04.03.12, 00:23
Witam serdecznie,
od 25 lat mieszkam w Niemczech, gdzie wraz z rodzina mam stale miejsce zameldowania. Mam podwojne obywatelstwo. Za granica nigdy zawodowo nie pracowalam. Od 35 lat jestem zona tego samego meza. W Polsce nie mam ani stalego, ani czasowego miejsca zameldowania.

Na prosbe znajomego udalam sie do siedziby KRUS-u w celu udzielenia informacji w jego sprawie. W toku rozmowy urzedniczka poinformowala mnie, ze ciazy na mnie obowiazek ubezpieczenia w KRUS-ie, poniewaz jestem, wraz z mezem, wlascicielka powyzej 1 hektara ziemi i zawodowo nie pracuje. Od reki wypisala formularz i dala mi do podpisania.
Po kilku dniach dostalam decyzje KRUS-u o przyjeciu do ubezpieczenia i obowiazku nadplaty skladki od czasu zakupienia gruntu, czyli od 2006 roku wraz z odsetkami.
W Niemczech podlegam ubezpieczeniu rodzinnemu, czyli mam zapewniona opieke lekarska i w razie smierci meza rente wdowia.
Czyli mam ustalone prawo do swiadczen ubezpieczen spolecznych w Niemczech, kraju ktorego jestem obywatelka i gdzie mieszkam.
Ja nie mam wyksztalcenia rolniczego, ani wiedzy i checi ta ziemia sie zajmowac. Byla to zachcianka mojego meza i poprzez SKR ziemia ta, na zlecenie mojego meza, jest obrabiana.
W polsce spedzamy w roku najwyzej 30 dni urlopu.
Uprzejmie prosze o odpowiedz - czy ja mam obowiazek byc ubezpieczona w KRUS-ie ?
Pozdrawiam serdecznie caly zespol GP, ktorej jestem wierna czytelniczka

Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka