Dodaj do ulubionych

wyprawa do albanii

09.02.14, 23:23
cześć forumowicze
wybieram się z rodziną i znajomymi do albanii przez rumunię, serbię, macedonię 01 lipca 2014.
dwie pary z dwójką dzieci każda. samochody osobowe- nie 4x4. 6-7 dni jazdy- kilka miast, kilka zamków, góry, jeziora, a potem 10 dni nad morzem (ale góry niedaleko smile).
czy możecie mnie wspomóc kilkoma informacjami (tak na początek)?
1. ile czasu zajmie przejazd z Pogradec (nad jez. Ochrydzkim) do np. Sarandy lub Vlory pzez Korce, Leskovik, Permet...? z krótkimi postojami.
2. czy jestem w stanie dojechać samochodem osobowym (nie 4x4, konkretnie astra kombi) z powyższej trasy do kamiennego mostu Benje drogą Rruga e Benjes (tylko ten odcinek ok. 6km) moja astra (ani jej kierowca) nie boi się wertepów i szutru i kamieni ... byle prześwitu wystarczyło.
3. czy w okolicy tego mostu dam radę rozbić 2 namioty na noc?
4. czy w rzece nad którą jest powyższy most są pstrągi? smile
5. czy macie może jakieś konkretne namiary na noclegi na wybrzeżu między Vlore a Ksamil? nie interesują mnie kombinaty turystyczne tylko ciche miejsca tuż przy plaży ze żwirkiem dla dzieci i skałami dla mnie. fajnie by było gdyby był aneks kuchenny i klima smile ... i jakaś smaczna knajpa w promieniu kilometra smile
Obserwuj wątek
    • ma.ci.ej Re: wyprawa do albanii 10.02.14, 13:21
      1. około 8 godzin
      Tu opisywałem bardziej szczgółowo:
      forum.gazeta.pl/forum/w,29338,147224984,148760245,Re_Stan_drog_w_Albanii.html
      5. Noclegów jest mnóstko: Dhermi, Himare, Qeparo, Borsh - wszystko to w miarę małe (poza Himare) miejscowości z pokojami do wynajecia w cenie (za 2+2) między 15 a 30 euro.

A poza pytaniami:
      Nie wiem, czy wiesz już, gdzie nocować na jeziorem ochrydzkim, ale ja polecam wschodnie wybrzeże (Peshtani lub okolice)

Do Macedonii przez Rumunię ? Jakoś dziwnie.
      • cosmo_791 Re: wyprawa do albanii 10.02.14, 14:22
        wiem, że rumunia nie po drodze ale jest czas i chęci a nigdy tam nie byliśmy. chcemy tam spędzić 3 dni: Sighisoara, Braszow, Trasa Transfagarska i Transalpina. potem Gołubac w serbii i autostradą przez Nis do skopje. tam spanie, zwiedzanie i dalej nad Ochryd. nocleg planowałem gdzieś po zachodniej stronie, moczenie tył..w, zwiedzanie twierdzy i do albaniii. dalej trasa jak pisałem powyżej z dzikim noclegiem nad jakąś pstrągową rzeką smile nie bardzo podoba mi się szukanie kwatery nad morzem na miejscu bo będziemy mieli 4 dzieci ze sobą.
        pozdrawiam
        • ma.ci.ej Re: wyprawa do albanii 10.02.14, 15:44
          > e tył..w, zwiedzanie twierdzy i do albaniii. dalej trasa jak pisałem powyżej z
          > dzikim noclegiem nad jakąś pstrągową rzeką

Czytałeś o kanionie Osumi ? Na pstrągi bym tam co prawda nie liczył, ale jest pięknie. A po drodze Berat - chyba najpiękniejsze miasto w Albanii.
          A doskonałe pstrągi kupowałem w połowie drogi między Niebieskim Okiem a Sarandą (napis przy drodze, jeśli nie przekręcę Trofte). Świeżo złowione, przy mnie zabijane z hodowli w górskiej rzece po chyba 450 leków za kg.
      • katja_24 Re: wyprawa do albanii 10.02.14, 15:17
        Przepraszam, że sie wtrace, może trochę nie na temat..Czemu Peshtani i okolice a nie sam Ohrid?
        • ma.ci.ej Re: wyprawa do albanii 10.02.14, 15:39
          > Przepraszam, że sie wtrace, może trochę nie na temat..Czemu Peshtani i okolice
          > a nie sam Ohrid?

Ohrid jest uroczy, ma uroczą starówkę, ale to miasto. Plaża jest jedna, wąska i tłoczna. Miejscowości na wschodnim wybrzeżu są spokojniejsze, tańsze i bardziej urokliwe. Do Ohridu jedzie (z Peshtani) chyba z 15 min. Na tyle blisko, że można przyjechać na popołudnie i wieczór, przespacerować się i wrócić (jedynie odradzam takę wycieczkę w niedzielnę popołudnie, gdy droga jest mocno zakorkowana).

To co warto zobaczyć nad jeziorem ochrydzkim, to głównie Ohrid, sw Naun (na południu) i góry Galicicia. Peshtani jest dokładnie centralnie między tymi miejscami, wszędzie jest blisko.
          • katja_24 Re: wyprawa do albanii 11.02.14, 10:47
            Wydaje mi się, ze w okolicach Strugi też jest cos ciekawego? Nie pamieatm co dokładnie, ale coś tam zlokalizowałam, chyba jakaś twierdza...?Chciałam zahaczyć się w samym Ohridzie na 3 dni, na plaży akurat mi nie zależy, bo potem jadę nad morze.
            A byłeś może przypadkiem w gorach Korab?
            • ma.ci.ej Re: wyprawa do albanii 11.02.14, 12:26
              Nie byłem w górach Korab. Strugę też sobie odpuściłem, bo czytałem, że jest raczej nowym i niezbyt atrakcyjnym miejscem (jak znajdę, gdzie to czytałem, to jeszcze Ci napiszę). Twierdza na pewno jest w Ohridzie, nie pamiętam, aby była w Strudze.

>> na plaży akurat mi nie zależy, bo potem jadę nad morze
              Jezioro Ochrydzkie jest przepięknym miejscem do pływania, głębokie, z niesamowitą przejrzystością wody. Radzę wygospodarować przynajmniej kilka godzin na odpoczynek nad jeziorem.
              • katja_24 Re: wyprawa do albanii 12.02.14, 10:51
                Kurcze nie wiem, wydawało mi się, że koło Strugi cos jest.
                Na plaże na pewno znajdziemy czas, ale nie jest to priorytet smile
      • 4podroze Re: wyprawa do albanii 05.07.14, 11:42
        Wiele informacji o Albanii na blogu: albania-turystyka.blogspot.com/
    • patrykdo Re: wyprawa do albanii 10.02.14, 18:57
      hej ja z kolei poszukuje jakiegoś spokojnego miejsca na wybrzeżu Albanii - co polecacie? Z tego co poczytałem w necie w grę wchodzą Ksamil, Dhermi, Orikum czy tez może Porto Palermo ? Ktoś był ? Zna? Przy okazji szukam jakiegoś "lokum" na ten gorący ( bo sierpniowy) czas dla 5 osobowej rodzinki .
      • heca7 Re: wyprawa do albanii 11.02.14, 15:33
        Ja na sierpień wybrałam Borsh. Jeszcze nie byłam wink Nie wiem jednak czy dla Was nie za mały.
        • agrafka69 Re: wyprawa do albanii 11.02.14, 16:51
          Koniecznie idźcie do restauracji Ujevara czyli wodospady smile To miejsce to stały punkt każdej wycieczki smile
          • heca7 Re: wyprawa do albanii 11.02.14, 17:36
            Pójdziemy smile Widziałam je na YT, coś niesamowitego!
            • katja_24 Re: wyprawa do albanii 12.02.14, 10:53
              A masz juz kwatere? Podzielisz się namiarem? smile
              • heca7 Re: wyprawa do albanii 12.02.14, 12:15
                Mam zarezerwowaną w Borsh, przy samej plaży- po prostu wpisz Vila Borsh. Mają też swoją stronę na FB. Nie chciałam jechać w ciemno z 3 dzieci. Może następnym razem wink
      • agrafka69 Re: wyprawa do albanii 11.02.14, 16:48
        Każda z tych miejscowości jest cudna smile

1. Ksamil chyba najbardziej już zatłoczony ze wszystkich. Piękne plaże to fakt, ale pełno turystów z Sarandy i Grecji. Uroczo, ale już nie tak spokojnie jak kiedyś smile Niedaleko Butrint, Niebieskie Oko, Saranda. Też niezła infrastruktura sklepików i restauracji.

2. Porto Palermo to chyba opcja najspokojniejsza. Zatoczka i bangalowy z małą restauracją - nic więcej. Minus jest jeden - dość ruchliwa ulica z niebezpiecznym zakrętem, więc martwiłabym się o dzieci trochę. Poza tym... nuda wink

3. Orikum - fajne miasteczko ok 17 km od Vlory. Można tam znaleźć hotel na pograniczu Orikum i Vlory "na zadupiu" wink ale jednak całkiem blisko restauracji, sklepików i różnorodnych plaż. Przy niektórych kompleksach plażowych są małe palce zabaw. Można wyskoczyć na dyskotekę wink Przyznam, że najlepiej znam ten teren i mogę nawet konkretne hotele polecić i opisać ze szczegółami wink Poza tym fajne miejsce wypadowe na Llogare czy do Tirany, Beratu etc.

4. Dhermi/Himara/Borsh etc. są naprawdę malownicze. Z tego co wiem są tam i dzikie plaże i takie z jakąś infrastrukturą. Malowniczo i klimatycznie smile To są rejony, gdzie można poczuć taki klimat zupełnego wyluzowania. Podjechać do Porto Palermo, iść do knajpki z wodospadami w Borshu. Poza tym te widoki!
    • 4podroze Re: wyprawa do albanii 02.07.14, 11:12
      Dużo informacji o turystyce w Albanii jest tu: albania-turystyka.blogspot.com/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka