Dodaj do ulubionych

zlote tarasy

IP: *.arbuzowa.2a.pl 08.03.03, 14:20
czy nie wydaje sie wam ze zlote tarasy to bedzie introwertyczny bunkier
wypiety dupa do miasta?
w srodku sklepy kina itd. a na okolicznych ulicach slepe sciany.
czyli miasto to badziewiarskie zaplecze a dopiero w srodku kolorowy swiat z
polietylenu i bingo.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bastek Re: zlote tarasy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.03, 22:53
      Na początku byłem wielkim entuzjastą tej inwestycji. Duża kasa, wspaniały punkt
      ale po obejrzeniu projektów zwłascza w powiększeniu okazuje się, że będzie to
      tylko enklawa luksusu wśród bezmiaru tandety. Razi zwłaszcza ściana od strony
      Jana Pawła. Typowe zamykanie się do środka, brak tworzenia pierzei z handlem,
      jakieś badziewne "kleksy" ze szkła. Oczywiście należy poczekać do końca i
      dopiero w tedy ocenić jakość tego kompleksu ale i tak uważam że mogliby
      zaproponować coś bardziej "cywilizowanego", tak będzie kolejne centrum handlowe
      zamiast np. domu towarowego jakiego w Warszawie brakuje.
      • Gość: TYP Re: zlote tarasy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.03.03, 00:03
        Gość portalu: Bastek napisał(a):

> Na początku byłem wielkim entuzjastą tej inwestycji. Duża kasa, wspaniały
        punkt
        >
        > ale po obejrzeniu projektów zwłascza w powiększeniu okazuje się, że będzie
        to
        > tylko enklawa luksusu wśród bezmiaru tandety. Razi zwłaszcza ściana od
        strony
        > Jana Pawła. Typowe zamykanie się do środka, brak tworzenia pierzei z
        handlem,
        > jakieś badziewne "kleksy" ze szkła. Oczywiście należy poczekać do końca i
        > dopiero w tedy ocenić jakość tego kompleksu ale i tak uważam że mogliby
        > zaproponować coś bardziej "cywilizowanego", tak będzie kolejne centrum
        handlowe
        >
        > zamiast np. domu towarowego jakiego w Warszawie brakuje.

Nie bedzie tak zle, narozniki sa dosc przytepne a z tego co pisali dolne
        czesci beda otwarte na przeplyw ludzi. Narazie to wyglada na renderingach nie
        ciekawie ale wedlug nowego planu zabudowy centrum okok ZT beda sie budowaly
        nowe biurowce i sklepy, do tego moze dojsc ciekawy plan przebudowy
        Centralnego. Im wiecej sie ciekawych i nowych rzeczy wybuduje obok tym mniej
        ZT bedzie razilo swa nowoczesnoscia.
        • Gość: YaroS Re: zlote tarasy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.03, 11:01
          Ja też mam duże obawy po przyjrzeniu się wydaje mi się, że będzie to zwykłe
          centrum handlowe (jakich już kilka jest w Wawie) tylko ze szklanym dachem :(
          ale może trzeba poczekać do końcowego efektu może nie będzie tak źle.
          PZDR
          • Gość: sebb TYP napisal IP: *.arbuzowa.2a.pl 09.03.03, 14:08
            TYPIE drogi. napisales ze moze nie bedzie tak zle, tk nowoczesnie.
            zapewniam cie ze nowoczsnie tez moze byc fajnie tylko musza projektowac dobrzy
            architekci - podobno zlote tarasy mial projektowac renzo piano (podobno juz
            zaczol) ale cos nie za czysto z nim zagrali i zrezygnowal.

byloby super - renzo piano w centrum warszawy.

po zlotych taresach nie spodziewam sie niczego dobrego.
            dla mnie wygladaja jak sadyba best moll ale stoi w centrum i bardziej
            przypomina las vegas.

poza tym warszawa stala sie miastem wiezowcow wiec nie ma sie juz co
            zastanawiac czy sa dla nas dobre czy nie ale ustawiac je w dobrych miejscach i
            dobrze projektowac -mysle ze ZT sa duzo za niskie.

pozdrawiam
            • alex.4 Re: TYP napisal 09.03.03, 19:20
              ZT mogły być wyższe. I szkoda że nie będą. Jeszcze w latach 70dziesiątych
              planowano tu wieżowiec. Co do uznanych architektów. Przykłąd N.Fostera
              pokazuje, że nie zawsze nazwisko arechitekta powoduje, że powstanie dobra
              architektura. Metropolitan nie jest jakimś cudem architektonicznym. A do ZT.
              Jak wybuduja to zobaczymy jak będzie to w końcu wyglądało.
              A potem czas na DC
              Pozdr
              • Gość: money b Re: TYP napisal IP: *.chello.pl 09.03.03, 20:36
                alex.4 napisał:

> ZT mogły być wyższe. I szkoda że nie będą. Jeszcze w latach 70dziesiątych
                > planowano tu wieżowiec. Co do uznanych architektów. Przykłąd N.Fostera
                > pokazuje, że nie zawsze nazwisko arechitekta powoduje, że powstanie dobra
                > architektura. Metropolitan nie jest jakimś cudem architektonicznym. A do ZT.
                > Jak wybuduja to zobaczymy jak będzie to w końcu wyglądało.
                > A potem czas na DC
                > Pozdr

jak wybudują to zobaczymy?
                wszysto trzymane jest w tajemnicy i raczej brakuje miłych niespodzianek.
                • agc Re: TYP napisal 09.03.03, 20:55
                  Jak dla mnie: zajmie za duzy plac, na ktorym mogloby powstac kilka wyzszych
                  budynkow, takich jak WCF, IC, czy Rondo ONZ
                  • Gość: TYP WIZJA IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.03.03, 23:34
                    agc napisał:

> Jak dla mnie: zajmie za duzy plac, na ktorym mogloby powstac kilka wyzszych
                    > budynkow, takich jak WCF, IC, czy Rondo ONZ

Dobrze by bylo zeby powstal biurowiec za Marriottem tam kolo szkoly
                    podstawowej, jest taki wiezowiec na najnowszym planie zabudowy centrum.

Rownie dobrze by bylo zeby powstal biurowiec na miejscu dworca Centralnego,
                    jego najnizsza i szeroka czesc bylaby dworcem, wysoka czesc byla by czescia
                    biurowca. Tak bedzie z RONDO 1, gdy druga linia metra zostanie poprowadzona.
                    Roznica jest taka ze stacja metra bedzie calkowicie pod ziemia. Nowy Centralny
                    bym proponowal pod i nadziemny tyle ze z wieza wysoka.

Nastepny biurowiec by sie przydal naprzeciwko dworca Centralnego tam gdzie
                    stoi parking obok Dekoradora. To tez jest na nowym planie zabudowy.

Wtedy panowie i panie mielibysmy fantastyczne centrum bez dziur, laczylo by
                    sie ladnie centrum biurowcow dookola Marriotta (Marriott, FIM, Elektrim,
                    biurowiec za Mariottem, biurowiec dworzec Centrum i biurowiec obok
                    Dekoradora). To jest 6 biurowcow i bylyby polaczone wlasnie biurowcem (tym 100
                    metrowym) ze Zlotych Tarasow z biurowcami takimi jak Rondo 1, WFC,
                    Intercontinental, Atrium South, Westin, PZU i TPSA. Wiec nastepnych 7
                    biurowcow.

Sumujac 6 biurowcow dookola Marriotta laczy sie biurowcem ZT z 7 biurowcami
                    dookola Ronda ONZ etc.

Do tego dojda 2 biurowce po drugiej stronie ulicy niedaleko PKiNu. Razem 16
                    biurowcow w scislym centrum.

TO JEST TO.
                • Gość: michal Re: zt IP: *.zigzag.pl 09.03.03, 20:55
                  Milym akcentem bedzie park,sporo zieleni i wodne kaskady.
                  • Gość: money b Re: zt IP: *.chello.pl 11.03.03, 22:01
                    Polecam SIMCITY 4. Miłej zabawy.
                    :-P
            • Gość: ji Re: TYP napisal IP: *.presscd.pl / 192.168.0.* 12.03.03, 12:49
              Niestety zadnego Renzo Piano tu nie bedzie, projektuje to pracownia Jerde z
              Kalifornii i to od razu widac - bardzo amerykanska, 'las vegasowska'
              architektura centrow handlowych. Nie bardzo mi to pasuje do centrum miasta,
              raczej na przedmiescia, ale w Warszawie najwiecej wsi jest przeciez w centrum,
              wiec powinno pasowac :)
              • s101 Re: TYP napisal 12.03.03, 22:42
                Gość portalu: ji napisał(a):

> raczej na przedmiescia, ale w Warszawie najwiecej wsi jest przeciez w
                centrum,
                > wiec powinno pasowac :)

• Gość: Wojtekus Re: zlote tarasy IP: *.tnt2.newark.nj.da.uu.net 15.03.03, 05:18
      Ja tez z poczatku lubialem pomysl ZT. Ale z czasem jak pojawily sie projekty to
      niestety stwierdzam iz nadaje sie to gdzies na Ursynowie czy Pradze. W Centrum
      to jest po prostu zmarnowane kilka hektarow.

Nastepna zecza jest to iz ZT to bedzie taki mall. Niestety nie sadze aby tam
      bylo jakies miejsce dla wypoczynku czy rekraacji tylko dla wydawania pieniedzy
      w ekskluzywnych sklepach. Nie sadze iz bedzie mi sie podobac jak jakis
      ochroniaz ubrany w "worki"-antyterrorysta bedzie mnie sprawdzal i laskawie
      pozwalal na wejscie do srodka. Po czym beda mnie obserwowac tak jak mialbym cos
      krasc. Mam pytanie ile ta inwestycja w zeczywistosci zasili budzet miasta? To
      powinno zlikwidowac caly niedostyt wszystkiego jesli ZT zeczywiscie maja byc
      takie super. Zobaczymy.
      • Gość: Cziko Re: zlote tarasy IP: *.chello.pl 15.03.03, 16:00
        Mała pomyłka. Przy PKiN, po przeciwnej stronie Emilii OPlater powstaną 4!
        CZTERY wieżowce! Nie widzisz na planie? Chyba nie sądzisz ze te "dachy: łaczące
        je powstaną. To jest nierealne. Tam są planowane CZTERY wieżowce o
        kondygnacjach 35-40 (taki są wymogi). To właśnie te 4 wieżowce połączą skupisko
        Wcf, IC, TPSA, Rondo, AS i Marrisot i te inne. W centrum naprawdę jeszcze wiele
        wieżowców powstanie. Ale nie od razu. Jeszcze trochę to zajmie. A co do ZT to
        mi się nawet podobają ale ta zielona ciana od Jana pawła jest beznadziejna!!!
      • Gość: money b Re: zlote tarasy IP: *.chello.pl 15.03.03, 19:03
        Gość portalu: Wojtekus napisał(a):

> Ja tez z poczatku lubialem pomysl ZT. Ale z czasem jak pojawily sie projekty
        to
        >
        > niestety stwierdzam iz nadaje sie to gdzies na Ursynowie czy Pradze. W
        Centrum
        > to jest po prostu zmarnowane kilka hektarow.
        >
        > Nastepna zecza jest to iz ZT to bedzie taki mall. Niestety nie sadze aby tam
        > bylo jakies miejsce dla wypoczynku czy rekraacji tylko dla wydawania
        pieniedzy
        > w ekskluzywnych sklepach. Nie sadze iz bedzie mi sie podobac jak jakis
        > ochroniaz ubrany w "worki"-antyterrorysta bedzie mnie sprawdzal i laskawie
        > pozwalal na wejscie do srodka. Po czym beda mnie obserwowac tak jak mialbym
        cos
        >
        > krasc. Mam pytanie ile ta inwestycja w zeczywistosci zasili budzet miasta? To
        > powinno zlikwidowac caly niedostyt wszystkiego jesli ZT zeczywiscie maja byc
        > takie super. Zobaczymy.

wojtekus poruszył problem ważniejszy nawet niż estetyka tego miejsca, tzn.
        dostępność, powstaje pytanie dla kogo? Nie dla każdego. W tym świetle obłudnie
        brzmią słowa polityków i spijających im bezkrytycznie słowa z ust dziennikarzy,
        że oto powstaje nowe centrum miasta, plac otoczony maleńkimi sklepikami,
        miejsce itd, jest to inwestorskie gadanie. W rzeczywistości inwestor i
        projektant mieli w g. poważaniu genius loci, tradycję miejsca i tym podobne
        banialuki i nikt nie zmuszał ich do stworzenia przestrzeni publicznej, co wiąże
        się ze zrewidowaniem idei modelowego centrum handlowego zamkniętego, z jednym
        wejściem. Po prostu nikt nie wymagał od inwestora współtworzenia tego miasta,
        kiedy za sukces władza poczytuje sobie jedynie sam fakt podjęcia przez jakiś
        kapitał inwestycji i co dalej zobaczymy. Nie można więc oczekiwać od inwestora
        gestów świadczących o szacunku dla idei jaką jest Warszawa – miasto
        europejskie. I nie chodzi tu o to, żeby rzucać inwestorowi pod nogi kłody w
        postaci niejasnych żądań marudzeń konserwatora, co pachnie korupcją, problemem
        jest niska świadomość ludzi, co to jest miasto, że ulice i place nie służą do
        transportu, ale do spędzania tam czasu, spacerów. Każdy temat dotyczący
        przestrzeni tego miasta powinien być dyskutowany przez każdego, kto ma chęć
        zabrać głos. Na tym forum i na zagranicznych stronach www dowiedziałem się o
        kilku realizacjach w Warszawie, o których nie miałem pojęcia, jako mieszkaniec.
        W tej sytuacji krytyka jest musztardą po obiedzie. Potrzeba jawnych planów,
        studiów, koncepcji i nie mogą to być plamy i kropki ale porządne makiety,
        modele, profesjonalizm. Co o tym sadzicie?
        • Gość: grom Re: ZLOT IDIOTOW ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.03.03, 19:32
          sądząc po komentarzach w tym samego autora dochodze do wniosku że to jakiś zlot
          idiotów, prezentując taki poziom to powiem że fajny jest w Berlinie wypięty
          dupą do miasta, zamknięty dla ludzi - hipermarket - Sony Center
          • Gość: money b Re: ZLOT IDIOTOW ??? IP: *.chello.pl 15.03.03, 20:27
            Gość portalu: grom napisał(a):

> sądząc po komentarzach w tym samego autora dochodze do wniosku że to jakiś
            zlot
            >
            > idiotów, prezentując taki poziom to powiem że fajny jest w Berlinie wypięty
            > dupą do miasta, zamknięty dla ludzi - hipermarket - Sony Center

• Gość: michal Re: zlote tarasy i nie tylko IP: *.zigzag.pl 15.03.03, 20:58
          Ciekawe,czy kiedykolwiek w Warszawie przestrzen bedzie tak traktowana jak np.w
          Berlinie?Ogladalem czas jakis temu na 3.Sat film o nowej zabudowie Berlina -
          byly pokazywane komputerowe animacje,wizualizacje,plansze,makiety - slowem
          wszystko co ukazywalo logike nowych budynkow.W Warszawie zdaje sie,ze nie maja
          nawet najzwyklejszej planszy.
          • Gość: money b Re: zlote tarasy i nie tylko IP: *.chello.pl 16.03.03, 01:45

oto inwestorska nowomowa, słowem będzie git:

www.muratorplus.pl/6C1B2098BF124A539D9D0F68C8D672A1_D6B46C317C2A48ADA2D2F352FE622172.htm

• Gość: Amnesiac Re: zlote tarasy IP: *.man.polbox.pl 16.03.03, 13:25
          Gość portalu: money b napisał(a):

> że oto powstaje nowe centrum miasta, plac otoczony maleńkimi sklepikami,
          > miejsce itd, jest to inwestorskie gadanie. W rzeczywistości inwestor i
          > projektant mieli w g. poważaniu genius loci, tradycję miejsca i tym podobne
          > banialuki i nikt nie zmuszał ich do stworzenia przestrzeni publicznej, co
          wiąże

Trafiłeś w sedno. Nikt ich nie zmuszał, bo niewielu osobom - niestety - zależy
          na tym, by Warszawa była Prawdziwym Miastem. Z przykrością konstatuję, że
          o "mieście" w Warszawie rozmawia się przede wszystkim w kategoriach "szybkiego
          dojazdu z pracy do domu". Bo w istocie warszawiacy z reguły toczą swoje nędzne
          życie w tych dwóch miejscach. BTW podczas remontu Nowego Światu kilka lat temu
          spotkałem się nawet ze stwierdzeniem, że owa ulica nie powinna być zwężona,
          tylko poszerzona!!! Wiadomo: po 8 godzinach wyjętych z życiorysu warszawiak
          musiał szybko przemieścić się do domku, gdzie Życie Prawdziwe dopiero się
          rozpoczyna. Rozległe place czy szerokie chodniki nie mogą stanąć na
          przeszkodzie samorealizacji takiego jegomościa, który z niewiadomych przyczyn
          określa się jako mieszkaniec miasta.

> jest niska świadomość ludzi, co to jest miasto, że ulice i place nie służą do
          > transportu, ale do spędzania tam czasu, spacerów. Każdy temat dotyczący
          > przestrzeni tego miasta powinien być dyskutowany przez każdego, kto ma chęć
          > zabrać głos.

Moje powyższe, bardzo krytyczne uwagi są podszyte pewną nadzieją, że sytuacja
          się zmieni. To jest olbrzymie przedsięwzięcie edukacyjne. Pierwsze "jaskółki"
          widać na tym forum, w "Gazecie Stołecznej" (BTW czy nie jest rzeczą znamienną,
          że rolę gazety lokalnej pełni u nas gazeta ogólnopolska?), w coraz częstszych
          wypowiedziach architektów. Władze Warszawy raczej tego nie rozumieją, niestety
          (z dotychczasowych prezydentów chyba tylko P. Piskorski mniej więcej wiedział o
          co chodzi z tym "miastem").

> W tej sytuacji krytyka jest musztardą po obiedzie. Potrzeba jawnych planów,
          > studiów, koncepcji i nie mogą to być plamy i kropki ale porządne makiety,
          > modele, profesjonalizm. Co o tym sadzicie?

Popieram w 150 proc. Ale raz jeszcze powatarzam: rzecz jest nie tyle w
          arogancji inwestorów/władz miasta, ile w obojętności mieszkańców Warszawy.

Pozdrawiam,
          Krzysiek
          • Gość: michal Re: zlote tarasy i nie tylko IP: *.zigzag.pl 16.03.03, 15:13
            Wkrotce kolejna wystawa "Plany na przyszlosc",organizowana przez Centrum Lowicka
            • Gość: Call Re: zlote tarasy i nie tylko IP: *.riviera.pw.edu.pl / 10.4.0.* 18.03.03, 13:08
              Kiedy i gdzie odbędzie sie ta wystawa?
              • Gość: michal Re: zlote tarasy i wystawa IP: *.zigzag.pl 18.03.03, 16:22
                Dokladny czas i miejsce beda ogloszone wszem i wobec.Co roku odbywa sie w
                kwietniu w ktoryms z nowych obiektow.
                • Gość: sebb Re: zlote tarasy i wystawa IP: *.arbuzowa.2a.pl 18.03.03, 17:54
                  w tym roku , z tego co wiem ma byc w agorze 24 kwietnia
                • Gość: sebb Re: zlote tarasy i wystawa IP: *.arbuzowa.2a.pl 18.03.03, 17:54
                  w tym roku , z tego co wiem ma byc w agorze 24 kwietnia
    • Gość: Wojtekus Re: zlote tarasy IP: *.tnt2.newark.nj.da.uu.net 19.03.03, 02:47
      Dobry link MoneyB. Czy mieszkancy Gdanska nie powinni czuc sie troche oszukani?
      Mysleli ze zbuduja im park a tu buduja im Madison Park co nie ma nic wspolnego
      z parkiem. Nie wiem co to jest za dziwna fascynacja z obcojezycznymi nazwami,
      ale w wiekszosci jezykow PARK znaczy PARK a nie mall. To ladnie o naszym
      narodzie swiadczy, wszystko lubi sciagac i to jeszcze zle. Czyzby budowniczy
      domyslal sie iz latwiej bedzie dostac aprobate mieszczan na nazwe Madison Park
      niz Madison Mall, czy tez Domy Towarowe Madisona. Czy to nie brzmi prostacko?
      Tak samo Zlote Tarasy brzmi o wiele lepiej niz Domy Towarowe na Zlotej. Niema
      to jak mydlenie oczu. Ponoc im ladniejsza i mniej zrozumiana nazwa tym wiekszy
      sukces.
    • Gość: Wojtekus Re: zlote tarasy IP: *.tnt2.newark.nj.da.uu.net 15.04.03, 17:55
      Mam pytanie czy ktos z budowniczych ZT przewidzial miejsca parkingowe dla
      tysiecy klientow? Czy tez oni maja parkowac na trawnikach zasmiecajac
      Srodmiescie? Centrum polozone tak blisko Dworca Centralnego a miejsc
      parkingowych prawie brak. Te ktore beda wybudowane z pewnoscia zostana
      wykupione przez pracownikow i urzednikow ZT a przybysze, turysci i mieszkancy
      zostana w polu. A tak na marginesie to faktycznie bedzie mniej miejsc do
      parkowania gdyz ten caly plac byl kiedys parkingiem, tak wiec realnie miasto
      stracilo wiele miejsc parkingowych w Centrum i to przy samym dworcu.
      • Gość: michal Re: zlote tarasy IP: *.zigzag.pl 15.04.03, 20:02
        Ma byc wybudowany podziemny garaz na 1400 aut.
        • Gość: 517 Re: zlote tarasy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.03, 23:07
          podziemny na 1400 aut + sto miejsc na ziemi.
          A Ty, Wojku mógłbyś czasem najpierw poczekać na odpowiedz a nie krytykować
          inwestora, OK? Bo strasznie głupio Twoja wypowiedz brzmi.
    • Gość: Wojtekus Re: zlote tarasy IP: *.tnt2.newark.nj.da.uu.net 16.04.03, 04:15
      No dobrze Michale ale pamietaj o tym iz te 1600 miejsc ma wystarczyc dla
      pracownikow drapacza chmur (biura) pozostalych 4 budynkow takze biura i hotel
      oraz sprzedawcow. Mozna sobie latwo policzyc ile ludzi srednio pracuje na danym
      metrazu i podzielic to na metraz ZT. Wiadomo nie wszyscy maja auta ale
      wiekszosc pracownikow bedzie tam dojezdzac samochodem. Oni beda mieli swoje
      miejsca zarezerwowane, ale czy tez beda tam czekac miejsca dla nas? Ten plac
      byl parkingiem miedzyinnymi dla Holiday Inn-u, wiec oni teraz beda chcieli cos
      tam znalesc, nie mowiac juz o okolicznych mieszkancach lub podrozujacych
      koleja. Tam wlasnie sie do tej pory zostawialo samochody. Nie sadze wiec iz
      jest to alternatywa.

Z drugiej strony to nie popieram samochodow w scislym centrum miasta ale
      dopuki nasza komunikacja miejska nie bedzie dobrze zgrana i wstanie dowiesc
      ludzi do pracy to niestety tak bedzie.
      • Gość: bolo czytam z zapartym tchem jacy wy madrzy IP: *.bredband.skanova.com 20.04.03, 22:49
        naprawde widac je zajmujecie sie tym profesjonalnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka