zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 18.05.2006 r. 18.05.06, 21:01 Po cenach zamknięcia wartośc portfela teoretycznego spadła do 40 121,65 pln (akcje) + 7,65 pln gotówka = 40 129,3 pln. Jest to mniej o 1,5 % od poprzedniej wartości z dnia poprzedniego. WIG 20 spadł o 0,4 %. Od początku wartość portfela teoretycznego wzrosła o 5,6 % a w tym samym okresie WIG 20 spadł o 4,41 %. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Zmiany w strukturze portfela 18.05.06, 21:05 Po dzisiejszej sesji wśród 5 spółek, które miały najniższą stopę zwrotu znalazły się: 13 Fortuna, IDM SA, Skotan, PKO SA oraz KGHM. Na jutrzejszej sesji zaraz po otwarciu te walory zostaną sprzedane. Na ich miejsce zostaną zakupione trzy walory a mianowicie: Lentex, Mediatel oraz Bioton. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Szanowny Zablokowany 18.05.06, 21:21 Mam taką małą propozycje może uwzględnisz albo nie, mianowicie proponuje ustawiać tygodniowe stopy na papierach płynnych.Uważam ,że to poprawi znacznie ochronę kapitału (patrz KGHM w tym tygodniu)Może jestem uparty i próbuje narzucić Ci mój punkt widzenia ,wiem to tylko zabawa ale prosze przemyśl to. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Szanowny Citro1 18.05.06, 22:44 Tak zastanawiałem się na wprowadzeniem stop-lossow. Myślę, że po pierwszym miesiącu notowań będę stosował stop-lossy. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Zmiany składu portfela na 19.05.2006 19.05.06, 12:52 Tak jak wczoraj zapowiadałem na dzisiejszej sesji doszło do zmiany spółek w portfelu. Sprzedane zostały następujące walory: 10 akcji 13 Fortuna, 13 akcji IDM SA, 100 akcji Skotanu, 15 akcji PKO SA, 30 akcji KGHM. Z uzyskanej sprzedazy po odtrąceniu prowizji uzyskano 13 570 pln. Do tej kwoty dodano gotówkę w wysokości 7,65 pln i uzyskaną sumę podzielono na trzy spółki. W związku z tym po uwzględnieniu prowizji zakupiono 125 akcji Biotonu, 85 akcji Lentex oraz 53 akcje Mediatel. Po dzisiejszych transakcjach skład portfela wygląda następująco: BĘDZIN 16 akcji BIOTON 370 akcji COMPLAND 10 akcji GTC 10 akcji INTERCARS 10 akcji JAGO 105 akcji LENTEX 93 akcje LUBAWA 10 akcji MEDIATEL 58 akcji PGF 10 akcji SANOK 3 akcje WSIP 10 akcji ŻYWIEC 10 akcji PGNIG 810 akcji PKN ORLEN 50 akcji. oraz 30,68 pln gotówki. Najbliższa wycena porftela będzie po dzisiejszych cenach zamknięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 19.05.2006 r. 19.05.06, 19:51 Po dzisiejszych cenach zamknięcia skład portfela teoretycznego wygląda następująco: BĘDZIN 16 X 26,5 pln = 424,0 pln BIOTON 370 x 37,0 pln = 13 690,0 pln COMPLAND 10 x 118,0 pln = 1 180,0 pln GTC 10 x 261,5 pln = 2 615,0 pln INTERCARS 10 x 26,5 pln = 265 pln JAGO 105 x 4,45 pln = 467,25 pln LENTEX 93 x 53,6 pln = 4 984,8 pln LUBAWA 10 x 4,8 pln = 48 pln MEDIATEL 58 x 83,7 pln = 4 854,6 pln PGF 10 x 69,5 pln = 695,0 pln PGNiG 810 x 3,88 pln = 3 142,8 pln PKN ORLEN 50 x 55,5 pln = 2 775,0 pln SANOK 3 x 147,5 pln = 442,5 pln WSIP 10 x 10,75 pln = 107,5 pln ŻYWIEC 10 x 485,0 pln = 4 850,0 pln Razem daje to 40 541,45 pln. Pozostała gotówka to 30,68 pln. Po dzisiejszych cenach zamknięcia wartość portfela teoretycznego wzrosła do 40 541,45 pln (akcje) + 30,68 pln gotówka = 40 572,13 pln. W stosunku do wartości z dnia poprzedniego jest to wzrost o 1,1 %. Dzisiaj WIG 20 spadł o 0,7 %. Od początku tj. od 28.04.2006 roku wartość portfela teoretycznego wzrosła o 6,77 %. W tym samym okresie WIG 20 spadł o 5,1 %. Następna wycena oraz aktualna lista rezerwowa podana zostanie po zamknięciu notowań w poniedziałek 22.05.2006 roku. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Wartość Teoretycznego portfela na 19.05.2006 19.05.06, 20:26 Jest chyba mały błąd:Piszesz,że uzyskałeś ze sprzedaży 13,570zł KGHM30x108=3240 Skotan100x63,5=6350 IDM13x58=754 PKOSA15x185=2775 13Fortuna10x4,18=41,8 Razem13,160zł policzyłem w cenach zamkniecia Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Nie ma błędu 19.05.06, 20:47 Sprzedaż nie odbywała się po cenach zamknięcia a w ciągu dnia. Prowizja została ustalona na 0,4 %. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Nie ma błędu 19.05.06, 20:51 Jak tak to ok.Myślałem,że zamykasz o 16,20 Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Re: Nie ma błędu 19.05.06, 21:30 Wycena portfela jest na 16:20 , ale niektóre walory pojawiły się dzisiaj w portfelu i nie były nabywane po cenach zamknięcia. Po porstu przeoczyłeś wcześniejsze posty gdzie dokładnie wyjasniłem mechanizm. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Wartość Teoretycznego portfela na 19.05.2006 19.05.06, 21:27 Widze,że portfel ze stabilnego,przekształca się w bardziej agresywny.Zostawiłes też PKN,tu chyba jesteśmy jednomyśli też stawiam na niego w tym tygodniu,wyniki juz chyba odchorował i coś mu powinno skapnąć.Policzyłem straty na generalicji jakie poniosłeś,szkoda na prawdę szkoda,wynik byłby dużo,dużo lepszy. Gratuluje wyniku i trzymam kciuki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Wartość Teoretycznego....Drogi Citro1 19.05.06, 21:55 Jedną z zasad jakie stosuję to jest konsekwencja. Założyłem, że zmiany w portfelu będę dokonywał na piątkowych sesjach to trzymam się tego założenia. Oczywiście, że wyniki byłyby lepsze gdybym ustawił stop-lossy albo np. na sesji wtorkowej dokonywał zamknięcia pewnych nierentownych pozycji. Tak jak wcześniej wyjasniałem ( jak będziesz miał okazję znaleźć moje sugestie w poscie Jago) czasami wyprzedaję aktywa najbardziej stratne i gotówkę zamieniał na aktywa przynoszące największe przyrosty cen. Nadal w portfelu są walory, których liczba wynosi 10 sztuk. One są pozostałością po grupie walorów , które włożyłem do portfela na początku jako akcje mające najniższe w tamtym momencie wskaźniki RSI. Wystarczy popatrzeć co zostało od 28.04.2006 r w portfelu a co wyleciało. Oprócz tego w tamtym czasie wyznaczyłem spółki (generalicja) , które wybrałem ze względu na dane fundamentalne oraz na tzw. ryzyko inwestycyjne (duże ryzyko duże zyski albo straty). Przypomnij sobie jak portfel był ciągnięty w górę przez Skotan. Kiedy wyczerpał swoj trend wzrostowy i przyniósł największe w skali tygodnia straty to gotówka uzyskana ze sprzedaży została wprowadzona do Biotonu, Lentex-u oraz Mediatela. Jeślli chodzi o Bioton to będę go trzymał w portfelu aż do momentu splitu i prawa poboru. Dopiero wtedy przekonamy się jak w długim terminie zachowuje się portfel "ustawiony" pod spółkę o takich fundamentach jak Bioton. W międzyczasie nie miałem możliwości dołączenia TP SA ze względu na dywidendę. Po prostu spółka znajdowała się poza moim rankingiem. Gdybym miał możliwość wrzucenia tych akcji do portfela to ze względu na Div Yield> 5% ( a tak było w przeszłości) zapewne byłaby na solidnym miejscu. Co do tych dwóch spółek czyli Lentex-u i Mediatela to pierwsza będzie emitować akcje z prawem poboru. Przykłady zachowania się tego rodzaju walorów są aż nadto widoczne. Proponuję porównać sobie zachowanie Alchemii, Skotanu przed i po a) ogłoszeniu decyzji o prawie poboru b) dniu prawa poboru...A co mam na myśli? Najpierw Hygienikę ( w poniedziałek kosztowała 3,62 pln a nie 8,85 pln), która w tym tygodniu przyniosła 20,1 % przyrostu. Następnie mam na myśli Bioton, którego spotka podobna historia. Mało tego. Patrzę na wykres "at" Hygieniki i oczywiście na www.pb.pl nie uwzględniono nowego kursu odniesienia na czwartkowej sesji....Historia lubi się powtarzac...Wobec tego nie wykluczam,że na przyszły tydzien wprowadzę do portfela Hygienikę....Na początek do rankingu fulara.... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Wartość Teoretycznego....Drogi Zablokowany 19.05.06, 22:21 Co się tyczy doboru przez Ciebie spółek,to jest to twoja decyzja którą szanuje.Pozwoliłem sobie zauważyć ze portfel na ten tydzien jest troche bardziej agresywny,co nie znaczy że go nie akceptuje. Bioton w mojej ocenie technicznej ma szanse dojść nawet do 45zł,wszystko zależy od ponownego testu 38zł,jak się uda to jest duża szansa.Ale czy po splicie i PP zachowa się jak Alchemia ,Skotan ,Higienika i wiele innych,tu mam wątpliwości- inna liga no i sytuacja na rynku w tym czasie .Kibicuje i powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Wartość Teoretycznego....Drogi Citro1 19.05.06, 22:32 Bardzo sobie cenię Twoje uwagi i kontsruktywną krytykę. Zasiadam do analizy tego co było dzisiaj na NYSE. Ciekawa była informacja ministra skarbu USA, że inflacja jest pod kontrolą co daje ciekawy sygnał dla Bernanke....a to z kolei pozwoliło na pozytywne zamknięcie na Wall Street...Posiedzę i może coś wymyślę a jak wymyślę to podeślę Tobie na e-mail... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 22.05.2006 r. 22.05.06, 18:13 Po dzisiejszych cenach zamknięcia wartość portfela spadła do 37 757,15 pln (akcje) + 30,68 pln (gotówka) = 37 787,83 pln. W stosunku do notowania poprzedniego jest to mniej o 6,9 %. WIG 20 spadł dzisiaj o 5,6 5. Od początku istnienia wartość portfela spadła o 0,56 %. W tym samym czasie WIG 20 spadł o 10,35 %. Następna wycena będzie jutro po cenach zamknięcia. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 23.05.2006 r. 23.05.06, 17:04 Po dzisiejszych cenach zamknięcia wartość portfela spadła do 36 565,6 pln (akcje)+ 30,68 pln (gotówka) = 36 596,28 pln. W stosunku do poprzedniej wartości jest to mniej o 3,2 %. WIG 20 dzisiaj wzrósł o 1,8 %. Od początku istniena wartość portfela spadła o 3,7 % a WIG 20 w tym czasie spadł o 8,8 %. Następna wycena portfela po środowych cenach zamknięcia. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Szanownt zablokowany 23.05.06, 19:53 Witam. Pewnie widziałeś dzisiaj akcje na Biotonie.Panika totalna,ja kupiłem po 26 i oddałem na zamknięciu sam nie wiem czy dobrze.Generalnie wole siedziec na pieniążkach w takim nerwowym czasie.Rynek będzie się miotał i jaszcze nie raz nasz zaskoczy. I jeszcze jedna uwaga.Na forum pojawiły się nowe twarze,same mądrale,prawie mistrzowie,to znak że zmienność będzie duża,do czasu aż zmiecie ich z rynku i zamilkną na długo.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Szanowny Citro1 23.05.06, 20:59 Dzien dobry wieczór Gdybym miał pożyczone pieniądze to tak bym postąpił jak Ty zrobiłeś. Całe szczęście, że miałem jeszcze gotówkę z innych walorów, które sprzedawałem w ubiegłym tygodniu. Ja próbowałem już wczoraj dokonywać zakupów ale robiłem to odrobinę za wcześnie. Dzisiaj manewr powtórzyłem. Kiedy zobaczyłem dzisiejsze zawieszenie z poziomem 25 pln oraz RSI wynoszącym 11 uznałem, że to koniec spadków i później tylko podpierałem zlecenia kupna...Uważam, że gdyby koniec był na 33 pln to byłoby wspaniale. Jednak wcale nie wykluczam, że jutro otwarcie może być na minusie....ale w długim okresie ja te akcje kupuję pod split i prawo poboru...więc nie zamierzam wykonywać nerwowych ruchów. Te nerwowe ruchy pozostawiam zarządzającym funduszami. Przez wzgląd na ich stan umysłu nie będę podawał jakich konkretnie mam na myśli. Ponadto uważam, że obecnie jest najlepszy moment na zmiane w portfelach. Można wykonac ruch polegający na tym, że za zysk z tanio kupionego Biotonu otworzyć pozycję na spółkach paliwowych lub na surowcowych. Po prostu iść z trendem. Jednak najważniejsze zachować cierpliwość i konsekwencję. Żadnych nerwowych ruchów bo to można zostawić zarządzającym portfelami. Czytam i zbieram rózne wypowiedzi. I dochodzę do wniosku, że powoli zaczyna się polowanie na czarownice. www.pb.pl/content.aspx?sid=2284&guid=85579D0E-322A-42B9-977B-59EF02629381 www.pb.pl/content.aspx?sid=2284&guid=58C05A79-4807-4065-BBE1-2BC7C9334A14 Z kolei zagranicą niezły jest Bernanke. Cytuję dosłownie:"In the future, my communications with the public and the markets will be entirely through regular and formal channels," Resztę można znaleźć tutaj www.marketwatch.com/News/Story/Story.aspx?guid=%7BD3335C06%2DE27F%2D47C4%2D97C8%2D6A2536EB64C3%7D&siteid=mktw&dist= Natomiast co do nowych twarzy na forum to ja widze to trochę inaczej. Nie wykluczam, że jest ich o wiele mniej niż Nam wydaje się. Podejrzewam, że niektóre z tych "nowych" twarzy występują pod kilkoma nickami i próbują za wszelką cenę zwrócić na siebie uwagę. Życzę im powodzenia. Jeśli chodzi o moje nastroje to są umiarkowanie pozytywne. Ropa podchodzi pod 72 usd za baryłkę. NYSE jeszcze jest na zielono więc pozostaje mieć nadzieję, że w ostatniej godzinie nie zrobią odwrotu na południe.Właśnie DJIA wspiera się na 11 160 pkt wiec ostatnia godzina powinna być miła. Jeśli jednak będzie niemiła to najlepiej z decyzjami poczekać do jutra. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Szanowny Zablakowany 23.05.06, 23:49 Brzytki ten Bernanke- nie dość,że papla przy obiedzie z kobietą to jeszcze nie dba o starych i pracujących amerykanów ,a rynki go żle interpretują.Teraz bedzie miał konferecje jak prezydent w Białym Domu i wszyscy go doskonale zrozumieją.Jednym słowem Bernanke to nie Alan .Swoją drogą ciekawe czy podniosą stopy w czerwcu,ja sądze ze nie. USA skończyła marnie,nadzieja w Azji.Pozdrawiam i dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Szanowny Citro1 24.05.06, 00:02 Alan na tym stanowisku był niepowtarzalny....Bernanke dopiero uczy się. Tak widziałem tą wyrzutką na koniec dnia giełdowego. Jednak surowcowe giganty zachowały się pozytywnie. Uważam, że ten wczorajszy spadek na NYSE jeszcze o niczym nie przesądza. Zobaczymy jak będzie tej nocy w Azji.... Pozdrawiam i również życzę dobrej nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 24.05.2006 r. 24.05.06, 22:34 Po dzisiejszych cenach zamknięcia wartość portfela spadła do 34 498,75 pln (akcje)+30,68 pln (gotówka) = 34 529,43 pln. Jest to mniej od wartości poprzedniej o 5,65 %. WIG 20 spadł dzisiaj o 3,6 %. Od początku wartość portfela spadła o 9,13 %. WIG20 w tym samym czasie spadł o 12,1 %. Następna wycena po jutrzejszych cenach zamknięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 25.05.2006 r. 25.05.06, 19:16 Po dzisiejszych cenach zamknięcia wartość porftela teoretycznego spadła do 33 268,2 pln (akcje) + 30,68 pln (gotówka) = 33 298,93 pln. Jest to mniej od wartości poprzedniej o 3,56 %. WIG 20 na dzisiejszej sesji wzrósł o 1,77 %. Od początku wartość portfela spadła o 12,4 %. WIG 20 w tym samym czasie spadł o 10,95 %. Na jutrzejszej sesji zaraz po otwarciu sprzedane zostaną następujące walory: Jago, Lentex, Lubawa, Mediatel oraz PGF. Za uzyskane pieniądze ze sprzedaży nabyte zostaną akcje PKN Orlen (50% środków), Sanok (25 %) oraz Bioton (25 %). Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Zmiany składu portfela na 26.05.2006 25.05.06, 22:51 Rzadko ale niezmiernie rzadko zmieniam decyzje, ale po dzisiejszej informacji związanej z ze zniesieniem zakazu sprzedaży Możejek należących do Jukosu zmuszony jestem do zmiany decyzji. Po jutrzejszej sprzedaży 5 spółek kapitał zostanie podzielony w następujący sposób: 75 % uzyskanych środków w PKN Orlen, 12,5 % w Bioton a 12,5 % w 5 spółek o najniższym wskaźniku RSI po dzisiejszej sesji. ======================================= zablokowany napisał: > Na jutrzejszej sesji zaraz po otwarciu sprzedane zostaną następujące walory: > Jago, Lentex, Lubawa, Mediatel oraz PGF. Za uzyskane pieniądze ze sprzedaży > nabyte zostaną akcje PKN Orlen (50% środków), Sanok (25 %) oraz Bioton (25 %). > Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Zmiany składu portfela 26.05.2006 26.05.06, 11:33 Dzisiaj z portfela zostały sprzedane następujące spółki: Lentex, Lubawa, Mediatel, Jago oraz PGF. Ze sprzedaży po zapłaceniu prowizji uzyskano 8102,52 pln i po dodaniu pozostającej gotówki w wysokości 30,68 pln było 8 133,2 pln. Następnie zakupiono 3 walory a mianowicie:112 akcji PKN Orlen po 54,0 pln każda, 30 akcji Biotonu po 30 pln każda oraz 27 akcji Farmacolu po 40,9 pln każda. Po tych operacjach w portfelu znajdują się BĘDZIN 16 akcji BIOTON 400 akcji COMPLAND 10 akcji FARMACOL 27 akcji GTC 10 akcji INTERCARS 10 akcji PGNiG 810 akcji PKN ORLEN 162 akcje SANOK 3 akcje WSIP 10 akcji ŻYWIEC 10 akcji gotówka 18,8 pln Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Szanowny Zablokowany 26.05.06, 17:41 Witam . Dzisiaj masz chyba bardzo dobry humor - Bioton kończy na bardzo ładnym plusie.W tym mijającym tygodniu wystawił Twoje nerwy na ciężką próbe,ale co tam ważny jest finał.PKN również zachowywał się przyzwoicie do czasu pojawienia sie info o kupnie Możejek.Rosjanie podali zaraz ,że wstrzymają dostawy surowca dla Możejek i ta info troche wystraszyła inwestórw PKNu.To raczej blef, co oni zrobią z ta ropą. Widze Farmacol w portfelu,to spółka której przyglądam się jakiś czas,kiedyś na niej sporo zarobiłem,bardzo stabilny papier. Pozdrawiam i życze pozytywnego testu 35 zł na Biotonie. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Szanowny Citro1 26.05.06, 18:35 Przez cały czas miałem stabilny humor. Lata spędzone na rynklu kapitałowym i związane z tym wzrosty i spadki nauczyły mnie, że konsekwencja i cierpliwość zawsze jest w odpowiedni sposób wynagrodzona. Jeśli chodzi o dzisiejsze ceny zamknięcia na walorach PKN Orlen, Biotonie i Farmacolu to uważam, że nie ma w tym nic zaskakującego. Powiem więcej akcje PKN uważam w tej chwili za niedowartościowane. Ten kto nie pamięta Chalupca z okresu 1991-1994 ten nie wie, że on zawsze wypowiadał się negatywnie o dywidendzie więc zakup Możejek nie jest dla zaskoczeniem. Po prostu Orlen wymyślił prostą strategię, że albo inwestycje i wtedy większa dywidenda za 2006 rok albo nie ma inwestycji i jest dywidenda. Z pozycji akcjonariusza wolałbym dywidendę bo tak jak pisałem w tym tygodniu Div Yield był na znakomitym poziomie. Jednak nie ma dywidendy więc nie będę narzekal bo uważam, że ta inwestycja przyniesie więcej dobrego aniżeli złego. Co do Biotonu to uchwalone uchwały na WZA znane były wcześniej, jeszcze przed spadkiem od 37 złotych. To co działo się dzisiaj to była tylko przygrywka do tego co będzie w przyszłym tygodniu. Przed akcjonariuszami split 1:5 a potem prawo poboru (1:9) zapowiadane na 30.VI. br. (dla tych co nie posiadają to proszę pamiętać o d+3). Jak widać spółka jest przewidywalna. Wyniki finansowe za I kwartał rewelacyjne...Nowe inwestycje zapowiadają się całkiem przyzwoicie. Jak wiesz nie byłem stroną sprzedającą ten walor. Wręcz przeciwnie , kiedy tylko mogłem to w tym tygodniu dokupywałem. Nikogo nie namawiałem, że ma zrobić tak samo. Jak to stwierdził pewien mój znajomy, że dawałem wędkę a łowieniem ryb zajmowali się ci, którzy chcieli to robić. Jeszcze nie jest zapoźno na nabywanie tych akcji. Bioton traktuję jako inwestycję długoterminową. Co do Farmacolu to wybrałem te akcje spośród 54 spółek, które poddałem analizie technicznej. Jak wiesz bardziej cenię analizę fundamentalną ale posiadam podstawową wiedzę jeśli chodzi o analizę techniczną. Pierwsze kryterium odrzucenia z tych 54 spółek to była wartość RSI. Najpierw ustawiłem 54 spółki w 6 grupach po 9 spółek. Następnie z każdej grupy wybierałem po 3 z najniższym wskaźnikiem RSI. Te, które pozostały czyli 18 podzieliłem na 3 grupy po 6 spółek. Odrzuciłem 3 z najwyższymi wskaźnikami RSI i pozostałą 15 poddałem analizie wskaźników takich jak: %R Williams (Jest to typowy oscylator wykorzystywany jako miernik wykupienia / wyprzedania rynku. Podstawowa analiza zakłada podejmowanie działań w momencie osiągnięcia skrajnych stron rynku. Dla lepszych rezultatów zalecane jest aby po osiągnięciu stanu wykupienia lub wyprzedania poczekać na zmianę kierunku ruchu wskaźnika, aby za wcześnie nie wejść lub nie opuścić rynku. Jest to często wskaźnik wyprzedzający, osiągający swoje ekstrema na kilka dni przed ustanowieniem szczytu lub dołka przez same notowania.)ROC (Jest to wskaźnik impetu mierzący wielkość zmiany ceny w zadanym okresie. Kierunek notowań powinien być potwierdzony analogiczną tendencją wskaźnika. Jeżeli wskaźnik osiąga nowe minimum i zaczyna rosnąć jest to wstępny sygnał kupna, osiągnięcie nowego szczytu i następujący po nim spadek jest wstępnym sygnałem sprzedaży. Dla potrzeb systemów transakcyjnych jako sygnał wykorzystywane też jest przebijanie poziomu równowagi. Również istotne od strony przebiegu wskaźnika jest poszukiwanie dywergencji. Możliwe jest także kreślenie linii trendu, których przebicie traktowane jest jako sygnał zmiany tendnecji oraz poczukiwanie formacji. Subiektywnie można także wyznaczyć poziomy wykupienia/wyprzedania. ROC swoim przebiegiem pokrywa się z Momentum, różnica tkwi w innym wyrażeniu wynikowych wartości.) MACD (Moving Average Convergence/Diverygence Jest to jeden z najpopularniejszych wskaźników, równie często wykorzystywany w systemach transakcyjnych. W swojej konstrukcji opiera się na różnicy dwóch ekspotencjalnych średnich ruchomych o różnych okresach. Linią sygnalną jest średnia z wartości samego wskaźnika. Podstawowa interpretacja zakłada generowanie sygnałów na podstawie przebicia przez MACD linii sygnalnej. Przebicie oddolne jest sygnałem kupna, odgórne traktowane jest jako sygnał sprzedaży. Potwierdzeniem sygnałów jest odpowiednie przełamanie poziomu równowagi. Czasem celne wskazówki daje też poszukiwanie dywergencji.) oraz TRIX (Jest to jednookresowe momentum z potrójnie wygładzonej ekspotencjalnie średniej kursu. Potrójne wygładzenie powinno wyeliminować cykle trwające krócej niż długość wybranego we wskaźniku przedziału czasowego. Podstawowe sygnały płyną ze zmiany kierunku wskaźnika. Jeżeli zaczyna rosnąć jest to sygnał kupna, sprzedaż sygnalizowana jest w momencie spadku wskaźnika. Warto także szukać dywergencji względem kursu. Można też nałożyć linię sygnalną (średnia ze wskaźnika), której odpowiednie przebicie będzie stanowić sygnał.). Informacje o wskaźnikach zasięgnąłem z bossa.pl/analizy/techniczna/elementarz/wskazniki/trix.html W ten sposób z 54 spółek wyjściowych znalazłem Farmacol i nie powiem, ale jestem zadowolony. W międzyczacie było trochę informacji, które wprowadzały zamieszanie ale jak już wspomniałem staram się być konsekwentny a nie chytry. Mam nadzieję, że dla Ciebie tydzień również przyniósł pozytywne zakończenie. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 26.05.2006 r. 26.05.06, 17:29 Po dzisiejszych cenach zamknięcia wartość teoretycznego portfela wzrosła do 35 293,2 pln (akcje) + 18,8 pln (gotówka) = 35 312 pln. W stosunku do notowania poprzedniego jest to więcej o 6,1 %. WIG 20 dzisiaj wzrósł o 1,3 %. Od początku istnienia portfel spadł o 7,1 %. WIG 20 w tym samym okresie spadł o 9,81 %. Następna wycena portfela w poniedziałek 29.05.2006 roku po cenach zamknięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
zibi9921 Re: Wartość Teoretycznego portfela na 26.05.2006 26.05.06, 20:33 Gratuluje wytrwałości, ale wynik średni. Minął miesiąc i najlepsze fundusze poniosły w tym czasie stratę ok. 5% mimo że nie mogą żonglować spółkami i wybierać rodzynki tak jak Ty. Mają zdecydowanie większą bezwładnośc swoich decyzji. Może Ci zarządzający funduszami nie są tacy głupi jak większość uważa. Jak kursy rosły jakoś to wyglądało, jak była korekta to Ci poleciało w dół ponadprzeciętnie. W sumie podtrzymuje to co pisałem miesiąc temu. Pozostaje dobra zabawa. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=27&w=40995847&a=41204309 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=27&w=40995847&a=41234999 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Szanowny zibi9921 26.05.06, 21:10 Oczywiście, że wynik po miesiącu nie jest zadowalający. Natomiast nie zgadzam się z Tobą, że fundusze nie mogą żonglować spółkami...Właśnie mogą i handlują w systemie DT. Ja tego nie robiłem...Poza tym pierwsze podsumowanie wykonam dopiero na 31 maja a nie na 26 maja. Wiem, że od 28 kwietnia do dzisiaj mija miesiąc ale wolę na początku wydłużyć miesiąc żeby później mieć wyrównanie. Podtrzymuj dalej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zibi9921 Re: Szanowny zibi9921 26.05.06, 21:38 Skala żonglowania i bezwładność decyzji jest zupelnie inna u Ciebie i w funduszu z górą pieniędzy. Dobrze to wiesz. Im jest po prostu trudniej a wyniki maja lepsze. Szykuje się odreagowanie korekty. Wyniki na koniec miesiąca będziesz miał lepsze. Baw się dobrze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 29.05.2006 r. 29.05.06, 19:47 Wartość portfela teoretycznego po dzisiejszych cenach zamknięcia spadła do 35 032,5 pln (akcje)+ 18,8 pln (gotówka) = 35 051,3 pln. W porównaniu z notowaniem poprzednim jest to mniej o 0,7 %. WIG 20 dzisiaj spadł o 0,42%. Od początku wartość portfela teoretycznego spadła o 7,75 %. WIG 20 w tym czasie spadł o 10,2%. Następna wycena jutro tj. we wtorek po cenach zamknięciach. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 30.05.2006 r. 30.05.06, 16:55 Po dzisiejszych cenach zamknięcia wartość portfela spadła do 34 437,7 (akcje) +18,8 (gotówka) = 34 453,5 pln czyli o 1,75%. WIG 20 spadł dzisiaj o 1,41%. Od poczatku wartość portfela spadła o 9,33%. WIG20 w tym samym czasie spadł o 11,46 %. Następna wycena jutro po cenach zamknięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 31.05.2006 r. 31.05.06, 18:39 Po dzisiejszych cenach zamknięcia wartość portfela teoretycznego spadła do 34 319,9 (akcje) + 18,8 pln (gotówka) = 34 331,7 pln. Jest to mniej o 0,3 % od wartości poprzedniej. Dzisiaj WIG 20 spadł o 0,5 %. Od początku wartość portfela teoretycznego spadła o 9,65 %. WIG 20 w tym czasie spadł o 11,93 %. Następna wycena po jutrzejszych cenach zamknięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 01.06.2006 r. 01.06.06, 17:05 Po dzisiejszych cenach zamknięcia wartość portfela teoretycznego spadła do 34 238,2 (akcje) + 18,8 pln (gotówka)= 34257,0 pln. Od poprzedniej wyceny było to mniej o 0,2%. Dzisiaj WIG 20 wzrósł o 0,9 %. Od początku wartość portfela spadła o 9,85 %. W tym samym czasie WIG 20 spadł o 11,13%. Na jutrzejszej sesji za środki uzyskane ze sprzedaży walorów GTC, Intercas oraz WSIP zostaną zakupione walory Biotonu, PGNiG oraz PKN Orlen. Jeśli Bedzin będzie miał kurts transakcyjny to również zostanie sprzedany. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Zmiany składu na 02.06.2006 02.06.06, 13:13 Na dzisiejszej sesji udało się sprzedać wszystkie walory Będzina, GTC, Intercars, WSIP oraż Żywca. Ze sprzedazy po odliczeniu prowizji uzyskano 7 904 pln. Razem z pozostałą gotówką czyli 18,8 pln otrzymano 7 922,8 pln. Tą kwotę podzielono na 3 części i zakupoiono 86 akcji Biotonu, 48 akcji PKN Orlen oraz 695 akcji PGNiG. Po tych operacjach w portfelu znajdują się: BIOTON 486 akcji COMPLAND 10 akcji FARMACOL 27 akcji PGNIG 1 505 akcji PKN ORLEN 210 akcji SANOK 3 akcje. Gotówka 11,1 pln Odpowiedz Link Zgłoś
briesen Re: Zmiany składu na 02.06.2006 02.06.06, 17:42 A jak wygląda stan portfela w gotówce na dzień dzsiejszy? Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Szanowny Briesen 02.06.06, 21:08 Przepraszam ale czasami jest tak, że w piątek mam trochę obowiązków do wykonania i stąd opóźnienia w wycena. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 02.06.2006 r. 02.06.06, 21:07 Po dzisiejszzych cenach zamknięcia wartość portfela teoretycznego wzrosła do 35 184,55 pln (akcje) + 11,1 (gotówka) = 35 196,65 pln. W stosunku do notowania poprzeniego wartość portfela wzrosła o 2,8 %. WIG 20 wzrósł dzisiaj o 2,69 %. Od poczatku wartość portfela spadła o 7,4 %. WIG 20 od 28.04.2006 roku spadł o 8,8 %. Następna wycena w poniedziałek po cenach zamknięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 05.06.2006 r. 05.06.06, 18:10 Po dzisiejszych cenach zamknięcia wartość portfela teoretycznego wzrosła o 0,01% do 35 178,45 pln (akcje) + 11,1 pln (gotówka) = 35 189,55 pln. WIG 20 wzrósł dzisiaj o 0,72 %. Od początku weartość portfela spada o 7,4%. WIG 20 w tym samym czasie spadł o 8,13%. Na listę rezerwową zostaje wprowadzona ZETKAMA. Następna wycena po jutrzejszych cenach zamknięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 06.06.2006 r. 06.06.06, 20:49 Po dzisiejszych cenach zamknięcia wartość teoretycznego portfela spadła o 2,65 % do 34 236,15 pln (akcje) +11,1 pln (gotówka)= 34 247,35 pln. WIG 20 spadł dzisiaj o 2,65%. Od początku wartość portfela spadła o 9,88 %. W tym samym czasie WIG 20 spadł o 10,57 %. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 07.06.2006 r. 07.06.06, 17:02 Po dzisiejszych cenach zamknięcia wartość portfela spadła o 0,05 % do 34 208,65 pln (akcje) + 11,1 pln (gotówka) = 34 219,75 pln. WIG 20 spadł dzisiaj 0,22%. Od początku wartość portfela spadła o 9,95%. WIG 20 w tym czasie spadł o 10,76 %. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 08.06.2006 r. 08.06.06, 18:14 Po dzisiejszych cenach zamknięcia wartość portfela wzrosła o 0,41% do 34 337,7 pln (akcje) +11,1 pln (gotówka) = 34 348,8 pln. WIG 20 spadł dzisiaj o 2,54 %. Od poczatku istnienia wartość portfela spadła o 9,61%. WIG 20 w tym czasie spadł o 13,03%. Na jutrzejszej sesji sprzedane zostaną akcje Computerlandu oraz Sanoka. Za uzyskane środki w 50 % zostanie zakupiony BIOTON a pozostałe środki w trzech równych częściach zostaną podzielone na Farmacol, PGNiG oraz PKN Orlen. Akcje Zetkamy pozostają na liście rezerwowej. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 09.06.2006 r. 09.06.06, 19:31 Po dzisiejszych cenach udało się sprzedać Compland po 113,5 pln za akcję oraz akcje Sanoka po 155,0 pln za sztukę. Po odliczeniu prowizji za uzyskane środki zakupiono 25 akcji Biotonu, 80 akcji PGNiG oraz 10 akcji PKN Orlen. Po dzisiejszych transakcjach skład portfela wygląda następująco: Bioton 511 akcji Farmacol 27 akcji PGNiG 1 585 akcji PKN Orlen 220 akcji. Wartość portfela teoretycznego po dzisiejszych cenach zamknięcia spadła o 0,19 % do 34 258,55 pln (akcje) + 10,54 pln (gotówka) = 34 269,09 pln. WIG 20 spadł o 1,4%. Od początku wartość portfela spadła o 9,82 %. WIG 20 w tym samym czasie spadł o 14,29 %. Następna wycena w najbliższy poniedziałek. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 13.06.2006 r. 13.06.06, 19:18 Ponieważ wczoraj z przyczyn technicznych niemożliwe było podanie wyceny więc dzisiaj nadrabima zaległości. Otóż wycena na 12.06.2006 wynosiła 32 072,9 pln. Było to mniej o 6,41% od wyceny poprzedniej. WIG 20 spadł wczoraj o 3,5%. Od początku istnienia wartość portfela spadła o 15,6%. WIG 20 w tym czasie spadł o 17,3%. Dzisiaj tj 13.06.2006 roku w związku z wydarzeniami na rynkach z portfela wyprzedano akcje FARMACOLU. Ponadto w ciągu sesji sprzedano: 300 akcji Biotonu po 26 pln za sztukę, 950 akcji PGNiG po 3,45 pln za sztukę oraz 130 akcji PKN Orlen po 46 pln za sztukę. Po odliczeniu prowizji za uzyskaną gotówkę zakupiono 340 akcji Biotonu po 22,45 pln za sztukę, 900 akcji PGNiG po 3,34 pln za sztukę oraz 100 akcji PKN Orlen po 44,8 pln za sztukę. Na zamknięciu notowań w portfelu znajdowało się: 555 akcji Biotonu x 25,9 pln 1535 akcji PGNiG x 3,42 pln 190 akcji PKN Orlen x 46 pln Gotówka wynosiła 2 601,56 pln. Do czasu osiągnięcia wartości portfela na poziomie 40 000 pln gotówka zostaje zamrożona. Po dzisiejszych cenach zamknięcia wartość portfela wyniosła 30 965,76 pln (gotówka + akcje). W odniesieniu do wartości poprzedniej tj. z 12.06.2006 roku jest to mniej o 3,45 %. WIG 20 spadł dzisiaj o 3,6 %. Od początku wartość portfela spadła o 18,5 %. WIG 20 w tym samym czasie spadł o 20,3 %. Następna wycena będzie po jutrzejszych cenach zamknięcia. Jeśli jutro wartość akcji w portfelu będzie zwyżkować to za 50 % osiągniętego przyrostu będą sprzedawane. Na konkretnym przykładzie to wygląda następująco. Akcje Biotonu w ciągu dnia będą zwyżkować do 26,5 to ich liczba zostanie zmniejszona poprzez sprzedaż na zasadzie ((26,5-25,9) x 555)/26,5 = 333/26,5 = 12,56. Oznacza to, że przy poziomie 26,5 pln w przypadku Biotonu zostanie sprzedanych 13 akcji. W taki sam sposób będzie w przypadku pozostałych dwóch spółek. W sytuacji kiedy walory bedą spadać to w momencie osiągnięcia parametru RSI 14 (dla notowań Intraday) poniżej 30 sprzedaż walorów będzie wyglądała następująco: ((24,6-25,9) x 555) x (-1))/24,6 = 721,5/24,6 = 29,3. Oznacza to, że przy poziomie 24,6 pln w przypadku Biotonu zostanie sprzedanych 29 akcji. W taki sam sposób będzie w przypadku pozostałych dwóch spółek. Odpowiedz Link Zgłoś
maecki Re: Wartość Teoretycznego portfela na 13.06.2006 13.06.06, 23:55 up ;) A poza tym, <<<Jeśli jutro wartość > akcji w portfelu będzie zwyżkować to za 50 % osiągniętego przyrostu będą > sprzedawane. Na konkretnym przykładzie to wygląda następująco. Akcje Biotonu w...>> Czyzby jakies 'innowacje'? Odpowiedz Link Zgłoś
przykopa Re: Wartość Teoretycznego portfela na 13.06.2006 14.06.06, 00:13 -tnie wszystko równo, mało jest walorów które się opierają.... -ciesz sie że to teoretyczny portfel. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 14.06.2006 r. 15.06.06, 00:06 Podczas środowej sesji z portfela sprzedano 17 akcji Biotonu, 26 akcji PGNiG oraz 10 akcji PKN Orlen. Ze sprzedaży po odtrąceniu prowizji uzyskano 990,5 pln. Uzyskana gotówka zostanie w całości przeznaczona na zakup akcji KGHM na piątkowej sesji. Po operacjach wartość portfela spadła o 1,65 % do 26 857,63 (akcje) + 2 601,56 (gotówka zablokowana) + 990,5 (gotówka uzyskana) pln =30 449,69 pln. WIG 20 spadł o 0,35 %. Od początku wartość portfela spadła o 19,86 %. WIG 20 w tym czasie spadł o 20,55%. Następna wycena w piątek 16.06.2006. Odpowiedz Link Zgłoś
beataqk Re: Wartość Teoretycznego portfela na 14.06.2006 15.06.06, 11:24 przepraszam, że wpycham się na ten wątek ale mam konkretnie pytanie do Ciebie. Mam wrażenie, że interesuje Cię żywo tematyka biotonu, a chcę go kupić w piątek i zastanawiam się, czy jest możliwe że nie załapię się na split? Boję się, że w myśl zasady D+3 (chyba tak ją się określa) mogę zostać z tą samą liczbą akcji, ale tańszych o 1/5. Swoją drogą dziwne, że w tej kwestii polityka firmy jest strasznie tajemnicza. Na forach ludzie prześcigają się w domysłach, a każdy ma inne zdanie na ten temat. Z góry dziękuję za odpowiedź. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Droga Beato 15.06.06, 16:12 Sprawdź w Kalendarium Giełdy kiedy jest split w przypadku tej spółki. Przy splicie nie obowiązuje ten mechanizm jaki obowiązuje przy prawie poboru czyli d+3. Jeśli chcesz więcej informacji to napisz do mnie na e-mail i podam Tobie odpowiednie linki gdzie znajdziesz więcej informacji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
beataqk Re: Droga Beato 15.06.06, 21:48 Wielkie dzięki. Przyznam się bez bicia, że nie szukałam wyjaśnienia pojęcia splitu, bo z grubsza wiem co to jest. Ale nie sądziłam, że tu ta zasada nie działa. Czyli już następnego dnia powinno być pięć razy więcej akcji po niższej cenie, jak rozumiem. Sęk w tym, że chyba jeszcze nie podano daty splitu. Muszę poszperać w necie. Dzięki i dobranoc. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 16.06.2006 r. 18.06.06, 23:33 Po cenach zamknięcia wartość portfela wzrosła o 1,02% do: 28 436,06 (akcje) pln+ 2 601,56 (kwota zablokowana) pln + 40,81 (gotówka) = 31 078,43 pln. WIG 20 wzrósł o 0,65%. Od początku wartość portfela spadła o 18,21%. W tym samym czasie WIG 20 spadł o 20,04 %. Obecnie w portfelu znajdują się 538 akcje Biotonu,11 akcji KGHM, 1509 akcji PGNiG oraz 180 akcji PKN Orlen. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 19.06.2006 r. 19.06.06, 20:21 Po dzisiejszych cenach zamknięcia wartość portfela wzrosła o 3,81 % do : 29 621,0 (akcje) pln + 2 601,56 (gotówka zablokowana) pln +40,81 (gotówka) pln = 32 263,37 pln. WIG 20 wzrósl dzisiaj o 2,71%. Od poczatku wartośc portfela spadła o 15,1%. WIG 20 w tym czasie spadł o 17,9 %. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 20.06.2006 r. 20.06.06, 23:58 Po dzisiejszych cenach zamknięcia wartość portfela spadła o 1,58 % do = 29111,33 (akcje) pln + 2601,56 (gotówka zablokowana) pln + 40,81 (gotówka) pln = 31 753,7 pln. WIG 20 spadł dzisiaj o 0,12 %. Od początku wartość portfela spadła o 16,44%. WIG 20 spadł w tym czasie o 17,97 %. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 21.06.2006 r. 22.06.06, 02:13 Wartość portfela spadła wczoraj o 2,14% do =28430,98 pln (akcje) + 2601,56 pln (gotówka zablokowana) + 40,81 (gotówka) = 31073,35 pln. WIG 20 wzrósł o 0,5%. Od początku wartość portfela spadła o 18,22 % a WIG 20 spadł o 17,57%. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 22.06.2006 r. 24.06.06, 08:01 Podczas sesji sprzedano 38 akcji Biotonu oraz 209 akcji PGNIG. W wyniku tych operacji po odliczeniu prowizji uzyskano 1 643,72 pln. Po tych operacjach na zamknięciu wportfelu znajdowało się 500 akcji Biotonu, 1300 akcji PGNiG, 180 akcji PKN Orlen oraz 11 akcji KGHM. Wartość portfela na zamknięciu spadła o 3,78 % do : 25 614,2 (akcje) pln + 2 601,56 (zablokowana gotówka)pln + 1 684,53 (gotówka) pln = 29 900,29 pln. WIG 20 na tej sesji spadł o 1 %%. Od początku wartość portfela spadła o 21,32 % a WIG 20 spadł o 18,39 %. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 23.06.2006 r. 24.06.06, 08:03 Po cenach zamknięcia wartość portfela wzrosła o 1,98 % do : 26 207,0 (akcje) pln + 2 601,56 (zablokowana gotówka) pln + 1 684,53 (gotówka) pln = 30 493,1 pln. WIG 20 na tej sesji wzrósł o 0,5 %. Od początku wartość portfela spadła o 19,76 % a WIG 20 spadł o 17,98 %. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re:Szanowny zablokowany 24.06.06, 15:02 Witam. Mija właśnie drugi miesiąc Twoich inwestycji.Z ocenę poczekam jeszcze miesiąc ,tak po stu dniach.Mam pytanie i zarazem propozycje,a mianowicie.Proponuje od wrześnie ułożyć wspólnie portfel teoretyczny o wartości 50 tyś z określaniem stopów ,cen zamknięcia pozycji zyskownych itd .Maksymalna ilośc spółek 10szt ,a czas prowadzenia do końca roku .Ty zajmiesz się liczeniem tego wszystkiego / robisz to dobrze i rzetelnie / ,nie tak jak fular.Ja opiecuje doradztwo i pomoc - również rzetelną. I co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Szanowny citro1 28.06.06, 23:40 Oczywiście, że popieram Twój pomysł. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś