyne i przytrafilo mi sie to co Tobie juz po drugiej tabletce. Odpowiedz Link
ewa475 Re: do ewa475 18.01.08, 21:15 Brałam właśnie Dalacin C,Basiu,no i nie mogłam.I pewnie brałam w za niskiej dawce.Może coś jest jeszcze tego typu?Coś podobnie działającego,mogłabym wypróbować. Likorek,dzięki Pozdrawiam,Ewa. Odpowiedz Link
ewa475 Re: do ewa475 18.01.08, 21:16 Przepraszam,Dartom za off,ale może on i Tobie się przyda Odpowiedz Link
dartom.www Re: do ewa475 18.01.08, 22:16 spoko, dziekie za odpowiedzi, ale inaczej spytam, czy chore zęby mogą opóźnić lub wogóle uniemożliwić wyleczenie borelki... pytam, bo nie moge sie zdecydować czy iść prędko do dentysty czy nie (a jak 99 % ludzi mam uraz do dentystów) pozdro Odpowiedz Link
baska192 Re: do ewa475 18.01.08, 22:24 Ty lepiej zasuwaj do dentysty.W koncu i tak musisz pojsc.Lepiej dla Ciebie jak pojdziesz wczesniej.czytalam kiedys ,ze paciorkowce chowaja sie w zebach.Moze z borelka jest tak samo.Dlaczego nas bola zeby???? Odpowiedz Link
flork74 Re: do ewa475 13.07.08, 14:40 Czesc,skoro masz uraz do dentystow przez tego swojego to przede wszystkim Go zmien.A jesli chodzi o zeby to mi wielka ulge i likwidacje przebarwien po abx-ch przyniosla pasta VILCACORA.Zamowilem w aptece i mi dostarczyli,ok 17 zl.Nie pieni sie i praktycznie jest bez smaku a masarz dziasel i mycie nia zebow mi osobiscie przynosi dobre skutki. Odpowiedz Link
1hanmar Re: chore zęby 18.01.08, 23:52 ja zauwazyłam ze musze leczyc zeby hurtowo Teraz były 4 plomby do wymiany, czyszczenie kamienia. Kosmetyczna sprawa - czarnieją zeby przy długiej antybiotykoterapii pozdrawiam i życze wytrwałości Hania Odpowiedz Link
ewa475 Re: chore zęby 19.01.08, 10:11 U mnie takie proste to nie jest.Lubię dentystę,jest moim sąsiadem i razem trochę winka już żeśmy razem wypili Marzę o tym,aby pójść do dentysty zbolała,usiąść w fotelu i po pół godzinie wyjść bez bólu.Tymczasem wchodzę z bólem,i wychodzę z takim samym jeśli z nie gorszym.Fakt,tak jak pisał Artur po kanałowym naprawdę nie da się już wytrzymać i trzeba wyjąć takiego zęba,co i tak nie zmienia sytuacji,zaczynają boleć następne.Jednocześnie po policzku przechodzą jakby prądy. Trzyma mnie tylko nadzieja,że wiele osób na tym forum pisało o bólu zębów i że po dłuższym abxie jest jakaś poprawa.Czekam na nią bardzo. Dziękuję za dobre rady,a Dartom może jak nie boli to póki co nie ruszać?Ja i z kamieniem czekam,bo teraz nie dałabym rady zupełnie. Pozdrawiam serdecznie,Ewa. Odpowiedz Link
hopekk Re: chore zęby 19.01.08, 11:51 Troche dziwne pytanie bo ja myslelem ze nawet dzieci wiedza jak wazne jest dbanie o zdrowe zeby Chore zeby powoduja zakazenia przewodu pokarmowego, problemy z watroba i innymi narzadami. Zwykle trucie organizmu. Jesli chodzi o borelioze to sa opinie, ze bez zdrowych zebow nie mozliwe jest wyleczenie do konca boreliozy. Mysle, ze cos w tym jest. Mowi sie ze bb bardzo sobie upodobaly martwe piatki gdzie niemal sobie zyja bezkarnie. Ja mialem nie zepsuta martwą piątke i tam przezyly mysle bakterie pewnie kiedy nastapil nawrto choroby. Do dzis jak mam herxy to boli mnie jeszcze ta dziura po tym zebie Warto pozbyc sie wszystkich amalgatoeych plomb ale to juz wszyscy wiedza. Odpowiedz Link
tosho Re: chore zęby 13.07.08, 13:00 Hopekk - skąd ta informacja o martwych piątkach? Ja akurat mam jeden ząb leczony kanałowo - górna, prawa piątka Odpowiedz Link
anyx27 Re: chore zęby 13.07.08, 14:41 warto wymienic plomby, ale trzeba pamietac , ze stare plomby amalgantowe nie sa szkodliwe. a co do tych piatek, to skad to wiadomo? to podchodzi mi pod jakis zabobon no chyba, ze sa jakies badania, ktore mowia inaczej Odpowiedz Link
kornelcia75 Re: chore zęby 13.07.08, 20:09 pracuje w gabinecie więc często mam scaling,no i wybielam-nocno-nakładkowo Odpowiedz Link